Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A dohányzás Nem éri meg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A dohányzás Nem éri meg."— Előadás másolata:

1 A dohányzás Nem éri meg

2

3 Terhesség alatt is ? A dohányzás magzatnál súlyos növekedési és fejlődési lemaradást okozhat . A nikotin befolyásolja terhességet szabályozó hormonokat..

4 Fiatalok és a dohányzás
Azért szívják mert „menő” vagy éppen divatosnak találják (az önpusztítást)dohányzást.

5 Passzív dohányosok (akaraton kívül)
több mint 700 millió gyermek passzív dohányos a fejlődő szervezetre még károsabb a dohányfüst

6 A tüdőrák A rák terjed a tüdőben
Ne kezd el nem leszel remélhetőleg beteg Kerüld el a cigit

7 Vége Kerüld el a cigit , jobban jársz!

8 A dohányzás káros hatásai, és következményei
Mik a következményei, mit okoz….

9 A dohányzás veszélyei terhesekre
A dohányzó terhes veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét - A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás - A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő, kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mell körfogata - A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét! Az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait - A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója - A terhesség alatt dohányzók újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés - Az apa dohányzása a károsodott ondósejtek miatt növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát - A dohányzó terhesek újszülöttei között gyakoribb a megnagyobbodott pajzsmirigy

10 A dohányzás hatása a tüdőre
A dohányzás, természetesen a tüdőt is károsítja. Növeli a légúti fertőzések kockázatát (bronchitis, tüdőgyulladás), valamint az újabban COPD névvel említett krónikus, elzáródásos légúti betegség veszélyét. Evidens módon fokozza a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A COPD, lényegében a huzamosan folytatott dohányzás következménye. A légutakban krónikus bronchitis (hörghurut) alakul ki, és tüdőtágulat. A betegség progresszív, azaz előrehaladó, romló tendenciát mutat. A COPD-s beteg szinte állandóan köhög, és a visszafordíthatatlan tüdőkárosodás miatt légzési problémái is vannak. A tüdőrák a daganatok közül a legismertebb dohányzással összefüggő ráktípus, a dohányzás, mint ok mintegy 80%-ban azonosítható a hátérben. Dohányosok körében a tüdőrák férfiakban kb. 23x, nőkben kb. 13x gyakoribb, mint a nemdohányzók azonos csoportjai között

11 A nikotin viselt dolgai
A cigarettafüstben a szervezet számára A nikotin viselt dolgai A közömbös anyagokon kívül, csak a káros összetevők között legalább vegyületet szoktak felsorolni. A függőséget egyetlen anyag, a nikotin okozza, amely a dohánynövény fő alkaloidája. A növény nikotintartalma 0,5-7% fajtától, termőhelytől és időjárástól függően. A nikotint a szervezet a teljes testfelületen könnyen fel tudja venni - a dohányzással a légutakon keresztül bejuttatott nikotin ennek csak egyik lehetséges formája - , és ha már bejutott a szervezetbe, a vérben oldódva gyorsan el tud jutni annak bármely pontjára. Mivel minden további nélkül át tud jutnia vér-agy gáton is, semmi sem állja útját, hogy a központi idegrendszerbe is elszállítódjon. Itt az acetil-kolin nevű idegi hírvivő molekuláknak készült receptorokhoz kötődik, elfoglalva az acetil-kolin molekulák helyét. Az eredeti hírvivőhöz hasonlóan az idegsejteket jeltovábbításra készteti. Csakhogy olyankor, amikor a szervezet ezt magától nem tette volna. A másik különbség abból adódik, hogy a nikotin nem a szervezet saját anyaga. A saját hírvivő molekulákat, miután ingerület kiváltó feladatukat ellátták, az idegrendszerben lévő enzimek - jelen esetben az acetil-kolin észteráz - elbontja. A nikotint viszont nem, így az idegsejtek nem tudnak az ingerületi állapot után regenerálódni. A nikotin, mivel az idegrendszer tele van acetil-kolin receptorokkal, annak több pontján is hat, többek között az agykéregre is; az ember megélénkül, jobban tud figyelni, javul koncentrálóképessége, rövid távú emlékezete is jobb lesz. Bár az is igaz, hogyha a nikotin dohányzással jut a szervezetbe, ezt a pozitív hatást mérsékli a párhuzamosan

12 A cigi

13 Hogyan alakul ki a nikotinfüggőség
A dohányzás által kiváltott káros hatások a komplex dohányfüst hatásnak tulajdoníthatók, míg a függőségi viszony megteremtésében leginkább a nikotin a felelős. A nikotin a dohánylevél alkaloidja, s fontos élvezeti szer. A nikotin hatását a központi idegrendszer vegetatív dúcain, a dopamin-, az acetil-kolin receptorokon fejti ki, a periférián pedig az ideg-izom ingerület átvitelre hat. A nikotin megváltoztatja: az idegrendszer aktivitását; fokozza a szívműködést; lazítja a vázizomzatot; időlegesen növeli az idegrendszer vérellátását; kedvezően befolyásolja a munkateljesítményt; növeli szellemi teljesítőképességet, és tompítja az alkohol hatását a reakció-idő megnyúlására vonatkozóan. Mivel a nikotin gyorsan bomló anyag, felezési ideje 2 óra, az általa előidézett változások átmenetiek, a kedvező, kellemes állapot múló jelenség. A szervezet megvonási tünetekkel jelzi a nikotinhiányt, a nikotin éhséget, ezek: a szorongás, a nyugtalanság, a türelmetlenség, a koncentrálóképesség csökkenése, a sóvárgás, az éhség, a gyomor- és bélpanaszok, a fejfájás és alvási zavarok.

14 A dohányzás hatásai környezetünkre
A dohányfüsttel szennyezett környezeti levegő belégzésének számos kedvezőtlen következménye van a csecsemő és gyermekkorban. Így: gégegyulladás légcső- és hörghurut, tüdőgyulladás, aszmás panaszok rosszabbodása, különböző gyulladásos fülészeti elváltozások... A dohányzó szülők gyermekei körében gyakoribb a köhögés, köpetürítés, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinek eseteiben. A dohányfüst a zárt helyiségek levegőszennyezettségének fő forrása. Következmények: szemészeti és orrpanaszok: tüsszentés, orrfolyás, máskor orrdugulás, orrviszketés, fejfájás, torokfájás, rekedtség, szédülés, hányinger, köhögés, légzési nehézségek. A szívbetegségek, valamint a tüdő és orrüregi rákok okozta halálozás mértéke növekszik a passzív dohányzás következményeként. A környezeti dohányfüst fokozza a szívbetegek panaszait és növeli a szívinfarktus halálozás veszélyét. A férfiak otthoni dohányzása növeli a nemdohányzó feleségek tüdőrák-kockázatát. A nemdohányzó terhesek passzív dohányzása a magzat növekedését mérsékli. - A környezeti dohányfüst-hatás a csecsemők körében növeli a "hirtelen halál" előfordulását.  

15 Hatásai és következményei
A dohányzásról Hatásai és következményei

16 A dohány Ősidők óta ismert, hogy vannak növények, melyeket meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő, vagy kábító hatást érhetünk el. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást. Portugáliából egy Jean Nicot nevű francia diplomata terjesztette tovább (nevéből ered a dohány Nicotiana tabacum és alkaloidjának nikotin elnevezése). Akkoriban nemcsak élvezeti szerként, hanem gyógyszerként, dísznövényként is használták. Annyira értékesnek tartották ezt a növényt, hogy az elnevezések között szerepelt szentfű, isteni fű, szent kereszt füve, mindenre hasznos fű stb.

17 A dohányzás káros hatásai
A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagy mértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A dohány a legfontosabb környezeti eredetű rákkeltő anyag, amely a daganatos halálesetek 25 %-át okozza. Ennek mechanizmusa az, hogy a nikotin más, a szervezetet érő rákkeltő anyagok hatását is erősíti.

18 Passzív dohányzás Jóllehet, az aktív dohányosok is szenvednek a passzív dohányzás ártalmaitól, a passzív dohányzás káros hatásairól elsősorban a nem dohányzók érdekeinek védelmében esik szó. Nem árt tudni azonban, hogy a közvetlenül a cigarettából beszívott mérgezett levegő összetétele nem csak abban különbözik a füstös szoba levegőjétől, hogy sokkal töményebb. A cigaretta akkor is füstöl, ha nem szívják. A dohányzáskor képződő cigarettafüst háromnegyedét nem a dohányos szívja be, hanem a helyiség levegőjével keveredve mérgez minden jelenlévőt. A parázsló cigarettavégen és a fő légáram útján kívül eső, alacsonyabb hőmérsékletű részeken sokkal több káros anyag keletkezik, mint a cigarettába szippantás alkalmával, amikor a dohányos a cigaretta közepéből a magasabb hőmérsékleten képződő füstöt inhalálja.

19 Rászokás A dohányzás első alkalommal hányást, verejtékezést, gyengeséget, stb. okozhat. Azonban későbbi alkalmakkor kellemes lehet. Vannak jótékony hatásai is: például az étkezés után keletkező fáradtság és álmosság leküzdésére is alkalmas. Az emésztőmirigyek és belek működése fokozódik, így elősegíti az emésztést.

20 Dohányzás terhesség alatt
A terhesség alatti dohányzás ártalmairól (koraszülés, kis súly, lepényleválás) a fiatalok, a leendő anyák számtalan helyen hallhatnak, olvashatnak. Ma már a felelőséggel gyermeket váró kismamák a dohányzást abbahagyják, lehetőleg a tervezett fogamzás előtt. A szoptatás alatti dohányzás ártalmas volta talán nem ennyire ismert. A dohányzó anya anyateje bizony jelenős mennyiségben tartalmazhat nikotint (függ az elszívott mennyiségtől). A nikotin sejtméreg és szűkíti az ereket. Mindezek következtében rontja a fejlődő csecsemő szöveteinek (pl. agy!) oxigén ellátottságát, egészséges szaporodását, fejlődését. Ezért gyakrabban alakulnak ki ezeknél a csecsemőknél idegrendszeri és viselkedési zavarok, a szellemi fejlődés, a beszédfejlődés zavara, akár alacsonyabb intelligencia hányados, tanulási zavar a későbbiekben.

21 A magas vérnyomás A dohányzás a vérnyomás szabályozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő enzimet károsít a tüdőben, állítják amerikai kutatók, akik szerint ez egy lehetséges magyarázatot szolgáltat a nikotinfüggő személyeknél nagymértékben fellépő magas vérnyomásra.

22 Vége

23 Hatásai következményei
A dohányzásról Hatásai következményei

24 A dohányzás eredete A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert, hogy vannak növények, melyeket meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő, vagy kábító hatást érhetünk el. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást. Portugáliából egy Jean Nicot nevű francia diplomata terjesztette tovább (nevéből ered a dohány Nicotiana tabacum és alkaloidjának nikotin elnevezése). Akkoriban nemcsak élvezeti szerként, hanem gyógyszerként, dísznövényként is használták.

25 A dohányzás miatt…. A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON! NAPONTA MINTEGY 77, ÉVENTE PEDIG EMBERT VESZÍTÜNK EL HAZÁNKBAN, AKIKNEK A HALÁLA ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ A DOHÁNYZÁSSAL!

26 A következménye: Keringési betegségek Magas vérnyomás Tüdőrák
Légzési zavarok Cukor betegség

27 Magas vérnyomás A magas vérnyomás az érelmeszesedés és a koszorúérbetegség legfôbb kockázati tényezôje. Azonban a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése ellenére a dohányosoknál csak kis mértékben csökkent a koszorúérbetegség .

28 Tüdőrák tüdôrákosoknak mindösszesen csak fél százaléka soha sem dohányzott korábban. Szoros kapcsolat van a tüdôrák kockázata és az elszívott dohány dózisa között. Minél több napi cigaretta, és dohányos év, annál nagyobb a tüdôrák kockázata. 10 cigaretta a tüdôrák kockázatát tízszeresre, 20 cigaretta húszszorosára növeli, azaz az összefüggés egyenes arányos.

29 Passzív dohányzókról:
Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, A dohányzáskor leszívott füst mennyisége több tényező függvénye, akár kétszerese vagy háromszorosa is lehet a fenti adatoknak, ha többen dohányoznak a helyiségben, ha közelebb ülünk a dohányzóhoz, ha több cigarettát szívnak el, ha kicsi a helyiség, vagy ha rossz a szellőzése. passzív

30 Kismamák akik dohányoznak
A dohányos édesanyák gyermekeinek többsége légzési problémákkal küzd, koraszülött, vagy kis súllyal születik. A még csak babát tervező pároknál sem hasznos a dohányzás, mert bár csak ritkább esetben okoz meddőséget, nehezíti a teherbe esést. Egy oxfordi kutatóegyetemen kísérleteket végeztek több dohányos és nemdohányzó pár segítségével.

31

32 A dohányzás káros az egészségre
A Dohányzásról A dohányzás káros az egészségre

33

34

35

36 A dohányzás okozhat:pl
A dohányzás okozhat:pl.tüdőrák,gégerák,sziv infarktus, érszükület,szájüregirák,tüdő tágulat,gyomorfekély.

37

38

39 A dohányzás kárai Ideje,hogy mindenki tegyen valamit a szervezetéért.
A füst mentes osztály A dohányzás kárai Ideje,hogy mindenki tegyen valamit a szervezetéért.

40 A dohányzás gazdasági vonatkozásai
A cigaretta jövedéki adója az EU egyes tagországaiban, az eladási ár %-ában (2006. január 1.) Spanyolország 64.2 Franciaország 64.0 Egyesült Királyság 62.8 Németország 62.2 Portugália 61.0 Málta 60.8 Írország 60.3 Ciprus 59.0 Ausztria 58.7 Olaszország 58.4 MAGYARORSZÁG Belgium 57.6 Szlovénia 57.5

41 A dohányozás kárai Korábban tapasztalt fáradtság és öregedés, egy dohányzó 20 éves arca olyan mint egy nem dohányzó arca 40 évesen. A képen egy tüdőrákos tüdő látható.

42 A passzív dohányzás káros hatásai
Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember. Majd nem annyira veszélyes a füst beszívása mint a dohányzás.

43 A férfi nemi szervei a dohányzás során
Dohányozni lehet nagyon stílusosan és nagyon erotikusan. Ám ugyanakkor a dohányzás elég drasztikus változásokat okoz a dohányos szexuális életében. Az impotencia leggyakoribb oka az, hogy a beszűkült hajszálerek nem képesek ellátni a péniszt elegendő vérrel, és így időnként, vagy akár tartósan is képtelen lesz a merevedésre. Ezen felül a cigarettában található anyagok megváltoztatják a nemi hormonok arányát a szervezetben, illetve károsul a spermiumok termelése is. A dohányzó nők esetében akár évekkel korábban következhet be a menopauza, a klimax. Ez csupán "ízelítő", mindezeken felül még számos egyéb területen hatással van a dohányzás a szexuális életre, illetve az utódnemzés lehetőségére. Erről szól az alábbi írás.

44 Összefüggés a dohányzás és az impotencia között
A dohányzás csökkenti a hímvessző vérellátását, ezáltal okoz impotenciát.

45 A FÜSTMENTES OSZTÁLY DOHÁNYZÁS

46 A CIGARETTÁBAN TALÁLHATÓ ANYAGOK
SOK KÁROS ANYAG TALÁHATÓ PL:NIKOTIN KÁTRÁNY SZÉN-MONOXID DOHÁNY

47 A CIGI KÁROS A TESTRE

48

49

50

51

52 A DOHÁNYZÁS KÁROS VÁLAZD AZ EGÉSZSÉGES UTAT

53 A dohányzásról

54 A dohányzás okozta károk.A tüdőrák.
A tüdőrák típusai Tüdőrák akkor alakul ki, amikor a tüdőben lévő sejtek kontroll nélküli osztódásnak indulnak, s ennek következtében betörhetnek a környező szövetekbe, vagy elvándorolhatnak távoli szervekbe. A tüdőrák nem egységes betegség: eddig több mint 20 fajtáját írták le. Ezek nem csak szöveti szerkezetükben, hanem viselkedésükben is eltérnek egymástól. A tüdő minden sejttípusából kialakulhat daganat. Túlnyomó többségük mintegy 90%-uk a hörgőrendszer belső felületét bélelő hámsejtek valamelyikéből indul ki.

55 Növekedésük és terjedésmódjuk alapján a tüdőrák két nagy csoportját különböztetik meg:
kissejtes tüdőrák - amely az összes tüdőrákos eset kb. 20%-át teszi ki, és nem kissejtes tüdőrák, amely az összes tüdőrákos eset kb. 80%-át teszi ki.

56 A dohányzás következményei
Nem kétséges, hogy egyes légzőszervi,  szív- és érrendszeri betegségek előidézésében és fenntartásában a dohányzásnak döntő szerepe van. Bizonyított, hogy a dohányzás a szervezet anyagcsere-folyamatait, a vitamin és ásványi-anyag háztartást, a hormonok és enzimek működését, valamint a gyógyszerek hatékonyságát  is befolyásolja. Nem kétséges, hogy egyes légzőszervi,  szív- és érrendszeri betegségek előidézésében és fenntartásában a dohányzásnak döntő szerepe van.

57 A fiatalkori dohányzás légzőszervi következményei.
A fiatal korban elkezdett dohányzás legkorábbi következményei légzőszervi vonatkozásúak. 1., Több tízezer fiatalkorú, serdülőkorú vizsgálati adatai bizonyították, hogy kifejezett az összefüggés az e korban jelentkező "köhögéses-köpetürítéses-nehézlégzéses" panaszok és a dohányzási magatartás között.

58 2., A fiatalkorú "egészséges" dohányzók esetében a szokásos, rutin légzésfunkciós vizsgálatokkal eltérés nem észlelhető! "Finomabb" módszerek azonban már "rendellenes" viszonyokra utalnak. 3., A légzésfunkciós eltérések alapja kóros szöveti elváltozás! Ezt igazolták a szövettani vizsgálatok.

59 Passzív dohányzás Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A dohányfüst anyagai a füst gáz- és részecskefázisában találhatók: A gázfázis néhány összetevője: szénmonoxid, széndioxid, ammonia, hidrogén-cianid, kénhidrogén... A szemcsés halmazállapotú közeg főbb alkotóelemei: víz, nikotin, kátrány, policiklikus aromás szénhidrogének, aromás aminok, fémionok, radioaktiv összetevők...

60 Összefüggés a dohányzás és az impotencia között.
csökkenti a hímvessző vérellátását, ezáltal okoz impotenciát

61 A dohányzás Kiemelt veszélyei

62 A dohány megöl A szívbetegségek és a rengeteg rák félék támadják meg a szervezetet.

63 Szájüregi daganatok  A szájüregben keletkezett rosszindulatú daganatok kialakulásában a dohányzásnak jelentős szerepe van. Statisztikai adatok szerint a szájüregi rákok 80-90%-a dohányzás, szivarozás, pipázás következtében alakul ki. Felméréseket alapján megállapították, hogy erős dohányosoknál 4-15-ször nagyobb a szájüregi rák kialakulásának kockázata, mint a nem dohányosok esetében.

64 Passzív dohányzás Ha az ember egy olyan környezetbe
kerül ahol dohányoznak ő is beszívja azt a füstöt, így olyan mintha ő maga is elszívna pár szálat. Ez nagymértékben növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kockázatát. A munkahelyi dohányzás sok passzív dohányos életébe került.

65 A cigarettás kismamák A szoptatás során méreganyag is
kerül a kicsi szervezetébe. Koraszülést, eredményez vagy szülés körüli halálozást. A várandós időszak alatt a magzat fejlődése visszamaradását idézi elő. Ez jelenthet értelmi fogyatékosságot is.

66

67 Néhány javaslat a dohányzás csökkentésére illetve abbahagyására:
Próbálja meg szándékosan otthon hagyni a cigarettát és az öngyújtót és ne vásároljon újat! Soha ne vásároljon tartalék cigarettát! A nemdohányzók és a gyerekek jelenlétében ne gyújtson rá! Se otthon, se a munkahelyén ne készítsen elő hamutálcát! Ha bizonyos cigaretta termék nikotin illetve kátránytartalma növekszik, térjen át másik márkára! Ha valaki megkínálja cigarettával, ne fogadja el! Ne dohányozzon soha éhgyomorra! Próbálja meg a füstöt nem "letüdőzni"! Fokozatosan csökkentse a dohányzást először otthon, a kocsiban, az utcán, a munkahelyén és végül sehol se gyújtson rá! Menjen olyan étterembe, ahol tilos a dohányzás! Ha az ember unatkozik, hamarabb nyúl cigarettához. Éljen tevékeny életet! Sporttevékenység után az embereknek általában nincs "nikotinéhségük". Sportoljon rendszeresen!

68 Gondolkodj el rajta, hogy megéri-e

69 A dohányzásról!!!!

70 A dohányzás káros hatásai, és következményei
Mik a következményei, mit okoz….

71 A dohányzás veszélyei terhesekre
A dohányzó terhes veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét - A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás - A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő, kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mell körfogata - A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét! Az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait - A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója - A terhesség alatt dohányzók újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés - Az apa dohányzása a károsodott ondósejtek miatt növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát - A dohányzó terhesek újszülöttei között gyakoribb a megnagyobbodott pajzsmirigy

72 A dohányzás hatása a tüdőre
A dohányzás, természetesen a tüdőt is károsítja. Növeli a légúti fertőzések kockázatát (bronchitis, tüdőgyulladás), valamint az újabban COPD névvel említett krónikus, elzáródásos légúti betegség veszélyét. Evidens módon fokozza a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A COPD, lényegében a huzamosan folytatott dohányzás következménye. A légutakban krónikus bronchitis (hörghurut) alakul ki, és tüdőtágulat. A betegség progresszív, azaz előrehaladó, romló tendenciát mutat. A COPD-s beteg szinte állandóan köhög, és a visszafordíthatatlan tüdőkárosodás miatt légzési problémái is vannak. A tüdőrák a daganatok közül a legismertebb dohányzással összefüggő ráktípus, a dohányzás, mint ok mintegy 80%-ban azonosítható a hátérben. Dohányosok körében a tüdőrák férfiakban kb. 23x, nőkben kb. 13x gyakoribb, mint a nemdohányzók azonos csoportjai között

73 A nikotin viselt dolgai
A cigarettafüstben a szervezet számára A nikotin viselt dolgai A közömbös anyagokon kívül, csak a káros összetevők között legalább vegyületet szoktak felsorolni. A függőséget egyetlen anyag, a nikotin okozza, amely a dohánynövény fő alkaloidája. A növény nikotintartalma 0,5-7% fajtától, termőhelytől és időjárástól függően. A nikotint a szervezet a teljes testfelületen könnyen fel tudja venni - a dohányzással a légutakon keresztül bejuttatott nikotin ennek csak egyik lehetséges formája - , és ha már bejutott a szervezetbe, a vérben oldódva gyorsan el tud jutni annak bármely pontjára. Mivel minden további nélkül át tud jutnia vér-agy gáton is, semmi sem állja útját, hogy a központi idegrendszerbe is elszállítódjon. Itt az acetil-kolin nevű idegi hírvivő molekuláknak készült receptorokhoz kötődik, elfoglalva az acetil-kolin molekulák helyét. Az eredeti hírvivőhöz hasonlóan az idegsejteket jeltovábbításra készteti. Csakhogy olyankor, amikor a szervezet ezt magától nem tette volna. A másik különbség abból adódik, hogy a nikotin nem a szervezet saját anyaga. A saját hírvivő molekulákat, miután ingerület kiváltó feladatukat ellátták, az idegrendszerben lévő enzimek - jelen esetben az acetil-kolin észteráz - elbontja. A nikotint viszont nem, így az idegsejtek nem tudnak az ingerületi állapot után regenerálódni. A nikotin, mivel az idegrendszer tele van acetil-kolin receptorokkal, annak több pontján is hat, többek között az agykéregre is; az ember megélénkül, jobban tud figyelni, javul koncentrálóképessége, rövid távú emlékezete is jobb lesz. Bár az is igaz, hogyha a nikotin dohányzással jut a szervezetbe, ezt a pozitív hatást mérsékli a párhuzamosan

74 A cigi

75 Hogyan alakul ki a nikotinfüggőség
A dohányzás által kiváltott káros hatások a komplex dohányfüst hatásnak tulajdoníthatók, míg a függőségi viszony megteremtésében leginkább a nikotin a felelős. A nikotin a dohánylevél alkaloidja, s fontos élvezeti szer. A nikotin hatását a központi idegrendszer vegetatív dúcain, a dopamin-, az acetil-kolin receptorokon fejti ki, a periférián pedig az ideg-izom ingerület átvitelre hat. A nikotin megváltoztatja: az idegrendszer aktivitását; fokozza a szívműködést; lazítja a vázizomzatot; időlegesen növeli az idegrendszer vérellátását; kedvezően befolyásolja a munkateljesítményt; növeli szellemi teljesítőképességet, és tompítja az alkohol hatását a reakció-idő megnyúlására vonatkozóan. Mivel a nikotin gyorsan bomló anyag, felezési ideje 2 óra, az általa előidézett változások átmenetiek, a kedvező, kellemes állapot múló jelenség. A szervezet megvonási tünetekkel jelzi a nikotinhiányt, a nikotin éhséget, ezek: a szorongás, a nyugtalanság, a türelmetlenség, a koncentrálóképesség csökkenése, a sóvárgás, az éhség, a gyomor- és bélpanaszok, a fejfájás és alvási zavarok.

76 A dohányzás hatásai környezetünkre
A dohányfüsttel szennyezett környezeti levegő belégzésének számos kedvezőtlen következménye van a csecsemő és gyermekkorban. Így: gégegyulladás légcső- és hörghurut, tüdőgyulladás, aszmás panaszok rosszabbodása, különböző gyulladásos fülészeti elváltozások... A dohányzó szülők gyermekei körében gyakoribb a köhögés, köpetürítés, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinek eseteiben. A dohányfüst a zárt helyiségek levegőszennyezettségének fő forrása. Következmények: szemészeti és orrpanaszok: tüsszentés, orrfolyás, máskor orrdugulás, orrviszketés, fejfájás, torokfájás, rekedtség, szédülés, hányinger, köhögés, légzési nehézségek. A szívbetegségek, valamint a tüdő és orrüregi rákok okozta halálozás mértéke növekszik a passzív dohányzás következményeként. A környezeti dohányfüst fokozza a szívbetegek panaszait és növeli a szívinfarktus halálozás veszélyét. A férfiak otthoni dohányzása növeli a nemdohányzó feleségek tüdőrák-kockázatát. A nemdohányzó terhesek passzív dohányzása a magzat növekedését mérsékli. - A környezeti dohányfüst-hatás a csecsemők körében növeli a "hirtelen halál" előfordulását.  

77 Dohányzásról Nem éri meg

78 Terhesség alatt Rontja a vérkeringést a magzatnál
Súlyos fejlődési és növekedési problémák Kora születés veszélye Szívrendellenesség

79 Dohányzás káros hatásai
Köhögés, hörghurut, tüdőgyulladás, tüdőrák, keringési zavarok, érelmeszesedés, szívinfarktus

80 Amiért a tinik cigiznek
Mert menő dolog A barátaik is cigiznek Szüleiktől látták Veszélyei: Hízásra hajlamosít Nagyobb az esélye az aszmára

81 Tüdő

82 Ha dohányzol:

83 Te döntesz

84 Vége

85 A dohányzás hatásai Makra Petra

86 A dohányzás egészség kárósító hatásai
Daganatos megbetegedések Szembetegségek Gyomorfekély Tüdőrák Fogbetegségek

87 Most nézzük meg képekben!
Tüdőrák Gyomorfekély Daganat Fogbetegségek

88 A terhesség alatti dohányzás
A méhlepény leválását is okozhatja,ami nagyon erős vérzéssel jár és a magzat halálával! A dohányos édesanyák gyermekeinek többsége légzési problémákkal küzd, koraszülött A gyerek túl alacsony súllyal születik, illetve 7 éves korára túlsúlyossá válik!

89 Ne akarj így járni… A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON! NAPONTA MINTEGY 77, ÉVENTE PEDIG EMBERT VESZÍTÜNK EL HAZÁNKBAN, AKIKNEK A HALÁLA ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ A DOHÁNYZÁSSAL

90 A DOHÁNY(ZÁS)RÓL

91 A dohány(zás) a passzív dohányosokban is kárt tesz.
Íme egy gusztustalan, de sajnos valódi dohányos és nem dohányos tüdő:

92 NE SZOKJ RÁ, HOGY NE KELLJEN LESZOKNOD!

93 Ha elkezded….nem bírod abbahagyni…

94 Egy dohányos nyelve…..EZT AKAROD???

95 NAGYON-NAGYON ÉGŐ!!!!!!!!!!!!

96 A nők magzatjára nagyon káros hatással vannak…
A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés és a szülés körüli halálozás. A várandós időszak alatti anyai dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását, idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek súlya, testhossza, fej és mellkörfogata. A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek szellemi, értelmi fogyatékosságának lehet az okozója. A dohányzó terhesek újszülötteinek körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés. A szoptatási időszak alatti anyai dohányzás károsítja a csecsemő egészségét. - Az anyatej közvetiti a dohányfüst méreganyagait! A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a "csecsemőkori hirtelen halál" gyakoriságát.  

97

98 A DOHÁNY(ZÁS)RÓL

99 A dohány(zás) a passzív dohányosokban is kárt tesz.
Íme egy gusztustalan, de sajnos valódi dohányos és nem dohányos tüdő:

100 NE SZOKJ RÁ, HOGY NE KELLJEN LESZOKNOD!

101 Ha elkezded….nem bírod abbahagyni…

102 Egy dohányos nyelve…..EZT AKAROD???

103 NAGYON-NAGYON ÉGŐ!!!!!!!!!!!!

104 A nők magzatjára nagyon káros hatással vannak…
A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés és a szülés körüli halálozás. A várandós időszak alatti anyai dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását, idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek súlya, testhossza, fej és mellkörfogata. A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek szellemi, értelmi fogyatékosságának lehet az okozója. A dohányzó terhesek újszülötteinek körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés. A szoptatási időszak alatti anyai dohányzás károsítja a csecsemő egészségét. - Az anyatej közvetiti a dohányfüst méreganyagait! A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a "csecsemőkori hirtelen halál" gyakoriságát.  

105 Súlyosan károsítja az ön és környezetében élők egészségét!
A Dohányzás Súlyosan károsítja az ön és környezetében élők egészségét!

106 Dohányos tüdő: A dohányos tüdő:

107 Tüdő

108 Káros az egészségre!!!!

109 Vége!!!

110 A dohányzás…

111 A dohányzás hatásai… 1.Kifejezetten káros az egészségre.
2.Megroncsolja a tüdőt. 3.Nehezebb a légzés. 4.Fogkárosodás 5.Állandó köhögés 6.Fejfájás 7.Akár halált is okozhat!!!

112 Ha cigizel… -elveszted a fiatalságod… -a bőröd hamarabb ráncosodik
-amikor még csak 20 vagy kinézel 40nek… -minden egyes cigiszál 5 perccel rövidíti meg az életedet -ha 1x kipróbáltad nem biztos,hogy le bírsz szokni róla -ha van gyereked rossz példát tanulhat tőled! …………Ezért NE szokj rá!!!

113 Ha nem cigizel… -megmarad a fiatalságod
-szebb és ragyogóbb lesz a bőröd -fiatalosabb,szebb,és üdébb is leszel -a gyerekeid is bisztonsságba lesznek -nem lesz káros a tüdőd …….de ami a legfontosabb------ egészséges maradsz!!!!!!!!

114 Mondj NEM-et TE IS MONDJ NEM-ET A CIGINEK!!!!!!!!♥

115 A cigi káros dohányzás

116 A dohányzás halált okoz
A cigi olyan mintha fegyvert fognál a salyát felyedhez.

117 Cigi hatása

118 A cigi káros A cigi öl.

119 A cigitől ilyen leszel

120 Vége.

121 A dohányzás

122 A dohányzás káros hatásai
A dohányzásnak vannak rövid távú kellemetlen következményei is, amelyek már igen hamar megmutatkoznak. Ilyenek pl. a köhögés, krákogás, rossz lehelet, nehezebb levegővétel, romló sportteljesítmény. A tüdőben és az erekben lezajló elváltozások már korán kialakulnak, de minden embernél különböző idő eltelte után válnak érzékelhető betegségekké, okoznak panaszokat.

123 A dohányzás segít a tanulásban?
A kutatások éppen ennek ellenkezőjéről számolnak be, azaz arról, hogy a rendszeresen dohányzó diákok iskolai teljesítménye gyengébb a nemdohányzóknál. Az agy működéséhez igen sok oxigénre van szükség. A cigarettázás során a szervezetbe kerülő szénmonoxid azonban rákötődik a vér oxigénszállító molekulájára, a hemoglobinra, elfoglalva ezzel az oxigén helyét. Az agy így kevesebb friss, oxigénben dús vérhez jut, ami rontja működését, ezáltal a koncentrációs képességet, illetve a tanulást is.

124 A cigizés megnyugtat? Ha valaki nem dohányzik és ideges hangulatában rágyújt egy cigire, nem fog tőle megnyugodni. Ami a dohányost ilyen esetben megnyugtatja, az a cigaretta szívása közben a szervezetébe kerülő nikotin. A már függővé vált dohányos csak újabb és újabb nikotin adaggal tudja megszüntetni azt a nyugtalanság érzetet, amit a nikotin hiánya vált ki. A szervezet ugyanis az egyre gyakoribb dohányzással egyre jobban hozzászokik a nikotinhoz és amikor ennek szintje csökken a vérben, hiányérzet, nyugtalanság érzet jelentkezik. Ezt az érzést újabb cigaretta elszívásával tudja csillapítani. Ezáltal a dohányzó egy ördögi körbe zárja saját magát.

125 Passzív dohányzás Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember. Olyan étteremben, ahol külön szakasz van a dohányosoknak és a nemdohányzóknak, de egy légterű a helyiség, két óra eltöltése másfél cigaretta elszívását jelenti.

126 Terhesen dohányzás A terhesség ideje alatti dohányzás hatásaként a gyermek születhet túl alacsony súllyal, a későbbiekben pedig túlsúlyossá válhat, ezen túlmenően azonban nem bizonyítható, hogy akár a fizikai, akár a szellemi fejlődésére kihatna az anya dohányzása - derül ki egy amerikai vizsgálatból.

127 VÉGE!

128 A Dohányzás

129 A dohányzás káros Egy dohányosnak a tüdeje.

130 A káros dohányzásról

131 Dohány,Dohányföldek

132

133 A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert, hogy vannak növények, melyeket meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő, vagy kábító hatást érhetünk el. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást. Portugáliából egy Jean Nicot nevű francia diplomata terjesztette tovább (nevéből ered a dohány Nicotiana tabacum és alkaloidjának nikotin elnevezése). Akkoriban nemcsak élvezeti szerként, hanem gyógyszerként, dísznövényként is használták. Annyira értékesnek tartották ezt a növényt, hogy az elnevezések között szerepelt szentfű, isteni fű, szent kereszt füve, mindenre hasznos fű stb. A dohánytermesztés hazánkban a török hódoltság idején terjedt el annak ellenére, hogy Törökországban (és Angliában is) előfordult, hogy halálbüntetéssel sújtották a dohányzókat. Az egyház is harcolt a dohány fogyasztása ellen, és kiátkozással próbálta megakadályozni a bűnös élvezet terjedését. Az első dohányzásellenes rendelkezések hazánkban Erdélyből, a 17. századból maradtak fenn, melyek pénzbüntetéseket róttak

134 A Férfiak nemi szervére hat a dohányzás
A nikotin direkt érösszehúzó hatása miatt gátolja a merevedést. Hosszú távon pedig az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakul ki. Csökkenti a spermiumok számát és a kevés spermium között is több a rendellenes alakú, méretű és genetikailag károsodott spermium. Hátráltatva ezzel a fogamzást.

135 Vége Készítette:Hornok Szabolcs

136 Dohányzás

137 Dohányzás káros hatása
Súlyos szövődmények: Tüdőrák Gégerák Szív infarktus Agylágyulás Érszűkület Szájüregi rák Húgyhólyagrák Vitaminhiány Tüdőtágulat Gyomorfekély

138 A fejlődő szervezetre még károsabb a dohányfüst
A fiatal, fejlődő szervezetben a passzívan belélegzett dohányfüst még károsítóbb hatást fejthet ki, ugyanis a kisebb gyerekek és a serdülők szervezete sokkal érzékenyebben reagál a cigarettában található anyagokra, mint a felnőtté. Ennek legfőbb oka, hogy ez az immun- és az idegrendszer intenzív fejlődésének időszaka, és ilyenkor minden külső hatás erőteljesebb befolyással lehet a gyermekek egészségére.

139 Terhesség alatt dohányzás
Minden felnőtt maga döntheti el, rágyújt-e: a következő cigarettára. A magzatnak nincs választása: ha a kismama dohányzik, a káros hatások ellen nem tud védekezni. Márpedig a mama által elszívott cigaretták jelentősen befolyásolhatják a magzati fejlődését, akár a további életét is.

140 VÉGE!


Letölteni ppt "A dohányzás Nem éri meg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések