Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
vadgazda és természetvédő mérnök Bsc hallgatóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita 1 1
2
1. előadás tartalma Ajánlott irodalom Az agrokémia tárgya, története
A trágyázás és a tápanyaggazdálkodás fogalma A termést meghatározó tényezők A fenntartható gazdálkodás alapelvei Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenységi agrártermelési skálán A műtrágya felhasználás alakulása Magyarországon és a világban A trágyák környezetkárosító hatásai 2
3
Albert Thaer: humusz elmélet
3
4
Justus von Liebig 4
5
1. előadás tartalma Az agrokémia tárgya, története
A trágyázás és a tápanyaggazdálkodás fogalma A termést meghatározó tényezők A fenntartható gazdálkodás alapelvei Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenységi agrártermelési skálán A műtrágya felhasználás alakulása Magyarországon és a világban A trágyák környezetkárosító hatásai 5
6
Kedvező tulajdonságú területek Veszélyeztetett területek
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Kedvező tulajdonságú területek Veszélyeztetett területek Védett területek 6
7
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából
7
8
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából
8 8
9
Környezetérzékenység értékelési szempontjai
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Környezetérzékenység értékelési szempontjai 9 9
10
Az agrártermelés értékelési szempontjai
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Az agrártermelés értékelési szempontjai 10 10
11
Az agrártermelés értékelési szempontjai
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Az agrártermelés értékelési szempontjai 11 11
12
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából
12 12
13
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából
13 13
14
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából
14 14
15
A műtrágyafelhasználás alakulása
15
16
Műtrágya-felhasználás 1996-2011
1 ha szántó, kert, gyümölcsösre jutó felhasználás (N, P2O5, K2O) t/ha
17
A termés alakulása 17
18
A búza és kukorica termése 1996-2011
Átlagtermés t/ha
19
A műtrágyafelhasználás és a termés alakulása
Pozitív és negatív tápanyagmérleg hatásai 19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
A trágyázás környezetkárosító hatásai
1. kiegyensúlyozatlan tápelem-arányok kialakulása a talajban Melyik tápelemből adnak többet általában és miért? Optimális N adag megfelelő K kevés K termés K hiány N adag N adag Ábra: A termés nagysága különböző K ellátottságnál optimális N adagok mellett 24 24 24
25
A trágyázás környezetkárosító hatásai
kiegyensúlyozatlan tápelem-arányok kialakulása a talajban Ehrenberg: Mész-káli törvény Ehre 25 25 25
26
A trágyázás környezetkárosító hatásai
2. A talajsavanyúság fokozódása Talajsavanyúság fő okai Podzolos talaj 26 26 26
27
A trágyázás környezetkárosító hatásai
2. A talajsavanyúság fokozódása Savanyító hatású műtrágyák A savanyító hatás okai 27 27 27
28
A trágyázás környezetkárosító hatásai
3. a talajoldat nitrát koncentrációjának növekedése Blue baby szindróma 28 28 28
29
A trágyázás környezetkárosító hatásai
4. A felszíni természetes vizek eutrofizációja. Eutrofizáció fogalma Melyik a limitáló ion? A szennyezés fő forrása 29
30
A trágyázás környezetkárosító hatásai
4. A felszíni természetes vizek eutrofizációja. 30
31
31 31
32
Kulturnövények víztartalma
NÖVÉNY, NÖVÉNYI RÉSZ VÍZTARTALOM % Gabonafélék (levél, szár) 75-90 Gabonaszalma, kukoricaszár 14-15 Réti széna, lucernaszéna 15-16 Burgonyagumó 75 Tök, uborka 85-95 Gyümölcs (szőlő, földieper) 80-85 Kukoricaszem 15-25 Gabonaszem, pillangósok magvai 12-15 32
33
2. előadás tartalma A növények kémiai összetétele (folytatás)
A növényi tápelemek A növényi tápelemek osztályozása A növények tápelemigénye a tenyészidőszak különböző szakasziban A növény tápanyagfelvétele 33
34
Hamutartalom meghatározás 550 oC-os izzítással
34 34
35
Kulturnövények hamutartalma
35
36
nélkülözhető ballasztanyagok
Hamu alkotórészek hamu nélkülözhető ballasztanyagok toxikus elemek tápelemek Cd, Cr, Hg, Ni, Pb P,K,S, Ca, Mg,Fe Mn, Zn, Cu, B, Mo Na, Cl, Si 36
37
Szervesanyag tartalom
a növényben előforduló szerves vegyületek csoportosítása 37
38
Termések szerves kémiai összetétele nyersanyag %-ban
burgonya 38
39
Takarmányvizsgálatok során mért jellemzők
39
40
Allen és Arnon tápelemkritériumok
40
41
TÁPELEMEK az elem hiánya esetén a növény fejlődésében zavar áll be
az elem pótlásával a hiánytünetek megelőzhetőek vagy megszüntethetőek az elem hatása kimutatható az élettani folyamatokaban az elem nem helyettesíthető más elemekkel (Allen és Arnon) 41
42
Tápelemek csoportosítása
C,H,O,N, P, S,K,Ca,Mg (makroelem) Fe,Mn,Cu,Zn,Mo,B (mikroelem) See Hopkin's Cafe, its mighty good. C HOPKNS Ca Fe Mg 42
43
Mikroelem aránya a növényi zöldtömegben
40g : 5000kg Mikroelem aránya a növényi zöldtömegben 43
44
(Na), K, Ca, Mg C,H,O,N,S,B,P +(Si) Fe, Mn,Zn,Cu d > 4.6g/cm3 44
45
A növényi tápelemek felvétele, biológiai funkciójuk (táblázat)
45
46
46
47
Enzim aktivátor enzim Enzim inhibítor Szubsztrát 47
48
Növényi szárazanyag összetétele
C % O % H % egyéb elemek % 48
49
49
50
Nehézfémek kritikus koncentrációja növényi és állati szervezetben
50
51
51
52
A tápelemtartaom változása a tenyészidőszak során
52
53
Elem alacsony megfelelő magas alacsony megfelelő magas
5-6 leveles kukorica tápelem ellátottságának megítélésére szolgáló optimális, vagy kielégítő tápelem koncentráció és az abból számított arányok Elem alacsony megfelelő magas alacsony megfelelő magas N% < 3,5-5,0 < N/P alatt felett K% < 3,0-4,0 < K/P alatt felett Ca% < 0,3-0,7 < K/Ca felett alatt Mg% < 0,2-0,2 < K/Mg felett alatt P% < 0,3-0,5 < N/P felett alatt Fe ppm < < P/Fe felett alatt Mn ppm < < P/Mn felett alatt Zn ppm < < P/Zn felett alatt Cu ppm < < P/Cu felett alatt B ppm < < K/B felett alatt 53
54
54
55
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
vadgazda és természetvédő mérnök Bsc hallgatóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita 55 55
56
3. előadás tartalma Tápanyagok mozgása
Tápanyagfelvételt befolyásoló tényezők Talajkémiai ismeretek Ionadszorpció a talajban A talaj kémhatása A talaj redoxipotenciálja 56
57
A növények tápanyagfelvétele a gyökéren keresztül
- tápanyagmozgás a talajban a gyökér felületéig - a tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe 57
58
Tápelemek mozgása a talajban a gyökér felszínéhez
Tápanyagok mozgása a gyökér felületéig Tápelemek mozgása a talajban a gyökér felszínéhez intercepció által anyagáramlással diffúzióval 58
59
Tápanyagok mozgása a gyökér felületéig
59
60
Tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe
tápanyagmozgás passzív aktív 60
61
Tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe
61
62
Tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe
A sejtmembrán szerkezete 62
63
Tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe
Aktív és passzív transzport a sejthártyán keresztül 63
64
Tápanyag felvétel levélen keresztül
sztómákon keresztül 64
65
Tápanyag felvétel levélen keresztül
Táplálék készítő alapszövetek 65
66
Tápanyag felvétel levélen keresztül
66
67
Tápanyagok mozgása a gyökértől a sejtekbe
A gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt befolyásoló tényezők 67
68
Ionadszorpció a talajban
Fogalom Kialakulása Fajtái Jelentősége számszerűsítése 68 68
69
Ionadszorpció a talajban
69 69
70
Ionadszorpció a talajban
70 70
71
Ionadszorpció a talajban
Talajkolloidok negatív töltésének kialakulása 71 71
72
Ionadszorpció a talajban
A talajkolloidok töltésének függése a a talaj PH-jától 72 72
73
Ionadszorpció a talajban
A kolloidokon leggyakrabban előforduló ionok, csoportosításuk A kationok megoszlása a talajoldat és a kolloidok közt ionadszorpció jelentősége Ideális ionarány 73 73
74
Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték)
Ionadszorpció a talajban Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték) 100g talaj adott pH mellett mennyi kationt (H+, Al3+, Ca2+, Mg2+, Na+, K+) tud megkötni kicserélhető formában Más megfogalmazásban: 100g talaj felületén lévő negatív töltések száma adott pH mellett milligrammegyenérték = tömeg atomtömeg*töltés 74
75
Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték)
Ionadszorpció a talajban Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték) 100 g talaj 600mg Ca-t, 40 mg Mg-t, 30 mg K-t, 5 mg Na-t, és 1 mg H-t tartalmaz kicserélhető formában. MK =39g/mol, Mca= 40g/mol, MMg= 24g/mol, MNa =23 g/mol, MH=1g/mol Mennyi az egyes elemek mennyisége milligrammegyenértékben? elem Tömeg (mg) Atomtömeg(g) vegyérték mgegyenérték Ca 600 40 Mg K 30 Na 5 H 1 75
76
Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték)
Ionadszorpció a talajban Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték) elem Tömeg (mg) Atomtömeg(g) vegyérték mgegyenérték Ca 600 40 2 7,5 Mg 24 0,83 K 30 39 1 0,77 Na 5 23 0,21 H 76
77
Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték)
Ionadszorpció a talajban Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték) Mennyi a talaj kationcsere kapacitása? A kicserélhető kationok hány %-a Ca? 7,5/10,31= 72% Kationcsere kapacitás mérése: Pl. Kezelés BaCl2-vel, majd CaCl2-vel 77
78
Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték)
Ionadszorpció a talajban Kationcsere kapacitás (CEC vagy T-érték) Mire lehet következtetni a talajok CEC értékéből? A talaj tápanyag szolgáltatására (Ca, Mg, K) Talaj tápanyag pufferoló képességének fogalma Kilúgzás mértékére Savasodással szembeni ellenálló képességére 78
79
A talaj tápanyag pufferoló képessége
79
80
Ionadszorpció a talajban
80 80
81
A kicserélhető bázisok összes mennyisége ( V-érték)
Ionadszorpció a talajban A kicserélhető bázisok összes mennyisége ( V-érték) 81
82
82 82
83
83 83
84
Ionadszorpció a talajban
Anion adszorpció fogalma Csoportosítás mechanizmus jellemző ion 84 84
85
A talaj pH-ja Kémhatást meghatározó ionok pH skála jelentése
talajoldat pH mérése Talaj:oldat 1 : 2,5 KCl-os és vizes pH 85 85
86
Aktív és kicserélhető savanyúság
A talaj pH pufferoló képességének fogalma 86
87
A talaj pH-ja Savanyú tartomány Semleges Lúgos tartomány
Erősen savanyú Savanyú tartomány Savanyú pH=4,5 - 5,5 Gyengén savanyú pH=5,5 - 6,8 KÖZÖMBÖS pH=6,8 – 7,2 Semleges Gyengén lúgos pH = 7,2 – 8,5 Lúgos tartomány Lúgos pH=8,5 - 9,0 Erősen lúgos pH > 9,0 87 87
88
Hogyan befolyásolja a talaj pH a tápanyagfelvételt
88 88
89
Talajsavanyúság hatásai
89 89
90
Talajsavanyúság hatásai
90 90
91
Hogyan befolyásolja a talaj pH a tápanyagfelvételt
Mikroorganizmusok tevékenysége (nitrifikáció) Kolloid stabilitás 91 91
92
Talajsavanyúság hatásai
92 92
93
Hogyan befolyásolja a talaj pH a tápanyagfelvételt
Hidropóniás termesztés (pH: 4,5-6) 93 93
94
Magyarország talajainak kémhatása
94 94 94
95
Különböző növények pH optimuma
95 95
96
Redoxipotenciál fogalma
Oldatok redoxipotenciálja Oxidáció, redukció fogalma példa 96 96
97
A talaj redoxpotenciáljának mérése
Talajok redoxi potenciálja A talajban leggyakrabban előforduló redoxi párok A redoxi folyamatok sorrendje Redoxi reakció Redoxipotenciál (V) A nitrát redukció kezdete 0,45-0,55 A Mn2+ képződés kezdete 0,35-0,45 Oxigén már nem mutatható ki 0,33 Nitrát-ion már nem mutatható ki 0,22 A Fe2+ képződés kezdete 0,14 A szulfát-ion redukció kezdete -0,05 Szulfát-ion már nem mutatható ki -0,18 97 97
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.