Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z."— Előadás másolata:

1 V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z

2 A Vénusz a Naptól számítva a Naprendszer második bolygója.
Pár órával a Nap után nyugszik, vagy pár órával előtte kel. Ezért hívják Esthajnalcsillag-nak. A Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. A Földdel való közelségek esetén mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk. A bolygók közül a Vénusz pályájának alakja közelíti meg legjobban a kört.

3 nevét Vénuszról (görög megfelelője Afrodité), a szerelem és a szépség római istennőjéről kapta.
A Vénusz a Naprendszer egyetlen olyan bolygója, mely női alakról kapta a nevét.

4 A Vénusz belső felépítése
A Vénusz belső felépítése - a feltételezések szerint - igen hasonló a Föld belsejéhez: a bolygó központi részében egy kb km sugarú vasmag van, melyet egy olvadt, sziklás köpeny ölel körül. A Vénusz - valószínűleg a lassú tengelykörüli forgás következtében - nem rendelkezik mágneses térrel.

5 A Vénusz a múltban jelentős vízkészlettel rendelkezett, ez azonban már elpárolgott, így a bolygó jelenleg vízben szegény. A Vénusz felszínén nagy síkságok vannak. A bolygón két nagy felföldi terület van: a közel Ausztrália nagyságú Ishtar Terra és a Dél-Amerika kiterjedésű Aphrodite Terra. Vénusz egyik legmagasabb hegye a Maxwell Montes Felszín Az Ishtar Terra 3 dimenziós radarképe.

6 Vulkanizmus Hatalmas - a Hawaii-hoz hasonló - pajzsvulkánok is találhatók rajta. (ilyen például a Sif Mons). A Vénusz jelenleg is aktív vulkáni tevékenységet mutat, A Magellan űrszonda radar-képei szerint a Vénusz felszíne láva-folyásokkal borított. A Sif Mons

7 KIS METEOROIDOK, NAGY METEOROIDOK,
A Vénusz légkörébe érkező kisebb meteoroidok elégnek mielött elérik a bolygó felszínét, így kisebb kráterek nincsenek VS. VÉNUSZ Palacsinta-vulkánok A felszínt elérő nagy meteroidok a légkörben több darabra esnek szét,így az ütközési kráterek kötegekben helyezkednek el. A Magellan űrszonda képei egyedi felszíni struktúrákat is mutatnak: például az úgynevezett ,,palacsinta''-vulkánokat, melyek az igen sűrű láva kitöréseinek tűnnek. Az idősebb területeket az akkor igen aktív vulkanizmus eltüntette.

8 TESTVÉR-BOLYGÓK A két bolygónak hasonló a mérete, a gravitációs ereje és a tömege. Mindkét bolygón kevés (ütközési) kráter található, ami azt mutatja hogy a felszín mindkét esetben fiatal. Sűrűségük és kémiai összetételük is hasonló A Vénusz (balra) és a Föld (jobbra) méretarányos összehasonlítása (NASA nyomán)

9 Légkör A Vénusz felszínén a nyomás a földi légköri nyomásnak 90-szerese. A több rétegből álló légkör nagyrészt széndioxidból áll. A felszíntől számított 48 és 70 km magasságban kénsavból álló vastag felhők úsznak. Ezek a felhők teljesen átlátszatlanná teszik a légkört, így a bolygó felszíne optikai úton nem is tanulmányozható. Az igen sűrű légkör egy megszaladt üvegházhatást eredményez: a hőmérséklet eléri a 470 C fokot. A Vénusz légkörének felső részében heves, 350 km/h nagyságú szél tombol, ez a felszín közelében néhány km/h-ra csitul.

10 A Vénusznak nincsenek holdjai. Hogy miért?
Nagyjából tízmillió évvel az első becsapódás után a Vénusz egy újabb ütközést élt át. A becsapódás az előzővel ellentétes irányú volt és megfordította a bolygó forgástengelyét. az eddig távolodó hold befelé kezdett el spirálozni, majd végül egybeolvadt a Vénusszal. Magyarázza: a rendkívül lassú forgási sebességet  (1 nap a Vénuszon 243 földi napig tart!) a Vénusz holdjának hiányát a keringéssel ellentétes (retrográd) forgási irányt is.

11 A Vénusz átvonulása a Nap előtt 2004. június 8-án
A Vénusz fázisai A Vénusz Nap körüli keringésén minden 584. napon utoléri a Földet A Nap körüli keringés miatt a Vénusz hasonló fázisokat mutat, mint a Hold. Pályája a Föld pályájához képest néhány fokkal eltér, ezért általában nem haladnak át együtt a Nap korongja előtt. Mégis sor kerül 120 évenként egy páros Vénusz-átvonulásra – a párban lévő két átvonulás között csak 8 évvel. A legutóbbi átvonulás Június 8-án volt, a következő 2012-ben lesz.

12 Köszönöm a figyelmet! Források:


Letölteni ppt "V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z."

Hasonló előadás


Google Hirdetések