Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kommunikáció egyéb elektronikus formái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kommunikáció egyéb elektronikus formái"— Előadás másolata:

1 A kommunikáció egyéb elektronikus formái

2 A kommunikáció egyéb elektronikus formái
Feliratkozhatunk különböző Levelező listákra, ahonnan az általunk kiválasztott témában rendszeres leveleket kapunk. Rengeteg hírcsoport létezik, például azonos szakmacsoportban dolgozók részére, vagy néhány különleges: viccek, családtörténeti lista, digitális fotózás, betegápolás, Japánnal kapcsolatos, Internetkalauz, Chip-CAD—elektronikai érdeklődésűeknek. Levelező listákat találhatunk a Vizsla katalógusában  Levelezőlisták.

3 Kérhetünk különböző Hírleveleket különböző tartalomszolgáltatóktól. (pl. sajtóválogatás hírlevél pártoktól, újságoktól, országportáltól általunk megadott témakörben, nyelvoktató honlaptól ingyenes feladatlapokat, a Vizslától az internetes keresésekkel kapcsolatos információs hírlevelet stb.) E két forma eddig egyoldalú kommunikációt eredményezett, van azonban valódi párbeszédre is lehetőség.

4 Társalgásokban vehetünk részt, ahol politikusoktól, művészektől, sportolóktól, orvosoktól és más emberektől kérdezhetünk adott témában a billentyűzet segítségével. (P. Origo – Társalgó, Fórum). A Társalgó vendégeihez intézett kérdések, gondolatok utólag is elolvashatók a Vendégszoba felkeresése után. Rendszeresen van „fogadóóra” az Országportálon is, itt mindig állami tisztségviselők a meghívott vendégek. Az előnye ennek a kommunikációs módnak, hogy mindenképpen előadhatjuk a kérdéseinket, (egy nagy nyilvános fórumon ez egyáltalán nem bizonyos). Abban is biztosak lehetünk, hogy válaszolnak is rá. A begépeléses megoldás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy megfontoljuk jól, mit, hogyan fogalmazunk.

5 A fórumok Vannak különböző Fórumok, ahol különböző véleményeket olvashatunk, és regisztráció után a saját megjegyzésünket is hozzáfűzhetjük. Az első vélemény a topik és ehhez kapcsolódnak a reagálások. Regisztráció után mi is fogalmazhatunk egy topikot, vagyis valamilyen véleményt egy adott témában. Ilyen fórumokat nagy portálokon és sajtóoldalakon, de például a televíziók honlapjain is találhatunk.

6 A Chat Élő idejű beszélgetésbe kapcsolódhatunk még Chat, csevegő fórumok honlapjain a billentyűzet segítségével. Nagyon sok csevegő honlap létezik. Ezek közül egy cím: A legtöbb helyen azonban előbb regisztráltatnunk kell magunkat, és csak azután tudunk belekapcsolódni az aktuális beszélgetésbe. A Hun Egy chat fórumhoz történő belépéskor érdemes előbb alaposan tanulmányozni a helyi szabályokat, illetve, hogy lehet-e kisebb kört, ún. „külön szobát” kialakítani kedvenc partnereinkkel – természetesen csak virtuálisan.

7 A Windows Messenger A csevegésnek van egy meghittebb módja is, mint amikor egy ilyen szolgáltatást nyújtó honlapra jelentkezünk be, és mások is elolvashatják gondolatainkat. Ehhez Internet kapcsolat kell, továbbá szükséges, hogy böngészőnk Internet Explorer, operációs rendszerünk Windows legyen. Kell továbbá egy postafiók magunknak a Hotmail-től vagy az MSN-től. A Windows Messenger szolgáltatás lehetővé tesz élő idejű bizalmas beszélgetést a billentyűzet segítségével olyan ismerőseinkkel, barátainkkal, akik rendelkeznek Hotmail-es vagy MSN-es elektronikus címmel.

8 A Skype A Skype egy egyszerű, megbízható és barátságos multifunkciós kommunikációs rendszer, amivel telefonálni is lehet . A program jó lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra barátok, családok, kollégák között, minden eddiginél egyszerűbb módon, és jobb minőségben. Napjainkban már sok vállalat használja a Skype-ot mint alternatív és ingyenes telefonálási lehetőséget.

9 A Skype szolgáltatásai
felhasználók közötti beszélgetés (IP telefon), azonnali üzenetek váltása (IM), azonnali üzenet multi-chat, akár 100 felhasználó között egyszerre konferencia beszélgetés legfeljebb 5 felhasználó között, fájlküldési lehetőség videokonferencia (csak a Skype 2.0 és ennél feljebbi változatokban)

10 Néhány fogalom Teljes név:Ez a név látszik a partnerlistán.
Felhasználónév (username): Ez a te Skype telefonszámod, amely nem változtatható. Mivel fogy, mint a domain név, célszerű találót választani. Regisztrációs cím: Ezt adod meg a regisztráció során. Elvesztése esetén nem jutsz új jelszóhoz. Jelszó: Ez az első belépéskor megadott jelszavad. Ha elfelejted, a regisztrációs címre küldenek másikat. Partnerlista: A tőled engedélyt kért személyek listája. Szorosan kötődik a felhasználónevedhez, új felhasználónév esetén nem férsz hozzá, ezért célszerű elmenteni. Híváslista: A téged hívott személyek listája. Ez is szorosan kötődik a felhasználónevedhez! Csevegés:A Skype interaktív fóruma.

11 Mi szükséges a beszélgetéshez
Alapvetően elegedő egy mikrofonos fülhallgató = headset, de ki-ki bonyolíthatja,a hardwerhatár a csillagos ég.

12 Mi szükséges a beszélgetéshez
A webkamera internetkapcsolattal rendelkező számítógépekhez kapcsolt kis videokamera, melynek képét akár más internetezők is nézhetik. A webkamerákat el lehet helyezni nyilvános helyen (pl. egy város főterén) és a saját dolgozószobánkban is. Képminősége jóval gyengébb, mint a kézi videokameráké.

13 Hogyan teszteljük a rendszert?
Első lépésként célszerű tesztelni a mikrofonodat, ehhez fel kell hívod a echo123 felhasználónevet, meghallgatod a kedves női hangot, majd a hangjelzés után elmondasz egy rövid üzenetet. Ezt rögzíti a felhívott számítógép. A visszajátszásból kiderül, hogy milyen minőségben továbbítódik a hangod, illetve jó-e a mikrofonod. A teszt során a saját fülhallgatód (hangszóród) működőképessége is kiderül.

14 Skype-Chat - Csevegés Íme a Eszközök/Beállítások/Szöveges Üzenetek/Skype-chat beállítása - amely egyben üzenetek küldésére is használható. Első lépésként az Enter számára a "sortörés beszúrása" funkciót kell kiválasztani. Az üzenet küldés ekkor a fekete nyíllal történik és a szöveg folyamatosan írható. Ha nem érsz el valakit, ezen a felületen keresztül üzenni tudsz Neki. Amikor bekapcsolja a gépét, megkapja az üzenetet.

15 Adatlap és kitöltési tanácsok
Minden Skype felhasználónak van egy adatlapja, amely folyamatosan szerkeszthető - Fájl/Adatlapod szerkesztése. Nem mindenki törekszik saját weboldal létrehozására, de esetleg érdeke lenne a nyilvános bemutatkozás. Ebből a célból készíthetsz belőle egy aktuális névjegyet magadnak. Ezt akár az aláírásba be is illesztheted.

16 Közösségi portálok – iwiw
Az közösségi portál vagy ismeretségi háló(zat) (angolul social network) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll; tartalmazza azt, hogy ezek a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig.

17 Az iwiw Az iwiw magyar ismeretségi hálózat, mely április 14-én kezdte meg működését iwiw néven, 2006 óta a leglátogatottabb magyar weboldal. A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni. A közösségbe új tag akkor léphet be, ha a korábban belépettek közül valaki az iwiw rendszeréből meghívólevelet küld neki, és ő regisztrálja magát. Regisztrációkor a nevét és címét tárolja el a rendszer, de további adatokat is meg lehet adni, mint például születési dátum, foglalkozás vagy az általános-, közép-, főiskola, egyetem, ahova járt. A rendszer rugalmasságát jelzi az, hogy a regisztrációkor megadott (meghívott) cím később akár módosítható is.

18 Közösségi portálok – iwiw
Az közösségi portál vagy ismeretségi háló(zat) (angolul social network) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll; tartalmazza azt, hogy ezek a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. Az ismertségi hálók emellett az internet egyre népszerűbb részei, ahol barátok, üzletfelek és ismerősök közötti kapcsolatokra épülő rendszerekben lehetséges keresni, üzeneteket váltani vagy egyéb adatokat, információkat cserélni.

19 Közösségi portálok – iwiw
Az iWiW magyar ismeretségi hálózat, mely április 14-én kezdte meg működését WiW néven, 2006 óta a leglátogatottabb magyar weboldal. A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni. A közösségbe új tag akkor léphet be, ha a korábban belépettek közül valaki az iWiW rendszeréből meghívólevelet küld neki, és ő regisztrálja magát. Regisztrációkor a nevét és címét tárolja el a rendszer, de további adatokat is meg lehet adni, mint például születési dátum, foglalkozás vagy az általános-, közép-, főiskola, egyetem, ahova járt. A rendszer rugalmasságát jelzi az, hogy a regisztrációkor megadott (meghívott) cím később akár módosítható is.

20 Közösségi portálok – iwiw
Az új tag listázhatja a többiek nevét és még pár adatot, amelyek alapján megbizonyosodhat, hogy valóban az ismerőse-e az, akinek a nevét látja. Ha az ismeretséget az ismerős visszaigazolja, akkor már látják egymás adataiból az címet és a születésnapot is, továbbá az ismerős ismerőseinek felsorolását, akik között nagy valószínűséggel újabb ismerősöket – volt osztálytársakat, régi cimborákat – fedez fel. Ismeretlenek adatlapján látható az ún. „legrövidebb út” is, amellyel meg lehet nézni, hány emberen keresztül kapcsolható össze a két ember. A megváltozott iWiW rendszerben már visszaigazolás nélkül is láthatók az ismerős ismerősei, és az is, hogy mikor lépett be utoljára.


Letölteni ppt "A kommunikáció egyéb elektronikus formái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések