Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 BANKÜZEMTAN 2008. ősz 1.Előadás Bank és Kockázat SZTE 2008. Szeptember 19. CSILLIK PÉTER

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 BANKÜZEMTAN 2008. ősz 1.Előadás Bank és Kockázat SZTE 2008. Szeptember 19. CSILLIK PÉTER"— Előadás másolata:

1 1 BANKÜZEMTAN 2008. ősz 1.Előadás Bank és Kockázat SZTE 2008. Szeptember 19. CSILLIK PÉTER csillik@bankszovetseg.hu

2 2 Tartalom: I. A bank általában. A bank fogalma II. Kockázat a kereskedelmi banki tevékenységében III. A bankok teljesítményének értékelése IV. Aktív bankügyletek V. Passzív bankügyletek VI. Tőkegazdálkodás VII. Fizetési forgalom VIII. Mérlegen kívüli tételek IX Bevezetés az eszköz-forrás menedzsmentbe X Hitelek és fizetések a nemzetközi bankgyakorlatban XI A betétbiztosítás rendszere XII. Felügyeleti ellenőrzés. Bankfelügyelet

3 3 I. A bank általában. A bank fogalma 1) A pénzügyi közvetítés szükségessége 2) Modern bankok kialakulása 3) A bank definíciója, funkciói

4 4 A pénzügyi közvetítés szükségessége Tegyük fel, hogy vannak: olyan gazdasági alanyok (g.a.), akik tervezett kiadásai meghaladják tervezett bevételeiket (deficites g.a.), és olyanok is, akiknél fordított a helyzet (szufficites g.a.), pénz létezik, de pénzügyi közvetítő intézmény nincs. A pénzügyi közvetítő intézmények megkímélnek attól, hogy a szufficites és deficites g.a-k egymást keressék, csökkenti a kockázatot, lejárati transzformációt hajtanak végre.

5 5 FOLYTATÁS Ugyanakkor elterjedt a közvetítés kikerülése is: –részvénnyel, –kötvénnyel, –vállalati kereskedelmi hitellel, –kereskedelmi kötvénnyel.

6 6 Modern bankok kialakulása Történet: a)Babiloni gabonaőrző-kölcsönző templomi bankok, b) athéni bankok, c) olasz bankok a keresztes-háborúktól a velencei állami bank 1587-es felállításáig, d) amszterdami bank 1609-ben, e) 1694-ben Bank of England, f) 1810-1914 között európai bankoktól a Fed létrehozásáig.

7 7 3. A bank definíciója, funkciói Szász Antal (1947): Bank olyan üzem, amelyik: saját számlára hivatásszerűen vesz igénybe, illetve nyújt hitelt, és amelyet sajátos gazdasági szervezete pénz alkotására is alkalmassá tesz.

8 8 Angol banktörvény (1979) A bank olyan intézet, amely: hosszabb időn át tagja a pénzügyi közösségnek és reputációt szerzett, a bank-szolgáltatások széles skáláját nyújtja:  látra szóló, lekötött betétek elfogadása, pénzalapok gyűjtése a wholesale pénzpiacon,  folyószámla-, számlahitelek folyósítása, pénzalapok kölcsönzése wholesale pénzpiacon,  valuta-, devizaműveletek,  külkereskedelem finanszírozása, főként váltó és fizetési ígérvénnyel,  pénzügyi (befektetési) tanácsadás, értékpapír adásvétel lebonyolítása.

9 9 Angol banktörvény (1987) Jegybanki engedély a fő banki funkciókhoz, aki ellátja, az a bank. Kereskedelmi bankok fő banki funkciói:  fizetési forgalom lebonyolítása,  betétgyűjtés,  folyószámla és egyéb hitelek nyújtása,  külföldi valuta- (deviza) műveletek lebonyolítása.

10 10 Bankok nem banki szolgáltatásai: tanácsadás vállalatoknak részvénykibocsátáshoz, kockázati tőkeszerzéshez,  nemesfémekkel való kereskedés, külkereskedelmi tevékenység elősegítése,  lízing, faktoring, vagyonkezelő szolgáltatások,  biztosító társaságok részére ügynöki tevékenység végzése,  saját kibocsátású biztosítási kötvények eladása, részvényregisztrálási szolgáltatás,  befektetési alapok kezelése, ingatlanügyi szolgáltatás, tőzsdei tevékenység.

11 11 USA: (régi definíció) –a bank látra szóló betétet fogad el és vállalati hitelt folyósít. Újabb elméletek –(Fama): banki funkciók: –az eszköz-transzformáció, –forrásgyűjtés, mellett –a diverzifikáció, és –a többletinformáció az adósokról.

12 12 II. Kockázat és szabályozás a bankszakmában Kockázat: valamilyen várt eredmény bekövetkezése körüli bizonytalanság mértéke. Banki kockázat okai: nem kielégítő diverzifikáció (annak valószínűsége, hogy valamilyen esemény veszteséget okoz, alaptőke csökken, bank fizetésképtelenné válik) nem kielégítő likviditás (annak valószínűsége, hogy a bank nem tudja betéteit visszafizetni, amikor azt a betétesek kívánják) kockázatviselési hajlam (bankárok kockázatviselési képessége)

13 13 10 fajta banki kockázat 1.Hitelkockázat 2.Befektetési kockázat 3.Likviditási 4.Kamatlábkockázat 5.Ország-kockázat 6.Valutakockázat 7.Szabályozási kockázat 8.Működési kockázat 9.Csalás kockázata 10.Mérlegen kívüli tételek kockázata

14 14 Hitelkockázat vagy a visszafizetés kockázata Adós lejáratkor a hitelt és kamatot nem fizeti vissza; mert rosszul mérte fel bank az adós hitelképességét, ezért a banknak értékelő rendszert kell készítenie az adósminősítésre. A bankoknak az adósok és tevékenységek között diverzifikálni kell a kihelyezéseiket. Keretszámot alkalmaznak az egy adós számára nyújtható hitel maximális összegére, sok országban. Máshol fedezetet követelnek. Minél nagyobb egy hitel kockázata, annál magasabb kamatot számítanak fel.

15 15 Befektetési kockázat … a befektetés értékvesztéséből következik, mivel értékpapír árfolyama és a piaci kamatláb ellentétesen változik. Kis kockázat intézményi feltételrendszere az értékpapírpiacnak szélessége [sokféle befektetői csoport], mélysége [piaci ár alatt és felett is legyen rendelés, rugalmassága [kis hozamváltozás okoz nagy rendelésváltozást]

16 16 Likviditási kockázat azonnal teljesíteni kell ügyfele követelését, ha pénzt akar felvenni számlájáról vagy hitelt akar igénybe venni. Likviditás forrása –a készpénz, –a jegybanki és banki betét, –a bankoktól és jegybanktól felvett hitel, –a bank tárcájában lévő értékpapír mobilizálása. Likviditási hiány jelentkezik, ha –megrohanják a bankot, illetve –a restriktív monetáris politika idején szünetelő jegybanki refinanszírozás esetén. Likviditás fenntartásnak olyan költségei vannak, mint a likvid eszközök alacsony jövedelmezősége.

17 17 Kamatlábkockázat Felléphet, ha például rögzített kamatlábú hiteket növekvő kamatú forrásokból finanszíroznak. A kamatkockázat: – a lejáratainak összehangolásával szabályozható, –Figyelni kell, hogy a kamat-érzékeny eszközök forrásai is kamat-érzékenyek, –emellett határidős kamatműveleteket és opciókat is alkalmazhatnak.

18 18 Ország-kockázat annyira romlik a gazdasági helyzet, hogy adott ország –nem tud vagy –nem akar eleget tenni a devizában fent álló kötelezettségeknek

19 19 Valutakockázat fedezeti művelettel védekeznek ellene

20 20 Szabályozási kockázat Néhány példa: egy fiókos bank USA-beli előírása, Glass –Steagall törvény, Q- szabályozás

21 21 Működési kockázat Emberi hanyagság miatt következik be: –Leég az épület –Eltűnnek a floppyk –Tévesen viszik fel az adatokat működési költségek meghaladják a működési bevételeket

22 22 Csalás kockázata belső ellenőrzés és számviteli rendszer adhat erre védelmet, és még Az elektronikus csalás ellen is

23 23 Mérlegen kívüli tételek kockázata Későbbi előadáson tárgyaljuk (3/2)

24 24 Bankok választási lehetősége a kockázat és jövedelem között: kamat- és valutakockázat csökkenthető: –eszköz -forrás menedzseléssel, –határidős műveletekkel, likviditási kockázat csökkenthető –piacképes értékpapírok tartásával, a csalási kockázat mérséklése növeli a működési kockázatot, Nagy kockázat és nagy nyereség járnak együtt.

25 25 Kockázatvállalás és banktőke néha kockázatnak tekintik, hogy a tőke elfogy. Tőke funkciója, hogy: – megvédje a betéteseket a bank esetleges veszteségeinek következményei alól. Kölcsöntőke/saját tőke aránya –az eszközállomány kockázatosságától függ.

26 26 Betétbiztosítás USA-ban 100 ezer dollárig terjed maximálisan, kérdés, hogy nem ösztönöz-e lazaságra ez. Központi bank szerepe Jegybank baj esetén képes – növelni a pénzkínálatot, – elkerülendő az összeomlást.

27 27 Bankcsőd és a bankok megrohanása Csőd van, ha: – az eszközök értéke a betétek és kötelezettségek értéke alá csökken, –az első kivevői teljes mértékben megkapják pénzüket, amit vagy más bankhoz visznek át, vagy értékpapírt vásárolnak, vagy készpénzben tartják meg. Láncreakció kezdődhet, ha nem avatkozik bele a hatóság, nagy baj is lehet.

28 28 Banki kockázat átfogó áttekintése Csak a banknál áll, hogy –a részvényeseken túl a betétesek is tönkre mehetnek, –ezt kivédendő betétbiztosítási rendszereket, bankfelügyeleti hatóságokat hoznak létre. Kockázatot kell vállalni, amit –haszon - költség elemzéssel és –kockázatkezelő módszerekkel végeznek, valamint –belső ellenőrzési módszerekkel.


Letölteni ppt "1 BANKÜZEMTAN 2008. ősz 1.Előadás Bank és Kockázat SZTE 2008. Szeptember 19. CSILLIK PÉTER"

Hasonló előadás


Google Hirdetések