Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az ókori sumér étkezési szokások
Készítette: Hárs Bianka
2
Növénytermesztés Állattenyésztés
juh disznó marha tehén kecske szárnyasok: kacsa, liba vadak gazella tönkbúza árpa datolyafa
3
Általános ételek
4
Kenyér jó minőségű lisztjük volt, mégsem volt különleges kenyerük
Puabi királynő sírjában találtak kenyérdarabokat Úr városában növényi és állati zsírral gazdagították: tej, vaj, sajt, gyümölcslé, szezámmag a sumérok elsősorban nem a kenyér miatt termesztették az árpát
5
„Az aratás istennője”
6
Húsételek a mezopotámiaiak életében fontos szerepe volt a juhnak
disznót, marhát, gazellát, szárnyast, vadat vadásztak farmokon ludakat és kacsákat is tenyésztettek szárították, füstölték, sózták roston sütve is szerették
7
Tejtermékek juh-, kecske-, tehéntej sajtot, és vajat termeltek
kacsa- és libák tojásait is fogyasztották
8
Halételek alapvető termékük
folyókról, tengerről, csatornákról, privát tavakból szerezték mintegy 50 fajta hal
9
Gyümölcsök legkedveltebb a datolya alma, gránátalma, birsalma
kajszibarack cseresznye füge dinnye eperfa körte szilva
10
Zöldségek legelterjedtebb: hagyma, fokhagyma
káposzta, uborka, sárgarépa, fehérrépa, retek, bab, borsó, csicseriborsó szárított állapotban raktározták leveseket készítettek az összesből főzőolajt a szezámmagból készítették
11
Fűszerek és füvek Ismerték, és használták: koriander zsálya
kömény édes kömény póréhagyma majoránna menta mustár rozmaring sáfrány kakukkfű
12
Ital: Sör legkedveltebb ital volt Mezopotámiában
első sörfőzdék itt jelentek meg sör készítése: a hántolt gabonákból sütött cipókat feldarabolták erjesztették különböző fűszerekkel (fahéj, méz) ízesítették 70-féle sörfajtájuk volt
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.