Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fájlcserélők és jogi problémáik

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fájlcserélők és jogi problémáik"— Előadás másolata:

1 Fájlcserélők és jogi problémáik
Dr. Krausz Tamás Debreceni egyetem Informatikai Kar

2 A hálózatok típusai Kliens-szerver hálózatok
Kiemelt, központi szolgáltató gép, amelyre a szolgáltatást igénybe vevő gépek csatlakoznak (pl. fájl- szerver, mail- szerver, web- szerver, stb.) P2P, azaz peer-to-peer hálózat Lényege: Az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. (pl.fájlcserélők) P2P fajtái: tiszta és hibrid

3 A peer-to-peer hálózat jellemzői
Előnyei: hibatűrőbb felépítés skálázhatóság Hátrányai: nehezebb adminisztráció az erőforrások pazarló használata nehezebb megvalósíthatóság

4 A peer-to-peer hálózat története
Már az Internet előtt is létezett. Változás: Az Internet egyre olcsóbb  az Internet hozzáférők száma rohamosan nő Gyorsabb sávszélesség Háttértárak növekvő mérete és árának csökkenése Tömörítési algoritmusok (és az ehhez szükséges processzorok) javulása Eredmény: a peer-to-peer alkalmazások rohamos növekedése.

5 A peer-to-peer hálózat alkalmazási területei
Telefonprogramok (pl. a Skype) Fájlcserélő rendszerek: Napster – az első fájlcserélő klasszikus. Architektúráját tekintve még hibrid: központi szerverfarm kapcsolja össze a felhasználóktól jött file-kéréseket a file felajánlásokkal, de maga az adatcsere a felhasználók között már a szervertől függetlenül zajlik. A nagy népszerűség mellett sok per is indult a rendszer ellen, ami végül a Napster bezárását eredményezte.

6 További jelentős P2P hálózatok
Edonkey2000: edonkey2000, emule BitTorrent: bitcomet,bittorrent Direct Connect: DC­++ Kad Network:emule Ares: warezp2p Gnutella: LimeWire FastTrack: Kazaa

7 P2P elleni támadások Tartalom szennyezés DOS denial of service
Vírusok és kémprogramok terítése Felhasználó azonosítás

8 P2P elterjedése hatékony terjesztést tesz lehetővé
A forgalom jelentős része jogvédett anyag. Jogtulajdonosok és képviselőik bírósághoz, törvényhozáshoz fordulnak. Érveik szerint egy egész nemzedék fogja ingyenesnek hinni a művekhez való hozzáférést. Legfőbb érv: A kalózkodás haszontól fosztja meg a szerzőt.

9 P2P elleni fellépések Fájlcserélők ellen legkeményebben fellépők:
RIAA (Recording Industry Association of America) - a Napster bezáratása. MPAA (Motion Picture Association of America) Elnöke Jack Valenti 2004-ig éves fizetése: 1.35 millíó dollár.

10 Zenei fájlcserék típusa
Letöltik az új, most megjelenő tartalmat - gazdaságilag káros. Megvétel előtt kipróbálásra, válogatásra, ajánlásra töltenek le – törvénytelen, de gazdaságilag hasznos. Már nem forgalomban levő, jogvédett anyagot töltenek le – törvénytelen, de társadalmilag hasznos. Nem jogvédett tartalmat töltenek le - jogilag szabályos.

11 Szerzői jogi problémák
A közelmúltig az átlagembert a szerzői jog nem érintette. Technológia drága volt, vagy jelentős minőségi romlással járt (nyomda, hanglemezprés, videó és zenei kazetta másolás). A „kalózkodás” és a „tulajdon” közötti harc egyre élesebb – leginkább az USÁ-ban. Az új technológiától leginkább fenyegetett érdekcsoportok (kiadók, forgalmazók) képesek a törvényhozást befolyásolni. Következmények beláthatatlanok és nem kívánatosak.

12 Kérdések A fájlcserélők nagy veszteséget okoznak a tartalomszolgáltatóknak? (Statisztikák nem bizonyítják). Bűnöző-e a társadalom egyre nagyobb hányada? (Nem kívánatos hatás, ha társadalom jelentős része a jogszabályok szerint bűnöző. USA-ban legalább millió használt már zeneletöltésre fájlcserélőt. A világon százmilliós a nagyságrend.

13 Mi a megoldás? Valószínűleg nem helyes a két véglet:
Mindent ingyen, nincs semmilyen korlátozás. Minden jogsértés, és keményen büntetendő. Megoldás lehet a középutas kísérlet: Franciaországban a P2P-t havi 7 euróért zenére és filmre legálissá tennék. Ha a letöltött anyagnál jobb az eredeti.

14 Magyar helyzet Zene és film Letöltése magáncélra megtűrt. Feltöltés, megosztás büntetendő. Szoftverek Magyar jog szerint érték szerint büntetendők. De mi az értéke egy szoftvernek? E-book Egyelőre nem annyira exponált téma, mint a zene, film, szoftver. Érdekvédelmük se annyira erős. Kinyomtatása, kötése közel van a normál árhoz.

15 Vagyoni hátrány: az elmaradt haszon - szoftverek esetében
A jogtulajdonos elmaradt haszna, vagy az ellátási lánc minden szereplőjének elmaradt bevétele? A magyar jog szerint érték szerint büntetendő. Érték = egységár  darabszám Egységár: dokumentáció, támogatás értéke is benne van. Mennyiség: Tényleg annyit használ(na), vásárol(na)? Termék: tényleg azt a változatot használná (pl. standard edition , professional edition, user szám)?

16 Felhasználás módja Gyűjtögetés Kipróbálás Rendeltetésszerű használat
Kereskedés, hamisítás Függ-e az érték a felhasználás módjától? Ha igen, hogyan?

17 Fájlcserélők - összefoglalás
Többnyire kiadók és terjesztők harcolnak az őket nagyrészt fölöslegessé tevő technika ellen, a szerzők jogos érdekeire hivatkozva. A gazdasági hátrányokat több módon eltúlozzák. Fizikai lopással való egybemosási kísérletük több szempontból is túlzás.

18 Ajánlott irodalom P2pinfo Magyarország http://hu.p2pinfo.net/
Lawrence Lessig: Szabad kultúra című műve


Letölteni ppt "Fájlcserélők és jogi problémáik"

Hasonló előadás


Google Hirdetések