Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÉSHASZNOSÍTÁSUK. TŐZSÉR LAJOS ENERGETIKUS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÉSHASZNOSÍTÁSUK. TŐZSÉR LAJOS ENERGETIKUS"— Előadás másolata:

1 MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÉSHASZNOSÍTÁSUK. TŐZSÉR LAJOS ENERGETIKUS www.cimbitlv.uw.hu cimbitlv@gmail.com

2 MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK: - SZÉL - SZÉL - VÍZ - VÍZ - NAP - NAP - BIOMASSZA - BIOMASSZA - GEOTERMIKUS - GEOTERMIKUS

3 SZÉL: A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA MAGYARORSZÁGON IS REÁLIS ALTERNATÍVA A VILLAMOSENERGIA-TERMELÉSRE. A SZÉL A LÉGKÖR TERMIKUS EGYENSÚLYÁNAK MEGBOMLÁSÁBÓL EREDŐ LÉGMOZGÁS. A FÖLDET ÉRŐ NAPSUGÁRZÁS HATÁSÁRA HELYENKÉNT ELTÉRŐEN MELEGSZIK FEL A FELSZÍN. A FELMELEGEDÉS HATÁSÁRA A LÉGTÖMEGEK ELTÉRŐEN MELEGEDNEK FEL, ÍGY A LÉGSŰRŰSÉGBEN ÉS LÉGNYOMÁSBAN IS KÜLÖNBSÉGEK KELETKEZNEK. E KÜLÖNBSÉGEK HATÁSÁRA A LÉGKÖRBEN ÁRAMLÁS ALAKUL KI, MÍG A NYOMÁS ÉS SŰRŰSÉG VISZONYOK KI NEM EGYENLÍTŐDNEK.

4 SZÉLENERGIA :

5

6 SZÉLENERGITIKAI SZÁMÍTÁSOK: SZÉLSEBESSÉG ELOSZLÁSA SZÉLTÉRKÉP ELŐZETES KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYOK SZÉLSEBESSÉG MÉRÉS SZÉLÁRNYÉK

7 SZÉLENERGIA A GYAKORLATBAN:

8 VÍZ: VÍZI ENERGIA AZ EU ORSZÁGOKBAN A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK NAGY RÉSZE VÍZI ENERGIÁN ALAPUL, DE MAGYARORSZÁGON AZ ILYEN ÁRAMTERMELÉS BŐVÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI KORLÁTOZOTTAK. BERUHÁZÁSI KÖLTSÉG IGÉNYÜK EZEKNEK IS JELENTŐS, DE ARÁNYAIBAN JÓVAL KISEBB MINT AZ ÓRIÁS ERŐMŰVEKÉ. A SAJÁT FOGYASZTÁSON TÚLI FÖLÖSLEGET PEDIG AZ ORSZÁGOS HÁLÓZATBA TÁPLÁLJÁK BE, AMELYET AZ ÉRVÉNYBEN LÉVŐ TÖRVÉNYEK SZERINT AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ CÉGEK ÁTVESZNEK, ÉS A MINDENKOR ÉRVÉNYES TARIFÁK SZERINT FIZETNEK KI.

9 VÍZI ENERGIA:

10 NAP: A NAPENERGIA A TUDOMÁNY MAI ÁLLÁSA SZERINT KIMERÍTHETETLEN ÉS A LEGTISZTÁBB ENERGIAFORRÁSOK EGYIKE. HASZNÁLATAKOR NEM KELETKEZIK KÖRNYEZETKÁROSÍTÓ GÁZ, RADIOAKTÍV HULLADÉK STB. A NAP A MŰKÖDTETŐJE A FÖLDÜNKÖN LEZAJLÓ ÖSSZES TERMÉSZETI FOLYAMATNAK. A NAPSUGÁRZÁS TÖBB SUGÁRZÁSBÓL TEVŐDIK ÖSSZE: HŐ-, FÉNY-, EGYÉB SUGÁRZÁS. A NAPSUGÁRZÁS SZŰK FÉLÓRA ALATT TÖBB ENERGIÁT AD A FÖLD FELSZÍNÉRE, MINT AMENNYIT AZ EMBERISÉG EGY TELJES ÉVBEN FELHASZNÁL, ÉS MINDEZT TELJESEN INGYEN A VILÁGBAN EGYRE NÖVEKVŐ KÖRBEN HASZNÁLNAK OLYAN ELJÁRÁSOKAT, MELYEK A NAPSUGÁRZÁS EREJÉT HASZNÁLJÁK FEL ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSÁRA. MAGYARORSZÁG ELHELYEZKEDÉSÉBŐL ADÓDÓAN ÉVENTE 200- 210 NAPSÜTÉSES NAPNAK ÖRÜLHETÜNK, EZ NAGYSÁGRENDILEG 2000 NAPSÜTÉSES ÓRÁT JELENT.

11 - NAPKOLLEKTOR HASZNOSÍTÁSA : HASZNÁLATI MELEGVÍZ, FŰTÉS. HASZNOSÍTÁSA : HASZNÁLATI MELEGVÍZ, FŰTÉS. ELŐNYE: GYORSAN, EGYSZERŰEN BEÜZEMELHETŐ. ELŐNYE: GYORSAN, EGYSZERŰEN BEÜZEMELHETŐ. MEGTÉRÜLÉSI IDEJE 4-8ÉV. MEGTÉRÜLÉSI IDEJE 4-8ÉV. HÁTRÁNYA: TÉLI-NYÁRI HATÁSFOK KÖZTI KÜLÖNBSÉG. HÁTRÁNYA: TÉLI-NYÁRI HATÁSFOK KÖZTI KÜLÖNBSÉG. - NAPELEM - NAPELEM HASZNOSÍTÁSA: VILLAMOSENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA HASZNOSÍTÁSA: VILLAMOSENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA ELŐNYE: KISZÁMÍTHATÓSÁG, MINIMÁLIS ÜZEMELTETÉSI ELŐNYE: KISZÁMÍTHATÓSÁG, MINIMÁLIS ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG, HOSSZÚ ÉLETTARTAM. KÖLTSÉG, HOSSZÚ ÉLETTARTAM. MEGTÉRÜLÉSI IDEJE 7-10ÉV. MEGTÉRÜLÉSI IDEJE 7-10ÉV. HÁTRÁNYA: TERÜLETIGÉNY NAGY HÁTRÁNYA: TERÜLETIGÉNY NAGY

12 NAPKOLLEKTOR MŰKÖDÉSI ELVE:

13 NAPKOLLEKTOR KIÁLLÍTÁSON:

14 NAPKOLLEKTOR A GYAKORLATBAN:

15 NAPELEM MŰKÖDÉSI ELVE: A NAPELEM EGY OLYAN ESZKÖZ, AMELY A NAP SUGÁRZÁSÁT ELEKTROMOS ÁRAMMÁ ALAKÍTJA ÁT A FÉNYELEKTROMOS JELENSÉG SEGÍTSÉGÉVEL. A NAPELEMES RENDSZER KÖZVETLENÜL, TETSZŐLEGES CÉLRA FELHASZNÁLHATÓ ELEKTROMOS ÁRAMOT ÁLLÍT ELŐ. MAGA A RENDSZER KIÉPÍTÉSE ÉRTÉKTARTÓ BERUHÁZÁS, A NAPELEMES MODULOK NEM TARTALMAZNAK MOZGÓ, FORGÓ, KOPÁSNAK KITETT ALKATRÉSZT, HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN KERESZTÜL BIZTOSÍTJÁK A ZAVARTALAN MŰKÖDÉST. A RENDSZER MINIMÁLIS KARBANTARTÁST, GONDOZÁST IGÉNYEL.

16 NAPELEM A JÖVŐ ÚTJA: HELYI ENERGIA TERMELÉS HÁLÓZATI VISSZATÁPLÁLÁSSAL: FŐBB RENDSZER ELEMEK: NAPELEM, INVERTER, TARTÓ ÁLLVÁNYZAT A RENDSZER ÁLTAL GYŰJTÖTT ENERGIA TELJES MÉRTÉKBEN VISSZATÁPLÁLÁSRA KERÜL A HÁLÓZATBA. A FOGYASZTÓ A MEGSZOKOTT HÁLÓZATI FESZÜLTSÉGET HASZNÁLJA AZ ESZKÖZEIHEZ. A FOGYASZTÓ AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓVAL KÖTÖTT SZERZŐDÉS SZERINT FIZET ILLETVE KAP PÉNZT A TERMELT ILLETVE FOGYASZTOTT ENERGIA UTÁN. EZ A FORMA MAGYARORSZÁGON IGEN KEZDETI STÁDIUMBAN VAN, AMERIKÁBAN, ÉS EURÓPA TÖBB ORSZÁGÁBAN MÁR BEVEZETETT. HA ILYEN IGÉNY MERÜLNE FEL A HELYI ÁRAMSZOLGÁLTATÓVAL KELL FELVENNI A KAPCSOLATOT.

17 NAPELEM KIÁLLÍTÁSON:

18 NAPELEM A GYAKORLATBAN:

19 MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB NAPELEMES OKTATÁSI, KUTATÁSI ÉS DEMONSTRÁCIÓS LÉTESÍTMÉNYE LESZ A GÖDÖLLŐI SZENT ISTVÁN EGYETEM. A MINI ERŐMŰ EBBEN A KATEGÓRIÁBAN MAGYARORSZÁGON EGYEDÜLÁLLÓ.

20 NAPELEM GYÁRTÁS: NAPELEM GYÁR ÉPÜL KÖRNYÉN. A 26 MILLIÁRD FORINTOS BERUHÁZÁSSAL FELÉPÍTETT ÜZEMBEN ÚJ GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁVAL FOGNAK NAPELEMEKET GYÁRTANI AZ EURÓPAI PIACRA. VÁRHATÓAN KÖZELJÖVŐBEN ELKEZDŐDIK TATABÁNYÁN AZ ELSŐ MAGYAR VÉKONYFILMRÉTEG TECHNOLÓGIÁVAL MŰKÖDŐ NAPELEM GYÁRTÁS.

21 NAPSÜTÉSBŐL KINYERHETŐ ENERGIA EURÓPÁBAN

22 BIOMASSZA BIOLÓGIAI EREDETŰ SZERVESANYAG-TÖMEG, A SZÁRAZFÖLDÖN ÉS VÍZBEN TALÁLHATÓ ÉLŐ ÉS NEMRÉG ELHALT SZERVEZETEK (NÖVÉNYEK, ÁLLATOK, MIKROORGANIZMUSOK) TESTTÖMEGE. BIOTECHNOLÓGIAI IPAROK TERMÉKEI ÉS A KÜLÖNBÖZŐ TRANSZFORMÁLÓK ÖSSZES BIOLÓGIAI EREDETŰ TERMÉKE, HULLADÉKA, MELLÉKTERMÉKE. A BIOMASSZA ELSŐDLEGES FORRÁSA A NÖVÉNYEK ASSZIMILÁCIÓS TEVÉKENYSÉGE. AZ ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁS KÖZÜL JELENTÕS HASZNOSÍTÁSI MÓD AZ ELTÜZELÉS, BRIKETTÁLÁS, PIROLIZÁLÁS, GÁZOSÍTÁS, ÉS BIOGÁZ-ELÕÁLLÍTÁS.

23 BIOMASSZA ENERGIAFORRÁSOK: - MEZŐGAZDASÁGI TERMÉNYEK MELLÉKTERMÉKEI, HULLADÉKAI (SZALMA, KUKORICA-SZÁR/CSUTKA, STB.) - MEZŐGAZDASÁGI TERMÉNYEK MELLÉKTERMÉKEI, HULLADÉKAI (SZALMA, KUKORICA-SZÁR/CSUTKA, STB.) - ENERGETIKAI CÉLRA TERMESZTETT NÖVÉNYEK (REPCE, CUKORRÉPA, KÜLÖNBÖZŐ FAFAJOK) - ENERGETIKAI CÉLRA TERMESZTETT NÖVÉNYEK (REPCE, CUKORRÉPA, KÜLÖNBÖZŐ FAFAJOK) - ÁLLATI EREDETŰ BIOMASSZA (TRÁGYA, STB.) - ÁLLATI EREDETŰ BIOMASSZA (TRÁGYA, STB.) - ERDŐGAZDASÁGI ÉS FAFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉK ILLETVE HULLADÉK (FA APRÍTÉK, NYESEDÉK, FORGÁCS, FŰRÉSZPOR, HÁNCS, STB.). - ERDŐGAZDASÁGI ÉS FAFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉK ILLETVE HULLADÉK (FA APRÍTÉK, NYESEDÉK, FORGÁCS, FŰRÉSZPOR, HÁNCS, STB.).

24 A BIOMASSZA JELLEMZŐI: - MEGÚJULÁSA A FOTOSZINTÉZISNEK KÖSZÖNHETŐ. - AZ ENERGIA TÁROLÁSA AZ ÁLTAL VALÓSUL MEG, HOGY A FOTOSZINTÉZIS SORÁN A NÖVÉNYEKBEN LÉTREJÖVŐ SZERVES ANYAGOKBAN KÉMIAI ENERGIA FORMÁJÁBAN RAKTÁROZÓDIK EL A NAPFÉNY ENERGIÁJA. - AZ ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁST ÚGY LEHET MEGVALÓSÍTANI, HOGY NEM NÖVELJÜK A LÉGKÖRI SZÉN- DIOXID MENNYISÉGÉT. - NAGYBAN ELŐSEGÍTI AZ ÁSVÁNYKINCSEK MEGŐRZÉSÉT - JELENTŐSEN KISEBB A KÁROS ANYAG EMISSZIÓ (CO2, CO, SO2, CXHX) A FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓKHOZ KÉPEST. - AZ ÉLELMISZER-TÚLTERMELÉS KÖVETKEZTÉBEN FELSZABADULÓ FÖLDTERÜLETEK REÁLIS ALAPOT ADNAK A RACIONÁLIS HASZNOSÍTÁSNAK. - KEDVEZŐ HATÁSSAL VAN A VIDÉKFEJLESZTÉSRE, A MUNKAHELYTEREMTÉSRE.

25 FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOMASSZA HASZNOSÍTÁSA: 1. KÖZVETLENÜL: - TÜZELÉSSEL, ELŐKÉSZÍTÉS NÉLKÜL, VAGY ELŐKÉSZÍTÉS UTÁN 2. KÖZVETVE: - KÉMIAI ÁTALAKÍTÁS UTÁN (CSEPPFOLYÓSÍTÁS, ELGÁZOSÍTÁS), FOLYÉKONY ÜZEMANYAGKÉNT VAGY ÉGHETÕ GÁZKÉNT - ALKOHOLLÁ ERJESZTÉS UTÁN ÜZEMANYAGKÉNT - NÖVÉNYI OLAJOK ÉSZTEREZÉSÉVEL BIODÍZELKÉNT - ANAEROB FERMENTÁLÁS UTÁN BIOGÁZKÉNT.

26 FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉG MAGYARORSZÁGON A BIOMASSZA ENERGETIKAI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁRA ELSŐSORBAN A HAGYOMÁNYOS AGRÁRTERMELÉSI ÁGAZATOKBAN KELETKEZŐ MEZŐ- ÉS ERDŐGAZDASÁGI MELLÉKTERMÉKEK ÉS HULLADÉKOK HASZNOSÍTÁSÁNAK, AZ ENERGETIKAI ERDŐGAZDASÁG (ENERGIAERDŐK) ÉS AZ ENERGETIKAI CÉLÚ NÖVÉNYTERMESZTÉS (ENERGIANÖVÉNYEK) KERETÉN BELÜL VAN LEHETÕSÉG. EZEN FORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁRA HAZÁNKBAN REÁLIS LEHETÕSÉGEK KÍNÁLKOZNAK. A BIOMASSZA ENERGETIKAI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁRA ELSŐSORBAN A HAGYOMÁNYOS AGRÁRTERMELÉSI ÁGAZATOKBAN KELETKEZŐ MEZŐ- ÉS ERDŐGAZDASÁGI MELLÉKTERMÉKEK ÉS HULLADÉKOK HASZNOSÍTÁSÁNAK, AZ ENERGETIKAI ERDŐGAZDASÁG (ENERGIAERDŐK) ÉS AZ ENERGETIKAI CÉLÚ NÖVÉNYTERMESZTÉS (ENERGIANÖVÉNYEK) KERETÉN BELÜL VAN LEHETÕSÉG. EZEN FORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁRA HAZÁNKBAN REÁLIS LEHETÕSÉGEK KÍNÁLKOZNAK.

27 PÉLDÁK: SZALMA FŰZ ENERGIA ERDŐ FA APRÍTÉK NAPRAFORGÓ

28 BIOMASSZA HASZNOSÍTÁSA

29 BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁS: KEVERT KULTÚRÁVAL - ALAPVETŐEN KÉT LÉPÉSBEN, SAVTERMELŐ BAKTÉRIUMCSOPORT KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL - VÉGZETT ANAEROB ELJÁRÁS (ANAEROB LEBONTÁS). KEVERT KULTÚRÁVAL - ALAPVETŐEN KÉT LÉPÉSBEN, SAVTERMELŐ BAKTÉRIUMCSOPORT KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL - VÉGZETT ANAEROB ELJÁRÁS (ANAEROB LEBONTÁS). A FOLYAMAT VÉGEREDMÉNYE A DÖNTŐEN METÁNBÓL ÉS SZÉN- DIOXIDBÓL ÁLLÓ, ENERGETIKAI CÉLOKRA HASZNOSÍTHATÓ BIOGÁZ.

30 BIOGÁZFEJLESZTŐ NÉMETÚJVÁROTT

31 BIOGÁZZAL ÜZEMELŐ JÁRMŰ

32 GEOTERMIKUS: FÖLDHŐ, FELSZÍNALATTI TÁROLT HŐ. A GEOTERMIKUS ENERGIA A FÖLDKÉREGBŐL SZÁRMAZÓ HŐ, MELY A FÖLD KELETKEZÉSE ÓTA FOLYAMATOSAN TARTÓ LEHŰLÉSÉBŐL ÉS A TERMÉSZETES RADIOAKTÍV BOMLÁSBÓL SZÁRMAZIK. A HŐ KIÁRAMLÁSA A GEOLÓGIAILAG AKTÍV TÉRSÉGEKBEN, PL. A KŐZETLEMEZEK HATÁRAIN A LEGNAGYOBB, EGYÉB HELYEKEN AZONBAN HŐFORRÁSOK ÉS GEJZÍREK FORMÁJÁBAN TÖR A FELSZÍNRE. A HŐFORRÁSOK ENERGIÁJÁT IGEN SZÉLESKÖRŰEN HASZNOSÍTJÁK, ÉPÜLETFŰTÉSRE ÉS VILLAMOSENERGIA TERMELÉSRE. MAGYARORSZÁGON A GEOTERMIKUS ADOTTSÁGOK KEDVEZŐKEK, UGYANIS A FÖLDFELSZÍNTŐL LEFELÉ HALADVA AZ ÁTLAGOSNÁL GYORSABBAN EMELKEDIK A FÖLD HŐMÉRSÉKLETE.

33 HŐSZIVATTYÚ: A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK EGYIK HAZÁNKBAN ELTERJEDŐBEN LÉVŐ MÓDÓZATA, MINT ESZKÖZ A HŐSZIVATTYÚS FŰTŐ (ÉS HŰTŐ) RENDSZEREK.

34 HŐSZIVATTYÚ MŰKÖDÉSI ELVE: HŐSZIVATTYÚ = HŐELVONÁS ÉS HŐLEADÁS.

35 HŐSZIVATTYÚ MŰKÖDÉSI ELVE: HŐSZIVATTYÚ = HŐELVONÁS ÉS HŐLEADÁS.

36 HŐSZIVATTYÚ TIPUSAI:

37

38 KONBINÁLT LEHETŐSÉGEK:

39

40 COP COP = JÓSÁGI TÉNYEZŐ (FOK) A HŐSZIVATTYÚK JÓSÁGFOKA (COP) A HASZNOS KINYERT HŐENERGIA, OSZTVA A BEVITT MECHANIKAI, ELEKTROMOS ÉS EGYÉB ENERGIÁK ÖSSZEGÉVEL

41 HŐSZIVATTYÚ A GYAKORLATBAN

42 SVÉD KIRÁLYI PALOTA FŰTÉSE HŐSZIVATTYÚVAL

43 KÖRNYEZETVÉDELEM TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK ÉS VÁLTOZATOS TÁJAINK VÉDELME A HAZAI TÁRSADALOM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ FONTOS CÉLKITŰZÉSE. EBBEN NEM CSAK AZ ÁLLAMRA, DE A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOKRA ÉS A TÁRSADALMI SZERVEZETEKRE IS SOK FELADAT HÁRUL ANNAK ELLENÉRE, HOGY A TERMÉSZETVÉDELEM SZEREPE FELÉRTÉKELŐDŐBEN VAN. A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK PUSZTULÁSA SZEMBETŰNŐ. A KÁROS FOLKYAMATOK CSÖKKENTÉSÉT NAGYBAN BEFOLYÁSOLJA A MEGÚJULÓENERGIÁK ALKALMAZÁSA.

44 KÖRNYEZETVÉDELEM

45 MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁNAK MEGOSZLÁSA MAGYARORSZÁGON: MEGOSZLÁSA MAGYARORSZÁGON: 77,8 %-A TÜZIFA ÉS EGYÉB BIOMASSZA 77,8 %-A TÜZIFA ÉS EGYÉB BIOMASSZA 9,6 %-A GEOTERMIÁLIS ENERGIA 9,6 %-A GEOTERMIÁLIS ENERGIA 8,1 %-A NÖVÉNYI ÉS EGYÉB SZILÁRD HULLADÉK 8,1 %-A NÖVÉNYI ÉS EGYÉB SZILÁRD HULLADÉK 3,0 %-A VÍZ ÉS SZÉLENERGIA 3,0 %-A VÍZ ÉS SZÉLENERGIA 1,5 %-A BIOGÁZ ÉS SZEMÉTÉGETÉS 1,5 %-A BIOGÁZ ÉS SZEMÉTÉGETÉS 0,2 %-A NAPENERGIA 0,2 %-A NAPENERGIA

46 JOGSZABÁLYOK: FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM VALAMINT A KORMÁNYRENDELETEK AKTUÁLIS TÖRVÉNYEI.

47 ÖNKORMÁNYZATI PÉLDA: - BIOMASSZA-FŰTÉSRE ÁLLÍTOTTÁK ÁT A NÓGRÁD MEGYEI BERCEL KÖZINTÉZMÉNYEIT, EZZEL ÉVES SZINTEN A KORÁBBI GÁZKÖLTSÉG 70-80 SZÁZALÉKÁT TAKARÍTJÁK MEG, VAGYIS VÁRHATÓAN ÉVI 8-9 MILLIÓ FORINTOT.

48 VIZSGÁLANDÓ SZEMPONTOK: - ENERGETIKAI FELMÉRÉS, FELÜLVIZSGÁLAT. - ENERGETIKAI FELMÉRÉS, FELÜLVIZSGÁLAT. - MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KÉSZÍTTETÉSE. - MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KÉSZÍTTETÉSE. - VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉSI SZÁMÍTÁSOK. - VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉSI SZÁMÍTÁSOK. - REFERENCIÁK VIZSGÁLATA, TAPASZTALATAI. - REFERENCIÁK VIZSGÁLATA, TAPASZTALATAI. - PÁLYÁZATOK KIHASZNÁLÁSA. - PÁLYÁZATOK KIHASZNÁLÁSA. - MINDENRE KITERJEDŐ SZERZŐDÉSEK. - MINDENRE KITERJEDŐ SZERZŐDÉSEK. - MEGFELELŐ TERVEZŐ ÉS KIVITELEZŐ KIVÁLASZTÁSA. - MEGFELELŐ TERVEZŐ ÉS KIVITELEZŐ KIVÁLASZTÁSA. - MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETŐ. - MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETŐ. - A PROJEKT FOLYAMATOS ELLENŐRZÉSE. - A PROJEKT FOLYAMATOS ELLENŐRZÉSE. - FÜGGETLEN SZAKMAI TANÁCSADÁS. - FÜGGETLEN SZAKMAI TANÁCSADÁS. - JOGI KÉPVISELET. - JOGI KÉPVISELET.

49 PÁLYAZATOK: MEGJELENTEK A KEOP 2009 PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM) (KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM) http://www.nfu.hu/ http://www.nfu.hu/ http://www.nfu.hu/ 2009. ÁPRILISÁBAN KERÜLHET KIÍRÁSRA A NEP-2009

50 PÁLYAZATOK: MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ VILLAMOSENERGIA-, KAPCSOLT HŐ- ÉS VILLAMOSENERGIA-, VALAMINT BIOMETÁN-TERMELÉS / KEOP-2009-4.4.0 KIÍRÓ:NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG HATÁRIDŐ:FOLYAMATOS, ÉRVÉNYES:2009.12.31. PÁLYÁZHAT:- VÁLLALKOZÁS - KÖLTSÉGVETÉSI SZERV - NONPROFIT SZERVEZET

51 FORRÁSOK:

52 HOGYAN TOVÁBB ?


Letölteni ppt "MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÉSHASZNOSÍTÁSUK. TŐZSÉR LAJOS ENERGETIKUS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések