Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II."— Előadás másolata:

1 HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II.

2 HEFOP 3.3.1. Korrelációs diagram Trend diagram Minőségügyi folyamatábrák Hisztogram ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE

3 HEFOP 3.3.1. Korrelációs diagram A mindennapi gyakorlatban gyakran szükséges két összetartozó változó kapcsolatának tanulmányozása. A korrelációs diagram alkalmas a lehetséges ok-okozati összefüggések vizsgálatára. Nem tudja ugyan bizonyítani, hogy egyik változó okozza-e a másik változó változását, de kimutatja, hogy van-e közöttük kapcsolat és az mennyire szoros.

4 HEFOP 3.3.1. Korrelációs diagram A két változó, amivel a minőségjavítás során foglalkozni kell: egy minőségi jellemző és az a tényező, ami ezt befolyásolja, két összetartozó minőségi jellemző, két tényező, ami egy minőségi jellemzőhöz kapcsolódik.

5 HEFOP 3.3.1. A korrelációs diagramok típusai: pozitív korreláció: az y növekedése x növekedésétől függ, lehetséges pozitív korreláció: ha x nő, y is növekszik valamelyest, nincs korreláció, lehetséges negatív korreláció: az x növekedése y-nál csökkenő tendenciát okoz, negatív korreláció: az x növekedése y csökkenését okozza.

6 HEFOP 3.3.1. 0,85 0,93 0,89 8,0 8,5 9,0 9,5 Hiba százalék % A kiáramló levegő nyomása Korrelációs diagram

7 HEFOP 3.3.1. Trend diagram A trendvizsgálat alkalmat ad arra, hogy a folyamatban bekövetkező változásokat figyelemmel kísérhessük. Alkalmas a pozitív, negatív irányú eltérések kimutatására. A trend-diagram meghatározott időszak alatt megfigyelt pontokon belül a tendenciák lehető legegyszerűbb ábrázolási módja. Segítségével figyelemmel kísérhető, hogy valamely rendszerben az átlagérték változik-e, és ha igen, akkor hogyan. A trend-diagramok segítenek az átlag tendenciáinak, vagy eltolódásainak azonosításában.

8 HEFOP 3.3.1. Trend diagram Amikor 9 pont egymás után az átlagot jelző vonal egyik oldalára esik, az egy statisztikailag szokatlan eseményt, és az átlag megváltozását jelzi. Ezeket a változásokat mindig vizsgálat követi. Egy másik alternatíva, ami szintén vizsgálatot von maga után, ha 6 vagy annál több pont folyamatosan növekszik, vagy folyamatosan csökken.

9 HEFOP 3.3.1. Trend diagram átlag Idő vagy sorrend Mért érték

10 HEFOP 3.3.1. Folyamatábra A folyamatábra az adott folyamat valamennyi lépését bemutató képi ábrázolás. A művelet típusának reprezentálására könnyen felismerhető szimbólumokat használ. A folyamatábra bármilyen területen alkalmazható, a számla elküldésétől az anyagok áramlásán át, egy termék eladásáig, vagy egy szolgáltatás megvalósításáig. A folyamatábra sokat segít pl.: a minőségirányítási rendszer kialakításánál, a minőségirányítási eljárások elkészítésekor is.

11 HEFOP 3.3.1.

12 Hisztogram A sorozatgyártás jellegzetessége, hogy a folyamatjellemzők, illetve a gyártmány-paraméterek nem állandóak, hanem egy átlagos középérték körül szóródnak. A szóródás, mint potenciális hibaforrás megismerésének egyszerű módszere a grafikus ábrázolás oszlopdiagram, hisztogram formájában. A mért értékek hisztogramja a Gauss-görbével való hasonlósága vagy attól való eltérése révén módot ad az adatok első elemzésére. A szóródás összehasonlítása a műszaki tűrésmezővel lehetőséget ad a gyártási folyamat alkalmasságának megítélésére. A hisztogram felfedi a folyamatban rejlő ingadozás mértékét.

13 HEFOP 3.3.1.

14 Az előírt tűrési tartomány lényegesen nagyobb mint a mért értékek szórási tartománya. A folyamat hibamentesen tud működni, ez ideális állapot. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

15 HEFOP 3.3.1. A két tartomány értéke azonos. Még itt sincs szükség beavatkozásra. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

16 HEFOP 3.3.1. A folyamat átlagértéke túlságosan balra tolódott. El kell érni, hogy a tűrési tartomány középre kerüljön. A középre szabályozás hiánya az egyébként megfelelő folyamat hibáihoz vezet. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

17 HEFOP 3.3.1. A szórás túl nagy. Vagy a folyamatot kell megváltoztatni, vagy bővíteni kell az előírt tűrési tartományt. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

18 HEFOP 3.3.1. Fa-diagram Egy adott probléma lehetséges okainak feltárására, illetve egy tágan megfogalmazott cél egyre részletesebb kifejtésére alkalmas grafikai módszer. Egy cél, vagy javaslat eljuttatása az elmélettől a megvalósíthatóságig. A megfogalmazott cél, javaslat, szempont egyre részletesebb intézkedésekre, feladatokra bontása annak érdekében, hogy a megfogalmazott teendőket végre lehessen hajtani.

19 HEFOP 3.3.1. FŐCÉL ALCÉL / ESZKÖZESZKÖZ A Fa-diagram felépítése

20 HEFOP 3.3.1. Lehetséges hibamód és hatáselemzés FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A megbízhatósági elemzés kvalitatív módszere, mely fontos szerepet játszik a folyamatfejlesztésben. Az FMEA lehetséges hibamód és hatáselemzés eszköze. Egy team gondolatainak összefoglalása (beleértve az elemek elemzését, melyek tapasztalat és a múltbeli problémák alapján tönkremehetnek) amint egy folyamatot kifejlesztenek.

21 HEFOP 3.3.1. Az FMEA olyan tevékenységek rendezett csoportja, melynek célja: - Egy termék, vagy folyamat lehetséges hibáinak és hatásainak megismerése és értékelése, - Tevékenységek meghatározása, melyek kiküszöbölhetik vagy csökkenthetik a lehetséges hibák bekövetkezésének esélyét, vagyis azonosítja azokat a folyamat paramétereket, amelyre az ellenőrzéseknek összpontosulnia kell, - Megállapítani a hibák lehetséges hatásait a vevőre, - A lehetséges hibamódok sorba állítása, s így egy prioritási rendszer kidolgozása a javító tevékenységek szempontjából, - Folyamat / szerelés dokumentálása.

22 HEFOP 3.3.1. Szakirodalom: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit: Minőségmenedzsment, Debrecen, Campus Kiadó, 2005. ISBN 963 86424 91 ELŐADÁS Felhasznált forrásai

23 HEFOP 3.3.1. ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA Korrelációs diagram Trend diagram Folyamatábra Hisztogram Fa diagram FMEA

24 HEFOP 3.3.1. ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEI Mutassa be a korrelációs diagramot Jellemezze a hisztogram alkalmazását a minőségügy területén Ismertesse az FMEA jelentőségét

25 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET Előadás anyagát készítették: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit


Letölteni ppt "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések