Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,"— Előadás másolata:

1 Nukleáris energia

2 ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását, az üzleti élet szereplőinek hátán pedig a hideg futkosott, ha a csak a teljes üzemidő felében áramot termelő, és ráadásul az állami bürokrácia kezében lévő erőművekre gondolt. ► Ráadásul az alacsony olajárak mellett eléggé értelmetlennek tűnt egy igen bizonytalan és túl hosszú távú megtérüléssel kecsegtető üzletágba befektetni azt a több milliárd dollárt, amit egy atomerőmű megépítése felemészt. ► A világ azóta sokat változott. Az utóbbi évtizedben az egekbe szökő olajárak és a globális felmelegedés miatt egyre erősödő aggodalmak újjáélesztették a nukleáris energia iránti érdeklődést. ► A világ a jelek szerint túlélte azt a húsz évvel ezelőtti sokkot, amelyet a csernobili reaktor felrobbanása okozott.

3 ► ► A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a világ villamosenergia- fogyasztása megduplázódik 2030-ig. ► ► A könnyen hozzáférhető földgáz- és kőolajkészletek egyre fogynak azonban, s amelyeket már feltártak, azoktól egyre távolabb igyekeznek tartani a külföldieket a nemzeti kormányok. ► ► A fogyasztók sorban állnak azokért a tartalékokért, amelyek a világ politikailag egyik leginstabilabb térségében, a Közel- és Közép-Keleten koncentrálódnak. ► ► Ezzel szemben a nukleáris erőművek fűtőanyaga, az uránium tartalékainak negyven százaléka Ausztráliában van, míg a másik nagy kitermelő Kanada.

4

5 ► ► A világon 440 reaktor működik, amelyek a világ villamosenergia- termelésének tizenöt százalékát adják. ► ► Egy részük azonban már harminc-negyven éve üzemel, s így hamarosan ki kell vonni a forgalomból.

6 Ahhoz, hogy a termelést fenntartsák, csaknem nyolcvanat kell megépíteni a következő évtizedben. Ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedést okozó káros gázok kibocsátását a kiotói egyezménynek megfelelő szintre szorítsuk, a szakemberek szerint a világ nukleáris kapacitását a jelenleginek a háromszorosára kell növelni.

7 ► A legnagyobb érdeklődés a nukleáris energia iránt az ázsiai országokban van. ► Az utolsó húsz, a villamosenergia-hálózatba bekötött reaktort Ázsiában adták át. ► Az Indiában fogyasztott áramnak jelenleg csupán 2,8 százalékát adják a nukleáris erőművek, kilenc új reaktort építenek. ► A kormány azonban nem tekinti befejezettnek a fejlesztési programot, amelynek keretében az évszázad közepéig a százszorosára kívánja növelni a nukleáris erőművekben előállított villamos áram mennyiségét. ► Kína ötszörösére kívánja növelni nukleáris kapacitását 2020-ig, ehhez negyven reaktort kell felépíteni a következő tizenöt évben.

8 A bemutatót készitette: ► Kovács Katinka ► Sólyom Dóra ► Dimény Karola ► Pap Ágota 2010.09.29. IX.B. osztály 2010.09.29. IX.B. osztály


Letölteni ppt "Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések