Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II."— Előadás másolata:

1 HEFOP Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II.

2 HEFOP Korrelációs diagram Trend diagram Minőségügyi folyamatábrák Hisztogram ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE

3 HEFOP Korrelációs diagram A mindennapi gyakorlatban gyakran szükséges két összetartozó változó kapcsolatának tanulmányozása. A korrelációs diagram alkalmas a lehetséges ok-okozati összefüggések vizsgálatára. Nem tudja ugyan bizonyítani, hogy egyik változó okozza-e a másik változó változását, de kimutatja, hogy van-e közöttük kapcsolat és az mennyire szoros.

4 HEFOP Korrelációs diagram A két változó, amivel a minőségjavítás során foglalkozni kell: egy minőségi jellemző és az a tényező, ami ezt befolyásolja, két összetartozó minőségi jellemző, két tényező, ami egy minőségi jellemzőhöz kapcsolódik.

5 HEFOP A korrelációs diagramok típusai: pozitív korreláció: az y növekedése x növekedésétől függ, lehetséges pozitív korreláció: ha x nő, y is növekszik valamelyest, nincs korreláció, lehetséges negatív korreláció: az x növekedése y-nál csökkenő tendenciát okoz, negatív korreláció: az x növekedése y csökkenését okozza.

6 HEFOP ,85 0,93 0,89 8,0 8,5 9,0 9,5 Hiba százalék % A kiáramló levegő nyomása Korrelációs diagram

7 HEFOP Trend diagram A trendvizsgálat alkalmat ad arra, hogy a folyamatban bekövetkező változásokat figyelemmel kísérhessük. Alkalmas a pozitív, negatív irányú eltérések kimutatására. A trend-diagram meghatározott időszak alatt megfigyelt pontokon belül a tendenciák lehető legegyszerűbb ábrázolási módja. Segítségével figyelemmel kísérhető, hogy valamely rendszerben az átlagérték változik-e, és ha igen, akkor hogyan. A trend-diagramok segítenek az átlag tendenciáinak, vagy eltolódásainak azonosításában.

8 HEFOP Trend diagram Amikor 9 pont egymás után az átlagot jelző vonal egyik oldalára esik, az egy statisztikailag szokatlan eseményt, és az átlag megváltozását jelzi. Ezeket a változásokat mindig vizsgálat követi. Egy másik alternatíva, ami szintén vizsgálatot von maga után, ha 6 vagy annál több pont folyamatosan növekszik, vagy folyamatosan csökken.

9 HEFOP Trend diagram átlag Idő vagy sorrend Mért érték

10 HEFOP Folyamatábra A folyamatábra az adott folyamat valamennyi lépését bemutató képi ábrázolás. A művelet típusának reprezentálására könnyen felismerhető szimbólumokat használ. A folyamatábra bármilyen területen alkalmazható, a számla elküldésétől az anyagok áramlásán át, egy termék eladásáig, vagy egy szolgáltatás megvalósításáig. A folyamatábra sokat segít pl.: a minőségirányítási rendszer kialakításánál, a minőségirányítási eljárások elkészítésekor is.

11 HEFOP

12 Hisztogram A sorozatgyártás jellegzetessége, hogy a folyamatjellemzők, illetve a gyártmány-paraméterek nem állandóak, hanem egy átlagos középérték körül szóródnak. A szóródás, mint potenciális hibaforrás megismerésének egyszerű módszere a grafikus ábrázolás oszlopdiagram, hisztogram formájában. A mért értékek hisztogramja a Gauss-görbével való hasonlósága vagy attól való eltérése révén módot ad az adatok első elemzésére. A szóródás összehasonlítása a műszaki tűrésmezővel lehetőséget ad a gyártási folyamat alkalmasságának megítélésére. A hisztogram felfedi a folyamatban rejlő ingadozás mértékét.

13 HEFOP

14 Az előírt tűrési tartomány lényegesen nagyobb mint a mért értékek szórási tartománya. A folyamat hibamentesen tud működni, ez ideális állapot. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

15 HEFOP A két tartomány értéke azonos. Még itt sincs szükség beavatkozásra. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

16 HEFOP A folyamat átlagértéke túlságosan balra tolódott. El kell érni, hogy a tűrési tartomány középre kerüljön. A középre szabályozás hiánya az egyébként megfelelő folyamat hibáihoz vezet. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

17 HEFOP A szórás túl nagy. Vagy a folyamatot kell megváltoztatni, vagy bővíteni kell az előírt tűrési tartományt. SLSL SUSU S L = alsó tűréshatár S U = felső tűréshatár

18 HEFOP Fa-diagram Egy adott probléma lehetséges okainak feltárására, illetve egy tágan megfogalmazott cél egyre részletesebb kifejtésére alkalmas grafikai módszer. Egy cél, vagy javaslat eljuttatása az elmélettől a megvalósíthatóságig. A megfogalmazott cél, javaslat, szempont egyre részletesebb intézkedésekre, feladatokra bontása annak érdekében, hogy a megfogalmazott teendőket végre lehessen hajtani.

19 HEFOP FŐCÉL ALCÉL / ESZKÖZESZKÖZ A Fa-diagram felépítése

20 HEFOP Lehetséges hibamód és hatáselemzés FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A megbízhatósági elemzés kvalitatív módszere, mely fontos szerepet játszik a folyamatfejlesztésben. Az FMEA lehetséges hibamód és hatáselemzés eszköze. Egy team gondolatainak összefoglalása (beleértve az elemek elemzését, melyek tapasztalat és a múltbeli problémák alapján tönkremehetnek) amint egy folyamatot kifejlesztenek.

21 HEFOP Az FMEA olyan tevékenységek rendezett csoportja, melynek célja: - Egy termék, vagy folyamat lehetséges hibáinak és hatásainak megismerése és értékelése, - Tevékenységek meghatározása, melyek kiküszöbölhetik vagy csökkenthetik a lehetséges hibák bekövetkezésének esélyét, vagyis azonosítja azokat a folyamat paramétereket, amelyre az ellenőrzéseknek összpontosulnia kell, - Megállapítani a hibák lehetséges hatásait a vevőre, - A lehetséges hibamódok sorba állítása, s így egy prioritási rendszer kidolgozása a javító tevékenységek szempontjából, - Folyamat / szerelés dokumentálása.

22 HEFOP Szakirodalom: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit: Minőségmenedzsment, Debrecen, Campus Kiadó, ISBN ELŐADÁS Felhasznált forrásai

23 HEFOP ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA Korrelációs diagram Trend diagram Folyamatábra Hisztogram Fa diagram FMEA

24 HEFOP ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEI Mutassa be a korrelációs diagramot Jellemezze a hisztogram alkalmazását a minőségügy területén Ismertesse az FMEA jelentőségét

25 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET Előadás anyagát készítették: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit


Letölteni ppt "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések