Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Babám Eszter, 9.e

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Babám Eszter, 9.e"— Előadás másolata:

1 Készítette: Babám Eszter, 9.e
Az Internet Készítette: Babám Eszter, 9.e

2 Története Az Internet története az 1960-as évekre nyúlik vissza.
1969-ben az USA Hadügyminisztériuma telefonvonalon egy kísérleti jellegű, csomagkapcsolt hálózatot hozott létre (ARPAnet). A hálózathoz egyre többen kapcsolódtak hozzá (pl. oktatási és kutatási intézmények). Az ARPAnet mellett létrehozták a hasonló technológiával működő MILnet hálózatot, és 1983-ban a két hálózatot összekapcsolták. Az ARPANET-hez ezután több hálózat is hozzákapcsolódott; pl. a MInet (a MILnet európai megfelelője), a SATnet és műholdas hálózatok, az NFSnet, a BITnet, a USEnet, stb. Így alakult ki az, amit ma Internet néven ismerünk. Az 1990-es években már a nagy számítógépes kereskedelmi szolgáltató központok is elérhetőek lettek az Interneten keresztül és az üzleti alkalmazások köre azóta is rohamosan bővül. Jelenleg több tízezer különböző számítógépes hálózat érhető el az Interneten, kiszolgálva több tízmillió felhasználót.

3 Története Az Internet az intézményeken belüli információ szervezésére is hatással van: kialakult az intranet, az Internet technológiáját használó vállalati információs rendszer. Jelenleg Európát és Amerikát az óceánon át üvegkábelek kötik össze, és műholdon keresztül is lehetséges az adatok átvitele. A jövő lehetséges perspektívái közé tartozik az informatikai, hírközlő, telekommunikációs és szórakoztató iparágak összefonódása és az Internet hálózat egységes kommunikációs közegként történő használata. A nagy adatátviteli sebességet (un. sávszélességet) igénylő multimédiás alkalmazások új technológiai megoldások kifejlesztését igénylik, amelyek biztosítják a multimédia információk (pl. hangok, mozgóképek) folyamatos átvitelét, azaz pl. garantálják az átvitelhez szükséges minimális sávszélességet.

4 Az Internet világnapja
május 18. Az internet világnapját szintén a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepeljük. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy a fejlődő országokba és minden lefedetlen területre is eljusson a világháló. 2002-ben emlékeztek meg legelőször május 18-án az internet Világnapjáról. Egy évvel korábban, még április 3-án ünnepelték és a Távközlési Világnap miatt helyezték át. Ebből is látható, hogy az internet szempontjából tényleg nem túl nagy hagyományra tekint vissza ez a nap.

5 Internetfüggőség Mindennap bekapcsoljuk a számítógépet, és csak megnézünk pár dolgot rajta, majd észre sem vesszük, de elrepül az egész délutánunk vagy esténk. Egyre több embernél, egyre sűrűbben elfordul mindez. Az internet világa elvarázsol bennünket. Szeretünk böngészni a neten, híreket olvasni, játszani, ismerősöket keresni, és lehetne még sorolni. Viszont tény, hogy lassan függővé válunk tőle, talán mindenki más okból, de az internet meghatározó szerepet tölt már be egyre több ember életében. Függőség mégis akkor mondható el igazán, amikor már nem munka céljából ülünk le a gép elé, amikor szabadidőnket is ott töltjük, és ez életünk mindennapos részévé válik. Nem az újságokat lapozgatjuk, ha a hírekre vagyunk kíváncsiak, hanem az egérrel kattintgatunk, nem telefonon hívjuk fel az ismerősöket, hanem Skype-on, ahol ingyen beszélhetünk, amennyit csak szeretnénk. Maga az internet nagyon praktikus, sok mindenre használható találmány, de mégis óvatosan kell bánnunk vele. Nem szabad, hogy kitegye az életünk nagyobb részét, hisz ezáltal könnyen előfordulhat, hogy nem sokat mozdulunk majd ki a négy fal közül.

6 Internetfüggőség

7 Leggyakrabban használt weboldalak
Facebook Youtube Google

8 Facebook A Facebook amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte működését. Eredeti neve a Thefacebook volt. A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználóval működött. A januári Compete.com rangsorolása alapján a Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált, a havi aktív felhasználók száma szerint, megelőzve a My Space nevű közösségi oldalt. 2009. november 25-én Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Skype és a Twitter mintájára tőzsdére viszi a Facebookot tavaszán a tőzsdei bevezetést még mindig korainak találták, és az időpontját 2012-re tették, közben azonban a Facebook értékét folyamatosan számítgatják és felbecsülik.

9 Youtube A YouTube egy olyan weblap, ahol a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg.  2005. februárjában alapította három korábbi PayPal-alkalmazott.  2006. novemberében a céget felvásárolta a Google, Inc. 1,65 milliárd dollárért (346,5 milliárd HUF) és azóta annak leányvállalataként működik.  A YouTube székhelye a kaliforniai San Brunoban található és az Adobe Systemsáltal fejlesztett Adobe Flash technológiát használja a videók megjelenítéséhez, ám lehet HTML5 módot is választani. A Time magazin megválasztotta a lapot a 2006-os év találmányának.  Az oldal aWeb 2.0-s forradalom szerves részét képezte és képezi ma is, így a megjelenő tartalmak döntő többségben egyszerű otthoni felhasználóktól származnak. A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videofelvételek is. A YouTube ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 órányi videót töltöttek fel a felhasználók, így jóval nehezebbé vált elkerülni, hogy ne kerüljenek ki jogvédett anyagok az oldalra.

10 Google A Google egy amerikai, tőzsdén bejegyzett részvénytársaság, amit eredetileg magánvállalatként alapítottak 1998-ban, és aminek a nevéhez fűződik a Google keresőmotorkifejlesztése és üzemeltetése. A Google központja a „Googleplexben” található, Kalifornia államban, Mountain View-ban.  2011. március 31-i adatok alapján 28,768 alkalmazottjuk van. Eric Schmidt, aNovell volt elnök-vezérigazgatója lett a cég második vezérigazgatója, miután az egyik alapító, Larry Page távozott a posztról. A cég weboldala szerint „a Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”. A Google üzletpolitikája időről időre vitákat ébreszt. Szerzői jogi viták kísérik a könyvkereső projekt működését, a kapott találatok például Franciaországban, Németországban, ill. Kínában folytatott cenzúrázása szintén megosztja a cég közönségét. A Google Earth megkönnyíti az egyébként más forrásokból is elérhető műholdas képek felhasználását, ebben pedig a kormányok és hadseregek nemzetbiztonsági kockázatot látnak.

11 Köszönöm a figyelmet.!  Források:


Letölteni ppt "Készítette: Babám Eszter, 9.e"

Hasonló előadás


Google Hirdetések