Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az országgyűlés felépítése és működése. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az országgyűlés felépítése és működése. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket."— Előadás másolata:

1 Az országgyűlés felépítése és működése

2 A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket. Pozsonyban üléseztek. Pozsonyban üléseztek. Az uralkodó hívta össze Az uralkodó hívta össze Felépítése: kétkamarás Felépítése: kétkamarás Erős ellenpólust jelentett a dinasztia akaratával szemben. Erős ellenpólust jelentett a dinasztia akaratával szemben.

3 Felépítés Felsőtábla: Felsőtábla: Arisztokrácia Arisztokrácia Katolikus és görög keleti(1792- től) főpapság Katolikus és görög keleti(1792- től) főpapság Vármegyék élén álló főispánok Vármegyék élén álló főispánok Alsótábla: Vármegyék két-két, szabad királyi városok egy-egy követet küldhettek Megyei követek mindegyike szavazott Városi követek összesen egy szavazat Káptalanok képviselői Távollévő főrendek megbízottjai (felszólalhattak, de nem szavazhattak)

4 A jogalkotás Nehézkes és lassú folyamat Nehézkes és lassú folyamat Ha az uralkodó a rendek javaslatát elutasította, vagy az egyik tábla tett így a másik tábla indítványával, a kérdést újratárgyalták. Ha az uralkodó a rendek javaslatát elutasította, vagy az egyik tábla tett így a másik tábla indítványával, a kérdést újratárgyalták. A vármegyei követek kerületi üléseket tartottak. A vármegyei követek kerületi üléseket tartottak.

5


Letölteni ppt "Az országgyűlés felépítése és működése. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket. A király és rendek közösen alkották meg a törvényeket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések