Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vízkereszt és farsang. Vízkereszt (január 6.) A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete Víz Víz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vízkereszt és farsang. Vízkereszt (január 6.) A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete Víz Víz."— Előadás másolata:

1 Vízkereszt és farsang

2 Vízkereszt (január 6.) A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete Víz Víz –tisztálkodás –keresztelkedés

3 Szokások Vízszentelés Vízszentelés –a víz tisztító ereje –megtisztulás –bajelhárítás Házszentelés Házszentelés –katolikus szokás –villámcsapás, rontás ellen véd a felirat: 20 G+M+B 11

4 Szokások „háromkirályjárás” „háromkirályjárás” –(Heródes-játék) –bibliai történet –adománykérő-, ünnepköszöntő –kiugratható csillag

5 Farsang vízkereszttől hamvazószerdáig (nagyböjt kezdőnapja) vízkereszttől hamvazószerdáig (nagyböjt kezdőnapja) kezdete állandó, vége változó kezdete állandó, vége változó „farsang farka” „farsang farka” –vasárnap-hétfő- húshagyó kedd Karnevál (Velence, Rio de Janeiro…) Karnevál (Velence, Rio de Janeiro…)

6 Farsangi szokások Alakoskodás Alakoskodás –gólya, kecske, ló, medve Böjt és farsang párviadala (Cibere- Konc) Böjt és farsang párviadala (Cibere- Konc) Rönk-, tuskóhúzás Rönk-, tuskóhúzás (ál-lakodalom) (ál-lakodalom)

7 Busójárás Mohácsi délszláv szokás Mohácsi délszláv szokás legenda: a törökök elűzésére, legenda: a törökök elűzésére, valóság: a gonosz szellemek és a tél elűzése nagy zajjal. valóság: a gonosz szellemek és a tél elűzése nagy zajjal.


Letölteni ppt "Vízkereszt és farsang. Vízkereszt (január 6.) A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete A karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang kezdete Víz Víz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések