Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Piaci kereslet és kínálat - Mi a piaci kereslet? - Mi a piaci kínálat? - Pozitív és negatív meredekség - melyiknek és miért? - Mit jelent a keresleti görbe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Piaci kereslet és kínálat - Mi a piaci kereslet? - Mi a piaci kínálat? - Pozitív és negatív meredekség - melyiknek és miért? - Mit jelent a keresleti görbe."— Előadás másolata:

1 Piaci kereslet és kínálat - Mi a piaci kereslet? - Mi a piaci kínálat? - Pozitív és negatív meredekség - melyiknek és miért? - Mit jelent a keresleti görbe eltolódása? Ezt milyen tényezők okozhatják? - Mit jelent a piaci egyensúlyi ár és mennyiség? Ezek hogyan változnak a keresleti és kínálati görbék eltolódásával?

2 Ármaximalizálás és minimálárak p P max Q D S P egyensúlyi Q új p Q Q egyensúlyi D S p Q D S P min p Q D S Q egyensúlyi Q új : P min P egyensúlyi - Mikor keletkezik piaci túlkínálat? - Mikor piaci túlkereslet? - Hogyan változik a fogyasztói többlet a két esetben? - Hogyan változik a termelői többlet a két esetben? - Mutassa meg a holtteher-veszteségek keletkezését!

3 Közömbösségi görbék Y X U1U1 U2U2 - Mi a közömbösségi görbe? - Milyen tulajdonságai vannak? - Mit jelent a helyettesítési határráta? - Hogyan változik a helyettesítési határráta a közömbösségi görbe mentén? - Hogyan határozható meg grafikusan a közömbösségi görbe adott pontjában a helyettesítési határráta?

4 Költségvetési egyenes és fogyasztói optimum: Y termék X termék Melyik termék a drágább? Y X Mi történt? Y X Y X - Mi a költségvetési egyenes? - Mi tudna mondani az egyenes alatt, az egyenesen, ill. az egyenes felett elhelyezkedő jószágkombinációkról? - Mit fejez ki a költségvetési egyenes meredeksége? - Mi történik, ha a költségvetési egyenes párhuzamosan kifelé tolódik? És ha a meredeksége változik? Tekintse a lenti ábrákat! - Mi jellemzi a fogyasztói optimumot? Y

5 Parciális termelési függvény, átlagtermék, határtermék: L Q Q(L) L Q I G A

6 Hosszú táv: Isoquant, Isocost, optimális tényezőkombináció Q K L K L Isoquant - görbe: K L Q Technikai helyettesítés aránya K L Q Helyettesítési határráta (MRTS):Y X K L Isocost-egyenes:

7 Költségfüggvények: Q Költségek

8 Aggregált kereslet - fogyasztási és megtakarítási függvény C=DI C S DI C, S - Jellemezze a fogyasztási függvényt ! - Mi a rendelkezésre álló jövedelem (DI)? - Mi a fogyasztási határhajlandóság? - Mi a megtakarítási határhajlandóság? - Mi a kapcsolat a kettő között? - Hogyan változik a fogyasztás és a megtakarítás a jövedelem növekedésével?

9 IS-görbe - Mi az IS-görbe? - Miért negatív meredekségű? - Milyen változások tolják el az IS görbét és milyen irányban? ISIS’

10 r Y LMLM’ - Ha M/P nő: pl. expanzív monetáris politika, vagy az árak esése a gazdaságban LM-görbe - Mi az LM-görbe? - Miért pozitív meredekségű? - Milyen változások tolják el az LM görbét és milyen irányban?

11 Transzformációs görbék X termék Y termék 60 40 20 0 102030 +10 -20 Mi a transzformációs görbe?. Mit fejez ki a meredeksége? Mi jellemzi a lineáris transzformációs görbét? Mi jellemzi a konkáv transzformációs görbét? X termék Y termék +1 -0.4 -1.4

12 Autarchia és kereskedelem állandó alternatív költségek mellett X termék Y termék 60 40 0 120 X termék 0 40 120 Y termék 60 40 120

13 Autarchia és kereskedelem növekvő alternatív költségek mellett X termék Y termék 0 Y termék 60 40 68 120 A A B

14 Kis ország vámkivetése Q A.B.

15 Nagy ország vámkivetése

16 Nagy ország vámkivetése / 2 P P P QQQ


Letölteni ppt "Piaci kereslet és kínálat - Mi a piaci kereslet? - Mi a piaci kínálat? - Pozitív és negatív meredekség - melyiknek és miért? - Mit jelent a keresleti görbe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések