Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)"— Előadás másolata:

1 ember@vodafone.hu Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)

2 ember@vodafone.hu Ember László 2008 2 A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap Az alapra van ráépítve a processzor ZIF foglalata, a BIOS, a memóriamodulok foglalata, és a vezérlőkártya csatlakozó helyek PCI, AGP, PCI-Express

3 ember@vodafone.hu Ember László 2008 3 A PC-k felépítése A vezérlőkártyák külső eszközök csatlakoztatását teszik lehetővé. Például a monitor, mágneslemezes meghajtók, egér, nyomtató ilyen vezérlőkártyán keresztül is csatlakozhat az alaplaphoz A vezérlőkártyák kimenetén helyezkednek el az un. portok (kapuk). Ezek olyan csatlakozóhelyek, amelyek a számítógép házának hátulján (vagy elején, vagy oldalán) kilátszanak. Ide lehet csatlakoztatni azokat az eszközöket, amelyeknek a házon kívül van a helyük. Például: monitor, egér, billentyűzet, nyomtató.

4 ember@vodafone.hu Ember László 2008 4 Számítógép ház (chassi)

5 ember@vodafone.hu Ember László 2008 5 Számítógép ház (chassi)

6 ember@vodafone.hu Ember László 2008 6 Számítógép ház (chassi) notebook

7 ember@vodafone.hu Ember László 2008 7 Számítógép ház (chassi) Tablet PC

8 ember@vodafone.hu Ember László 2008 8 Számítógép ház (chassi) Tablet PC

9 ember@vodafone.hu Ember László 2008 9 Számítógép ház (chassi) APPLE

10 ember@vodafone.hu Ember László 2008 10 Számítógép ház (chassi) APPLE MacBook Air notebook

11 ember@vodafone.hu Ember László 2008 11 Számítógép ház (chassi) 42 db szerver egy álló 42U magas RACK szekrényben elhelyezve

12 ember@vodafone.hu Ember László 2008 12 Alaplap Forrás: Prohardver ZIF: Zero Insertion Force

13 ember@vodafone.hu Ember László 2008 13 Alaplap Korszerű INTEL és ASUS gyártmányú alaplapok hátlapi kivezetései: PS/2, eSATA, IEEE1394 (FireWire), USB, SPDIF, SOUND, LAN, VGA, DSUB, DVI, HDMI, RS232C, Mikrofon be, Hangfal ki (Dolby 5.1), Vonal be

14 ember@vodafone.hu Ember László 2008 14 BIOS (Basic Input Output System) Alapvető Beviteli Kiviteli Rendszer NVRAM (Flash)

15 ember@vodafone.hu Ember László 2008 15 Vezérlőkártyák, adapterek, busz-szabványok AGPPCI PCI Express

16 ember@vodafone.hu Ember László 2008 16 Processzor

17 ember@vodafone.hu Ember László 2008 17 Operatív memória (RAM)

18 ember@vodafone.hu Ember László 2008 18 Input perifériák

19 ember@vodafone.hu Ember László 2008 19 Billentyűzet Horror: az emberi belekben és az orrban élő baktériumok többsége jelen van a billentyűzeten, főleg, ha többen is használják azt!

20 ember@vodafone.hu Ember László 2008 20 Billentyűzet A billentyűzet az elsődleges bemeneti egység, ami azt jelenti, hogy ha külön nem írunk elő mást a számítógép mindig innen várja az adatokat A billentyűzetnek két fontos jellemzője van: a rajta elhelyezkedő billentyűk száma és a billentyűk kiosztása. Ez utóbbi mutathat nyelvi sajátságokat. (Például a magyar billentyűzeten eleve el vannak helyezve az ékezetes karakterekhez tartozó billentyűk is.) Ma leggyakrabban a 100-106 gombos klaviatúrákat használják.

21 ember@vodafone.hu Ember László 2008 21 Billentyűzet A billentyűzet több részből áll: Alfanumerikus billentyűzet (írógép billentyűzet): Betűk, számok, írásjelek megjelenítését teszi lehetővé A betűk egyszerű leütésével kis betű jelenik meg a képernyőn A SHIFT váltóbillentyűvel együtt használva a nagybetűket lehet előcsalogatni. Ha bekapcsoljuk a CAPS LOCK billentyűt a megjelenítés fordítva történik A két jeles gombok esetén az alsó jel az alapértelmezett, a felső a SHIFT-el együtt jelenik meg. (Fontos! Ezekre a CAPS LOCK hatástalan.) Vannak billentyűzetek, ahol a jobb alsó sarokban van egy harmadik jel is, ezt az ALT GR (jobb oldali ALT) billentyűvel együtt lehet előhozni.

22 ember@vodafone.hu Ember László 2008 22 Billentyűzet Az említetteken kívül megtalálható még itt két CTRL billentyű, amelyek szintén váltó billentyűk, a BACKSPACE, amely egy karakter visszatörlésére szolgál, a TAB billentyű, amely a sort szabályos darabokra osztó tabulátor helyek közötti ugrást teszi lehetővé Az egyik legfontosabb gomb az ENTER, amelynek parancs és sor lezáró hatása van Az írógép billentyűzet felett helyezkednek el a programozható, vagy más néven funkció billentyűk. Ezek jelentésüket mindig az adott programban nyerik el. Közülük külön nevet kapott az ESC, amellyel általában vissza lehet lépni egy nem kívánt helyről. A többiek neve: F1, F2,....F12.

23 ember@vodafone.hu Ember László 2008 23 Egér

24 ember@vodafone.hu Ember László 2008 24 Optomechanikus egér

25 ember@vodafone.hu Ember László 2008 25 Egyéb bemeneti eszközök

26 ember@vodafone.hu Ember László 2008 26 Egyéb bemeneti eszközök Fényceruza: igazi tollhoz hasonló eszköz, amelynek a hegyében egy fényérzékeny elem van. A képernyőhöz közelítve, illetve speciális lapon rajzolva vele lehet információt közölni. Botkormány: főleg a játékoknál használt eszköz, amely a repülőgépen használatos botkormány mintájára kapta a nevét. Szkenner: grafikus információk: fényképek, rajzok, gépelt oldalak bevitelére szolgál. Pl. lapszkenner A felsoroltakon kívül gyakorlatilag nincs akadálya egyetlen olyan eszköz csatlakoztatásának, amit a számítástechnikán kívül is adatrögzítésre használunk. Ilyen lehet a mikrofon, videokamera

27 ember@vodafone.hu Ember László 2008 27 Output perifériák (kiviteli eszközök) CRT monitor

28 ember@vodafone.hu Ember László 2008 28 Megjelenítők

29 ember@vodafone.hu Ember László 2008 29 Képernyő Képernyő: Az elsődleges kiviteli eszköz, azaz ha külön nem adunk meg más eszközt alapvetően ezen jelennek meg az adatok Az LCD kijelzők nagy előnye, hogy laposak, éppen ezért a hordozható számítógépek elengedhetetlen tartozékai, de irodai és otthoni felhasználásban is az elsőbbségre törnek CRT alapvetően kifutó, megszűnésben lévő technológia. Várhatóan néhány speciális területen azonban fennmarad a használata. Pl. gyógyászat bizonyos területei

30 ember@vodafone.hu Ember László 2008 30 Képernyő Az LCD és TFT kijelzők gyártása során rengeteg környezetszennyező vegyi anyagot használnak. Használatuk során a monitorok környezetkímélők: nincs káros sugárzásuk, kevés energiával beérik. Újrafeldolgozásuk csak részben megoldott. A CRT monitorok gyártása során jelentős mennyiségű környezetszennyező vegyi anyagot használnak. Használat közben a monitornak összetett sugárzása van, még röntgen sugarakat is bocsát ki. Nagy az energia felvétele. Újrafeldolgozása nehézkes és csak részben megoldott.

31 ember@vodafone.hu Ember László 2008 31 Nyomtatók

32 ember@vodafone.hu Ember László 2008 32 Nyomtató Tűs nyomtató: A belső felépítésének vázlatát az ábra mutatja. A megfelelő tűk ráütnek a festékszalagra, az nyomot hagy a papíron, és a mátrix elv alapján kirajzolja a betűt, vagy az ábrát. A tűs nyomtatók működtetési költsége alacsony, általában masszívak, strapabíróak. Nyomtatási képük nem túl szép. A felsorolandó három típus közül egyedül ez képes indigós példányok létrehozására. Tintasugaras nyomtató: A belső felépítésének vázlatát az ábra mutatja. Hasonlóan működik, mint a tűs, de a tűk helyén apró tintafecskendők vannak, amelyek közül a mátrixnak megfelelő egy-egy festékcseppet küld a papírra. A tintasugaras nyomtatók viszonylag olcsóak, de üzemeltetésük a másik kettőéhez képest drága. A tűshöz képest az írásképe szép (sőt ma már alig marad el a lézernyomtatókétól is). Lézernyomtató: Ez a típusú nyomtató a memóriában (általában a sajátjában) kialakítja egy teljes lap képét. Ezt az információt egy lézersugár kódolja le. (Sztatikus töltésekkel látja el a megfelelő pontokat.) Ezután egy különleges festéket visz fel erre a felületre, amely csak a töltött helyeken ragad meg. Ez a legszebb írásképű nyomtató, de ez a legdrágább is. Üzemeltetése sokszor olcsóbb, mint a tintasugarasé.

33 ember@vodafone.hu Ember László 2008 33 Nyomtatási elvek

34 ember@vodafone.hu Ember László 2008 34 Egyéb kimeneti eszközök

35 ember@vodafone.hu Ember László 2008 35 Egyéb kimeneti eszközök Rajzgép: A rajzgép vonalas rajzok elkészítésére szolgál. Korábban az különböztette meg a nyomtatótól, hogy nem pontokból rakta össze a rajzokat, hanem egy toll segítségével valódi folyamatos vonalakat húzott. Két fajtája terjedt el, a síkplotter, amelynek rajzasztala sík, és a dobplotterek, amelyeknél a papír egy dobra (hengerre) van felerősítve. A plotterek nyomtatási elve napjainkra átalakult, és a tintasugaras nyomtatás elvén működnek. Ezeken kívül szinte minden eszköz csatlakoztatható a számítógéphez, amit a számítástechnikán kívül is adatok megjelenítésére használnak: hangszóró, Braile kimenet

36 ember@vodafone.hu Ember László 2008 36 Háttértárak

37 ember@vodafone.hu Ember László 2008 37 Háttértárak A háttértárak közül főleg a mágneses háttértárak és az optikai háttértárak használatosak A háttértárak feladata az éppen nem használt programok, adatok tárolása. A mágneses és optikai háttértárak többnyire két részből állnak, magából az adathordozóból és az adathordozót kezelő un. meghajtóból (drive). Egyre több helyen használatosak a pendrive-ok és különböző memóriakártyák is.

38 ember@vodafone.hu Ember László 2008 38 Optikai háttértárak CD A lemez formátuma megegyezik az audio CD-k formátumával. Kapacitása 650 MB – 900 MB-ig terjed. A meghajtók közül létezik olvasó, író-olvasó, és író-újraíró-olvasó. Az utóbbiak képesek írni a lemezre, míg a legutolsó a megfelelő típusú lemezről törölni is képes adatokat DVD A lemezek szokásos kapacitása 4,7-8,5 GB A meghajtók típusai ugyanazok, mint a CD-meghajtóké. Sajnos a DVD író berendezések között több szabvány is elterjedt, ezért előfordulhat, hogy nem kompatibilisek egymással.

39 ember@vodafone.hu Ember László 2008 39 Mágnesszalagok A szalagos tárolás szekvenciális elérést biztosít, azaz az adatokat csak szigorúan sorban lehet elolvasni, keresni. Ez természetesen lelassítja az adatmanipulációt. Előnyük a nagy kapacitás és a viszonylagos olcsóságuk, ezen tulajdonságaik miatt tipikus felhasználási területük a biztonsági másolatok készítése. DAT (Digital Audio Tape) 24-72 GB Streamer (20-250 MB)

40 ember@vodafone.hu Ember László 2008 40 Mágnesszalagok

41 ember@vodafone.hu Ember László 2008 41 Mágnesszalagok Streamer


Letölteni ppt "Ember László 2008 1 Hardverelemek és feladataik (Hardware components)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések