Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban. Gyakori mítoszok a betegekkel kapcsolatban A pszichiátriai betegek deviánsok, gyenge akaratúak, erkölcsileg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban. Gyakori mítoszok a betegekkel kapcsolatban A pszichiátriai betegek deviánsok, gyenge akaratúak, erkölcsileg."— Előadás másolata:

1 Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban

2 Gyakori mítoszok a betegekkel kapcsolatban A pszichiátriai betegek deviánsok, gyenge akaratúak, erkölcsileg megbízhatatlanok, érzelmileg labilisak, lusták, tudatlanok. A legtöbb pszichiátriai beteg veszélyes és ijesztő. A pszichiátriai beteg nem képes életével kapcsolatos önálló, ésszerű döntésre. Ha a pszichiátriai beteg visszautasítja, hogy antipszichotikumot szedjen, ez irracionalitásának jele, s egyben a kötelező intézeti kezelés indokoltságának a bizonyítéka. A pszichiátriai betegség tényét a laikusok is könnyen fel tudják ismerni, hiszen az „őrült” viselkedés jellemzői jól ismertek. A „bolond”, „őrült”, „félnótás” szavak használata elfogadott, míg máshol hasonlóan pejoratív szavak használata súlyosan sértő, diszkriminatív. A pszichiátriai betegeket be kell zárni, távoli, zárt intézetekben kell őket tartani, mert jelenlétük veszélyes a társadalomra. A bűncselekményt elkövető elmebetegek kényszergyógykezelése csak arra jó, hogy az ilyen emberek megússzák a jogosan kiszabható büntetést. Sok a visszaélés ilyen esetekben, olyanokat is elmebetegnek tekintenek és nem büntethetőnek nyilvánítanak ilyenkor, akiknek valójában börtönben lenne a helyük.

3 Az előítélet olyan kedvezőtlen attitűd valamivel szemben, amely a dolog tendenciáit tekintve szélsőségesen sztereotipizált,érzelmi töltéssel rendelkezik, s csak igen nehezen változik meg ellentétes információ hatására. Az előítélet olyan kedvezőtlen attitűd valamivel szemben, amely a dolog tendenciáit tekintve szélsőségesen sztereotipizált,érzelmi töltéssel rendelkezik, s csak igen nehezen változik meg ellentétes információ hatására. A pszichiátriai stigmatizáció egyfajta hibás képzettársítás: a mentális betegségek vélt összekapcsolása valamiféle szégyellnivaló, megbotránkoztató dologgal. A pszichiátriai stigmatizáció egyfajta hibás képzettársítás: a mentális betegségek vélt összekapcsolása valamiféle szégyellnivaló, megbotránkoztató dologgal. Hajlamot feltételez az ösztönbűnözésre, az erőszakos cselekedetekre. Hajlamot feltételez az ösztönbűnözésre, az erőszakos cselekedetekre.

4 Az előítélet káros hatásai  A megbélyegzettség sokféle rejtett terhet generál  gátakat emel a pszichiátriai ellátás résztvevői közé,  a megfelelő ellátás elutasítását eredményezi,  késlelteti a gyógyulást,  megkülönböztetésekhez vezet a forráselosztásban  A pszichiátriai beteg sokszor más megítélés alá esik mint a szomatikus beteg.

5 Címkézés – diagnózis Címkézés – diagnózis Sztereotípiák Sztereotípiák Filmek ( pl. Hannibal Lecter pszichopata gyilkos, a mentális betegség démonikus megszállottságként való ábrázolása pl. Ördögűző ) Filmek ( pl. Hannibal Lecter pszichopata gyilkos, a mentális betegség démonikus megszállottságként való ábrázolása pl. Ördögűző ) Bulvár lapok - néhány, mentális beteg által elkövetett erőszakos cselekedetre összpontosítanak. Bulvár lapok - néhány, mentális beteg által elkövetett erőszakos cselekedetre összpontosítanak. Mentális betegség = erőszak Mentális betegség = erőszak Antistigma küzdelem: Antistigma küzdelem: Levélírási kampány Levélírási kampány stigmákról készült publikációk stigmákról készült publikációk a mentális zavarokkal élő emberek egyre rokonszenvesebb ábrázolásai is megtalálhatóak a mentális zavarokkal élő emberek egyre rokonszenvesebb ábrázolásai is megtalálhatóak Híres bélyegviselők Híres bélyegviselők

6 2001-ben végzett közvéleménykutatás (TÁRKI) szerint a megkérdezett szkizofréniában szenvedő betegek 62%-a tapasztalt már diszkriminációt, megkülönböztetést betegsége miatt. 2001-ben végzett közvéleménykutatás (TÁRKI) szerint a megkérdezett szkizofréniában szenvedő betegek 62%-a tapasztalt már diszkriminációt, megkülönböztetést betegsége miatt. A legnagyobb hátrányt a munka és a családi kapcsolatok terén tapasztalták. A legnagyobb hátrányt a munka és a családi kapcsolatok terén tapasztalták.

7 Mit tehet az ápoló? Az előítélet és a megbélyegzés, a tudatlanság és mítoszok talaján alakul ki. Az előítélet és a megbélyegzés, a tudatlanság és mítoszok talaján alakul ki. Tartsd mindig szem előtt a következő gondolatokat, amikor az emberekkel, az elmebetegségről beszélsz: Tartsd mindig szem előtt a következő gondolatokat, amikor az emberekkel, az elmebetegségről beszélsz:  Az elmebetegségek hátterében, mindig van egy határozott biológiai komponens.  Az elmebetegség kihat a gondolkodásra, viselkedésre, érzésekre, és ítélőképességre.  Az érintett személyek teljesítőképessége nagy ingadozást mutat.  Az elmebetegségek nem fertőzőek, vagy veszélyesek.  Az elmebetegség, nagyon széles körben elterjedt betegségnek tekinthető.  Az orvostudomány nem tud sokat az elmebetegségről. Nem ismert a betegséget kiváltó tényező, a gyógymód, vagy a megelőzés lehetősége.  Vannak olyan idők, amikor a kezelések tompíthatják a betegség tüneteit, bizonyos betegeknél, csak úgy, mint a rákos megbetegedések, vagy cukorbetegség eseteiben.  Az elmebetegség nagyon súlyosnak tekinthető, ami gyakran krónikus formát ölt.  Az elmebetegségek hatalmas érzelmi és anyagi terhet rónak a családokra és az államra.  Szánalmasan kevés pénz áll a kutatás, és a kezeléshez szükséges tárgyi feltételek támogatására.

8 Mit tehet a beteg? Ön döntheti el, kinek beszél betegségéről, és milyen részletességgel. Ön döntheti el, kinek beszél betegségéről, és milyen részletességgel. Vegyen részt megfelelő kezelésben! Vegyen részt megfelelő kezelésben! Legyen olyan emberek között, akik támaszt nyújtanak! Legyen olyan emberek között, akik támaszt nyújtanak! Fejezze ki nyíltan elvárásait! Fejezze ki nyíltan elvárásait! Ne tekintse magát a betegségével egyenlőnek! Ne tekintse magát a betegségével egyenlőnek! Ossza meg tapasztalatait! Ossza meg tapasztalatait! Csatlakozzon egy támogató csoporthoz! Csatlakozzon egy támogató csoporthoz!

9 Küzdelem a stigmatizáció ellen A társadalom pszichiátriával kapcsolatos ismereteinek növelése. A társadalom pszichiátriával kapcsolatos ismereteinek növelése. Nyitott kapuk a pszichiátrián. Nyitott kapuk a pszichiátrián. AZ ELFOGADÁS ELŐSEGÍTÉSE (USA tanulmány) AZ ELFOGADÁS ELŐSEGÍTÉSE (USA tanulmány) A továbbiakban is bővítsd ismereteidet, és mások ismeretét. A továbbiakban is bővítsd ismereteidet, és mások ismeretét. Hozzáállásodból sugározzon annyi elfogadás és együttérzés, amennyi csak tőled telik. Hozzáállásodból sugározzon annyi elfogadás és együttérzés, amennyi csak tőled telik. Vegyél részt az Elmebetegek Konföderációjának országos, megyei, vagy helyi ülésein. Vegyél részt az Elmebetegek Konföderációjának országos, megyei, vagy helyi ülésein. Aktívan reagálj a médiában, barátok és rokonok szájából elhangzó előítéletekkel színezett, helytelen információkra. Aktívan reagálj a médiában, barátok és rokonok szájából elhangzó előítéletekkel színezett, helytelen információkra. Írj levelet a törvényhozó szerveknek, egyetértésedet fejezve ki a ráfordított támogatások növelése, az egészségügyi helyzet javítása, stb. terén. Írj levelet a törvényhozó szerveknek, egyetértésedet fejezve ki a ráfordított támogatások növelése, az egészségügyi helyzet javítása, stb. terén. Vállalj önkéntes munkát olyan ügynökségeken, melyek az elmebetegségben szenvedők érdekében hajtanak végre feladatokat, illetve csatlakozz olyan segélyező-csoportokhoz, melyek családok és barátok megsegítésére szerveződtek. Vállalj önkéntes munkát olyan ügynökségeken, melyek az elmebetegségben szenvedők érdekében hajtanak végre feladatokat, illetve csatlakozz olyan segélyező-csoportokhoz, melyek családok és barátok megsegítésére szerveződtek. Ajánld fel segítségedet olyan családoknak, ahol hasonló problémákkal küszködnek. Ajánld fel segítségedet olyan családoknak, ahol hasonló problémákkal küszködnek. Vess be minden olyan különleges adottságot vagy rejtett tartalékot, amivel rendelkezel (írói adottság, filmkészítés, képzőművészet) annak érdekében, hogy megismertesd az emberekkel az elmebetegséget, és kivívd együttérzésüket. Vess be minden olyan különleges adottságot vagy rejtett tartalékot, amivel rendelkezel (írói adottság, filmkészítés, képzőművészet) annak érdekében, hogy megismertesd az emberekkel az elmebetegséget, és kivívd együttérzésüket.


Letölteni ppt "Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban. Gyakori mítoszok a betegekkel kapcsolatban A pszichiátriai betegek deviánsok, gyenge akaratúak, erkölcsileg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések