Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. Tétel 1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása Munkahelyén azt a feladatot kapta, hogy építsen ki egy 12 gépből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. Tétel 1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása Munkahelyén azt a feladatot kapta, hogy építsen ki egy 12 gépből."— Előadás másolata:

1 9. Tétel /3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása Munkahelyén azt a feladatot kapta, hogy építsen ki egy 12 gépből álló egyenrangú hálózatot. Ki kell választania a megfelelő hálózati eszközt és kábelezési rendszert. Készítse el a hálózati terv vázlatát (fizikai és logikai topológia, eszközigény) és indokolja választását. Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

2 9. Tétel Egyenrangú hálózatnak (peer to peer) nevezzünk egy hálózatot akkor, ha nincsen kitüntetett számítgép (szerver) a hálózatban, hanem a hostok egyenrangú jogosultságokkal rendelkeznek, és közbülső eszköz nélkül, azaz közvetlenül megoszthatják erőforrásaikat, adataikat. Az egyenrangú hálózat a következő előnyökkel rendelkezik a kliens/szerver hálózati architektúrához képest: Tartalom és erőforrás megosztható a hálózat egészében. Kliens/szerver architektúrában csak a hálózati csomópontokban vannak erőforrások. Az egyenrangú gépek hálózata könnyen méretezhető és sokkal megbízhatóbb, mint egy egyedi kiszolgáló. Egy egyedi kiszolgáló ki van téve egy központi hibalehetőségnek, vagy időbeli torlódásnak a hálózati kihasználtságban. Az egyenrangúak hálózatában megosztható a processzor, megerősítve a feldolgozó erőforrását egy elosztott számítási műveletnek. Elosztott erőforrások közvetlenül elérhetők.

3 9. Tétel A hálózat kiépítésénél figyelembe kell venni a későbbi bővítési lehetőségeket, és ezek alapján kell kiválasztani a hálózati eszközöket is. Ezeket a szempontokat figyelembe véve egy TP-Link TL-SF1016D 16 Port Switch 10/100 switch-et választottam, melyre egyeneskötésű kábellel csatlakoztatom az állomásokat. Az eszköz 16db RJ-45-ös csatlakozója lehetőséget nyújt további eszközök csatlakoztatására is. Az eszköz előnye az olcsóbb nem menedzselhető switch-ekkel szemben: Létrehozhatunk WLAN-okat a munkacsoportok létrehozásához, biztonsági beállításokat tudunk rajta konfigurálni, mint például a portbiztonság, amely egyfajta falat képez az illetéktelen behatolók között.

4 9. Tétel A kábelek típusa: A kábelezésnél az UTP cat 5e-s kábelt használom, melyet könnyű telepíteni, illetve megfelel az Ethernet szabványoknak. Választhatunk STP kábelt is, mely ugyancsak a csavartérpáras technológiára épül, ám rendelkezik egy külső borítással is, mely megvédi a kábelben haladó jeleket a külső zajoktól, mint például a RFI (rádió frekvenciás interferencia) és az EMI (elektromágnesese interferencia). A switchet a központi kábelrendező szekrénybe helyezem el(MDF), mely védelmet nyújt az esetleges sérülések ellen, melyek a mindennapi munka során bekövetkezhetnek. A kábeleket lehetőség szerint a falon és a földön; az erre a célra használt kábelrendező csatornákban helyezem el, a balesetek illetve a kábel sérüléseinek elkerülése miatt.

5 9. Tétel A hálózat üzembe állításakor tesztelni kell a rendszer megfelelő működését, beleértve a kábelezést is. Ezt egy speciális úgynevezett kábelteszter segítségével végzem el, de egy speciális protokoll analizátor segítségével nyomon követhető a rendszer konvergálásának folyamata is, illetve kezdeti forgalma, mellyel kiszűrhetők az esetlegesen elkövetett hibák is. A hálózati Ethernet szabvány a logikai sín, illetve a fizikai csillag topológiát követi. A csillag topológia esetén a meghibásodás csak a hálózat egy részét érinti, míg fizikai sín rendszereknél ez a teljes rendszer leállásához vezet, így én a fizikai csillag topológiát válaszom a hálózat megépítéséhez, melynek középpontjában a switch áll. Maga az Ethernet logikailag

6 Eszközigény: TP-Link TL-SF1016D 16 Port Switch 10/100 UTP cat 5e kábel RJ-45-ös krimpelő fogó RJ45-ös csatlakozó, törésgátló kábelrendező csatorna (fali csatlakozó) kábelteszter, protokoll analizátor További eszközök: Amennyiben a hálózaton lévő állomások az internetre is szeretnének csatlakozni szükség van egy router-re, amely a hálózat internetes forgalmat bonyolítja. A további bővítési lehetőséget adhat egy wireless routerek bekapcsolása a hálózatba, mely a vezeték nélküli hozzáférést is biztosítaná. Előnyei, szolgáltatásai: tűzfal szolgáltatás, címfordítás, WLAN-ok közti forgalom irányítása.... Minden hálózatra csatlakozó gépnek rendelkezni kell egy hálózati kártyával, amin keresztül a hálózatra csatlakoztatható. A hálózati kártya kapcsolódhat a számítógéphez ISA, PCI, USB, PCMCIA illetve compact flash csatolófelületeken keresztül. Amennyiben a hálózatra szeretnénk PC-ken kívül nootbook-okat is csatlakoztatni, abban az esetben ott használjunk PCMCIA kártyákat, ha az eszköz nem rendelkezik alaplapra integrált RJ45-ös csatlakozóval. Mi használjunk PCI csatolófelületet minden egyes gépnél. Asus NX1101 Hálózati kártya a nagyobb hálózat forgalmat bonyolító eszközök között is megfelelő, akár gigabites átvitelre is képes.

7 9. Tétel Üzembehelyezés: Alaplapi PCI bővítő aljzatba kell helyezni a hálózati kártyát, majd csavarral rögzíteni. Ügyelve a balesetvédelmi szabályokra, és mielőtt nekilátnánk a szerelésnek áramtalanítsuk a számítógépet. A hálózati kártyán található LED-ek jelzik a kapcsolat állapotát és hiba esetén segítenek a diagnosztizálásban. Nem szabad elfelejteni, hogy a hálózat minden elemének rendelkeznie kell egy egyedi azonosítóval (IP cím) melyek elengedhetetlen feltétele a hálózati kommunikációnak. Célszerű erre a célra a privát IP-cím tartományok közül választani egy alhálózatot. Én a ás hálózatot használom. Annak is csak egy alhálózatát, mely elegendő címet nyújt a hálózat megcímzéséhez. Egy /26-os hálózati maszkot fogok alkalmazni, mely lehetőséget ad a hálózat dinamikus méretezhetőségére úgy, hogy nem szükséges az egész rendszer átcímzése. Gyakori hibalehetőségek: rosszul bekötött kábelek, sérült csatlakozó, rosszul csatlakoztatott hálózati kártya, sérült kábel, kicsúszott csatlakozó.

8 9. Tétel Hálózati nyomtató:
Xerox Phaser 3160N nyomtató. Nagy teljesítményű hálózati periféria, mely kis és középvállalkozások számára ideális megoldás. Faxként, nyomtatóként, fénymásolóként és sceenrként is működik. Fontos, hogy nagy teljesítmény nyomtatót válasszunk, mely megfelelően kiszolgálja a hálózat igényeit. A nyomtató hálózathoz való csatlakoztatása után hozzá kell rendelni egy IP-címet, melyen elérhető lesz a hálózat host-jainak a nyomtató szolgáltatása. Ekkora hálózat esetén nem szükséges nyomtatószerver, mely a kéréseket fogadja és feldolgozza, de szükség esetén a későbbiekben csatlakoztatható az is a hálózathoz.

9 9. Tétel Dokumentáció: A hálózat építésénél fontos feladat a hálózat dokumentációjának elkészítése, mely megkönnyíti a feladatunkat a karbantartási illetve hibaelhárítási feladatoknál is. Dokumentálni kell: az egyes eszközök adatait (IP-cím, gép név, felhasználó adatai, WLAN-ban való tagsága stb.) A hálózat címzési rendszerét (milyen címet kinek osztottunk ki, hány szabad cím van még, mi a netmaszk stb.) A topológiai térképeket (fizikai, logikai) A hálózati eszközök konfigurációját (akár szimulációs programmal lementve, akár állomány formájában) illetve a hálózat gépein futtatott szoftverek és alkalmazások licenceit. (licence nyilvántartás)


Letölteni ppt "9. Tétel 1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása Munkahelyén azt a feladatot kapta, hogy építsen ki egy 12 gépből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések