Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János Érettségi tételminta. Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek: 1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János Érettségi tételminta. Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek: 1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete."— Előadás másolata:

1 Arany János Érettségi tételminta

2 Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek: 1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete 3. Arany János költészete az ötvenes években 4. Arany János kései költészete (Őszikék )

3 Feladat 1. A nép nemzetté emelésének vágya és megvalósításának nehézségei a Toldi és a Toldi estéje című művek alapján. 2. Arany balladáinak szerkezeti és tartalmi jellemzői. Egy szabadon választott mű elemző bemutatása.

4 3. Arany lírai költészete az 1850-es években. Műfajátmenetek, stiláris és hangulati többszólamúság, az Évek, ti még jövendő évek, a Letészem a lantot és az Ősszel című versekben. Két vers elemző bemutatása. 4. Létösszegző versek Arany kései költészetében. Az Őszikék ciklus egy szabadon választott versének komplex elemzése.

5 mottó „Úgy van. Nem évek száma hozza -Nem mindig - a vén kort elé: Kevés esztendők súlya szintúgy Legörnyeszt a mély sír felé.”

6

7 Jellemezze Arany költői és emberi magatartását egy szabadon választott kései vers komplex elemzésével. Mutasson rá a létösszegző költemény alapvetéseire, értékhierarchiájára, poétikai eszköztárára! Jellemezze Arany költői és emberi magatartását egy szabadon választott kései vers komplex elemzésével. Mutasson rá a létösszegző költemény alapvetéseire, értékhierarchiájára, poétikai eszköztárára!

8 Epilogus Az életet már megjártam. Többnyire csak gyalog jártam, Gyalog bizon'... Legfölebb ha omnibuszon. Láttam sok kevély fogatot, Fényes tengelyt, cifra bakot: S egy a lelkem! Soha meg se' irigyeltem.

9 Nem törődtem bennülővel, Hetyke úrral, cifra nővel: Hogy' áll orra Az út szélin baktatóra. Ha egy úri lócsiszárral Találkoztam s bevert sárral: Nem pöröltem, -- Félreálltam, letöröltem.

10 Hiszen az útfélen itt-ott, Egy kis virág nekem nyitott: Azt leszedve, Megvolt szívem minden kedve. Az életet, ím, megjártam; Nem azt adott, amit vártam: Néha többet, Kérve, kellve, kevesebbet.

11 Ada címet, bár nem kértem, S több a hír-név, mint az érdem: Nagyravágyva, Bételt volna keblem vágya. Kik hiúnak és kevélynek – Tudom, boldognak is vélnek: S boldogságot Irígy nélkül még ki látott?

12 Bárha engem titkos métely Fölemészt: az örök kétely; S pályám bére Égetõ, mint Nessus vére. Mily temérdek munka várt még!... Mily kevés, amit beválték Félbe'-szerbe' S hány reményem hagyott cserbe'!...

13 Az életet már megjártam; Mit szivembe vágyva zártam, Azt nem hozta, Attól makacsul megfoszta. Egy kis `független` nyugalmat, Melyben a dal megfoganhat, Kértem kérve: S ő halasztá évrül-évre.

14 Csöndes fészket zöld lomb árnyán, Hova múzsám el-elvárnám, Mely sajátom; Benne én és kis családom. Munkás, vidám öregséget, Hol, mit kezdtem, abban véget... Ennyi volt csak; S hogy megint ültessek, oltsak.

15 Most, ha adná is már, késő: Egy nyugalom vár, a végső: Mert hogy' szálljon, Bár kalitja már kinyitva, Rab madár is, szegett szárnyon? (1877. júl. 6.)

16 Kiindulási pontok a műértelmezéshez-műelemzéshez (Életrajzi háttér) Létösszegző költemény-számvetés –emberi/költői –értékhierarchia –irónia/önirónia Cím értelmezése Műfaj meghatározása –átlényegített dal –idő- és értékszembesítő vers

17 Szerkezet –1-5 (múlt-egyéni-költői életút) –6-10 (múlt által meghatározott jelen) –11-15 (múltban megálmodott, de a jelenben be nem teljesült jövő képei) Poétikai eszközök –rab madár kép (A rab gólya) –verszene (páros rímű felező nyolcas) –61 sor - 61. életév


Letölteni ppt "Arany János Érettségi tételminta. Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek: 1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete."

Hasonló előadás


Google Hirdetések