Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pénz biztonsági elemei Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pénz biztonsági elemei Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02."— Előadás másolata:

1 A pénz biztonsági elemei Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02.

2 Pénzhamisítás hazánkban - 2013 első három hónapjában 661 db hamis pénzt vontak ki a forgalomból - Ez továbbra is kedvezőnek számít, mert 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is ha valaki szándékosan forgalomba hozza azt.

3

4

5 MNB tájékoztató tevékenysége  Forintfüzet Forintfüzet  Tájékoztató biztonsági elemekről Tájékoztató biztonsági elemekről Tájékoztató biztonsági elemekről  Pénztárosok képzése

6 A hamisítványokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében az MNB – be kell megküldeni. A jegyzőkönyv tartalma:  a) a bankjegy adatai  b) a bankjegy befizetőjének adatai  c) a bankjegy fellelésének helye és időpontja  d) a fellelés körülményeinek rövid ismertetése  e) a befizető nyilatkozata a bankjegy eredetéről  f) a befizető aláírása  g) a jegyzőkönyvet felvevő pénzfeldolgozó vagy pénzforgalmazó székhelye  h) a jegyzőkönyv felvételének helye, időpontja, kiállítóinak aláírása Ahamisítványokat alefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében aMNB-bekell megküldeni,ahol részletesszakértői vizsgálatnakvetik aláazokat.Azok az adatok, amelyeket a jegyzőkönyvnek tartalmazni kell,idekattintva érhetők el.

7 Szellemképes a vízjel  A bankjegyet fordítsd a fény felé, s nézd meg, az előlap bal oldalán előtűnő portrét. Ha a kép túlzottan éles vonalakból áll, gyanús lehet a bankó.  A hamisítók ugyanis ezt a portrét rárajzolják a bankjegyre, így az arc vonásai, kontúrjai erősebbek lesznek.

8 Átüt-e a vízjel a másik oldalon?  A pénzt, fordítsd meg, és tedd az asztalra!  Ha a papírpénz másik oldalán, átvilágítás nélkül is jól láthatóak a vízjel körvonalai, már nagyon valószínű, hogy hamis darabbal van dolgod.

9 A vízjel legyen tükörképes  Tartsd a bankjegyet előlappal magad felé a fénybe.  Az eredeti pénzen a vízjel-arc jobbra néz. Ezt követően fordítsd meg!  A hátoldalról szemlélve azonban a vízjel balra fog nézni. Ha ez nem így van, csalással van dolgod.

10

11 Keresd ugyan azt a személyt a bankjegyen!  Valóban az a történelmi alak néz rád vissza, mint aki a pénz előoldalán látható?  Előfordulhat, hogy a pénzhamisítók vegyi kezeléssel lemossák a bankjegypapírról a nyomdafestéket, s a valódi, biztonsági elemeket is tartalmazó papírra nagyobb címletet nyomtatnak.  Aki jobban megnézi a pénzt, akár azt is láthatja, hogy Deák Ferenc nyomtatott képe mellett a vízjelként már nem ő, hanem Bethlen Gábor látható. Vagyis a csalók egy 2000 forintost „maszkíroztak” át 20 ezressé.

12 Nézd meg a holografikus fémcsíkot is!  Nézd meg a bankjegy előlapján az ezüstszínű, bő fél centi vastag fémcsíkot is.  Ennek felületén mozgatás hatására hol az MNB betűk, hol pedig a köztársaság címere láthatók, míg a szélén a pénz értéke is látható apró számokkal.  Ennek minden esetben egyeznie kell a címlettel. Ha a kettő között eltérés van, a pénz hamisgyanús.

13

14 A fémcsík a hátoldalról nem látható  Az MNB feliratú fémcsík csak az előoldalon található.  Sőt, ha a bankjegyet hátoldalával felfelé az asztalra teszed, az előoldalon található fémcsík nem üthet át, azt sötét széles sávként sem láthatod a másik oldalon a különleges bankjegypapír miatt.

15 Vizsgáld meg a biztonsági szálat  Fordítsd a bankjegyet a fény felé, s nézd meg, hogy a pénzt a papír belsejében átszeli-e egy bő 1 milliméteres sötét csík, vagyis a „biztonsági szál”.  Ez a szál a papír gyártásakor kerül a papír belsejébe, s bár a hamisítók ennek is a látszatát kelthetik, arra már egészen kicsi az esély, hogy felületén apróbetűs Magyar Nemzeti Bank felirat is megtalálható és olvasható legyen.

16

17 Csak az UV-A/C lámpák nyújtanak teljes biztonságot  A készülék működésének lényege, hogy először UV-A fénnyel világítja meg a bankjegyet, s így láthatóvá válik a vízjelmezőben egy zölden világító motívum, (a húszezresen például a sétáló pár).  A lámpába megfelelő szűrővel ellátott UV-C fényt adó fénycsövet is építettek, s ha a bankjegyet ez alá helyezzük, ott az előbb még zöld motívum piros színűre változik.  A hamisítványokon előfordul e motívumoknak olyan utánzata amely UV-A fény alatt zölden „világít”, ám ezek UV-C fény alatt könnyedén kiszűrhetők, mivel a piros színűre változásra nem képesek.

18 A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)

19 Egyéb azonosítók  Azonos méret (154mm*70mm)  Illeszkedő jel (H betű)  Domború azonosító  Mikroírás  Színváltó nyomat  Jelzőrostok  Speciális alapanyag

20 A bankjegykészítés folyamata A bankjegykészítés folyamata


Letölteni ppt "A pénz biztonsági elemei Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02."

Hasonló előadás


Google Hirdetések