Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A cluster fejfájás rohamkezelése 100 %-os oxigénnel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A cluster fejfájás rohamkezelése 100 %-os oxigénnel"— Előadás másolata:

1 A cluster fejfájás rohamkezelése 100 %-os oxigénnel
Steve Oxigénnel Kezeltek Közhasznú Egyesülete

2 A cluster fejfájás Súlyos, kizárólagosan féloldali, szemkörnyéki, halánték-, vagy homloktáji fájdalom. Időtartam: perc Gyakoriság: 0,5 – 8 / nap Jellegzetes ipsilateriális tünetek: -belövellt kötőhártya, könnyezés, - orrdugulás, orrfolyás, - homlok- vagy arcizzadás, - pupillaszűkület, szemhéj-csüngés és -ödéma. A legtöbb beteg nyugtalan vagy agitált a rohamok alatt.

3 A betegek életminősége
- rohamperióduson kívül nem tér el az egészséges kontroll csoportétól, - rohamperióduson belül az intenzív fájdalom, a következő rohamtól való félelem, a frekventált éjszakai rohamokból adódó kialvatlanság miatt a cluster fejfájás nagyobb mértékben rontja az életminőséget, mint a migrén, illetve több, súlyosnak tartott nem-neurológiai betegség. Dr. Ertsey Csaba: Adatok a cluster fejfájás klinikumához és pathomechanizmusához

4 A gyógyszeres kezelés A preventív gyógyszerek hatásának kialakulásá- hoz 1-2 hét szükséges, illetve van olyan beteg, aki a preventív gyógyszerekre nem reagál. Ezért szükséges a betegek zöme által elérhető rohamkezelés. A rohamgyógyszer követelményei: gyors alkalmazhatóság, nagy hatékonyság, biztonságos és egyszerű alkalmazás, lehetőleg kevés és csak átmeneti mellékhatás.

5 Rohamkezelés Analgetikum: lassú, alacsony hatékonyság.
Dihydroergotamin: nálunk nincs forgalomban. Triptánok: ellenjavallatok, mellékhatások, ár Imigran injekció: gyors, hatékony orrspray, tabletta: lassú, kevésbé hatékony. Oxigén: ? MFT Az elsődleges fejfájások klasszifikációja … kezelésének protokollja … Cephalalgia Hungarica

6 Az Imigran injekció forgalma
(2008-ban az 1038 doboz injekciót 254 beteg váltotta ki.)

7 Oxigén USA, EU: évek óta a rohamkezelés első számú gyógyszere.
Magyarország: ig csak légzési rendellenesség, vagy légzési elégtelenség esetén tüdőgyógyász vagy kardiológus által kiállított vényre.

8 Oxigén 2008. július 22: Linde Magyarország Zrt. gyógyszerként regisztráltatta, indikációk között szerepel a cluster fejfájás is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály /2009 sz. levele alapján neurológus szakorvos cluster fejfájásra – tb támogatás nélkül – rendelhet oxigént. Ez az információ eljutott a szakorvosokhoz?

9 Rohamkezelés 100 % oxigénnel: történeti áttekintés
1952: az orvosi irodalomban először Bayard T. Horton említi, hogy a 100 %-os oxigén csillapítja a cluster fejfájás (akkori nevén hisztamin fejfájás) rohamot. Horton BT. Histaminic cephalgia. Lancet. 1952;72:92-98.

10 Történeti áttekintés 1978: egy cluster fejfájásban szenvedő beteg, Jerold F. Janks publikálta saját személyes tapasztalatát az oxigén jótékony szerepéről a cluster fejfájás kezelésében. Esetében a 10 l/perccel alkalmazott oxigén 10 percen belül megszüntette a rohamokat. Janks JF.: Oxygen for cluster headaches. ''JAMA. '' 1978 Jan 16;239(3):191.

11 Történeti áttekintés 1981, Lee Kudrow: kettős vizsgálatsorozat % oxigén, 7 l/ perc sebesség, - oxigén vs. szublingvális ergotamin tartarát. 1.) a kezelések 75 %-a volt sikeres, (ez az arány az 50 év alatti epizodikus férfibetegeknél 92,9 % volt.) 2.) 82 % sikeres kezelés. A kezelések során a páciensek kétharmada 7 percen belül fájdalommentessé vált. Kudrow L.: Response of cluster headache attacks to oxygen inhalation. Headache. (1981); 21(1):1-4.

12 Történeti áttekintés Lance Fogan 1985-ben számolt be az általa végzett kettősvak vizsgálatról (100 % oxigén vs. levegő), 6 l/perc áramlási sebességgel, NRB maszkkal. A kezelések 64 %-a a fájdalom teljes megszűnését, vagy jelentős csökkenését idézte elő 15 perc alatt. Fogan L. Treatment of Cluster Headache. Arch Neurol April Vol

13 Történeti áttekintés 2004-ben Todd D. Rozen három betegről írt, akiknél a 7-10 l/perc áramlási sebességgel adott oxigén nem használt, viszont l/perccel alkalmazva közel 100 %-ban teljes fájdalommentességet eredményezett. Rozen T.D. High Oxygen Flow Rates for Cluster Headache 2004

14 Történeti áttekintés 2007-ben megjelent Peter J. Goadsby absztraktja az általa végzett véletlen kettősvak placebo- kontrollált (oxigén/levegő) vizsgálatról. Az oxigént 12 l/perc sebességgel alkalmazó betegek 78 %-a részleges vagy teljes fájdalomcsökkenésről számolt be. Randomized double-blind, placebo-controlled trial of high-flow inhaled oxygen in acute cluster headache Cephalalgia, 2007, 27, 1188

15 Az oxigén hatásmechanizmusa
Az oxigén pontos hatásmechanizmusa jelenleg még nem tisztázott. A legelterjedtebb nézet szerint az oxigén agyi erekre kifejtett érszűkítő hatása eredményezi a roham megszűnését.

16 Rohamkezelés 100 %-os oxigénnel
A sikeres rohamkezelés alapja a 100 %-os oxigén, illetve a páciens szervezetében elérhető lehető legnagyobb oxigén koncentráció. Ehhez helyesen megválasztott maszkra és kellőképpen magas áramlási sebességre, illetve elegendő kezelési időre van szükség.

17 A maszk Az említett közleményekből nem lehet megál- lapítani a kezelésre használt maszk pontos típusát, arcmaszkként, vagy “non-rebreather" (visszalégzést gátló) maszkként hivatkoztak rá. A maszkon található szelepek ugyan megaka- dályozzák a külső levegő beáramlását, valamint a kilégzett levegő és a 100 %-os oxigén keveredését, de maga a maszk kialakítása folytán nem illeszkedik tökéletesen az arcra, így a külső levegő bejuthat a maszkba, felhígítva a 100 %-os oxigént.

18 NRB maszk A kanadai Summit Technologies orvostechnikai cég vizsgálta a „non-rebreather" maszkkal elérhető oxigén koncentrációt 100 % oxigén 7 l/perc sebességgel történő légzésénél. Mint következő grafikonon látható lesz, a visszakeveredés és alászívás hatására az eredetileg 100 %-os oxigén koncentrációja jelentősen csökkent. A kilégzett gáz oxigén koncentrációja kb. 65 %-on tetőzött, ha visszaszámolunk ennek kb. 4 %-os széndioxid és vízgőz tartalmával, a belégzett gáz oxigén koncentrációja %-ra tehető.

19

20 „Clustermasx” 2004-ben egy cluster fejfájásban szenvedő angol betegtársunk, Ben Khan "kifejlesztett", azaz légzéstechnikai eszközök alkatrészeiből összeállított egy olyan maszkot, amely lehetővé teszi a hatékony és sikeres kezelést. A jó minőségű szelepek megakadályozzák a visszakeveredést, a széles felfújt perem meggátolja az alászívást, illetve jelentős változás a korábbi 1 literes pufferzacskó lecserélése 3 literesre.

21 „Clustermasx”

22 „Clustermasx” A Clustermasx-ot használó betegek általában a fájdalommentesség eléréséhez szükséges idő jelentős csökkenéséről számoltak be, illetve sok olyan betegtársunk van, akinél az oxigén az NRB maszk alkalmazásával nem használt, viszont az új maszkkal sikeres lett a kezelés.

23 Azóta hasonló maszkot a német B+P Beatmungs- Produkte GmbH és az amerikai Linde LifeGas is gyárt, illetve forgalmaz.

24 Az áramlási sebesség A 2002-ig megjelent közlemények kivétel nélkül 6- 8 l/perc sebességet említenek. Ez a mennyiség egy nyugalomban lévő személy szükséglete, viszont egy rohamot produkáló clusteros beteg semmiképpen nem nevezhető nyugalomban lévőnek, többször és/vagy nagyobb térfogattal vesz levegőt.

25 Az áramlási sebesség Amennyiben csak 6-8 l/perc áramlási sebességet biztosítunk, egy rosszabb minőségű maszknál az alászívás és visszakeveredés hatására a %-os oxigén felhígul és a kezelés hatástalan lesz. Egy tökéletesen záró maszk esetén a légzési reflex sürgetésére a páciens kénytelen a maszkot meglazítani az arcán, vagy elvenni azt, hogy elegendő levegőhöz jusson, így szintén nem 100 % oxigént lélegez be.

26 Az áramlási sebesség Mint említettem, Dr. Rozen már 2004-ben alkalmazott l/perc áramlási sebességet, Goadsby professzor klinikai kísérleténél pedig 12 l/perc sebességet használtak. Ezek a mennyiségek már kielégítik a rohamot szenvedő beteg tényleges igényét.

27 Ellenjavallat, mellékhatás
Az oxigénkezelésnek nincs abszolút ellenjavallata. Krónikus tüdőbetegség esetén fokozott elővigyázatossággal tüdőgyógyásszal egyeztetett módon alkalmazható. A naponta többször alkalmazott 15 perces kezelés számottevő mellékhatást nem eredményez.

28 Betegek tapasztalatai
Az újabb típusú maszkokkal, magas áramlási sebességgel még klinikai vizsgálat még nem történt. : kb. 20 magyar, 100 külföldi beteg az új típusú maszkkal, (25) l/perc áramlási sebességgel a sikeres kezelések aránya 90 % feletti, a teljes fájdalommentességhez szükséges idő 3-10 perc.

29 ?

30 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "A cluster fejfájás rohamkezelése 100 %-os oxigénnel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések