Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Projekt Projekt Bakonyi Krisztina, Kacsányi Dóra, Kindl Anett, Lazur Judit, Molnár Emese, Peresics Rita 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Projekt Projekt Bakonyi Krisztina, Kacsányi Dóra, Kindl Anett, Lazur Judit, Molnár Emese, Peresics Rita 2008."— Előadás másolata:

1 Projekt Projekt Bakonyi Krisztina, Kacsányi Dóra, Kindl Anett, Lazur Judit, Molnár Emese, Peresics Rita 2008.

2 Az ‘ihletet adó’ alkotás… Arcimboldo, Giuseppe (1527 körül, Milánó - 1593, Milánó) Manierista festő. Játékos-bizarr, gyümölcsökből, virágokból, zöldségekből és állatokból komponált portréi tették híressé. Ez a műalkotás az évszakokat megjelenítő négyrészes festménysorozat egyik darabja. A négy képet egymás mellé rakva kiderül, hogy Tél és Tavasz, illetve Nyár és Ôsz egymás felé néznek. A sorozathoz tartozik a négy őselemet megjelenítő további négy karakter is. Az Ősz például a Föld felé néz; ez utóbbi különböző állatokból áll össze (szarvas, jávor-szarvas, vaddisznó, menyét, nyúl, róka, birka, ló, tehén, sőt még egy elefánt, egy oroszlán és egy majom is megjelenik). G. Arcimboldo: Nyár

3 Arcimboldo olyan formákból alkotott műalkotásokat, képeket, amit nem az ember hozott létre, hanem a természet. Mi a World Trade Centerrel szerettük volna bemutatni, hogy az emberi alkotások múlandóak, míg a természet adta formák - bár változnak- mégis maradandóak. Élettani sajátosságai is vannak a természetes anyagoknak, pl. a gyümölcscukor egészséges, míg a répacukor (kockacukor) nagy mennyiségben káros az egészségre. Egészséges életmódra nevel és támogatja a biomániát… Ezzel az alkotással szerettük volna bemutatni, hogy a cukrot sok minden másra is fel lehet használni, pl. építkezésre. (Csak tudd, hogy mivel kell összeragasztani a darabokat. )

4 …és amivel ötvöztük A több ezer áldozatot követelő 2001. szeptember 11-i terrortámadás (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-i dátum amerikai írásmódja, egyben az Egyesült Államok egész területén használt segélyhívó telefonszám is) a 21. század egyik legmeghatározóbb eseménye, közvetlen kiváltó oka az afganisztáni és iraki háborúnak, melyeket az Egyesült Államok a merényletet követően a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva indított meg.

5 2001. szeptember 11-én reggel egy összehangolt akció keretében több terrorista összesen négy utasszállító repülőgépet kerített hatalmába az Amerikai Egyesült Államokban. A négy gép amerikai légitársaságok tulajdonában volt, illetve a nyugati partra készült. New York válságkezelő központja a WTC-vel együtt megsemmisült, azonban a szükséges intézkedések hamar megszülettek. Fegyelmezett mentőcsapatok jelentek meg a helyszínen, és igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni. A WTC-től nem messze lévő 7-es Parancsnokság tűzoltói felvételeket is készítettek a 2-es, északi toronyban. Sajnos a tűzoltóknak nem volt idejük felmenni majdnem 80 emeletet a 30 kg-os felszereléssel. A WTC egy épületében összesen 98 felvonó volt található, de ezeket tűz esetén tilos használni. Egy emelet megtétele összesen kb. 1 percet vett igénybe felfelé menet, ám emiatt nem tudtak elérni a tűzig, hiszen ha fel is jutottak volna oda, lefelé már nem lett volna elég idejük. ĺgy csak kb. 40 emeletet tudtak megmászni.

6 Greenwich VillageGreenwich Village-ben az első becsapódás után emberek özönlöttek az utcákra, és láthatták, amint helyi idő szerint 9:50-kor összeomlik az 1-es déli torony, majd nem sokkal később 10:29-kor a 2-es északi torony is. A hírközlő szervek késedelem nélkül közvetítettek mindent. Senki nem tudta megbecsülni a halálesetek számát. Koromfekete hamuval borított emberek botorkáltak az utcákon, akiken a környék lakói próbáltak segíteni. A környék sebesültjeit azonnal elszállították, a környező kórházak gyorsan megteltek. A metropolisban szükségállapotot rendeltek el, lezárták a környéket és a hidakat, a földalatti és vasúti forgalmat átmenetileg felfüggesztették. A lezárt területre csak mentőcsapatok, rendőrök, tűzoltók és a válságstábok tagjai léphettek be. Este 18:00 óra körül kezdett apadni az érkező sebesültek száma. Sötétedésre részlegesen helyreállították a metróközlekedést, a hidakon és az alagutakon megindulhatott a kifelé irányuló közlekedés. A felgyülemlett tömeg 20:30 környékén oszladozni kezdett, az utcák lecsendesedtek. George W. Bush elnök nemzethez intézett beszédében a megtorlás csak jelzésértékűen szerepelt. Az elnöki beszéd után az emberek ismét elárasztották az utcákat.George W. Bush

7 A terrortámadás elkövetési módja és az általa okozott károk példátlanok. Az Egyesült Államok kontinentális területén 1812 óta külállammal nem folyt háború. A célpontok kiválasztása arra utal, hogy a merényletek az Amerikai Egyesült Államok államiságát és az amerikai dominanciájú világgazdasági rendet is támadták. A nemzetközi repülőgépforgalom a merényletet követő hónapokban látványosan visszaesett.

8 Mi felépítettük…

9 …és a végén, – a forgatókönyv szerint - le is romboltuk…(volna, ha nem féltenénk az életünket és ha nem gátolna az iskola tűzvédelmi szabályzata )

10 THE END


Letölteni ppt "Projekt Projekt Bakonyi Krisztina, Kacsányi Dóra, Kindl Anett, Lazur Judit, Molnár Emese, Peresics Rita 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések