Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pénz biztonsági elemei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pénz biztonsági elemei"— Előadás másolata:

1 A pénz biztonsági elemei
Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02.

2 Pénzhamisítás hazánkban
2013 első három hónapjában 661 db hamis pénzt vontak ki a forgalomból Ez továbbra is kedvezőnek számít, mert 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is ha valaki szándékosan forgalomba hozza azt.

3

4

5 MNB tájékoztató tevékenysége
Forintfüzet Tájékoztató biztonsági elemekről Pénztárosok képzése

6 A jegyzőkönyv tartalma: a) a bankjegy adatai
hamis í tv á nyokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében a MNB - be kell megküldeni, ahol A hamisítványokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében az MNB – be kell megküldeni. A jegyzőkönyv tartalma: a) a bankjegy adatai b) a bankjegy befizetőjének adatai c) a bankjegy fellelésének helye és időpontja d) a fellelés körülményeinek rövid ismertetése e) a befizető nyilatkozata a bankjegy eredetéről f) a befizető aláírása g) a jegyzőkönyvet felvevő pénzfeldolgozó vagy pénzforgalmazó székhelye h) a jegyzőkönyv felvételének helye, időpontja, kiállítóinak aláírása r é szletes szakértői vizsgálatnak vetik al á azokat . A zok az adatok, amelyeket a jegyzőkönyvnek tartalmazni kell , ide kattintva érhetők el.

7 Szellemképes a vízjel A bankjegyet fordítsd a fény felé, s nézd meg, az előlap bal oldalán előtűnő portrét. Ha a kép túlzottan éles vonalakból áll, gyanús lehet a bankó. A hamisítók ugyanis ezt a portrét rárajzolják a bankjegyre, így az arc vonásai, kontúrjai erősebbek lesznek.

8 Átüt-e a vízjel a másik oldalon?
A pénzt, fordítsd meg, és tedd az asztalra! Ha a papírpénz másik oldalán, átvilágítás nélkül is jól láthatóak a vízjel körvonalai, már nagyon valószínű, hogy hamis darabbal van dolgod.

9 A vízjel legyen tükörképes
Tartsd a bankjegyet előlappal magad felé a fénybe. Az eredeti pénzen a vízjel-arc jobbra néz. Ezt követően fordítsd meg! A hátoldalról szemlélve azonban a vízjel balra fog nézni. Ha ez nem így van, csalással van dolgod.

10

11 Keresd ugyan azt a személyt a bankjegyen!
Valóban az a történelmi alak néz rád vissza, mint aki a pénz előoldalán látható? Előfordulhat, hogy a pénzhamisítók vegyi kezeléssel lemossák a bankjegypapírról a nyomdafestéket, s a valódi, biztonsági elemeket is tartalmazó papírra nagyobb címletet nyomtatnak. Aki jobban megnézi a pénzt, akár azt is láthatja, hogy Deák Ferenc nyomtatott képe mellett a vízjelként már nem ő, hanem Bethlen Gábor látható. Vagyis a csalók egy 2000 forintost „maszkíroztak” át 20 ezressé.

12 Nézd meg a holografikus fémcsíkot is!
Nézd meg a bankjegy előlapján az ezüstszínű, bő fél centi vastag fémcsíkot is. Ennek felületén mozgatás hatására hol az MNB betűk, hol pedig a köztársaság címere láthatók, míg a szélén a pénz értéke is látható apró számokkal. Ennek minden esetben egyeznie kell a címlettel. Ha a kettő között eltérés van, a pénz hamisgyanús.

13

14 A fémcsík a hátoldalról nem látható
Az MNB feliratú fémcsík csak az előoldalon található. Sőt, ha a bankjegyet hátoldalával felfelé az asztalra teszed, az előoldalon található fémcsík nem üthet át, azt sötét széles sávként sem láthatod a másik oldalon a különleges bankjegypapír miatt.

15 Vizsgáld meg a biztonsági szálat
Fordítsd a bankjegyet a fény felé, s nézd meg, hogy a pénzt a papír belsejében átszeli-e egy bő 1 milliméteres sötét csík, vagyis a „biztonsági szál”. Ez a szál a papír gyártásakor kerül a papír belsejébe, s bár a hamisítók ennek is a látszatát kelthetik, arra már egészen kicsi az esély, hogy felületén apróbetűs Magyar Nemzeti Bank felirat is megtalálható és olvasható legyen.

16

17 Csak az UV-A/C lámpák nyújtanak teljes biztonságot
A készülék működésének lényege, hogy először UV-A fénnyel világítja meg a bankjegyet, s így láthatóvá válik a vízjelmezőben egy zölden világító motívum, (a húszezresen például a sétáló pár). A lámpába megfelelő szűrővel ellátott UV-C fényt adó fénycsövet is építettek, s ha a bankjegyet ez alá helyezzük, ott az előbb még zöld motívum piros színűre változik. A hamisítványokon előfordul e motívumoknak olyan utánzata amely UV-A fény alatt zölden „világít”, ám ezek UV-C fény alatt könnyedén kiszűrhetők, mivel a piros színűre változásra nem képesek.

18 A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak,
UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)

19 Egyéb azonosítók Azonos méret (154mm*70mm) Illeszkedő jel (H betű)
Domború azonosító Mikroírás Színváltó nyomat Jelzőrostok Speciális alapanyag

20 A bankjegykészítés folyamata


Letölteni ppt "A pénz biztonsági elemei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések