Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biometrikus azonosítás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biometrikus azonosítás"— Előadás másolata:

1 Biometrikus azonosítás

2 Mi is a biometria? Egy olyan automatikus technika, amely méri és rögzíti egy személy egyedi fizikai, testi jellemzőit és ezeket az adatokat azonosításra és hitelesítésre használja fel.

3 A biometrikus azonosítás előnyei
A hagyományos azonosítási eljárásokban alkalmazott tárgyak, mint például a chipkártyák vagy mágneskártyák, a fizikai kulcsok stb. elveszthetők, ellophatók, lemásolhatók vagy egyszerűen otthon felejtjük. A jelszavakat el szoktuk felejteni, közölhetjük másokkal vagy kileshetők. Ezektől a hátrányoktól mentes minden biometrikus eljárás: az ujjunkat mindenhova magunkkal visszük, és a hangunkat sem tudjuk kölcsönadni.

4 Milyen elemekből épül fel egy biometrikus azonosító rendszer?
Szenzor: rögzíti a biometrikus mintázatot - legyen az ujjlenyomat, írisz-textúra, kézírás, hangminta vagy bármi egyéb. A minta jellegzetes vonásait ki kell emelni. Adatbázis, amely tartalmazza az addig elmentett mintákat. összehasonlító eszköz.

5 FRR és FAR értékek FRR: False Reject Rate, ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a rendszer milyen gyakorisággal nem enged be, arra jogosult felhasználókat. FAR: False Accept Rate, ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a rendszer milyen gyakorisággal enged be, arra NEM jogosult felhasználókat.

6 Gyenge pont A biometrikus rendszerek legsebezhetőbb pontja a háttér-adatbázis, valamint azok a csatornák, melyek a rendszer egyes elemeit összekötik. Mindkettőt védeni lehet azonban a biometrikus és kriptografikus módszerek okos kombinálásával, megakadályozva, hogy a hackerek lehallgassák, továbbítsák vagy módosítsák az adatokat.

7 Pédlák biometrikus azonosításra
Ujjlenyomat-azonosítás: Az ujjlenyomat egyedi és konzisztens, a rendelkezésre álló technológia a személyek pontos azonosításra alkalmasak ujjlenyomatuk képe alapján. Csak mintegy negyven-hatvan jellemző pontot rögzít, így a teljes adatbázisban való keresés az azonosság megállapítására gyors. A felvett mintából nem lehet visszaállítani az ujjlenyomatot, így nem kell tartani a személyiségi jogok megsértésétől. Ujjlenyomat alapján történő azonosítási eljárásokkal találkozhatunk olyan nagyszámú adatot kezelő rendszerekben, mint például a spanyol társadalombiztosítás, a Costa Ricában működő választói regisztráció, a japán rendőrség nyilvántartórendszere.

8 Hanganalízisen alapuló felismerés: Épületen belüli belépésengedélyezés, illetve munkaidő-nyilvántartás céljaira alkalmazható. Használata rendkívül egyszerű, azonban számolni kell a háttérzaj, illetve hangvesztés okozta problémákkal.

9 Kézgeometria-elemzés: Használata szintén egyszerű, de problémát okozhat az ízületi gyulladás, illetve a jelentős fogyás. Retinavizsgálat: A retina szkennelése különleges pontosságú azonosítási eljárás, de agresszív módszer, használata körülményes, mivel a fejet rögzíteni kell ahhoz, hogy a fénysugarat a retina hátfalára vetíthessük.

10 Íriszdiagnosztika: Az írisz szkennelése nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évben, és most is intenzív fejlesztési szakaszban van a készpénzfelvevő automatáknál való alkalmazása. Pontos, mintegy négyszáz "adatpontot" használ az azonosításhoz, bár nem mindenkinek van konzisztensen mérhető írisze (például a kontaktlencse, a szürke hályog okozhat problémát), továbbá az emberek tiltakozhatnak a szemükbe vetített erős fénysugár miatt. Hogyan működik az írisz-felismerés? Az írisz-felismerést az ember szivárványhártyájának (íriszének) egyedi és időben állandó mintázata teszi lehetővé. Videokamerával készítenek egy képet a szemről, majd az írisz területét eltárolják, miután levágták a képről a pupillát, a szemhéjat és a szempillákat. Az írisz egyedi mintázatában rejlő információt aztán digitális formában rögzítik. Az azonosításhoz már csak a bitek sorrendjét kell összehasonlítani.

11 Arcfelismerés látható fényben: Az arc felismerése - párosulva a mintaazonosító eljárásokkal - jó azonosítást szolgálhat. Jelenleg különleges esetekben használják. Nem alkalmas tökéletesen egyforma egypetéjű ikrek megkülönböztetésére. Arcthermogram: Az arcthermogram egy olyan felvétel, melyet infrakamerával készítenek, és az arc hőmintáját mutatja. A kép egyedi, és kombinálva nagy bonyolultságú mintaazonosító algoritmussal - amely ellenőrzi a relatív hőmérséklet-különbségeket az arcon - olyan technikát kínál, amely független a kortól, az egészségi állapottól, de még a test hőmérsékletétől is. A módszer tizenkilencezer "adatpont" felvételével kivételes pontosságú, képes megkülönböztetni a teljesen egyformának tűnő ikreket is, akár sötétben is. További előnye a teljes diszkréció. Ennek a technológiának a fejlesztése manapság a költségek csökkentésére irányul annak érdekében, hogy minél szélesebb körben váljék alkalmazhatóvá az azonosítási és hitelesítési eljárásokban. Az arcthermogram a legígéretesebb módszer, a legpontosabb, leghatékonyabb és a legbiztonságosabb eljárást kínálva, ha a technológiai költségek elfogadható szintre csökkennek.

12 Biometrikus azonosítótermékek
U are U: ujjlenyomat alapján történő személyi azonosítás a jelszó helyettesítésére régebbi rendszerekhez. A számítógép USB-portjához csatlakoztatható, az egérnél alig valamivel nagyobb U. are U.-t könnyű használni és installálni, ára kedvezőnek mondható. BioID: biometrikus technológia, amely egyszerre használ arc-, hang- és ajakmozgás-felismerést egy személy azonosításához. Szabványos videokonferencia-eszközöket használva a BioID ugyanúgy ismeri fel a személyeket, ahogy mindannyiunk: hogy néz ki, hogyan mozog, milyen a hangja. Egyszerű, természetes, és a felismerési folyamat nem több, mint egy másodperc. Handkey: ez a biometrikus technológia a legtöbb belépés-ellenőrző alkalmazásban használható. A HandKey a kézgeometria technológiát alkalmazza, amely három dimenzióban feltérképezi és azonosítja a személy kezének méretét és körvonalát, mindezt kevesebb mint egy másodperc alatt.

13 U are U

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Biometrikus azonosítás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések