Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bónis Boglárka DE-TTK Geográfus MSc I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bónis Boglárka DE-TTK Geográfus MSc I."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bónis Boglárka DE-TTK Geográfus MSc I.
II. Népességrobbanás, demográfiai átmenet A roma népesség főbb jellemzői Miskolcon Készítette: Bónis Boglárka DE-TTK Geográfus MSc I.

2 Bevezetés Becslések: - 1971: 320 ezer fő - 1993: 468 ezer fő
- 2010: 700 ezer fő felett 2011.es népszámlálás: 190 ezer fő 2050-es becslés: 7milliós lakosság közel 1/3-a 1000 nőre jutó élveszületések száma korcsoportonként: 15-19 20-24 25-29 30-34 35-39 40-49 Teljes népesség 22,6 67,1 92,6 55,9 20,0 1,4 Cigány népesség 120,8 218,1 133,7 64,1 48,6 6,7 Forrás:http://kisskaroly.x3.hu/ciganyugyek/magyarorszag-elciganyosodasa.pdf

3 Saját szerkesztés, forrás:Kemény, Janky és Lengyel (2004)

4 A roma és a teljes népesség aránya
Forrás: Hablicsek L: A roma népesség demográfiai jellemzői, kísérleti előszámítás 2050-ig. KSH Népességtudományi Intézet Bp., 1999.

5 A cigányság területileg egyenetlenül helyezkedik el az országban
Forrás: MTI 2011

6 Cigányság aránya:

7 Saját szerkesztés, forrás: MTI

8 Forrás: Miskolc szociális térképe, 2011

9

10 Saját szerkesztés

11 Miskolci helyzet Jellemzők: Magasabb szaporodási ütem és vándorlás
Sok bűnözés – cigány elkövető Pásztor Albert: -„a kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttműködés” -„nem dughatjuk homokba a fejünket” Cigány polgárőrség Be-óvodáztatási segély Megoldás: cigány rendőrök, kudarc Fészekrakó program: Avas Forrás:

12 Vasgyár & Lyukóvölgy nyomortelepek
Magas munkanélküliség Magas bűnözési ráta Több viskóban luxuscikk Lepusztult környezet Gaz, szemét, nincs víz és gáz Alacsony iskolázottság Nyírő Pál: törvényi szabályozásra lenne szükség HH, HHH, fertőzések

13 Fészekrakó program bukása (Avas):
Kriza Ákos (polgármester): a kilakoltatást tartja az egyetlen hathatós megoldásnak „Szeretnénk megvédeni a miskolci polgárokat a rendbontóktól„ Váradi Gábor (a helyi CNÖ elnök): nem tartja jó megoldásnak a kilakoltatást, mert úgy véli, ezzel nem kezelik a bizonyos „fészekrakók” életviteléből eredő problémát Forgács István ( független romügyi szakértő): a többségi társadalom türelme is véges, nem lehet egy életen keresztül tolerálni a rendbontást.

14 2012. Október meghatározó eseménye Miskolcon:
A miskolci CNÖ szervezete: „A hazáért, a demokráciáért!” Jobbik ellentüntetése „Magyar Élet Menete az Avason” „Az avasi fészekrakó cigányok ellen tüntetünk” „cigányvezetők az igazi cigánygyűlölők, mert ellopják és felélik a támogatásokat”, Demokratikus Koalíció „Békét! Nyugalmat! Megoldásokat!” Gettósodás Lakások állapotromlása Adósságok Bűnözések Forrás:

15 Világsátor: Roma Kulturális Központ Multifunkcionális kutató- és
Részben társadalmi felzárkóztatással és cigány integrációval foglalkozik, és több száz új munkahelyet biztosított volna az itt élőknek Jobbik: helyi népszavazás ellene Hozadéka: a cigány bűnözés nőne, az ingatlanárak csökkennének a városban Megvalósulás meghiúsult Nem sikerült tisztázni a pályázat fontos részleteit: hol, mennyi önrész, ki finanszírozza Forrás:

16 Kanada már Miskolcon figyelmeztet
Migrációs potenciál:14%, Németország, Ausztria, USA, Franciaország, Kanada, stb. Cél: bemutassa az ország új menekültügyi rendszerét Felháborító  levetették „nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett” Forrás:

17 Rossz helyzet okai: Az állam nem fordít kellő figyelmet : munkahely helyett segély Munkanélküliség  bűnözés  konfliktus forrás a magyar népességgel  negatív általánosítás Gyakran nem megfelelően használják ki a segítségnyújtást Nincs jövőképük  nem kötelezik gyermekeiket a tanulásra Nem elég a segély  sok a gyerek  nem védekeznek általánosítás

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Bónis Boglárka DE-TTK Geográfus MSc I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések