Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése Készítette: Szaszkó Cintia AO81PK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése Készítette: Szaszkó Cintia AO81PK."— Előadás másolata:

1 Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése Készítette: Szaszkó Cintia AO81PK

2

3 Orbán Viktor Mihály Székesfehérvár,1963 Országos ismertség : Nagy Imre és társai újratemetésén elmondott beszéde 1988-ban a Fidesz alapító tagja 1990-től országgyűlési képviselő 1998 és 2002 között és 2010 május 29- től Magyarország miniszterelnöke

4 Tanulmányai 1981-ben a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatán érettségizett. 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatójaként a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium (1988-tól Bibó István Szakkollégium) egyik alapító tagja. 1984-ben több társával megalakította a szakkollégium társadalomelméleti folyóiratát, a Századvéget, amelynek egyik szerkesztője volt

5 Fidesz A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (rövidített nevén Fidesz) egy konzervatív-polgári, demokratának pozícionált néppárt. Régebbi nevei: Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz), Fidesz – Magyar Polgári Párt (Fidesz–MPP). Ifjúsági szervezete a Fidelitas. Jelenleg Magyarország vezető kormánypártja, szövetségben a Kereszténydemokrata Néppárttal Alelnök: Kósa Lajos

6 „az EU-n kívül is van élet”. Orbán Viktor sikerként könyvelhette el, hogy pártja nagy fölénnyel nyerte meg a 2004. június 13-án megtartott Európa Parlamenti választásokat (Fidesz: 47,4%, MSZP: 34,3%), melynek eredményeként még az év nyarán megbukott a Medgyessy- kormány.

7 Második Orbán Kormány A második Orbán-kormány (önelnevezése szerint a Nemzeti Együttműködés Kormánya) az 1989. október 23- án kikiáltott Magyar Köztársaság 10., az 1990- es rendszerváltás utáni 9. magyar kormánya.2010. május 29-én az Országgyűlés 261 igen és 107 nem szavazat mellett elfogadta a Fidesz–KDNP kormányprogramját és miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A második Orbán- kormány a rendszerváltás óta eltelt időszak legkevesebb miniszterrel dolgozó kabinetje. Politikájukat összefoglalóan a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” névvel illetik. 2011 első felében a második Orbán-kormány irányításával Magyarország látta el az Európai Unió egyik csúcsszervének, az Európai Unió Tanácsának a soros elnöki feladatait.

8 Megítélése A közvélemény komoly változásokat vár az új kormánytól. A válaszadók 79 százaléka szerint „a választás eredményei új reményt adnak az országnak”, több mint 70 százalékuk szerint pedig „Magyarország helyzetének javítása érdekében gyors gazdasági lépésekre van szükség.”

9 A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerzett, így 1998 után másodszor lett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. nyíltan szembement a globális pénzügyi rendszer irányítóival Kormányának számos intézkedése nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban.

10 új alkotmány médiatörvény válságadóként aposztrofált bank- és telekommunikációs adó Széll Kálmán terv egykulcsos adórendszer devizahitelesek megsegítését szolgáló végtörlesztési lehetőség magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítása - ezáltal visszatérés a kétpilléres nyugdíjrendszerhez.

11 Médiatörvény az öt évnél nem régebbi műsorok minimális aránya A közszolgálati televíziók műsorában az európai művek aránya 60 százalék feletti, a magyar művek aránya 50 százalék feletti kell legyen A zenei jellegű rádióadások műsoridejének legalább 35 százalékában magyar műveket kell sugározni A reklámok időtartama a kereskedelmi televíziókban nem lehet több óránként tizenkét percnél; a közszolgálati adók maximális reklámkvótája óránként nyolc perc.

12 Több ponton is aggályosnak tartják a médiatörvényt. a törvény más tagállamokban létrehozott médiacégekre is vonatkozik. kiegyensúlyozott tájékoztatás biztosítását várja még az egyszerű videoblogoktól is

13 Rezsicsökkentés A rezsicsökkentés fontos célja a lakosság életszínvonalának javítása, illetve annak biztosítása, hogy az emberek a rendelkezésre álló jövedelmek minél nagyobb részével szabadon gazdálkodhassanak. Az energiaszolgáltatások tekintetében nincs valódi verseny, ezért az állampolgároknak rendkívül korlátozott a választási lehetőségük a tekintetben, hogy a magasnak vélt szolgáltatási és energia díjak helyett olcsóbbat vegyenek igénybe.

14 Nemzetközi megítélése Negatív kép Német nyelvű média „jobboldali naciolanista ”

15 „ Orbán Viktor tényleg meg akarja változtatni az országot, és befolyásolni akarja a valóságot".

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése Készítette: Szaszkó Cintia AO81PK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések