Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák"— Előadás másolata:

1 Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák
Interaktív táblák Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák

2 Egy kis töri… tábla, írásvetítő, fehér tábla,
számítógép, projektor, ppt zsúrkocsi tábla pc interaktív táblák

3 Az interaktív tábla fogalma
Az interaktív (fehér) tábla („interactive whiteboard”) egy eszközrendszer, mely magába foglalja magát a táblát (általában beépítve az interaktív eszközt – érintőképernyőt), egy számítógépet és egy projektort, valamint szükség szerint további kiegészítő eszközöket. A táblát a gépen futó szoftverek vezérlik, lehetővé téve használatukat.

4 DEF Olyan ikt eszköz amely egy szoftver segítségével úgy kapcsolja össze a táblát egy pcvel(és projektorral), hogy az a  tábla érintés érzékeny felületről vezérelhető lesz, továbbá a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak. Később újra felhasználhatóak.

5 A rendszer képes… a számítógép monitorán megjelenített dolgokat a táblára vetíteni a tábla segítségével (a vezérli felületen) az ujjunkkal, vagy egy speciális tollal a felhasználó a számítógépet irányíthatja. A tábla így egy számítógéphez csatlakoztatott nagy „érintőképernyővé”, szakmailag bemeneti perifériává válik, ahol az egeret a kezünk, vagy egy digitális toll helyettesíti. A toll többféle lehet, helyettesítheti az egérfunkciókat, illetve több esetben írni is lehet vele a táblára a hagyományos módon A végzett tevékenységek a számítógépen elmenthetők, tetszőleges időpontban újra vetíthetők, felhasználhatók.

6 Megjelenése 1990 - multinacionális vállalatok 2002 - külföldön
Itthon a cél: 2010-ig tanteremből ben legyen tábla aktívtábla csomag: számítógép projektor tábla és ezt interaktívvá tevő eszköz

7 Működési elv A tábláknak az interaktivitás (vezérlés) módja szerint van ujjal írható és tollal írható változata. Puha tábla Kemény tábla

8 Puha tábla Ellenállás változáson alapul Pl.:
Tábla keretében infra led érzékel https://www.youtube.com/watch?v=otRg8gaZXk8#t=34

9 Kemény tábla két kemény műanyag réteg között érzékelő réteg
vagy a táblába van beépítve egy érzékelő réteg, mely az elektronikus toll érintését érzékeli vagy nem a tábla érzékel, hanem egy külön vevő egység, mely a toll „adását” fogja, ha hozzáérintik a táblához, ultrahang, infravörös A táblaszoftveren kívül a rendszer működésének alapfeltétele egy meghajtó program (driver) jelenléte is. E program az egyszeri telepítése után a háttérben biztosítja a működést, a felhasználó nem dolgozik vele közvetlenül.

10 Fajtái szerint fixen falra rögzített gurítható méret szerint

11 Egyéb eszközök… Feleltető eszközök: az elektronikus módon zajló mérés egyik eszköze. Nemcsak feleletválasztós, hanem már nyílt kérdések is megfogalmazhatók. A többsoros kijelzővel rendelkező válaszadó egységek a tanulók kezében rádiófrekvenciás kapcsolatban vannak a vevő egységgel. Külön program felügyeli a működést. Lehetőséget ad a tanulói azonosításra (felsőoktatás), a táblán látható kérdésekre adott válaszok rögzítésére, (igaz-hamis, több válasz – többszöri javítással, numerikus és szöveges adatbevitel) adatbázisban való tárolására, az eredmények csoportos, illetve hallgatónkénti kiértékelésére, statisztikák megjelenítésére.

12 Digitális palatábla vezeték nélküli digitális rajztábla, melynek segítségével a pedagógus a terem tetszőleges pontjáról vezérelheti a táblát A tanár átadhatja az eszközt a diáknak aki így a helyéről csatlakozik be a tábla vezérlésébe Több ilyen eszköz is csatlakoztatható egyszerre a számítógéphez (be és kikapcsolhatók) Nagy hatótávolság, hosszú üzemidő

13 Interaktív monitor olyan eszköz, mely lehetőséget ad az előadó számára az oktatói számítógép monitorának felületére (tollal) történő írásra. megjegyzéseket lehet fűzni a kivetített tartalmakhoz, a kiemelésekkel növelheti a tartalom érthetőségét iPanel, pl., ha nagy a kivetítő (takarás)

14 Táblaszoftver Az adott táblához kifejlesztett jogvédett program, mely gazdag, típustól függően eltérő funkcionalitásával biztosítja a tábla működését, oktatási alkalmazását. Segítségével elkészíthetők a tanulói beavatkozást is biztosító interaktív, multimédiás tananyagok, támogatva a többek közt a mentést, a korábbi anyagok megnyitását Működik a tábla jelenléte nélkül is (tehát otthon gyakorolható…)

15 Táblatípusok Gyártók szerint sokféle tábla létezik. Mindegyik teljes rendszert kínál, saját táblaszoftverrel, valamint (internetes) támogatási rendszerrel rendelkezik. Néhány típus a teljesség igénye nélkül 26 féle tábla van itthon forgalomban  További irodalom: Bedő Andrea – Schlotter Judit: Az interaktív tábla Egy kis „demonstráció”:

16 Statisztika 2007-ben az informatikai analfabetizmus aránya EU 40%
Itthon 50-60% Török 80%

17 Köszönöm a megtisztelő figyelmet


Letölteni ppt "Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések