Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,"— Előadás másolata:

1 „Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára, ezért fontos, hogy:  a születendő gyermekek életre hívása egészséges szülőktől,  felelősségteljesen,  jó időben történjen.

2 Születésszabályozás POZITÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS  gondozás  korszerű terhes-védelem NEGATÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS  fogamzásgátlás  terhesség-megszakítás

3 Családtervezési program az egészséges gyermekekért - Országos Gyermekegészségügyi Intézet Nemcsak gyermekeink számát és születési idejét tervezhetjük meg, de sokat tehetünk azért is, hogy egészséges gyermekek jöjjenek a világra. Azoknak a pároknak a jelentkezését várják, akik a közeljövőben akarnak gyermeket, és akiknél a meddőség, illetve a nehezített teherbeesés gyanúja nem merült fel (vagyis fogamzásgátlás nélküli rendszeres nemi élet ellenére egy év alatt a tervezett terhesség nem következett be).

4 CSALÁDTERVEZÉSI ALKALMASSÁG TISZTÁZÁSA I. Genetikai alkalmasság (családfa felvétele) A családtervező nő egészségi "alkalmassága" (krónikus, várandósságot befolyásoló betegségek meglétének tisztázása amelyek a terhesség kihordását befolyásolják: epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző rendszeri ártalom  a terhességet megfelelően elő kell készíteni, és biztosítani kell a beteg speciális gondozását Várandóssági "alkalmasság" (hüvelytisztasági vizsgálattal feltárjuk az esetleges fertőzéseket) A méh esetleges rendellenes állapotának (ritka fejlődési rendellenességek vagy az ún. fejletlenség) feltárása Az esetleges gyulladások kórismézése: - Hüvelytisztaság vizsgálat - Szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata Hormonális zavarok felismerése

5 CSALÁDTERVEZÉSI ALKALMASSÁG TISZTÁZÁSA II. A családtervező férfi nemzőképessége (mikroszkópos spermavizsgálat) ondósejtek száma milliliterenként átlagosan 40- 45 millió élénken mozgó ondósejtek aránya átlagosan 45% mennyisége átlagosan 2-8 ml Pszichoszexuális "alkalmasság" (van-e olyan pszichés tényező a pár életében, ami nehezítheti a fogamzást) Bizonyos veszélyállapotok kizárása (pl.: rubeola- szűrés, vérszegénység)

6 FOGAMZÁSGÁTLÁS

7 Fogamzásgátlás = a nem kívánt terhesség létrejöttének megakadályozása A megfelelő módszer kiválasztását befolyásolja: 1.Kor 2.Egészségi állapot, betegségek 3.Első szülés előtti vagy utáni időszakról van szó 4.Vallási hovatartozás 5.Társadalmi szokások 6.Szexuális szokások 7.Együttlét gyakorisága

8 A fogamzásgátló módszerekkel szemben támasztott követelmények Hatékony Biztonságos Olcsó Kényelmes Könnyen elsajátítható Egészségre veszélytelen A fogamzásgátló módszer hatékonyságát a Pearl - indexszel mérjük. Ez a szám megmutatja, hogy száz asszony közül - a módszer előírásszerű alkalmazása esetén - évente hány terhességgel kell számolnunk.

9 EGYES FOGAMZÁSGÁTLÓ MÓDSZEREK HATÉKONYSÁGÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 0.80-3.00Méhen belüli eszközök 4.00-12.00Óvszer 18.00-25.00Hüvelyi barrierek 3.00Méhnyak megfigyelés 9.00Naptármódszer 2.00Hőmérőzés 0.04-0.20Implantátumok 0.50-6.00Minipillék 0.05-0,25Kombinált fogamzásgátló tabletták PEARL-INDEXESZKÖZ

10 A fogamzágátlás módszerei I.Természetes fogamzásgátlás 1.Hőmérőmódszer 2.Hüvelyváladék vizsgálata (Billings módszer) 3.Méhnyak vizsgálata Megszakított közösülés (coitus interruptus) Elhúzódó szoptatás Gumióvszer (kondom) Hüvelyi fogamzásgátlás 1.Irrigálás 2.Film 3.Diafragma (pesszárium) 4.Spermaölő szerek (spermicidek, habok, zselék, szivacsok) I.Hormonális fogamzásgátlás 1.Fogamzásgátló tabletta 2.Esemény utáni tabletta 3.Progeszteron-injekció II.Művi meddővé tétel 1.Férfiak sterilizációja 2.Nők sterilizációja

11 I. Természetes fogamzásgátlás 1.HŐMÉRŐMÓDSZER Legalább háromórás alvás után, az ébredést követően azonnal kell mérni. A kapott értékeket a ciklus egész ideje alatt naponta fel kell jegyezni. Ha az értékeket grafikusan ábrázoljuk, megállapítható a tüszőrepedés időpontja és ezáltal a termékeny napok is. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet, 0,2-0,4 °C-kal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ez a módszer csak a szabályos ciklusú nőknek jelenthet nagy biztonsággal védekezési lehetőséget.

12 I. Természetes fogamzásgátlás 1.HÜVELYVÁLADÉK VIZSGÁLATA (BILLINGS MÓDSZER) A ciklus ideje alatt a méhnyak nyák állaga megváltozik. A termékeny napok alatt a nyák jellegzetes. A hüvelyváladék-mérést naponta, rendszeresen, általában reggel és este, tiszta kézzel kell elvégezni. A menstruáció utáni napokban nyák szinte nincs is, száraznak mondjuk. A peteérés (ovuláció) előtti napokon ez az állapot megváltozik és a nyák tapinása: sűrű, tapadós, fehéres sárgás, tésztaszerű lesz. Tüszőrepedéskor: a váladék hasonlít a tojásfehérjéhez: mennyisége megnő, üvegszerű és nyúlós lesz. Termékeny időszaknak a legnedvesebb napot megelőző és követő 3-3 nap tekinthető. (1 hét) A ciklus második felében a hüvelyváladék jellege ismét megváltozik: mennyisége csökken, állaga ragadós, esetleg lisztszerű de száraznak tűnő lesz. A módszer előnyei: az egyszerűsége, ingyenessége, mindig kéznél van, bármikor ellenőrizhető, az egészségre ártalmatlan, bárki megtanulhatja.

13 I. Természetes fogamzásgátlás 1.MÉHNYAK VIZSGÁLATA A menstruációs ciklus következtében a szervezetben végbemenő változásokat a méhnyak helyzetében, és alakjában is megfigyelhetjük. Az ovuláció idején - és a következő 2-3 napon át - a méhnyak kissé felhúzódik, ilyenkor nehezebben érhető el. Tapintata puhább. A termékeny napok elmúltával a méhnyak állapota visszaáll a korábbi, terméketlen időszakot jelző helyzetbe. Rendszeres gyakorlással jól elsajátítható. A természetes fogamzásgátlás e három módszerét együttesen alkalmazva 98 % -os biztonságot érhetünk el. Serdülőkorban ezek a védekezési lehetőségek nem ajánlottak.

14 II. MEGSZAKÍTOTT KÖZÖSÜLÉS (coitus interruptus) Lényege: az ejakuláció előtt, a pénisz elhagyja a vaginát, hogy oda hímivarsejt ne kerüljön. Veszélye: a férfiak jelentős része nem vagy alig esetleg későn érzékeli a kellő pillanatot. A terhesség nagy valószínűséggel bekövetkezik. 100 nő közül több mint 50 esik ezzel a módszerrel egy év alatt teherbe.

15 III. ELHÚZÓDÓ SZOPTATÁS A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után késlelteti az első tüszőrepedést, amelynek időpontja egyénileg nagy eltéréseket mutat. A módszer nem megbízható  szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is.

16 IV. GUMIÓVSZER (kondom) A legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen. A kondomot a merev hímvesszőre kell felhúzni, közvetlenül a behatolás előtt. Megakadályozza, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek.

17 V. HÜVELYI FOGAMZÁSGÁTLÁS IRRIGÁLÁS A nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer hatásfoka csak 60%-os.

18 V. HÜVELYI FOGAMZÁSGÁTLÁS FILM A kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben.

19 V. HÜVELYI FOGAMZÁSGÁTLÁS –DIAFRAGMA (pesszárium) Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz, 95 százalékban sikeres.

20 V. HÜVELYI FOGAMZÁSGÁTLÁS 1.SPERMAÖLŐ SZEREK (spermicidek, habok, zselék, szivacsok) Olyan habok, kenőcsök, zselék, illetve szivacsok, amelyek elpusztítják a hímivarsejteket. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe őket. Hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Helyes alkalmazás mellett rendkívül hatékony eljárás.

21 VI. HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS 1.FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA A hormontartalmú szerek felírását minden esetben nőgyógyászati vizsgálatnak és rákszűrésnek kell megelőznie. A fogamzásgátló tabletta kétféle hormonális hatóanyagot tartalmazhat: mesterségesen előállított ösztrogént (tüszőhormon-komponens) progeszteront (sárgatesthormon-komponens), amely a tüszőrepedés (ovuláció) gátlásával fejti ki hatását a női szervezetben. Az ösztrogén-hatás: Az agyalapi mirigy FSH (tüszőserkentő hormon) és LH (sárgatest serkentő hormon) termelését gátolva megakadályozza a petesejtet tartalmazó tüsző érését és az ovulációt, gátolja a petesejt méhnyálkahártyába való beágyazódását, és a korai terhesség megtartásához elengedhetetlen sárgatest működését. A progesztagén-hatás miatt a méhnyak nyákja sűrűvé, átjárhatatlanná válik a spermiumok számára, csökken a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége, a pete nem tud beágyazódni, az ovuláció is gátolt.

22 VI. HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS 1.ESEMÉNY UTÁNI TABLETTA (Postinor, Fertilan) Sárgatesthormont tartalmaz. Egy csomagolásban összesen 2 darab tabletta található, amelyet „vészhelyzetben”, azaz a nem védett szexuális aktust követően szabad csak használni. Hatásfoka: 95%.

23 VI. HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS 1.PROGESZTERON INJEKCIÓ A készítményt 12 hetente injekcióval juttatják a női szervezetbe. Szülés után ajánlott azoknak, akiknek a spirál felhelyezésére várniuk kell. Cikluszavarokat okozhat.

24 VI. HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS 1.SPIRÁL Műanyag eszközt - újabban ezüstözött vagy aranyozott - rézdrót fogja körül. Általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek. A nőgyógyász helyezi fel a méhbe. A modern spirálokat akár öt évre is felhelyezhetik, de bizonyos kutatási adatok arra utalnak, hogy hosszabb ideig is gond nélkül benntarthatók. Ellenjavallata, a méh gyakori vagy jelenleg is fennálló gyulladása, fertőzése. Hatásfoka megközelíti a tablettákét és használata rendkívül kényelmes.

25 VII. MŰVI MEDDŐVÉ TÉTEL 1.FÉRFIAK STERILIZÁCIÓJA (VAZEKTOMIA) Urológus végzi. Végrehajtása körülbelül 20 percet vesz igénybe és csak helyi érzéstelenítést igényel. A herezacskón ejtett apró metszésen át eltávolítják mindkét ondóelvezető cső egy darabját, és lezárják a visszamaradt végeket. A műtétet követően nem szabad rögtön abbahagyni a fogamzásgátlást, mert a férfi még körülbelül 15­20 ejakuláció során megtermékenyítőképes lehet az ondóhólyagban tárolt hímivarsejtek következtében.

26 VII. MŰVI MEDDŐVÉ TÉTEL Nők sterilizációja Módszere a tubasterilizáció = a petét a petefészekből a méhbe szállító petevezetők átvágása és lekötése, vagy átjárhatatlanná tétele. Általában a laparoszkópos technikát használják. A petevezetők átjárhatóságát nem csak átvágással lehet megszüntetni, hanem egyéb mechanikai módszerekkel, műanyag szalag vagy rugós csat felhelyezésével is. A sterilizáció könnyebben visszafordítható, ha ilyen eszközökkel végezték, mert ezek kisebb szövetkárosodást okoznak. A sterilizáció megszüntetését kérő nőknek csak háromnegyedében sikeres a próbálkozás, még akkor is, ha a termékenységet visszaállító műtétet mikroszkópos sebészi módszerekkel végzik.

27 TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁS

28 TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁS MAGYARORSZÁGON 100 ÉLVESZÜLÖTTRE 70 TERHESSÉG-MEGSZAKÍTÁS JUT!

29 A születéskorlátozási magatartás változásainak jellemzői Magyarországon (1881-1998)

30 LXXIX. Törvény a Magzati Élet Védelméről A 12. hétig kiadható az engedély, ha: az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja, a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved, a terhesség bűncselekmény következménye, az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van. A 18. hétig kiadható az engedély a fentiekben foglalt feltételek esetén, ha: az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, terhességét neki fel nem róható ok miatt nem ismeri fel korábban. A 20. hétig - a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hétig - szakítható meg a terhesség, ha: a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége meghaladja az 50%-ot. A terhesség bármely szakaszában elvégezhető az abortusz: az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt magzatnál az élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség fennállása esetén.


Letölteni ppt "„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések