Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bocz Attila

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bocz Attila"— Előadás másolata:

1 Készítette: Bocz Attila
Televíziók Készítette: Bocz Attila

2 Amiről szó lesz A televízió régen … … és ma A program bemutatása:
A technika vívmányai Modern tv-k a háztartásban 3D technológia A program bemutatása: Vásároljunk egy tv-t, de milyet?

3

4 Közvetítőkocsi az ötvenes években
Forgatás kézikamerával

5 A Képújság szerkesztése
A Magyar Televízió első monoszkópja

6 A TV Híradó közvetítése (1980-as évek)
Az Ablak c. műsor közvetítése

7 A TV fejlődése

8 A TV készülék kijelzője
Katódsugárcsöves (CRT) Folyadékkristályos (LCD) Plazma (PDP) OLED

9 CRT Katódsugárcső, egyik végén foszfor, másik végén elektronágyú  elektronnyalábot lő ki, melyet a mágneses mező irányít  beleütközik a foszforborításba  felvillan – minél gyorsabb nem halványodik el Balról jobbra, másodpercenként többször is frissítve a képpontokat  frekvencia (Hz) RGB (piros-zöld-kék)

10 LCD Őse a kvarcórákban fordult elő először 1960. első LCD monitor
Működése egyszerű: Folyadékkristály  nyugalmi állapotban igazodik a belső felülethez  csavart állapot Polárszűrő: kijelző első és hátsó oldalán  a fény rezgését csak egy meghatározott síkban engedik át A folyadékkristály a rá érkező fény rezgési síkját elforgatja -> világos pontot kapunk Ha a kristályokra feszültséget kapcsolunk, nem forgatják el a fényt  fekete képpont A polárszűrő elé már csak egy színszűrőt kell tenni

11

12

13 PDP Cél: a három alapszínnek megfelelő képpont fényerejét szabályozni lehessen. A PDP-nél a képpontok a CRT-hez hasonlóan látható fényt sugároznak ki, ha megfelelő hullámhosszú energia éri őket. Ebben az esetben a neon és xenon gázok keverékének nagy UV-sugárzással kísért ionizációs kisülése készteti a képpont anyagát színes fény sugárzására, pont úgy, mint a neoncsövekben. Mivel minden egyes képpont egymástól függetlenül, akár folyamatos üzemben vezérelhető, a monitor villódzástól mentes, akár :1 kontrasztarányú, tökéletes színekkel rendelkező képet is adhat, bármely szögből nézve

14 Hogyan működik a plazma
Hogyan működik a plazma? A plazma tévéknél minden képpont (pixel) három parányi kamrából áll, amelyek a piros, a zöld és a kék alapszínekre vannak felosztva. A kamrák két üvegtábla között helyezkednek el és egy speciális nemesgázkeverékkel vannak megtöltve. (A megfelelő szín megjelenését a hátsó üvegtábla foszforrétegének színe adja.) A kamrák elektródájára elektromos impulzust bocsátva a gázkeverék plazmaállapotba kerül (innen a technológia neve) és a benne felszabaduló megfelelő töltésű ionok a foszfor gerjesztése által fényt bocsátanak ki.

15 LED technológia Az eddigi úgymond hagyományos LCD készülékek esetében a háttérvilágításról fluoreszcens fénycsövek gondoskodnak, melyek bizony folyamatosan üzemelnek, ami nem jó dolog. Hogy miért? Például azért, mert például ha egy fekete ruhás hölgyemény tűnik fel a képernyőn, annak ruhája nem tud igazán mélyfekete lenni, hiszen a zavaró háttérfény bizony folyamatosan átsejlik. Ebből adódik a relatíve alacsony kontrasztarány, vagyis az a mutatószám, mely a tévé legvilágosabb és legsötétebb árnyalata közötti viszonyt jelzi számunkra. Ez az a terület, melyben a plazma alaposan képes odaverni az LCD-nek, és többek közt emiatt fejlesztették ki a gyártók a LED háttérvilágítást LCD fronton.

16 Előnyök LED háttérvilágítás  jelentősen javítja a kontrasztarányt és nagyobb színhelyességet eredményezhet Betekintési szög: LED-es modellek e tekintetben már kezdik utolérni a plazmákat. Vagyis képük oldalról mindenképpen jobb minőségben nézhető, mint a standard LCD-k képe. LED-nek a CCFL csövektől eltérően nincs szüksége némi időre az úgymond bemelegedéshez, vagyis a bekapcsolást követően egyből remek képpel bírnak az ilyen TV-k. Ide kapcsolódó témakör az élettartam: a CCFL fénycsövek idővel jelentősen veszítenek fényerejükből, ami minőségvesztést okoz, ezzel szemben a LED-ek gyakorlatilag örök életűek. A gyártók egész konkrétan százezer óra körüli élettartamról beszélnek.

17 OLED technológia A valódi LED TV
A jövő várhatóan már az OLED-ről fog szólni. vagyis valódi LED technológiáról lévén szó, semmilyen háttérvilágításra nincs szükség. Óriási kontrasztarány, 180 fokos betekintési szög, rendkívül alacsony fogyasztás, kompakt kialakítás - ezzel kecsegtet az új technológia, amin azért egyelőre akad még mit fejleszteni. A gyártók javítani próbálják az OLED-ek élettartamát, illetve egyelőre komoly kihívást jelent a nagyobb méretű panelek legyártása. Eddig maximum colos OLED panelekkel találkozhattunk, a Sony pedig a nemrégiben megrendezett CES kiállításon mutatta be 24,5 colos 3D OLED fejlesztését. Az első 40 colos modellek a várakozások szerint legkorábban ben bukkannak majd fel, várhatóan igen drágán, az igazi OLED áttörésre pedig 2016 tájékán lehet számítani.

18

19 Televíziós rendszerek (képnormák)
Analóg képnormák PAL SECAM NTSC Digitális képnormák HDTV Az analóg képnormák kevésbé éles képeket hoznak létre, mint a digitálisak. (Kisebb képfelbontás)

20

21

22 Mi is az a HDTV? A HDTV röviden, az eddiginél ötször nagyobb felbontású, többnyire digitálisan továbbított műsor. Mozgókép és hang egyszerre, de az eddiginél jobb minőségben. Ez az ami leváltja a sok évtizedes PAL, Secam, és NTSC rendszerekkel elterjedt, hagyományos tv adásokat.

23 HDTV Egy televíziós sugárzási norma, amely az eddigi szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen közvetített adás már digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől. Félreértések elkerülése érdekében meg kell jegyezni, hogy a névben szereplő High-Definition elsősorban a felbontási specifikációkból adódó előnyösebb megjelenítési lehetőségekre céloz, mintsem a mindenkori kép minőségére, vagy annak élességére, amely nagyban függ a felvétel körülményeitől.

24 HDTV A HDTV szabvány több felbontást határoz meg:
480p: 720×480 pixel 720p: 1280×720 pixel 1080p: 1920×1080 pixel 1080i: 1920×1080 pixel (interlaced) natív 1280×1080 pixel, HDCAM/HDV ×1080 2160p: 3840×2160 Quad HDTV (p) Progressive (folyamatos) (i) Interlace (váltósoros) Ezek közül csak a 720p és az 1080p tekinthető szabványos HDTV felbontásnak.

25 1080i vs 1080p A 1080i és 1080p a HD megjelenítésének formátumai, és mindkettő 1920x1080 pixelt jelent. Az egyetlen különbség a két adat között a mód, ahogy a jelek elindulnak az adótól (BluRay, DVD, számítógép, stb.) a vevőig (TV, monitor, projektor).

26 1080i - az összefűződve kapcsolódó (interlaced)
Az 1080i esetében minden videó kocka „fél” képkockákon keresztül kerül elküldésre, egymást váltva. Ez mit jelent? Hogy nem teljes képkockák indulnak el az adótól, hanem csak azoknak a „fele”, azaz 1920x540 pixel tartalmúak, és csak a páros, vagy csak a páratlan sorok, váltakozva minden harmincad másodpercben. Az emberi szem számára természetesen teljes képeknek tűnnek a gyors váltakozási idő miatt.

27 1080p - a progresszív Az 1080p esetében minden képkocka fokozatosan és egészben van elküldve az adótól a vevőig. Ez azt jelenti, hogy mind a páros, mind a páratlan sorok egyszerre indulnak, egy teljes képkockát alkotva.  Az eredmény egy „gördülékenyebb”, könnyedebb kép kevesebb mesterkéltséggel, így az 1080p jobb minőségű és tisztább képet tesz lehetővé.

28 HDTV Nem minden HDTV eszköz képes megjeleníteni az összes felbontást, ám a kapott jelet mindegyik képes átalakítani olyan felbontásúvá, amit meg tud jeleníteni

29 Terjesztés és jelátvitel
A műsorok terjesztési módja szerint a televíziózás lehet: Földi sugárzású – azaz hagyományos -, analóg v. digitális Műholdas sugárzású (analóg v. digitális) Kábeles, zárt láncú terjesztésű (analóg v. digitális) Interneten keresztüli (csak digitális)

30 Terjesztés és jelátvitel
Analóg vs. Digitális Digitális esetén nem lépnek fel torzítások A megfelelően tömörített digitális jelek átviteléhez az analógnál kevesebb sávszélességre van szükség -> adott frekvenciatartományban több műsor fér el, de megjegyzendő, hogy ez a tömörítés veszteséges (az emberi szem sem tökéletes teljes mértékben)

31 Videóeszközök felbontása
350×240 (250 soros): Video CD 330×480 (250 soros): Umatic, Betamax, VHS, Video8 400×480 (300 soros): Super Betamax, Betacam (professzionális) 440×480 (330 soros): Analóg adás 480x576 (400 soros): SVCD(PAL) 560×480 (420 soros): LaserDisc, Super VHS, Hi8 670×480 (500 soros): Növelt képélesség Betamax 720×480 (500 soros): DVD, miniDV, Digital8, Digital Betacam (professzionális) 720×480 (400 soros): Széles képernyős DVD (anamorfikus) 854×480 (480 soros): WVGA, D-VHS, HD DVD, Blu-ray (480p) 1280×720 (720 soros): D-VHS, HD DVD, Blu-ray, HDV (miniDV - 720p) 1920×1080 (1080 soros): D-VHS, HD DVD, Blu-ray, HDV (miniDV i vízszintes pixeleket interpolálták 1920-ra), HDCAM SR (professzionális)

32 Alapvető felbontások

33 HD-ready Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA bevezette a 'HD-ready' logót, amelyet azokhoz a megjelenítőkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott.

34 HD-ready A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel).

35 IPTV Első független IPTV szolgáltató : mariposaHD
HDTV formátumban nyújtotta adásait Honnan is jött az ötlet? 1994: az ABC társaság elsőként a világon neten keresztül közvetítette saját műsorát, a CU-SeeMe-t egy videokonferencia program segítségével. 1998: az AudioNet elindította az első élőben közvetített adását Korlát: a szélessáv hiánya Ma már: a legtöbb telekommunikációs szolgáltató potenciális lehetőségként tekint az IPTV-re és versenytársat jelent sok szokványos kábeltv szolgáltatónak

36 IPTV 2 fajta csomag: Hatalmas fejlődési ütem -> behálózta a világot
Triple-Play csomag (tel., adat, egyirányú videojel) Nem szükséges az IP használata, hanem elég az ún. analóg módon történő működés is. Önállós szolgáltatásként igénybevehető csomag Hatalmas fejlődési ütem -> behálózta a világot Igénybevételének feltétele: Internet hozzáférés Berendezés pl.: számítógép, iPod, HDTV vagy akár 3G alapú mobiltelefon

37 IPTV Működése: a szokásos hálózati protokollt használja
- IGMP -> a multicasting megoldásokhoz - RTSP -> a Video on demand használatához Mely költséghatékonnyá teszi a szolgáltatás nyújtását, mind a szolgáltatók, mind az előfizetők számára A set-top-box és a szélessávú internet használatával a televíziózás sokkal hatékonyabban és jobb minőségben valósul meg, mint a koax-kábelen keresztül. Ennek érdekében az internetszolgáltatók arra törekszenek, hogy hálózataikat a HDTV vételére alkalmassá teszik.

38 IPTV IPTV alkalmazza mind a multicast és mind a Video on Demand (VoD) technológiát. (film, műsorfüzet) A média tartalmak általában MPEG2 vagy MPEG4 tömörítéssel kerülnek továbbításra IP Multicast vagy IP Unicast technológia segítségével. Az IP Multicast tehnológia használatával az adatok egyszerre több számítógépre is továbbíthatók egy időben.

39 IPTV A legújabb kódolási mód az MPEG4, ami az MPEG2 tömörítési eljárást váltja fel. Fontos megjegyezni, hogy az IPTV szolgáltatás igénybe vételének feltétele a szélessávú internet megléte. Azonban ez nem azonos a Magyarországon jelenleg hivatalosan az NHH által megállapított szélessáv alsó határával, ami 512 kbit/s. A HDTV fogadására alkalmas sávszélesség alsó határa legalább 1-1,5 Mbit/s, az MPEG- 4 adások vételére ennél több szükségeltetik. A legújabb (MPEG-4) kódoló a H.264 videókódolási szabványon alapul. Jelenleg az IPTV rendszerek többsége még nem támogatja a HDTV formátumot annak nagy sávszélesség hiánya miatt.

40 IPTV Interaktív Személyre szabható
Kiegészítő információk Műsor megállítása, visszatekerése stb. PC-n tárolt fényképek, zenék Telefon segítségével is beállíthatjuk a gyakran nézett csatornáinkat vagy rögzíthetünk kedvenc sorozatainkat Lehetővé teszi az átjárhatóságot és a beilleszthetőséget más szolgáltatásokhoz.

41 Internet-tv Internet útján Gyerekkorát éli -> ! tömegigény !
Internetszolgáltatók Fizet-feltesz-fizet-feltesz Sávszélesség Reklámok -> bevétel -> minőség A Motorola felmérése: Franciák Spanyolok Angolok (brit)

42 Internet-tv nézhetjük
hagyományos tv-n is -> Set-top box közbeiktatásával, vagy számítógépen, PDA-n esetleg mobilon. lehet live vagy VOD (video on demand), ahol válogathatunk a műsorokból változó minőségű lehet lehet másolásvédett vagy másolható Lehet ingyenes vagy előfizetéses

43 Internet tv A internet-tv egyik korlátja a streaming-technológiák magas költsége, sok néző esetén. Az első online tv szolgáltatás az amerikai ABC csatorna World News Now című műsora volt 1994-ben az USA-ban. A streaming tv-k két leggyakoribb formátuma a Windows Media (.wmv) és a Real Video (.rm). A streaming mellett a legelterjedtebb technológia az P2PTV, ami a Skype és a BitTorrent elvén működik, és általában megbízhatóbb a képminősége.

44 Különleges technológiák

45 Philips Ambilight technológia
Ez a szabadalmaztatott Philips technológia tovább növeli a képernyő méretét azáltal, hogy a képernyő hátuljából oldalirányban fényt vetít a környező falra. Az Ambilight automatikusan beállítja a TV-készüléket körülvevő fény színét és fényerejét, hogy az illeszkedjék a képhez, magával ragadó vizuális élményt nyújtva. Az adaptív funkció biztosítja, hogy a fény színe mindig illeszkedjék a képhez, a fal színétől függetlenül. Ambilight Spectra Ambilight Spectra 2  7000-es sorozat Ambilight Spectra 3  es sorozat

46 Philips Ambilight technológia

47 Philips Ambilight technológia

48 3D-s szemüveg Mint az közismert, a jelenlegi 3D televíziók csak és kizárólag abban az esetben nyújtanak térélményt, amennyiben egy megfelelő szemüvegen keresztül bámuljuk a képernyőjüket. Panasonic fejlődik a leginkább 3D területén Elemes szemüveg USB-s szemüveg – akkumulátor (2h30h) Oldalt nagyobb takarás jobban kiszűri a fényt és a tükröződéseket Könnyű (39g) Három különböző méretben (S/M/L)

49 Csak a Full HD Panasonic kizárólag Full HD-s 3D-s tévét gyárt, Hd-ready-t nem Ezenkívül a Panasonic szerint az is nyilvánvaló, hogy egy bizonyos képátló alatt sincs értelme a 3D bevezetésének. Summa summarum, kis felbontású, kis képátlójú, vagyis nagyon olcsó 3D TV-k a közeljövőben egész biztosan nem készülnek a cég gyártósorain.

50 Fogyasztás Mostanság már azt lehet mondani, hogy a fogyasztás szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy LED-es háttérvilágítású LCD televíziót, avagy éppen plazmás készüléket biggyesztünk a nappalink falára. Az igazsághoz tartozik, hogy általánosságban véve az LCD egy hajszálnyival még mindig kevesebbet fogyaszt, bár az e.on tesztjei alapján a legtakarékosabb plazma TV normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt, mint a legtakarékosabb LCD televízió. Az energiaszolgáltató vállalat egyébként nemrégiben e.on energiatakarékossági díjjal tüntette ki a Panasonic TX-P42C2E típusú 42 colos plazma modellt, melynek fogyasztása mindössze 106 kWh.

51 Szemüveg nélkül Noha a a valódi háromdimenziós képmegjelenítéshez a nemrégiben bejelentett elsőgenerációs 3D televíziós készülékek mindegyike megköveteli a speciális szemüveg használatát, azért néhány olyan fejlesztés is akad, mely okuláré nélkül nyújt 3D érzetet. A CES kiállításon idén év elején például több gyártó is demózott ilyen fejlesztéseket, melyeknek azonban sajnos közös vonása, hogy csak egyetlen pontból nézhetők (oldalról nem) és felbontásuk is messze elmarad a HD-től. Ez esetben értelemszerűen magán a TV-n kell elhelyezni azokat a szűrő megoldásokat, melyek normál esetben a szemüvegen találhatók. Lényeg a lényeg: a szemüveges 3D TV itt van, megérkezett, a szemüveg nélküli verzió viszont egyelőre még a távoli jövő zenéje

52 3D-s szemüveg Már forgalmazzák
Rengeteg 3D tartalom érkezik majd a közeljövőben, ezenkívül pedig a TV-k a normál 2D tartalmakat is megpróbálják 3D-be helyezni, még ha nem is olyan komoly mélységgel, mint egy valódi 3D műsor esetében.

53 3D TV – még nem kiforrott a dolog
A gyors mozgások sajnos enyhén szakadozottnak tűnnek zavaró szemüveg. Kényelmes ugyan  a használata, de mindenképpen megszokást igényel. Az ára pedig egyenesen elborzasztó: egy ilyen okuláré 25 ezer - számoljuk csak ki, hogy egy család "felszemüvegezése" pontosan mennyit kóstál! Ja, és a TV-khez alaphelyzetben egyetlen szemüveg sem jár ingyen.

54 3D-s szemüveg A 3D mozikban vetített filmek nézéséhez a polarizált szemüveg az ideális megoldás. Az IMAX 3D és a RealD mozik is a polarizált fény egyedi tulajdonságaival érnek el kimagaslóan jobb 3D-s élményt.

55 Polarizáló 3D szemüveg A végeredmény az, hogy a két szem két különböző képet lát, és ez 3D hatást eredményez. Valójában a kereskedelmi vetítőrendszerek, mint amilyen a RealD egy speciális polarizált fény típust, az úgy nevezett körkörösen polarizált fényt alkalmazzák. A két kép jobb- illetve balsodrású körkörös polarizált fényként jelenik meg. A körkörösen polarizált fény előnye, hogy mozinézés közben oldalra dönthetjük a fejünket, anélkül, hogy ezzel romlana a kép kontrasztja vagy fényereje.

56 Mire figyeljünk vásárláskor?

57 Mire figyeljünk vásárláskor?
Ha az ember LCD vagy bármilyen televíziót kíván beszerezni, több szempontot is tanácsos megvizsgálnia. Persze mindenkinek egyéni preferenciái szerint kell döntenie, hiszen van, akinek a kép nagysága, másnak a nagyobb felbontás, a hang vagy a világosban való használat a legfontosabb kérdés. A helyes döntéshez nézzük, mi az, amit feltétlen célszerű átgondolni.

58 Mire figyeljünk vásárláskor?
Képernyő „bevonata” Tükröződő vagy mattos képernyő Széles látószög Nézzen a képernyőre különböző helyzetekből! Az olcsó képernyőkön a színek és a világosság a szélek felé haladva gyorsan hamissá válik. Csatlakozás sokoldalúsága Ügyeljen arra, hogy elegendő be- és kimenő csatlakozója legyen a berendezésnek. Az igényes kivitelű LCD televíziókon több scart aljzat, komponens-, videokamera-, illetve PC-bemenet és HDMI csatlakozók is található.

59 Mire figyeljünk vásárláskor?
Rövid frissítési idő (1ms,2ms,5ms) Az LCD készülékeken a rendszerből eredően utánhúzások lépnek fel. A legújabb, gyors frissítésű berendezéseknél ez azonban csak elvétve fordulhat elő. Figyeljen arra, hogy a gyorsabb mozgásoknál ne legyenek láthatók az utánhúzások. Kép Mindenképpen úgy vásároljunk TV-t, hogy lássuk is, milyen képet is ad valójában  hasonlítsuk össze a többi tv képével

60 Mire figyeljünk vásárláskor?
Kezelés Hiába kiváló minőségű egy készülék, ha annak kezelését a család csak hosszú kurzus keretében tudja elsajátítani. A felhasználóbarát menürendszer, a praktikus távkapcsoló éppen úgy a tévé része, mint a képernyő vagy a hangfal, ezeknek is a felhasználó igényeihez kell alkalmazkodniuk. Szervíz és garanciaszolgáltatások Érdeklődjön a szervíz- és javítási feltételekről. Sok szakkereskedő kínál ingyenes házhozszállítást, illetve elszállítást, amely egy nagyméretű készülék esetében nem elhanyagolható szempont Lábazat vagy falra szerelés A legtöbb LCD készüléknél a lábazat tartozék. Érdeklődjön az esetleg felmerülő többletköltségek vagy alternatívák felől, amelyek még ízlésesebbé teszik kedvenc tévéje elhelyezését.

61 Fényerő A televízió fényereje azt a fénymennyiséget adja meg, amit a készülék képes előállítani. A fényerő mennyiségének azért van jelentősége, mert ebből tudjuk megítélni, hogy egy adott helyiségben egy készülék elegendő fényerőt fog-e produkálni vagy sem. Este a sötétben, vagy nappal fénnyel teli szobában? Nem mindegy! Beállítások alkalmazása –> jobb esetben memória van fenntartva Egyes készülékekben szenzor figyeli a fényviszonyokat A képcsöves televíziók esetén a gyártók nem adják meg a felület fényességének relatív szerény értékét, de gyakorlatban 350 cd/m2 körül van. A jó minőségű LCD-televíziók fényereje elérheti az 500 cd/m2-t, a plazma-televízióké pedig akár 1500 cd/m2 is lehet. Míg a fekete szint a legsötétebb árnyalatot, a fényerő az elérhető legvilágosabbat határozza meg, a kettő aránya pedig a kontrasztot. A hátulról vetítő készülékek közül az LCD és DLP képelemes modellek - tehát amelyek lámpával állítják elő a szükséges fényt - fényereje is elérheti a cd/m2, de a CRT vetítők fényereje ennél sokkal alacsonyabb.

62 TV-monitor Miért jók a modern, TV tuneres monitorok?
Régóta léteznek hibrid tv-k, monitorok, de az utóbbi évben a televíziós is változott technikailag, amivel lépést kell tartani. A kombinált tv-tuneres monitorok többet nyújtanak, mint az otthoni régi készülékek. A régebbi készülékekkel előfordulhat, hogy csak az analóg sugárzást veszik, de a tv-tuneres monitorok bármilyen adást venni tudnak, MPEG4-es dekóder is található a készülékben.

63 TV-monitor A készülékhez nem szükséges egy külön boxot beszerezni, ha tévézésre szeretnénk használni a készüléket, nincs plusz áramfogyasztás, kábelezés. A helyigény drasztikusan lecsökkent, és már nem a klasszikus szürke kockát fogjuk látni az asztalunkon, mivel a dizájnra is figyeltek a tervezőik. Az ára is elmaradt a nagyképernyős televíziók árától, sőt, sokszor a képrészletesség is nagyobb, ráadásul általában beépített hangszórókkal is rendelkezik egy ilyen készülék.

64 Hivatkozásjegyzék

65 A program bemutatása Nevesebb TV márkák Samsung Philips Panasonic Sony
LG

66 (defrule init (initial-fact) => (assert(kerdes 1)) ) (defrule k1 (kerdes 1) (printout t "Milyen márkájú tv-t szeretne? (samsung/sony/philips/panasonic/lg/mindegy)" crlf) (bind ?valt (read)) (assert (marka ?valt)) (assert (kerdes 2))) (defrule k2 (kerdes 2) (printout t "Milyen árkategóriában kíván vásárolni? ( / / / / /mindegy)" crlf) (assert (ar ?valt)) (assert (kerdes 3)))

67 (defrule k3 (kerdes 3) => (printout t "Milyen képátlójú legyen a készülék? (82/94/102/106/mindegy)" crlf) (bind ?valt (read)) (assert (atlo ?valt)) (assert (kerdes 4))) (defrule k4 (kerdes 4) (printout t "Milyen típusú kijelzője legyen? (lcd/led/plazma/mindegy)" crlf) (assert (kijelzo ?valt)) (assert (kerdes 5))) (defrule k5 (kerdes 5) (printout t "FullHD-s legyen a tv? (igen/nem/mindegy)" crlf) (assert (fullhd ?valt)) (assert (kerdes 6)))

68 (defrule k6 (kerdes 6) => (printout t "Hány HDMI csatlakozo legyen rajta? (1/2/3/4/mindegy)" crlf) (bind ?valt (read)) (assert (hdmi ?valt)) (assert (kerdes 7))) (defrule k7 (kerdes 7) (printout t "Digitális TV-tuner legyen-e benne? (igen/nem/mindegy)" crlf) (assert (tuner ?valt)) (assert (kerdes 8))) (defrule k8 (kerdes 8) (printout t "3d ready legyen a tv? (igen/nem/mindegy)" crlf) (assert (ready ?valt)) (assert (kerdes vege)))

69 (defrule ph1 (kerdes vege) (or (marka philips) (marka mindegy)) (or (ar ) (ar mindegy)) (or (atlo 102) (atlo mindegy)) (or (kijelzo led) (kijelzo mindegy)) (or (fullhd igen) (fullhd mindegy)) (or (hdmi 4) (hdmi mindegy)) (or (tuner igen) (tuner mindegy)) (or (ready igen) (ready mindegy)) => (printout t "" crlf) (printout t "Az alábbi termék megfelelő lehet Önnek: Philips 40PFL8505H, melynek ára Ft " crlf) (printout t "Plusz információ: max.energiafogyasztás: 77W, készenléti állapotban: <0,15, Ambilight technológia, fullHD 3D Ready, 200Hz-es Clear LCD tv 450cd/m2 fényerő, 20W RMS Incredible Surround,USB, Philips Net TV, Wifi-ready " crlf) (assert (valasz volt)) )

70 (defrule ph2 (kerdes vege) (or (marka philips) (marka mindegy)) (or (ar ) (ar mindegy)) (or (atlo 82) (atlo mindegy)) (or (kijelzo lcd) (kijelzo mindegy)) (or (fullhd igen) (fullhd mindegy)) (or (hdmi 2) (hdmi mindegy)) (or (tuner igen) (tuner mindegy)) (or (ready nem) (ready mindegy)) => (printout t "" crlf) (printout t "Az alábbi termék megfelelő lehet Önnek: Philips 32PFL5405H LCD tv, melynek ára Ft " crlf) (printout t "Plusz információ: max.energiafogyasztás: 74.9W, készenléti állapotban: <0,15W, PixelPlus HD, 2.1-es hangrendszer 40W RMS-sel, Clear Sound, 100Hz-es, USB " crlf) (assert (valasz volt)) )

71 A program többi része a mellékelt fájlban található

72 Köszönöm a figyelmet! A program bemutatása …


Letölteni ppt "Készítette: Bocz Attila"

Hasonló előadás


Google Hirdetések