Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatika Kádár Zoltán MF08-K2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatika Kádár Zoltán MF08-K2."— Előadás másolata:

1 Informatika Kádár Zoltán MF08-K2

2 Az asztali számítógépek napjainkban a legszélesebb körben elterjedt informatikai eszközök, sokszor találkozhatunk velünk munkánk vagy magánéletünk során. Ideális választás lehet, amennyiben nem szempont a mobilitás, inkább a vonzó árat és ehhez kapcsolódva a nagyobb teljesítményt tartjuk szem előtt. Vásárlás előtt azonban mindenképpen érdemes átgondolnunk, mire is szeretnénk használni, milyen alkalmazások fognak futni rajta és ehhez optimalizáljuk. Így elkerülhetjük a feleslegesen megvásárolt teljesítmény megfizetését. Formailag ugyanúgy mint a belső felépítésüket tekintve is igen széles skálát fednek le napjaink PC-i. A normál, különböző nagyságú torony és fekvő kivitelű számítógépházak természetesen több bővítési lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, mint a szintén fektetett vagy álló kivitelű vékonyabb slimm vagy ultraslimm házak.

3 A vezetéknélküli kommunikációs techonológiák fejlődésével párhuzamosan -, egyre inkább teret nyernek mind otthonunkban, mind munkahelyünkön, a különböző mobil számítógépek. Leginkább a notebookok terjedtek el, de egyre gyakrabban találkozhatunk PDA - val (kézi számítógép, melynek manapság egyre népszerűbb felhasználási módja - többek között - a különböző navigációs rendszerek futtatása), Tablet PC - vel is (ami tulajdonképpen egy érintőképernyővel és kézírásfelismerő szoftverrel ellátott notebook , melyet digitális jegyzettömbként is használhatunk). Az otthoni, vagy általános irodai felhasználású mobil eszközök esetében inkább az ár, illetve a hozzá tartozó teljesítmény lehet a meghatározó vásárláskor, míg nagyobb mobilitást követelő felhasználás esetén lehet a méret, a súly, a rázkódásvédelem illetve az akkumulátor teljesítménye is. Elsősorban a HP, a Fujitsu Siemens és a Lenovo termékeit forgalmazzuk, de más gyártók (DELL, Asus, Acer, Toshiba) termékeit is kedvező kondíciókkal tudjuk beszerezni.

4 Egyre többen és egyre gyakrabban merítünk az Adatfolyamból mind információszerzés, mind kikapcsolódás, vagy szórakozás céljából. A Világháló és az itt fellelhető tudás egyre természetesebbé válik számunkra azaz, az átlag felhasználók számára. Mindennapi tevékenységünk szerves részévé vált a technológia e új csodája és bár nem értjük pontosan működését mégis magabiztosan kezeljük. Ez pont olyan, mint ahogy a sütő, vagy a fagyasztó működésének pontos képleteit sem értjük, de használjuk mindennapi életünkben.

5

6 A PC létét jelenleg az égvilágon semmi sem veszélyezteti - állítják a szakemberek. Figyelembe véve a napjainkban használt egymilliárd számítógépet és azt, hogy ez a szám a következő években csak nőni fog, nem felelőtlenség ilyet kijelenteni. S hogy mi a PC sikerének a titka? Nos, erre a kérdésre Craig Barrett, az Intel vezetője így reagált: "Az a tény, hogy a PC-t mindig tovább lehet bővíteni és fejleszteni és nemcsak egy egyetlen funkcióval rendelkező gép, nos, ez a PC legnagyobb jelenlegi előnye." Más véleményen van ugyanakkor Ken Sakamura, a Tokiói Egyetem informatikai professzora, aki szerint ugyan Japánban az emberek 80 százaléka használ tágabb értelemben vett PC-t, azonban ezeknek a készülékeknek csupán a két százaléka egy számítógép. "A többi eszközt a mobiltelefonok, a faxok, a fénymásolók, a felvonók, az autók, a klíma- és a konyhai berendezések teszik ki, vagyis minden olyan termék, amiben van valamilyen chip"

7 Érdekesség Az izraeli nano számítógép az első olyan DNS alapú automata, amelyben mind a bemeneti, kimeneti adatok, mind pedig a hardver és a szoftver biomolekulákból épül fel. A "készülék" programozása nem áll másból, mint a végrehajtandó műveleteknek megfelelő DNS-szekvencia kiválasztásából. Az automata ezt elegyíti a beviteli DNS-szekvenciával, majd egy eredménymolekulát állít elő. Az egybillió összetevőből álló számítógép egyetlen kémcsőben elfér, és 99,8%-os pontossággal hajt végre másodpercenként egymilliárd műveletet. Nyilvánvaló, hogy a felfedezés gyakorlati hasznosítása még jó néhány évet várat magára, ugyanakkor a kutatók szerint az automata alapja lehet olyan jövőbeni DNS alapú számítógépeknek, melyek az emberi sejtekben működve képesek a potenciális betegségre utaló jeleket figyelemmel kísérni, és az azt semlegesítő ellenanyagot szintetizálni.

8 A kutatók szerint a DNS alapú automaták a miniatürizálás új korszakát jelenthetik. Hiszen a DNS egyetlen köbcentiméteren több információt képes tárolni, mint egybillió CD. Amint azt Shapiro elmondta: "az elő sejtek elképesztő molekuláris gépeket tartalmaznak, melyek a DNS-hez és RNS-hez (ribonukleinsav) hasonló információkódoló molekulákat oly módon képesek manipulálni, ami alapvetően nagyon hasonlít a számítógépekben is alkalmazott számításokhoz."

9 A társadalom nagyrésze még mindig nem dolgozta fel a XX
A társadalom nagyrésze még mindig nem dolgozta fel a XX. század végén berobbant információs társadalmat, ennek ellenére a fejlődés nem lassul, hanem épp ellenkezőleg, egyre komolyabb iramban lépked az újdonságok felé. A világ még csak most közeledik a robotok korszaka felé. Vajon az ember egy csodát vagy a saját pusztulását teremti meg.

10 Vége


Letölteni ppt "Informatika Kádár Zoltán MF08-K2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések