Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)"— Előadás másolata:

1 Ember László Hardverelemek és feladataik (Hardware components)

2 Ember László A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap Az alapra van ráépítve a processzor ZIF foglalata, a BIOS, a memóriamodulok foglalata, és a vezérlőkártya csatlakozó helyek PCI, AGP, PCI-Express

3 Ember László A PC-k felépítése A vezérlőkártyák külső eszközök csatlakoztatását teszik lehetővé. Például a monitor, mágneslemezes meghajtók, egér, nyomtató ilyen vezérlőkártyán keresztül is csatlakozhat az alaplaphoz A vezérlőkártyák kimenetén helyezkednek el az un. portok (kapuk). Ezek olyan csatlakozóhelyek, amelyek a számítógép házának hátulján (vagy elején, vagy oldalán) kilátszanak. Ide lehet csatlakoztatni azokat az eszközöket, amelyeknek a házon kívül van a helyük. Például: monitor, egér, billentyűzet, nyomtató.

4 Ember László Számítógép ház (chassi)

5 Ember László Számítógép ház (chassi)

6 Ember László Számítógép ház (chassi) notebook

7 Ember László Számítógép ház (chassi) Tablet PC

8 Ember László Számítógép ház (chassi) Tablet PC

9 Ember László Számítógép ház (chassi) APPLE

10 Ember László Számítógép ház (chassi) APPLE MacBook Air notebook

11 Ember László Számítógép ház (chassi) 42 db szerver egy álló 42U magas RACK szekrényben elhelyezve

12 Ember László Alaplap Forrás: Prohardver ZIF: Zero Insertion Force

13 Ember László Alaplap Korszerű INTEL és ASUS gyártmányú alaplapok hátlapi kivezetései: PS/2, eSATA, IEEE1394 (FireWire), USB, SPDIF, SOUND, LAN, VGA, DSUB, DVI, HDMI, RS232C, Mikrofon be, Hangfal ki (Dolby 5.1), Vonal be

14 Ember László BIOS (Basic Input Output System) Alapvető Beviteli Kiviteli Rendszer NVRAM (Flash)

15 Ember László Vezérlőkártyák, adapterek, busz-szabványok AGPPCI PCI Express

16 Ember László Processzor

17 Ember László Operatív memória (RAM)

18 Ember László Input perifériák

19 Ember László Billentyűzet Horror: az emberi belekben és az orrban élő baktériumok többsége jelen van a billentyűzeten, főleg, ha többen is használják azt!

20 Ember László Billentyűzet A billentyűzet az elsődleges bemeneti egység, ami azt jelenti, hogy ha külön nem írunk elő mást a számítógép mindig innen várja az adatokat A billentyűzetnek két fontos jellemzője van: a rajta elhelyezkedő billentyűk száma és a billentyűk kiosztása. Ez utóbbi mutathat nyelvi sajátságokat. (Például a magyar billentyűzeten eleve el vannak helyezve az ékezetes karakterekhez tartozó billentyűk is.) Ma leggyakrabban a gombos klaviatúrákat használják.

21 Ember László Billentyűzet A billentyűzet több részből áll: Alfanumerikus billentyűzet (írógép billentyűzet): Betűk, számok, írásjelek megjelenítését teszi lehetővé A betűk egyszerű leütésével kis betű jelenik meg a képernyőn A SHIFT váltóbillentyűvel együtt használva a nagybetűket lehet előcsalogatni. Ha bekapcsoljuk a CAPS LOCK billentyűt a megjelenítés fordítva történik A két jeles gombok esetén az alsó jel az alapértelmezett, a felső a SHIFT-el együtt jelenik meg. (Fontos! Ezekre a CAPS LOCK hatástalan.) Vannak billentyűzetek, ahol a jobb alsó sarokban van egy harmadik jel is, ezt az ALT GR (jobb oldali ALT) billentyűvel együtt lehet előhozni.

22 Ember László Billentyűzet Az említetteken kívül megtalálható még itt két CTRL billentyű, amelyek szintén váltó billentyűk, a BACKSPACE, amely egy karakter visszatörlésére szolgál, a TAB billentyű, amely a sort szabályos darabokra osztó tabulátor helyek közötti ugrást teszi lehetővé Az egyik legfontosabb gomb az ENTER, amelynek parancs és sor lezáró hatása van Az írógép billentyűzet felett helyezkednek el a programozható, vagy más néven funkció billentyűk. Ezek jelentésüket mindig az adott programban nyerik el. Közülük külön nevet kapott az ESC, amellyel általában vissza lehet lépni egy nem kívánt helyről. A többiek neve: F1, F2,....F12.

23 Ember László Egér

24 Ember László Optomechanikus egér

25 Ember László Egyéb bemeneti eszközök

26 Ember László Egyéb bemeneti eszközök Fényceruza: igazi tollhoz hasonló eszköz, amelynek a hegyében egy fényérzékeny elem van. A képernyőhöz közelítve, illetve speciális lapon rajzolva vele lehet információt közölni. Botkormány: főleg a játékoknál használt eszköz, amely a repülőgépen használatos botkormány mintájára kapta a nevét. Szkenner: grafikus információk: fényképek, rajzok, gépelt oldalak bevitelére szolgál. Pl. lapszkenner A felsoroltakon kívül gyakorlatilag nincs akadálya egyetlen olyan eszköz csatlakoztatásának, amit a számítástechnikán kívül is adatrögzítésre használunk. Ilyen lehet a mikrofon, videokamera

27 Ember László Output perifériák (kiviteli eszközök) CRT monitor

28 Ember László Megjelenítők

29 Ember László Képernyő Képernyő: Az elsődleges kiviteli eszköz, azaz ha külön nem adunk meg más eszközt alapvetően ezen jelennek meg az adatok Az LCD kijelzők nagy előnye, hogy laposak, éppen ezért a hordozható számítógépek elengedhetetlen tartozékai, de irodai és otthoni felhasználásban is az elsőbbségre törnek CRT alapvetően kifutó, megszűnésben lévő technológia. Várhatóan néhány speciális területen azonban fennmarad a használata. Pl. gyógyászat bizonyos területei

30 Ember László Képernyő Az LCD és TFT kijelzők gyártása során rengeteg környezetszennyező vegyi anyagot használnak. Használatuk során a monitorok környezetkímélők: nincs káros sugárzásuk, kevés energiával beérik. Újrafeldolgozásuk csak részben megoldott. A CRT monitorok gyártása során jelentős mennyiségű környezetszennyező vegyi anyagot használnak. Használat közben a monitornak összetett sugárzása van, még röntgen sugarakat is bocsát ki. Nagy az energia felvétele. Újrafeldolgozása nehézkes és csak részben megoldott.

31 Ember László Nyomtatók

32 Ember László Nyomtató Tűs nyomtató: A belső felépítésének vázlatát az ábra mutatja. A megfelelő tűk ráütnek a festékszalagra, az nyomot hagy a papíron, és a mátrix elv alapján kirajzolja a betűt, vagy az ábrát. A tűs nyomtatók működtetési költsége alacsony, általában masszívak, strapabíróak. Nyomtatási képük nem túl szép. A felsorolandó három típus közül egyedül ez képes indigós példányok létrehozására. Tintasugaras nyomtató: A belső felépítésének vázlatát az ábra mutatja. Hasonlóan működik, mint a tűs, de a tűk helyén apró tintafecskendők vannak, amelyek közül a mátrixnak megfelelő egy-egy festékcseppet küld a papírra. A tintasugaras nyomtatók viszonylag olcsóak, de üzemeltetésük a másik kettőéhez képest drága. A tűshöz képest az írásképe szép (sőt ma már alig marad el a lézernyomtatókétól is). Lézernyomtató: Ez a típusú nyomtató a memóriában (általában a sajátjában) kialakítja egy teljes lap képét. Ezt az információt egy lézersugár kódolja le. (Sztatikus töltésekkel látja el a megfelelő pontokat.) Ezután egy különleges festéket visz fel erre a felületre, amely csak a töltött helyeken ragad meg. Ez a legszebb írásképű nyomtató, de ez a legdrágább is. Üzemeltetése sokszor olcsóbb, mint a tintasugarasé.

33 Ember László Nyomtatási elvek

34 Ember László Egyéb kimeneti eszközök

35 Ember László Egyéb kimeneti eszközök Rajzgép: A rajzgép vonalas rajzok elkészítésére szolgál. Korábban az különböztette meg a nyomtatótól, hogy nem pontokból rakta össze a rajzokat, hanem egy toll segítségével valódi folyamatos vonalakat húzott. Két fajtája terjedt el, a síkplotter, amelynek rajzasztala sík, és a dobplotterek, amelyeknél a papír egy dobra (hengerre) van felerősítve. A plotterek nyomtatási elve napjainkra átalakult, és a tintasugaras nyomtatás elvén működnek. Ezeken kívül szinte minden eszköz csatlakoztatható a számítógéphez, amit a számítástechnikán kívül is adatok megjelenítésére használnak: hangszóró, Braile kimenet

36 Ember László Háttértárak

37 Ember László Háttértárak A háttértárak közül főleg a mágneses háttértárak és az optikai háttértárak használatosak A háttértárak feladata az éppen nem használt programok, adatok tárolása. A mágneses és optikai háttértárak többnyire két részből állnak, magából az adathordozóból és az adathordozót kezelő un. meghajtóból (drive). Egyre több helyen használatosak a pendrive-ok és különböző memóriakártyák is.

38 Ember László Optikai háttértárak CD A lemez formátuma megegyezik az audio CD-k formátumával. Kapacitása 650 MB – 900 MB-ig terjed. A meghajtók közül létezik olvasó, író-olvasó, és író-újraíró-olvasó. Az utóbbiak képesek írni a lemezre, míg a legutolsó a megfelelő típusú lemezről törölni is képes adatokat DVD A lemezek szokásos kapacitása 4,7-8,5 GB A meghajtók típusai ugyanazok, mint a CD-meghajtóké. Sajnos a DVD író berendezések között több szabvány is elterjedt, ezért előfordulhat, hogy nem kompatibilisek egymással.

39 Ember László Mágnesszalagok A szalagos tárolás szekvenciális elérést biztosít, azaz az adatokat csak szigorúan sorban lehet elolvasni, keresni. Ez természetesen lelassítja az adatmanipulációt. Előnyük a nagy kapacitás és a viszonylagos olcsóságuk, ezen tulajdonságaik miatt tipikus felhasználási területük a biztonsági másolatok készítése. DAT (Digital Audio Tape) GB Streamer ( MB)

40 Ember László Mágnesszalagok

41 Ember László Mágnesszalagok Streamer


Letölteni ppt "Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések