Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10 nevezetes híd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10 nevezetes híd."— Előadás másolata:

1 10 nevezetes híd

2 Golden Gate

3 1. San Francisco (USA) – Golden Gate
A Golden Gate Bridge az a híd, amelyre a szakemberek azt mondták, képtelenség megépíteni, tekintettel a könyörtelen környezeti hatásokra: állandó erózió, pusztító hurrikánok, erős víz alatti áramlatok és földrengések. A mérnökök és kivitelezők azonban alaposan rácáfoltak a kétkedőkre, és egy olyan hidat emeltek, amely számára még a 160 kilométer per órás szélrohamok se jelentenek veszélyt, és itt a kilenc méteres kilengés is még "normálisnak" számít. A híd szülőatyja Joseph Strauss hídépítő mérnök ben adták át a forgalomnak, 27 évig tartotta a világ leghosszabb hídja címet.

4 Brooklyn bridge

5 2. New York (USA) – Brooklyn híd
Ez az egyik legöregebb függőhíd, ami Manhattant köti össze Brooklynnal. A legnagyobb függőhíd és az első acélkábeles függőhíd a világon. Sokáig a világ nyolcadik csodájaként emlegették. Építője, Johann August Röbling akkor határozta el, hogy benyújtja a több száz méter hosszú híd tervét, amikor szembesült a tél okozta problémával: az East River-en való alig 10 perces hajóutat jégtáblák tetté átkelhetetlenné. A Brooklyn híd két tornya a mérnök szülővárosában, Mühlhausenben magasodó Divi-Blasii templom tornyait mintázzák. A hídavatón a stabilitást és a biztonságot 21 elefánt felvonulásával szemléltették. Röbling a híd építése során keszonbetegséget kapott (légembólia), és a hídavatón csak tolószékben vehetett részt.

6 Ponte Du Garde

7 3. Remoulins (Franciaország) – Ponte Du Garde
A római kori vízvezeték Franciaország déli részén húzódik. A három szintű híd több funkciónak felel meg. A legalsó szinten közúti közlekedésre szolgál: 6 méter széles, 22 méter magas. A középső szint tartópillérként szolgál: 4 méter széles, 20 méter magas. A legfelső szintje fedett vízvezetékként szállítja az Uzés forrás vizét: 3 méter széles, 7 méter magas. Maga a híd egy 50 km-es vízvezeték része, a teljes szakasz lejtése 34 cm/km , melynek átbocsátó képessége naponta 20,000 köbméter.

8 Ponte Vecchio

9 4. Firenze (Olaszország) – Ponte Vecchio
Az Öreg híd illetve Régi híd az Arno folyón ível át. Máig viták folynak tervezőjét illetően: nem tudni pontosan Neri de Fioravanti vagy Taddeo Gatti munkája. Az ötvösök, aranyművesek műhelyeivel oldalt megtoldott hidat az aranyművesek utcájaként is emlegetik. Közepén egy folyosó húzódik, mely összeköti a Pitti-palotát és az Ufizzi Galériát. A folyosó Giorgio Vasari tervei szerint készült 1564-ben, az egyik Medici herceg esküvőjére.

10 Kintai híd

11 5. Ivakuni (Japán) – Kintai híd
Ez az ötlyukú híd fából készült híd Kína egyik látványossága. Josikava Hiroka emeltette 1673-ban ben egy tájfun tönkretette, ezért 1953-ban újjáépítették, de egyre rozogább és veszélyesebb lett, ezért mintegy 50 évnyi restauráláson esett át.

12 Iron Bridge

13 6. Anglia – Iron Bridge /Vashíd/
Ez az első öntött vashíd a világon. Shropshire grófságban, Coalbrookdale közelében íveli át a Severn folyót. A vasmonstrum Thomas Farnolls Pritchard ötlete alapján épült meg. Az előre gyártott elemeket a helyszínen állították össze, de szegecseket nélkülözve, mindössze ékek és fogazatok segítségével. Az egyes részeket a coalbrookdale-i vasgyárban készítették. A világörökségi címet viselő híd teljes súlya 384 tonna, fesztávja 30,6 méter.

14 Pontcysyllte akvadukt

15 7. Llangollen (Wales) – Pontcysyllte akvadukt
A wales-i hidat Thomas Telford és William Jessop tervezte, kivitelezte 1796 és 1801 között. 307 m-es vasszerkezetét kőpillérek támasztják alá 39 m-es magasságban. A kecses, 14 méteres nyílásokkal szabdalt akvadukt érdekessége, hogy vizet szállít; segítségével az Ellesmere csatorna folydogálhat a szakadék felett. A csatornán két helyi révész irányítja az egyszerre 12 utast szállító bárkát.

16 Tsing Ma

17 8. Hong Kong (Japán) – Tsing Ma
Az időjárási jelenségeknek ellenálló hidat úgy építették, hogy kivédje a tájfunok okozta természeti károkat. Ezt emeletes hídszerkezet megépítésével oldották meg. A japán függőhídon közúti és vasúti közlekedés folyik és közben igen fontos hajózási csatornán ível át. Két pillére között 1377 méter a fesztávolság.

18 Confederation Bridge

19 9. Kanada – Confederation híd
A híd a leghosszabb a világon, mely időszakosan befagyó víz felett ível át. A híd elkészültét megelőzően télvíz idején az Edward-sziget és New Brunswick között jégtáblák közt bukdácsoló komppal voltak kénytelenek közlekedni az emberek. Középrésze 11 kilométer, 44 pilléren fekszik, a pillérek közötti távolság 250 méter.

20 Mostari Stari

21 10. Mostar (Bosznia-Hercegovina) – Öreg-híd
A Neretva folyó felett egyensúlyozó hidat 1566-ban építették a törökök és egy oszmán épületegyütteshez csatlakozik. A muzulmán bosnyákok és keresztény horvátok között dúló háborúzások során a híd felrobbant, helyreállítását akadályozta, hogy nem volt eredeti tervrajz a középkori hídról. A béke és egység jelképét az eredeti építőkövek bevonásával próbálták újjáépíteni, de azok alkalmatlanok voltak. Nehézséget okozott, hogy a manapság használt habarcs nem volt megfelelő, a kötőanyagot – egy ősi recept alapján – citromból, kecskeszőrből, csontporból és tojássárgájából keverték.


Letölteni ppt "10 nevezetes híd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések