Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖVEK ÚTJÁN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖVEK ÚTJÁN."— Előadás másolata:

1 KÖVEK ÚTJÁN

2

3 Pusztavám, ahol 1944-ben (a nyilasuralom első napján) október 16
Pusztavám, ahol 1944-ben (a nyilasuralom első napján) október 16.-án egy SS-alakulat kivégezte az ún. jolsvai orvos- mérnök század 160 tagját. A helyi Művelődési Ház falán emléktábla emlékeztet az áldozatokra.

4 Gönyün négy kikötött uszályon éjszakáztattak a deportált zsidókat
Gönyün négy kikötött uszályon éjszakáztattak a deportált zsidókat . Az uszálysor sötét, vízzel borított padozatáról kilátástalan sorsuk elől többen az öngyilkosságba menekültek. Előfordult, hogy az uszályokra vezető pallókról beleestek, másokat szórakozásból a nyilas suhancok löktek a Dunába. A túlélők az ő emlékükre száz szál szegfűt eresztenek esztendőnként a Dunába.

5 Győrben az ötezer személyes helyreállított zsidó templom udvarán döbbenten áll az oda látogató a megölt gyermekek emlékművénél.

6 A gránitoszlopra 381 gyermek nevét vésték, akik mögött 1944 nyarán becsapódott a halálba vivő vonat ajtaja.

7 Az elhurcolt gyerekek közül - a legkisebb 14 napos volt, a legidősebb alig múlt 14 éves - senki nem tért vissza.

8 Abda Radnóti Miklós emlékére.

9

10 1944 novemberében Rábca-folyó partján 21 munkaszolgálatos társával együtt itt végezték ki a németek a jeles költőt, Radnóti Miklóst.

11 Radnóti zsebében megtalálták a költő utolsó verseit tartalmazó, Bori noteszt, többek között az 'Erőltetett menet' című híres versével.

12 „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el..”

13 Csorna, a Holokauszt helyi áldozatainak emlékműve.

14 Az emlékműre az ártatlan áldozatok neveit vésték fel, 655 név és még két ismeretlen nevű férfi.

15 Erődítési háborús kényszermunka, SS-tömeggyilkosság eredeti színhelye Hidegség és Ilona-major mellett látni azokat az istállókat és épületeket, ahol a munkaszolgálatos foglyokat „ elszállásolták”.

16 A legyöngült, a más táborokból ideszállított „foglyok sorainak ritkítását” itt végezték.
Az SS Ilona-majori halálosztaga közreműködésével 1286 ember élete szakadt meg.

17 A további emberirtó tervekről az SS távozása miatt üresen maradt két – tíz méter hosszú, négy-öt méter széles és két méter mély – gödör szolgál tanulságul.

18 Balf, ahol az ember nem találta a szavakat.

19 A II. világháborúban munkaszolgálatos tábort rendeztek be a községben, ahol mintegy 2000 ember lelte halálát, közöttük Szerb Antal író.

20 Az emlékművet Kutas László szobrászművész készítette
Az emlékművet Kutas László szobrászművész készítette. A kompozíciót a temetődomb oldalába süllyedő, előredőlő kőlapok - sírkövek - alkotják, amelyek az erőltetett menetet szimbolizálják.

21

22

23 Sopron, Almásy Tibor emléktáblája

24 Almásy Tibor 1945 elején a soproni katonai laktanya parancsnokaként 400 munkaszolgálatost és keresztény katonát védelme alá helyezett az általa megerősített őrséggel. A helyi nyilasok követelték a zsidók és a bujkáló katonák kiadását, de Almásy Tibor főhadnagy ezt megtagadta. A laktanyát fertőző "karanténná" nyilvánította, "flekktífusz veszély!" táblát helyez el a laktanya bejáratánál. Ezzel a cselekedetével az ott tartózkodók életét mentette meg.

25 Eisenstadt

26 Zsidó temető

27 Zsidók utcája

28

29 Itt kell megemlékeznünk Eszterházy Pálról aki, ben a budai vár alatti villájába fogadta a bombázások miatt otthontalanná vált svájci követség egyik hivatalát. A ház nagyon sok zsidó menekültnek adott menedéket, a háború után pedig zsidó árvák egyházi intézményekben való elhelyezését és ellátását támogatta.

30 Lichtenwörthben a Sáncásó budapesti zsidónők gyötrelmes fogságának állítottak emlékkövet.
A lágerban 2500 magyar zsidót, főként budapesti lányokat, asszonyokat őriztek. Az itt lakók többszöri élelemjuttatással tanúsítottak emberséget .

31 Eisenerz, Präbichl, az 1945. áprilisi gyalogmenetek, tömegmészárlások színhelyei
A Prablichl-hegyen elkövetett mészárlás azok közé a bűnök közé tartozik, amelyet közvetlenül a második világháború vége előtt követtek el, és amelyről ma is csak kevesen tudnak, nem nagyon írnak a történelem könyvekben.

32

33 A civil emlékhely kialakítása eisenerzi fiatalok bevonásával készült.

34 "1945. április 8-án az eisenerzi Volksturm-alakulat hétezer magyar zsidót vett át Prablichlnél, hogy továbbkísérjék őket, de a hegyháton haladva a SS-legénység tüzet nyitott rájuk, több mint 200 embert végeztek ki a transzport tagjai közül"

35 A munkatáborok egykori helyszínei.

36

37 Síremlék.

38 Ebensee.

39 Ebensee.

40 Az ebenseei tárnarendszert a felgyorsult rakétaprogramhoz Bécsben tervezték. A náci propagandához „ csodafegyvernek” magasztaltA4 (V2) távolsági rakéták és az A9 (interkontinentális) rakéták titkos előállításához.

41 Ebensee 1943 novemberétől másfél évig működött.

42 A német hadigazdaság számára fontos, magas fogoly számú altborokhoz sorolták.
Ebenseeben nagyrészt olyan foglyokat dolgoztattak, akik a háború végéig nem voltak szabadon bocsáthatóak, illetve őrizetve vételük után „ visszatérése nem kívánatos” minősítést kaptak.

43 A titkos földalatti világ kiépítését velük végeztették.

44 Ebensee egykori koncentrációs táborának temetőjében Pauer Gyula szobra állít emléket az áldozatoknak. A fekvő alak testtartása jellegzetes áldozati testtartás, de inkább emlékeztet Pompeji lávába dermedt lakóira, mint a náci haláltáborok tömegsírba dobott csont-bőr áldozataira – nem a halált, hanem a szépségében-teljességében összetört életet jeleníti meg. A kőhalomra boruló, azzal eggyé váló emberi alak ugyanakkor nemcsak az áldozatokat, hanem az őket siratókat is megidézi, ahogy erre a talpazat allegorikus felirata is utal: „Halottak emléke éltesse az élőt.”

45 A St. Pölteni zsinagóga és Bécs-Strasshofba deportált szegedi, debreceni és szolnoki zsidó családok sírja és emlékhelye a zsidó temetőben.

46 A diát rendelkezésünkre bocsátotta Dr. Vadász Gábor


Letölteni ppt "KÖVEK ÚTJÁN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések