Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése"— Előadás másolata:

1 Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése
Készítette: Szaszkó Cintia AO81PK

2

3 Orbán Viktor Mihály Székesfehérvár ,1963 Országos ismertség : Nagy Imre és társai újratemetésén elmondott beszéde 1988-ban a Fidesz alapító tagja 1990-től országgyűlési képviselő 1998 és 2002 között és 2010 május 29-től Magyarország miniszterelnöke

4 Tanulmányai 1981-ben a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatán érettségizett.  1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatójaként a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium (1988-tól Bibó István Szakkollégium) egyik alapító tagja. 1984-ben több társával megalakította a szakkollégium társadalomelméleti folyóiratát, a Századvéget, amelynek egyik szerkesztője volt

5 Fidesz A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (rövidített nevén Fidesz) egy konzervatív-polgári, demokratának pozícionált néppárt. Régebbi nevei: Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz), Fidesz – Magyar Polgári Párt (Fidesz–MPP). Ifjúsági szervezete a Fidelitas. Jelenleg Magyarország vezető kormánypártja, szövetségben a Kereszténydemokrata Néppárttal Alelnök: Kósa Lajos

6 „az EU-n kívül is van élet”.
Orbán Viktor sikerként könyvelhette el, hogy pártja nagy fölénnyel nyerte meg a június 13-án megtartott Európa Parlamenti választásokat (Fidesz: 47,4%, MSZP: 34,3%), melynek eredményeként még az év nyarán megbukott a Medgyessy-kormány.

7 Második Orbán Kormány A második Orbán-kormány (önelnevezése szerint a Nemzeti Együttműködés Kormánya) az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság 10., az 1990-es rendszerváltás utáni 9. magyar kormánya.2010. május 29-én az Országgyűlés 261 igen és 107 nem szavazat mellett elfogadta a Fidesz–KDNP kormányprogramját és miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A második Orbán-kormány a rendszerváltás óta eltelt időszak legkevesebb miniszterrel dolgozó kabinetje. Politikájukat összefoglalóan a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” névvel illetik. 2011 első felében a második Orbán-kormány irányításával Magyarország látta el az Európai Unió egyik csúcsszervének, az Európai Unió Tanácsának a soros elnöki feladatait.

8 Megítélése „a választás eredményei új reményt adnak az országnak”,
A közvélemény komoly változásokat vár az új kormánytól. A válaszadók 79 százaléka szerint „a választás eredményei új reményt adnak az országnak”, több mint 70 százalékuk szerint pedig „Magyarország helyzetének javítása érdekében gyors gazdasági lépésekre van szükség.”

9 A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerzett, így 1998 után másodszor lett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. nyíltan szembement a globális pénzügyi rendszer irányítóival Kormányának számos intézkedése nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban.

10 új alkotmány médiatörvény válságadóként aposztrofált bank- és telekommunikációs adó Széll Kálmán terv egykulcsos adórendszer devizahitelesek megsegítését szolgáló végtörlesztési lehetőség magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítása - ezáltal visszatérés a kétpilléres nyugdíjrendszerhez.

11 Médiatörvény az öt évnél nem régebbi műsorok minimális aránya
A közszolgálati televíziók műsorában az európai művek aránya 60 százalék feletti, a magyar művek aránya 50 százalék feletti kell legyen A zenei jellegű rádióadások műsoridejének legalább 35 százalékában magyar műveket kell sugározni A reklámok időtartama a kereskedelmi televíziókban nem lehet több óránként tizenkét percnél; a közszolgálati adók maximális reklámkvótája óránként nyolc perc.

12 Több ponton is aggályosnak tartják a médiatörvényt.
a törvény más tagállamokban létrehozott médiacégekre is vonatkozik.  kiegyensúlyozott tájékoztatás biztosítását várja még az egyszerű videoblogoktól  is

13 Rezsicsökkentés A rezsicsökkentés fontos célja a lakosság életszínvonalának javítása, illetve annak biztosítása, hogy az emberek a rendelkezésre álló jövedelmek minél nagyobb részével szabadon gazdálkodhassanak. Az energiaszolgáltatások tekintetében nincs valódi verseny, ezért az állampolgároknak rendkívül korlátozott a választási lehetőségük a tekintetben, hogy a magasnak vélt szolgáltatási és energia díjak helyett olcsóbbat vegyenek igénybe.

14 Nemzetközi megítélése
Negatív kép Német nyelvű média „jobboldali naciolanista”

15 „Orbán Viktor tényleg meg akarja változtatni az országot, és befolyásolni akarja a valóságot".

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések