Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„A türelem és kitartás olyan kulcs, amely a végcélhoz vezető minden zárat megnyit.” (Carl Gustav Jung)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„A türelem és kitartás olyan kulcs, amely a végcélhoz vezető minden zárat megnyit.” (Carl Gustav Jung)"— Előadás másolata:

1 „A türelem és kitartás olyan kulcs, amely a végcélhoz vezető minden zárat megnyit.” (Carl Gustav Jung)

2 MUNKAERŐ-PIACI TERENDEK 1.Megállíthatatlan trend: hihetetlen mértékben csökken a munkaerő Baby-boom generáció/1946- 1964 között születettek (kb. 76 millió fő)

3 Következő generáció/1964-76. (kb. 76 millió fő) Újabb generáció/1977-93. (kb. 73 millió fő)

4 A szakképzettség hiánya meg fogja előzni a munkaerőhiányt. Mai helyzet: jó szakmunkások hiánya

5 Következmények Lehetséges világgazdasági válság, amely néhány éven belül elérheti a világot. 2050-re Európa teljes népességének 40 %-a, az aktív népesség 60%-a 60 évnél idősebb. Növekvő nyugdíjkiadások, csökkenő számú munkaerő várható.

6 2. Megállíthatatlan trend: munkaerő bárhol, bármikor Régen: munkát keresni = olyan állás, ahonnan munkaidő után rövid utazással, viszonylag kényelmes ingázással hazaérhetünk

7 MANAPSÁG Piacgazdaság reformjai + technológiai fejlődés  földrajzi határok elmosódása: a munkavállalók a képességeiket bárhol értékesíthetik = GLOBÁLIS PIACRA TÖRTÉNŐ KILÉPÉS Termelés, HR, IT, Call Center a világ másik felére viszik a nagy cégek = tömegével megvalósuló stratégiai kiszervezések.

8 Miért? Olcsó munkaerő Nagy számban jelenlévő képzett diplomás Olcsó technológiák

9 3. Megállíthatatlan trend: 24/7 virtuális munkahely Mobiltelefonok, nagy sebességű, szélessávú internetkapcsolat, kézi számítógépek és egyéb technológiai vívmányok, az elektronikusan továbbítható munka növekvő aránya teljesen átformálja a munkahelyről és a munkaidőről alkotott fogalmat.

10 A jövő generációja a hét mind a hét napján, a nap 24 órájában elérhető munkaerővé válhat, aki nem ismer határokat a munkában.  TÁVMUNKA MEGNÖVEKEDETT SZEREPE.

11 A VIRTUÁLIS MUNKAHELY VESZÉLYE Sokak számára jelent megelégedést, de a munka, a magánélet közötti egyensúly megbomlása miatt rossz szokások kialakulásához vezethet (munkamánia, fokozódó stressz a munkahely elvesztése miatt, magánéleti konfliktusok növekvő száma stb.)

12 4. Megállíthatatlan trend: halmozottan sokféle munkaerő A munkavállalók korábban lépnek be a munkaerőpiacra és tovább vannak jelen. Jövedelemszerzés szüksége miatt többen próbálnak meg visszalépni a munkaerő- piacra. 3 generáció van jelen a munkaerő-piacon, ami a munkáltatók számára az eltérő igények miatt újonnan felmerülő nehézséget okoz.

13 Az életpálya modell változása Életpályamodell 1990-ben: 18 – 60 év: tanulmányok, aktív élet, pihenés Életpálya modell napjainkban: Tanulmányok, aktív, évek, Pihenés, inaktív évek

14 Fehér Könyv a növekedésről, versenyképességről és foglalkoztatásról (White Paper on growth, competitiveness and employment) –Az Európai Bizottság által, 1993-ban kiadott jelentés stratégiai javaslatokat tesz a munka világával kapcsolatos több területre.

15 Az uniós cél megvalósítása érdekében szükséges tennivalók Élethosszig tartó tanulás (LLL=Life Long Learning) Nagyobb rugalmasság belső/vállalati, ágazati és külső értelemben. Decentralizáció, innováció. Az alacsonyan képzett munkások arányának csökkentése.

16 FONTOS ÜZENET a munkaerőpiacra éppen csak belépőknek: a ma munkahelyei, munkakörei és ágazatai pár év múlva talán már nem is léteznek!

17 Keresett szakmák 2010 után Bio- és környezettechnika: a foglalkoztatottak száma évente megduplázódik: alternatív energiaforrások kutatatás, biotechnológia, gyógyszeripar. Egészségügy: öregedő társadalomban egyre nagyobb szerephez jut. Egészséges életmód elterjedése, welness iparág fejlődése.

18 Új fogalom: tudásmunkás (knowledge worker) A fizikai ereje helyett a „fejével dolgozó” munkaerő.

19 A munkaerő-piac anomália I. A pályaválasztással kapcsolatos első komoly döntés meghozatala tapasztalatok nélkül történik. A munkaerő-piacon a mennyiségi szükséglet legfeljebb egy évtized tekintetében állandó (ennyi idő alatt képes a piac ugyanannyi munkavállaló foglalkoztatását és megélhetését biztosítani az adott gazdasági ágazatban).

20 A munkaerő-piac anomáliái II. A minőségi szempontok azonban ennél gyorsabban, folyamatosan változnak: - technológiai fejlődés, - fogyasztói szükségletek, illetve a - az üzleti érdekek hatására. A profitmaximalizálásra épülő üzleti vállalkozások valójában nem igénylik a kialakult és elavult viszonyok megváltoztatását.

21 Ebben a rendszerben a profit szabadon kisajátítható, a termelési költségek jelentés része (beleértve az oktatás és képzés költségeit is) részben vagy teljesen áthárítható a fogadó országra.

22 A magyar munkaerő-piac helyzete 1990 óta a nemzetközi trendnek megfelelően az ingatlanforgalomban, üzleti szolgáltatásokban, valamint a kereskedelemben dolgozók aránya nőtt a legnagyobb mértékben. Kisebb mértékű növekedés: közigazgatós, egészségügy, szociális ellátás területén. Iparban dolgozók aránya csökkent, mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya rendkívül alacsony.

23 A felsőfokú végzettségűek zöme a szolgáltató szektorban dolgozik (egészségügy, szociális ellátás, közegészségügy).

24 Versenyszféra hosszútávon elsődlegesen műszaki végzettségűekre tart igényt, ezt követik a gazdasági végzettségűek. Költségvetési szektor szakemberigénye: döntően közgazdászok, jogászok, orvosok, egészségügyi végzettségűek.

25 Mi IS AZ AKOMPETENCIA? Minden olyan készség, képesség, tapasztalat (jártasság) kompetenciává válik, amelyet a munkavállaló fel tud ajánlani, a munkáltató pedig elfogad. Az egyén teljesítménye és hatékonysága megítélését illetően nemcsak az iskolai bizonyítványok és teljesítmények a mérvadók, hanem a készségek, képességek jártasságok, szóval: A KOMPETENCIA

26 VÁLLALATI KOMPETENCIA I. Jó csapatjátékos: aki tisztában van azokkal a szerepekkel, amelyek az adott csoport latens és manifeszt funkcióiból, formális és informális struktúrájából erednek. (Kellő tudatosság, társadalomtudományos műveltség).

27 Problémamegoldó készség: számtalan nem várt akadály, nehézség merülhet fel, csak ezek megoldása után lesz alkalom bizonyítani a szakmai alkalmasságot.

28 Vállalati kompetenciák II. Konfliktustűrés/konfliktuskezelés: a munka világában korántsem problémamentes a beilleszkedés és beválás. Számítógépes ismeret Innovatív kapacitás Kommunikációs készség Nyelvtudás Mások irányítása

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„A türelem és kitartás olyan kulcs, amely a végcélhoz vezető minden zárat megnyit.” (Carl Gustav Jung)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések