Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Én-védelem a szociális munkában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Én-védelem a szociális munkában"— Előadás másolata:

1 Én-védelem a szociális munkában agoston@efk.u-szeged.hu

2  határozzuk meg céljainkat mégpedig úgy, hogy azok teljesíthetőek legyenek  gazdálkodjunk az idővel - osszuk be, ne engedjük magunkat sodortatni  gondolkodjunk pozitívan: mi a jó az adott dologban, személyben  kiégést okozó gondolatainkat változtassuk meg : a belső beszédben pozitív, előremutató, a sikert megelőlegező mondatokat fogalmazzunk meg (nem adom fel, sikerülni fog)  - tanuljunk meg relaxációs technikákat és alkalmazzuk őket munkaidőben is (autogén- tréning)

3  válasszunk rendszeres testgyakorlást (valamely sportot)  adjunk magunknak munkaidő után szabadidőt, amit olyan tevékenységekkel töltsünk ki, amely élvezetet jelent számunkra (olvasás, mozi stb.) amely élvezetet jelent számunkra (olvasás, mozi stb.)  lazítsunk - apró, pihentető tevékenységeket iktassunk be a munkák közé (teázás, beszélgetés stb.  építsünk ki támogató munkakapcsolatokat - olyan kollégákkal ápoljuk kapcsolatainkat, akikkel meg tudjuk osztani munkánk érzelmi terheit

4  vigyünk változatosságot munkánkba - napjainkat és heteinket úgy tervezzük, hogy különböző jellegű feladatokat tegyünk egymás utánra  használjuk a humorérzékünket  változtassuk meg a másodlagos stresszhelyzeteket (stressz rakódik a stresszre: pl. valamit elrontottunk  stresszt okoz  a főnök letol érte  másodlagos stressz (distressznek is hívják /, s ha nem lehet változtatni, el kell tudni fogadni megváltoztathatatlanság tényét!! hívják /, s ha nem lehet változtatni, el kell tudni fogadni megváltoztathatatlanság tényét!!

5  használjuk a szupervízió lehetőségét: szabaduljunk meg problémáink érzelmi terheitől és  kérjünk segítséget a jobb működéshez a szupervizortól, vagy szupervíziós csoporttársainktól.  Vegyük ki éves szabadságunkat és üdüljünk!


Letölteni ppt "Én-védelem a szociális munkában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések