Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kolumbusz Kristóf felfedezései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kolumbusz Kristóf felfedezései"— Előadás másolata:

1 Kolumbusz Kristóf felfedezései
Kalandorok csapata Gráncsa Noémi Horváth Attila Pálfi Beáta Veres Evelin

2 Kolumbusz Kristóf

3 Kolumbusz Kristóf, eredeti nevén Cristoforo Colombo (spanyolul Cristóbal Colón, latinul Christophorus Columbus) augusztus 25. és október 31. között született Genova San Stefano elővárosában, s 1506 május 20-án hunyt el Valladolidban. Neve, az olasz colombo szó magyarul galambot jelent.

4 Gyerekkora Gyermekkoráról igen kevés információ áll rendelkezésre.
Kolumbusz Kristóf 1451-ben született Genovában. Apja Domenico Colombo genovai takács († 1498), édesanyja Susanna Fontanarossa volt. Három öccse volt: Bartolomeo, Giovanni Pellegrino és Giacomo, valamint egy lánytestvére, Bianchinetta. Első tengeri útjára 14 évesen ment.

5 Kolumbusz háza

6 Génovai táj

7 Spanyol királyi család Kasztiliai Izabella

8 Kolumbusz a királynőnél

9 Kolumbusz Hajói Nina Pinta Santa Maria

10 Első Útja Kolumbusz május 12-én elhagyta Santa Fét és Rábidába indult, majd május 23-án Palosba érkezett augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyók összefolyásánál lévő Saltés-zátonytól felszedték a horgonyt és nekivágtak az útnak. A Santa María zászlóshajó volt, míg a Niña és a Pinta karavellák voltak. 1492. december 24-én a Santa María tönkrement, így a Niña lett a zászlóshajó

11 Második Útja 1492-ben Barcelonában egy katalóniai ember merényletet követett el Ferdinánd ellen, így a királyi párnak a városban kellett maradnia. Az indián foglyokat megkeresztelték, s az udvarban tartották. Hamarosan meghaltak. Ezt követően a királyi pár már a következő indiai expedíciót szervezte, s készítette elő. Az 1479-es portugál-kasztíliai alcacovasi béke értelmében a Kanári-szigetektől délre újonnan felfedezett szigetek II. János birtokába kerülnek.

12 Harmadik Útja 1498 tavaszára összeállt Kolumbusz újabb útja is. Hat hajó állt készen májusának utolsó napjaiban a hat hajó Sevillából indult, majd május 30-án Sanlúcar de Barramda-ban hajóra szállt az admirális is és június 18-án elhagyták Funchal kikötőjét és elindultak Gomera felé. Gomerától Hiero (Ferro) felé hajóztak tovább, majd délnek, a Zöld-foki-szigetek irányába tartottak.

13 Negyedik Útja Az expedíció április 13-án indult el Sevillából. Cádizba ment, ahol megrakták a hajókat élelemmel és onnan május 9-én indult a Kanári-szigetek irányába. Június 15-én elérték a Martinique-szigetet, majd északnyugati irányba, Kuba felé tartottak. Pusztító hurrikánba kerültek, amely szétszórta a hajókat. Július 3-án a Puerto Viejo del Azua-öbölben, Santo Domingótól ötven mérföldnyire nyugatra találkoztak újra. Egy hetet várakoztak, majd Jamaicát délről megkerülve észak felé a Kuba környéki Királynő kertjei felé indultak, onnan pedig délnyugati irányba. Július 27-től július 30-ig – 3 nap alatt – átkeltek az Karib (Antilla)-tengeren és rábukkantak a Bahia-szigetekre (Islas de la Bahia, Bay-szigetek). Az admirális kelet-délkelet felé haladt tovább

14 Képek útazásáról

15 Képek megérkezéséről

16 KOLUMBUSZ IDŐBELI TÉRKÉPEK
KOLUMBUSZ ÚTINAPLÓJA KOLUMBUSZ IDŐBELI TÉRKÉPEK

17 Útolsó évei Kolumbusz november 8-án Sevillába utazott és ott a Santa María negyedben élt. Betegsége – a podagra – ágyhoz kötötte. Közben a királynő is súlyos beteg lett és december 3-án meg is halt. Kasztília koronáját Izabella lánya Johanna örökölte, aki I. Miksa fiának, a Német-római Birodalom császárának (Habsburg Fülöp burgundi herceg) volt a felesége. Johanna lelki beteg volt, ezért férje Burgundi Fülöp Ferdinánd és veje között megindult a harc.

18 Emlékművei

19 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Kolumbusz Kristóf felfedezései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések