Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3.TÉTEL Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3.TÉTEL Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a."— Előadás másolata:

1 3.TÉTEL Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a munkaállomás és tartozékainak üzembe helyezése. Ismertesse az üzembe helyezés részleteit, ügyeljen a feladattal kapcsolatos balesetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi szabályokra! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

2 Számítógép összeszerelése
Biztonsági szabályok : Szerelés előtt áramtalanítsd a számítógépet Csak törpefeszültségű (<DC 50V) komponenseket szedjünk szét(Monitort, tápegységet ne!!!) Használjunk csuklópántot a mikroelektronikai alkatrészek védelmének érdekében. Kabátban, kötött pulóverben soha ne szereljünk. Vigyázzunk az éles, hegyes élekkel. Az üzembe helyezés és biztonságos működtetés feltételei. Ügyelni kell a megfelelő tápegység választására (erős géphez nagyobb teljesítmény kell), megfelelő hűtésre, nem ajánlott túl melegben, kis helyen futtatni a gépet órák hosszat. Vihar, villámlás esetén érdemes azonnal kikapcsolni és menteni mindent, majd áramtalanítani

3 Az összeszerelés lépései :
Kicsomagolás Ház összeszerelése, tápegység beszerelése, házhűtő beépítése Alaplap beszerelése (processzor,memória) Háttértárolók beszerelése Kártyák beszerelése Vezetékelés Tesztelés, ház bezárása Gép telepítése szolgálati helyére, Szoftverek telepítése

4 Kicsomagolás A sértetlen csomagolás a teljesség garanciája
A csomagoláson instrukciók lehetnek A csomagolóanyagok általában újrahasznosítható anyagokból készülnek. Szelektíven válogassuk!!! Hűvös, párás időben a kicsomagolás után várj egy pár percet, hogy a számítógépben keletkezett páracseppek megszáradjanak!

5 Ház összeszerelése : A maximális összteljesítménynek megfelelő tápegységet válasszunk!!! Nagyobb házðnagyobb távolságokð hosszabbítás, vagy megfelelő tápegység szükséges Ne felejtsük, hogy a háznak árnyékolási szerepe van Processzor behelyezése: Az alaplapra beszerelés előtt elhelyezhető a processzor és a memória. Processzor tüskéit soha ne érintsük meg!!! A processzort gyári előírás szerint a mellékelt beépítési utasítás szerint kell behelyezni(megjelölt sarkok találkozzanak). Kioldókart teljesen emeljük fel, a tüskék merüljenek teljesen a foglalatba! A foglalat érintkezõi igen érzékenyek. Sérülésük elkerülése érdekében pontosan illessze a processzort a foglalatra.

6 Processzor behelyezés I.
Az alaplapra beszerelés előtt elhelyezhető a processzor és a memória. Földelje saját testét, például érintsen meg egy földelt tárgyat (radiátor festetlen része). Processzor tüskéit soha ne érintsük meg!!! A processzort gyári előírás szerint a mellékelt beépítési utasítás szerint kell behelyezni(megjelölt sarkok találkozzanak). Kioldókart teljesen emeljük fel, a tüskék merüljenek teljesen a foglalatba! A foglalat érintkezõi igen érzékenyek. Sérülésük elkerülése érdekében pontosan illessze a processzort a foglalatra, és túlzott erõ kifejtése nélkül szerelje be.

7 Processzor behelyezés II.
Processzor behelyezése II. Fordítsa el teljesen a rögzítőkart, és győződjön meg róla, hogy a processzorfedél felemelve marad. Igazítsa össze a processzor és a foglalat pin-1 sarkait, majd finoman helyezze a processzort a foglalatba, és győződjön meg róla, hogy a processzor megfelelően a helyére került. Finoman nyomja a processzort a foglalatba, amíg az a helyére nem kerül. Engedje vissza a processzorfedelet. Fordítsa át a rögzítőkart a foglalat felé, majd rögzítse a rögzítőfül alatt.

8 Alaplap beszerelése Bepróbáljuk az alaplapot a házba, és ha szükséges kitörjük a csatlakozók helyeit. Véglegesen behelyezzük az alaplapot, és sűrűmenetes csavarral rögzítjük. Csatlakoztassuk a ház kijelzőit az alaplaphoz. Ne feledkezzünk meg az alaplapi elem/akkumulátor behelyezéséről, ellenőrzéséről.(2,8V-3V) A memória behelyezése Az alaplapnak megfelelő memóriamodult használjunk Ne erőltessük, egyenletesen nyomjuk a fülek bekattanásáig Kerüljük a különböző méretű és sebességű memóriák társítását. Ha elkerülhetetlen teszteljük a rendszert. Az első memóriamodult az első slot-ba helyezzük(DIMM1 vagy BANK0) „Dual Channel” esetén fix helyen vannak a modulok. Az alaplap leírását kövessük.

9 Háttértárolók beépítése
Beépítés előtt jumpereljük a master/slave üzemmódokat Ellenőrizzük az IDE kábel könnyen „eléri” e a kiszemelt helyeket. Az alaplaphoz közelebb helyezzük el a „master” tárolókat. Ez később a kábelezésnél hasznos lesz. Használjunk négy csavart a rögzítéshez. Kártyák beszerelése Ne zsúfoljuk egymás melletti foglalatokba a kártyákat Ne fejtsünk ki nagy nyomóerőt a kártya behelyezésénél, mert az alaplap hajlik, tehát sérülhet

10 Videókártya beszerelése
Vezetékelés II. Ha nagy adatállományokkal dolgozunk, akkor nem érdemes egy kábelre tenni a két merevlemezt, mert ekkor osztozniuk kell a csatorna adatátviteli sebességén. A CD/DVD írót sec. masternek szokás megadni. Az első IDE CD írók megjelenése idején ugyanis a merevlemezek olvasási sebessége alig haladta meg az író igényét. Az IDE (PATA) sem volt elég gyors, hogy 1 kábelen biztonságosan ki tudta volna szolgálni mind két egységet. Az író adathiány miatt sok lemezt elronthat. A 80 eres IDE kábelek minden második vezetéke földpotenciálon van zavarszűrés miatt. 40 eres ATA66 szerinti sebességre képes. Tehát lassítja a meghajtókat… (0 eres IDE kábelnél inkább CS-t válasszunk. Vezetékelés I. Kezdjük az adatkábellel A rendszerlemezt szokás megadni pri. Masternek. Bár a mai BIOS-ok képesek bárhonnan boot-olni. Bizonyos telepítések kizárólag sec. Master CD/DVD-ről indúlnak. Az IDE pirossal jelölt vezetéke általában a tápfeszültség felé áll.

11 Tápfeszültség vezetékelése Ne keveredjen adat és tápvezeték
Használjunk kábelkötözőt Ügyeljünk a ház akadálymentes légáramlására A vezetékek ne legyenek ventillátor közelében és ne érjenek aktív alkatrészekhez Alaplaphoz kapható 20->24 tűs átalakító SATA Jóval egyszerűbb szerelés. IDE/SATA vezérlő egyidejű alkalmazása telepítési problémákat okozhat. Itt is az alaplap dokumentációja a mérvadó. Külön kábel minden meghajtóhoz Befejezés Ellenőrizzük a rögzítéseket és indítsuk el a gépet Ellenőrizzük a szabad légáramlást Akkor szereljük össze a házat, ha jól csatlakoztatott speaker mellett sem kapunk sípolásos hibát

12 Buszrendszer: A CPU a "külvilághoz", azaz az operatív tárhoz és a periféria-vezérlőkhöz különböző buszokon vagy más szóval csatornákon keresztül csatlakozik. Busz alatt olyan azonos feladatot ellátó vezetékcsoportot értünk, mely egyes vezetékein csak két feszültségszint jelenhet meg ( ált. 0 és 5 V vagy 12 V). A busz méretét vezetékeinek száma határozza meg. A busz egy erén egy bitnyi információ továbbítható egy adott időpillanatban. A CPU-t és környezetét összekötő buszokat három nagy csoportba sorolhatjuk: Azt, hogy egy mikroprocesszor hány bites az határozza meg, hogy hány bites adatot tud egyszerre feldolgozni. (régebbi eszk. esetén ez megegyezett az adatbusz méretével. (Manapság az adatbusz csak fele akkora.) Valójában egy CPU annyi bites, ahány bites az akkumulátora. A címbusz vezetékének számából a maximálisan megcímezhető memória méretére következtethetünk. Egy 32 címvezetékkel rendelkező CPU 232-en, azaz 4 GB-nyi memóriát képes kezelni. A vezérlőbuszhoz azok a vezetékek tartoznak, melyek a számítógép működését összehangolják, vezérlik.

13 Csatlakoztatások: A csatlakozó helyeket a monitor és a számítógép hátoldalán találod. (Lásd az  ábrán.) Csatlakoztatásnál alapelv, hogy mindent oda kell dugni, ahova simán, erőltetés nélkül belemegy. A csatlakozók általában úgy vannak kialakítva, hogy csak a neki megfelelő dugót (és azt is egyféleképpen) lehet bedugni. (Egyeztesd a tűk és lyukak és a trapéz alakú csatlakozók állását!) 1.  Tápfeszültség-ellátás: A számítógépet és a monitort csatlakoztatni kell a hálózathoz. 2.  Adatkapcsolatok: A számítógép egyes részeit csatlakoztatni kell. Csatlakoztasd a monitort, a billentyűzetet, az egeret a számítógépen a neki megfelelő csatlakozó aljzatba.

14 Illesztőegységek (interfészek)
Feladatuk: fizikailag és logikailag összekötik a CPU-t és a perifériákat. Típusaik: soros illesztők (soros port): bitenkénti adatátvitelre alkalmas (pl: egér illesztése) párhuzamos illesztők (párhuzamos port): egyszerre 8 bit átvitelére alkalmas (pl: nyomtató illesztése)

15 A BIOS az angol Basic Input / Output System kifejezés rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál. Fizikailag az alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói alkotják a számítógép BIOS-át. Ezek közül az alaplap BIOS-a a BIOS legfontosabb része, mert ez tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket. Az alaplap BIOS-a általában egy flash memóriát tartalmazó chipen található. A BIOS chipjének a kapacitását megabitekben (Mb) mérjük, egy chip általában 1-4 Mb memóriát tartalmaz.2 része van : fix rész, variabilis rész. Minden bios hardware függő.

16 Hangjelzések Award BIOS
Manapság talán a legnépszerűbb BIOS a gyártók közt. A hibakódjai nem bonyolultak, ha lehet, akkor inkább megpróbál a képernyőn keresztül tájékoztatást adni a hibáról. 1 rövidsípszó: minden rendben. 1 hosszú sípszó: memóriahiba. Az első memóriabankban talált hibát a rendszer. Ha szerencsénk van, akkor csak nem érintkezik tökéletesen a modul. Rosszabb esetben az egyik chip hibás a modulon, de az alaplap hibája is okozhatja. 1 hosszú 2 rövid sípszó, 1 hosszú 3 rövid sípszó : videókártya hiba A BIOS nem tudja elérni a videókártyát. Elképzelhető, hogy a kártya nem csatlakozik megfelelően a slot-ba, rosszabb esetben a memóriája hibás. Esetleg alaplapi hiba is okozhatja, de nem ez a jellemző. Folyamatos sípolás : memória vagy videókártya probléma. A legjellemzőbb a memóriahiba ebben az esetben. Tipikusan akkor fordul elő, ha a rendszer nem talál memóriát. Lehet, hogy az egyetlen modul meghibásodott vagy nincs a helyén, vagy nincs elegendő mennyiségű modul beszerelve. (pl. csak egy db 32 bites modul egy Pentium 1-es gépben). Az alaplap hibája ritkán okoz ilyen hibaüzenetet, de természetesen előfordulhat.

17 A BIOS feladatai Hardverek ellenőrzése (POST – Power-On Self Test)
Hardverek vezérlőinek betöltése Rendszerkonfiguráció Az adott operációs rendszer betöltése BIOS interfész biztosítása az operációs rendszer számára

18 Perifériák : Azokat az eszközöket nevezzük perifériáknak, melyek a felhasználó és a számítógép közötti kommunikációt szolgálják. Fajtái: bemeneti (input) eszközök: a felhasználói adatbevitel eszközei (billentyűzet, egér, lapolvasó, ...) kimeneti (output) eszközök : a számítógépes adatmegjelenítés eszközei (monitor, nyomtató, ...) be- és kimeneti (input-output) eszközök (érintőképernyő, hangkártya, modem, …)

19 Kimeneti (output) eszközök
A nyomtató – a monitor mellett – a számítógépek másodrendű kiviteli eszköze. Általa tudjuk kézzel foghatóvá, hordozhatóvá, gépfüggetlenné tenni dokumentumainkat, egyéb adatainkat. A nyomtatóhoz egy adatkábellel csatlakozik a számítógép USB portjára (régen a párhuzamos portra), amely nem kizárólag a nyomtató felé továbbítja a papíron megjelenítendő információkat, hanem a nyomtató állapotáról (festéktartályok szintje, kifogyott, elakadt papír) is küld adatokat a számítógép felé. Egy másik kábel a nyomtató áramellátását A számítógép alapvető megjelenítő egysége (kiviteli, vagy output eszköze) a monitor. A monitor, mint külső (az alapgépen kívülálló) egység egy adatkábellel kapcsolódik a számítógép monitorvezérlő (video-) kártyájához. Egy másik kábel a monitor áramellátását biztosítja. Működési elvük szerint CRT és LCD/TFT monitorokat különböztetünk meg.

20 Bemeneti (input) eszközök:
Billentyűzetek csoportosítása: gombok száma szerint: 101, 102, 105, ... a támogatott nyelv alapján: magyar, angol, német, ... a csatlakoztatás alapján: vezetékes: AT, PS/2, USB vezeték nélküli: infrás, rádiós Egér: Mutatóvezérlő eszköz. Működési elv alapján lehet: - Optomechanikus egér - Optikai egér A csatlakozó típusa alapján lehet: - vezetékes: soros, PS/2, USB, - vezeték nélküli: infrás, rádiós.

21 Be- és kimeneti (input-output) eszközök
Érintőképernyő (touch screen) Monitorhoz hasonló eszköz, melynek segítségével a rajta megjelenő parancsokat és funkciókat érintéssel választhatjuk ki. Az érintőképernyő ultrahang vagy nyomás-érzékeny fólia segítségével érzékeli, hogy a felhasználó hol érinti meg. Az egeres kattintásnak ujjunkkal végzett kettős koppintás felel meg. Ezt a technológiát többek között információs pultok esetében alkalmazzák. Modem (modulátor-demodulátor) Kétirányú adatátvitelt tesz lehetővé hagyományos telefonvonalon keresztül. Ezeket az eszközöket elsősorban az internetre történő csatlakozásra, faxok küldésére és fogadására, valamint különféle banki szolgáltatások igénybevételére használják. Hálózati csatoló (NIC= Network Interface Card) A munkahelyek helyi számítógépes hálózatához hálózati kártyával csatlakozhatunk. A hálózati adatforgalom legfőbb jellemzője az adatátviteli sebesség. Adatátviteli sebesség alatt az időegység alatt átvitt bitek számát értjük, melyet bit/s-ban mérünk. Helyi hálózatban leggyakoribb a 100 Mbps átviteli sebesség. Internetes viszonylatban a hagyományos analóg kapcsolat Kbps, az ISDN 64 ill. 128 Kbps, az ADSL kapcsolat 1-8 Mbps (letöltés) átviteli sebességre képes. A hálózati eszközökről külön fejezetben lesz bővebben szó. Hangkártya A hangkártyák legalább három csatlakozási lehetőséget kínálnak hangátvitelhez: hangszóró-/fülhallgató-kimenet (zöld); mikrofon-bemenet (piros); vonali bemenet (kék) külső – akár analóg – hangforrások jelének beviteléhez (digitalizálásához). Nem ritkák az 5+1 (dolby sorrund) hangfal-rendszerek kiszolgálására alkalmas típusok sem.

22 Háttértárak CD/DVD : CD előnyös tulajdonságoknak köszönhető:
nagyon nagy tárolási sűrűség (ui. a fény sokkal kisebb felületre fókuszálható, mint a mágneses mező); évtizedekben mérhető élettartam (ui. használat közben nem éri számottevő fizikai hatás); a kapacitásához mérten alacsony ár;cserélhetőség, hordozhatóság. CD-ROM szabványos kapacitása 650 MB A CD-ROM meghajtók jellemző paramétere az olvasási sebesség. Ezt a készülékeken feltüntetett szorzószámmal adják meg. Az egyszeres sebességhez 150 kB/sec átviteli sebesség tartozik. Eszerint egy 40-szeres meghajtó elméletileg 6 MB/sec-os adatátvitelre képes. Valójában az átlagos adatátviteli sebesség ennek felét sem éri el, az említett meghajtó azonban – elsősorban rettenetes süvítésével – mégis igyekszik többet mutatni magáról. DVD (Digital Versatile Disc = sokoldalú digitális lemez) A CD-ROM kifejlesztésekor sokan azt gondolták, hogy ekkora kapacitású eszközre nincs is szükség. A 650 MB-nyi kapacitás akkor lett igazán kevés, amikor megnőtt az érdeklődés a mozgófilmek otthoni számítógépes lejátszása iránt ben az alábbi követelményeket állították fel az új adathordozóval szemben: egyetlen lemezre férjen el egy teljes film (135 perc); a kép az átlagosnál jobb minőségű legyen; surround és egyéb jó minőségű hangrendszerekkel kompatíbilis legyen; a lemezen 3-5 nyelvű szöveg kísérhesse a képet; másolás ellen védett legyen; több képméret arány közül lehessen választani; a tartalom több változata legyen a lemezen; legyen korláthoz köthető a film megtekintése. A DVD-lemez külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, azonban – mint ahogy azt a mellékelt ábra mutatja – a DVD-lemez felületén jóval nagyobb adatsűrűség érhető el, mint a CD-lemezén.. Az alapvető különbség mégis az, hogy a DVD-lemez mindig két lemez összeragasztásával készül, és akár mindkét réteg mindkét oldalán tárolhat adatokat. Mindegyik réteghez megfelelő fókuszálású lézersugár tartozik, amelyek a már megismerthez hasonló módon olvassák le az információt. Az alábbi táblázat ill. ábra a különböző DVD fajták jellemzőit mutatja:


Letölteni ppt "3.TÉTEL Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések