Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alma Malus X domestica.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alma Malus X domestica."— Előadás másolata:

1 Alma Malus X domestica

2 Alma ( Malus X domestica )
Ökológiai igénye  Hőmérséklet: évi középhőmérséklet: 9-10 oC, a vegetáció alatt oC, -20 oC alatti hőmérsékleten károsodnak a szállító edények. Tavaszi fagyok károsítani tudják (perzselődés, gyümölcstorzulás, fagynyelv, fagygyűrű, vagy csésze körüli fagysapka jelentkezik a gyümölcsön –4- -7 oC-nál). Vízigénye mm évi csapadék, a vegetációs időszak alatt mm. Talajigénye: kémhatás 5,7-7,6 pH, Arany féle kötöttségi szám 25-50, humusz tartalom 1-2% min 0,5%.

3 Alma ( Malus X domestica )
Ökológiai igénye Tengerszint feletti magasság m. Lejtő max 5% Kitettség: déli, délkeleti, délnyugati A fajták ökológiai igényeik alapján három csoportba sorolhatók: - kozmopolita fajták: Jonathan, Idared, bármely termőtájra javasolhatók?    

4 Alma ( Malus X domestica )
Ökológiai igénye - szélsőséges ökológiai adottságokat rosszul viselő fajták: pl. a Red Delicious alakkör a tenyészidőszak alatti lehűlésekre érzékeny, még a Granny Smith hosszú tenyészidejű fajta és az őszi fagyok nagy mértékű terméshullást idézhetnek elő nála. - speciális termőhelyi igényű fajták: pl. a hűvös és csapadékos időjárást igénylő fajták sorolhatók ide mint a McIntosh és a Cox narancs renet.

5 Alma ( Malus X domestica )
Ökológiai igénye A talajminta vétel és forgatás mélysége: 60 cm. Elővetemény: kalászosok, egyéves pillangósok. Ültetés ideje: ősz, koratavasszal a fagyok elmúltával.

6 Alma ( Malus X domestica )
A talajminta vétel és forgatás mélysége: 60 cm. Elővetemény: kalászosok, egyéves pillangósok. Ültetés ideje: ősz, koratavasszal a fagyok elmúltával.

7 Alma ( Malus X domestica )
Művelési rendszer Emberléptékű, ökonómiai és ökológiai célokat egyaránt figyelembe vevő legyen. Alanyai: M-9. M-26 (MM-106). Oltás magasság: 5-30 cm. Koronaforma: karcsú orsó, szuper orsó. Térállás: 0,8-1,8 X 3-4 m (2-3 X 5-6 m)

8 Alma ( Malus X domestica )
Művelési rendszer Támrendszer: (lehetőleg ne legyen) A végálló oszlop huzalfeszítővel van ellátva, és cm mélyen van a földbe beásva. A soron belüli oszlopok egymástól 5-8 m-re és cm – re vannak beásva. A huzalok száma. 1-3, a legfelső magassága 180 cm.

9 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Sebkezelés: nem széleskörű eljárás, cél hogy a metszés időpontja minél közelebb kerüljön a vegetáció kezdetéhez, vagy nyáron történjen – akkor is lehetőleg tépve - ,mert ilyenkor a kalus képződés gyorsabb. Metszés: az a törekvés hogy minél kisebb mérvű , vagy egyáltalán ne legyen.

10 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Alakító metszés karcsú orsó esetében: Első év: cm magasságban 3-4 erős a vízszinteshez közel álló ágat hagyunk, az alattuk lévőket eltávolítjuk, Suháng telepítése esetén azt cm magasan vissza vágjuk,

11 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Koronás oltvány esetében, amennyiben a növekedési erély jó az oldalhajtásokat megritkítjuk (csonkolva), a sudarat pedig a legfelső másodrendű hajtásra vágjuk vissza, vagy metszetlenül hagyjuk. Amennyiben a növekedési erély gyengébb (csak 2-3 vessző áll rendelkezésre), a vezérvesszőt cm magasságban egy másodrendű vesszőre vágjuk vissza.

12 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Második év: Amennyiben a növekedés kielégítő a vezérvesszőt a felére vágjuk vissza. Az erős függőleges állású vesszőket tavasszal lekötözzük.

13 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Harmadik év és a további években: A meredek és árnyékoló vesszőket el kell távolítani a koronából. A vezérvesszőt a felére, túl hosszú vesszők esetén az elágazás serkentése érdekében 50 cm-re rövidítsük. Túl erős növekedés esetén a vezérvesszőt az első vagy a második konkurens vesszőre vágjuk vissza. Amikor a fák elérték a 2m magasságot a csúcsvesszőt le kel váltani egy gyenge oldalelágazásra.

14 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Karbantartó metszés: szükségszerűen változó mértékű metszéssel biztosítjuk minden évben: a fák szélességének és a magasságának térben tartását, a fa kedvező megvilágítottságát, az optimális hajtásnövekedést, az egyenletes gyümölcsberakódást magassági és mélységi vonatkozásban, a kiegyenlített gyümölcs minőséget, a korona jó permetezhetőségét.

15 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Nyári metszés: A korona a gondosan elvégzett metszés ellenére gyakran nem a kívánalmainknak megfelelően fejlődik. Előfeltétele a kiváló állapotban levő lombozat, ellenkező esetben termés csökkenéssel jár. A vízhajtásokon és a hajtásokon túlmenően csak az 1-2 éves gallyazat eltávolítása engedélyezett. Az erős növekedési hajlamú fákról a képleteket csonkmentesen távolítsuk el. A csonk ez esetben vesszőket nevel.

16 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika A mérsékelt növekedési erélyű fákat 1-3 cm csonkok hagyásával metsszük, mert ezek még az adott évben termőrészekkel rakodhatnak be. A nyári metszés ideje akkor van mikor a hajtások zöme csúcsrügyben záródott. A gyenge növekedésű fajtáknál ez július második fele, míg a közepes vagy erős növekedésű fajtáknál ez augusztustus második felében van.

17 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika A minden tekintetben jól elvégzett nyári metszés a gyümölcsök és a fa belső részeinek jobb megvilágításával az érésmenet lassításával: - javítja a gyümölcs tárolhatóságát, - fokozza gyümölcs színeződését - fokozza a termés biztonságot, - csökkenti a hajtásnövekedést, - javítja a permetezhetőséget - a kései virágzási csoportba tartozó fajták virágzása korábban következik be.

18 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Gyümölcsritkítás: a túlzott berakodás csökkenése a fán maradó gyümölcsök növekedését, valamint a következő évi jó virágzás megteremtését eredményezi. Történhet kézzel, vegyszeres úton, illetve a kettő együttes alkalmazásával. A ritkítás időpontja: minél korábban történjen. A ritkítás mértékének a meghatározója a levél gyümölcs arány, ami alma esetében (30-40)

19 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika A ritkítás sorrendje: -  a csokrok megszüntetése, - minden második virágzatot, - apró, deformált, károsodott gyümölcs, - a fák stabilitása érdekében a vesszők végein levő gyümölcsök kerüljenek eltávolításra.

20 Alma ( Malus X domestica )
Fitotehnika Optimálisnak tekinthető a darab gyümölcs / törzsméret centiméterre. Vegyszeres termésritkításra alkalmazható pl naftilecetsav (NES), szirom hullás után 4 nappal, ppm (1-2-3 g / 100 liter víz) töménységben alkalmazva.

21 Alma ( Malus X domestica )
Termés szabályozás 1. Hagyományos eljárások speciális alkalmazása - Belső rügyes metszés - Nitrogén őszi használata 2. Vegyszer használat nélküli módszerek -  A hajtások, vesszők lehajlítása - A törzs gyűrűzése - Gyökérmetszés

22 Alma ( Malus X domestica )
Termés szabályozás 3. Vegyszeres termés szabályozás A termőre fordítás gyorsítása: Paturyl 10 WSC (benziladenin) kevés elgazás, vegetatív túlsúly esetében 0,1-0,2% töménységben a hajtások 3-5 cm hosszúságánál alkalmazva. A termőre fordítás gyorsítása történhet növekedés szabályozással is pl benziladenin ( Culta, Alar), használatával. A használatuk nem receptszerű.

23 Alma ( Malus X domestica )
Termés szabályozás 3. Vegyszeres termés szabályozás A virágrügyképződés fokozása termőkorú ültetvényekben, végezhető Ethrellel (ethephon) ml / 100 liter víz), kijuttatásával, először a sziromhullást követő 5 – 6. héten, majd 10 – 12 nap múlva megismételve. A téli fagykárosodás regenerálása Frigocur (szintetikus auxinok) 15 ml /100 l víz töménységben történő kijuttatásával a zöldbimbós állapot végén, majd a sziromhullást követő 2. hét végén, 3. hét elején. A beavatkozás élettanilag a kambiumnak szállító edény képzésre ösztönző hatásával magyarázható.

24 Alma ( Malus X domestica )
Termés szabályozás -         Gyümölcs minőséget javító kezelést, a Golden Delicious gyümölcsein megjelenő parásodás mérsékelésére alkalmazzák, gibberellinek (GA 4+7) 10 ppm töménységű oldatának sziromhulláskor történő kijuttatásával. A kezelést még háromszor meg kel ismételni egy hetes intervallumokkal.

25 Alma ( Malus X domestica )
Talajerő gazdálkodás Talajművelés: első három év fekete ugar, utána füvesítés. Tápanyag gazdálkodás: a talaj és a levél analízis eredményein alapul. Kedvezőnek mondható a levél minta alapján a N 2,1 – 2,3%, P 0,12 – 0,13%, K 1,2 –1,6% ellátottság.

26 Alma ( Malus X domestica )
Talajerő gazdálkodás Az almatermesztésben a tápanyag ellátottság agrokémiai optimuma több elem esetében nem esik egybe a gyümölcsminőség optimumával. Ezzel magyarázható, hogy alacsony terméshozam rendellenességet idéz elő a tápanyag ellátottságban, az eredmény pedig a gyümölcs rossz tárolhatósága. A műtrágyák kijuttatásának ideje: - N - nyár vége – ősz eleje, kora tavasz, - P és K ősszel 25 cm mélységre altalj lazító segítségével.

27 Alma ( Malus X domestica )
Talajerő gazdálkodás Öntözés: A vegetációs időszakban 350 – 550 mm csapadékot igényel, (vidékünkön öntözésre szorul), a napi víz fogyasztása 1 – 5mm, szélsőséges esetben 6,5 – 7mm. Víz ellátottság tekintetében érzékeny fenofázis s júniusi gyümölcshullás, valamint a gyümölcsérés kezdete.

28 Alma ( Malus X domestica )
Növényi kórokozók és betegségek Podosphaera leucitricha - almafalisztharmat Venturia inaequalis almavarasodás Pseudomonas syringae - levél és gyümölcsfoltosságot vált ki Erwinia amylovora - tűzelhalás Nectira galligena - rákosodás Sphaeropsis mallorum - rákosodás Phyllosticta mali - fillosztiktás levélfoltosság

29 Alma ( Malus X domestica )
Állati kártevők Anthonomus pomorum - bimbólikasztó Melalontha melalontha - májusi cserebogér Dysaphis plantageniea - levélpirosító almalevéltetű Dysaphis plantaginea - almalevéltetű Eriosoma lanigerum - vértetű Dasyneura mali - almalevél-gubacsszúnyog Synanthedon muopaeformis - almafaszitkár (üvegszárnyú almafalepke) Cydia pomonella - almamoly Totricidae - sodrómolyok

30 Alma ( Malus X domestica )
Állati kártevők Panonynchus ulmi - piros gyümölcsfa- takácsatka Tetranychus utricae - galagonya – takácsatka Stigmella malella - almalevél – törpemoly Lithocolletis blancardela -sátoros levélaknázó moly

31 Alma ( Malus X domestica )
Állati kártevők Panonynchus ulmi - piros gyümölcsfa- takácsatka Tetranychus utricae - galagonya – takácsatka Stigmella malella - almalevél – törpemoly Lithocolletis blancardela -sátoros levélaknázó moly A vegyszeres növényvédelem a kórokozók és az állati kártevők életbiológiáján alapszik.

32 Alma ( Malus X domestica )
Állati kártevők Betakarítás termésbecslés szedésre-érettség meghatározása (penetrometer, keményítő próba) szedés tárolás árúvá készítés

33 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Alma Malus X domestica."

Hasonló előadás


Google Hirdetések