Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CUKORIPARI ALAPANYAGOK SZÁNTAINÉ DR. KŐHEGYI KATALIN EGYETEMI ADJUNKTUS BCE, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR GABONA ÉS IPARINÖVÉNY TECHNOLÓGIAI TANSZÉK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CUKORIPARI ALAPANYAGOK SZÁNTAINÉ DR. KŐHEGYI KATALIN EGYETEMI ADJUNKTUS BCE, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR GABONA ÉS IPARINÖVÉNY TECHNOLÓGIAI TANSZÉK."— Előadás másolata:

1 CUKORIPARI ALAPANYAGOK SZÁNTAINÉ DR. KŐHEGYI KATALIN EGYETEMI ADJUNKTUS BCE, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR GABONA ÉS IPARINÖVÉNY TECHNOLÓGIAI TANSZÉK

2 CUKOR MONO- és DISZACHARIDOK SZACHARÓZ - DISZACHARID (GLÜKÓZ és FRUKTÓZ) SZINTÉZISE NÖVÉNYEK ÁLTAL (NÁDCUKOR v. RÉPACUKOR)

3 TERMESZTÉS TÖBB MINT 100 ORSZÁG TRÓPUS, SZUBTRÓPUS, A FÖLD DÉLI FÉLTEKÉN CUKORNÁD – A CUKOR 74 %-A MÉRSÉKELT ÉGÖV, A FÖLD ÉSZAKI FÉLTEKÉN CUKORRÉPA – A CUKOR 26 %-A

4 TERMESZTŐ KÖRZETEK CUKORRÉPA CUKORNÁD (illovosugar.com)

5 CUKORRÉPA CUKORNÁD

6 CUKORRÉPA (FAOSTAT, 13 SEPTEMBER 2006 ) Area Harvested (million Ha) 6,0036,0375,6715,4975,418 Yield (tonnes/Ha) 38,242,640,545,344,5 Production (million tonnes) 229,3257,2229,9249,1241

7 CUKORNÁD (FAOSTAT, 13 SEPTEMBER 2006 ) Area Harvested (million Ha) 19,720,420,820,419,7 Yield (tonnes/Ha) 64,165,265,3 65,6 Production (million tonnes)

8 TERMELŐK MILLIÓ TONNA CUKOR A TÍZ „ORSZÁG” A VILÁG CUKOR TERMELÉSÉNEK %-T ADJA AZ EU %-T European Union (EU) Southern African Development Community (SADC)

9 CUKOR ELŐÁLLÍTÁ- SÁNAK RELATÍV KÖLTSÉGEI

10 FOGYASZTÁS  ÉVENTE GLOBÁLISAN 2 %-AL NŐ  A CUKOR 69 %-A A TERMESZTŐ ORSZÁGOKBAN KERÜL ELFOGYASZTÁSRA (WORLD: 25kg/fő)

11 CUKORRÉPA

12 CUKORRÉPA – RENDSZERTANI BESOROLÁS Chenopodiales – Libatopvirágúak rendje Chenopodiaceae – Libatopfélék családja Beta – répa nemzetség - fedéllel nyíló tok - húsos répatest A termesztett répa alakkörének összefoglaló neve: Beta vulgaris

13 CUKORRÉPA – RENDSZERTANI BESOROLÁS Beta vulgaris FELOSZTÁSA  TAKARMÁNYRÉPÁK  CUKORRÉPA – Beta vulgaris L. var. altissima (saccharifera)  SÖTÉTSÁRGA HÚSÚ ÉTKEZÉSI RÉPA  CÉKLA, MÁNGOLD

14 CUKORRÉPA EREDETE ÉS TERMESZTŐ HELYEI

15 CUKORRÉPA MAGRAFF NÉMET VEGYÉSZ, SZILÉZIAI FEHÉRRÉPA KÉTÉVES NÖVÉNY: 1. ÉV RÉPATEST, LEVÉLKORONA 2. ÉV VIRÁGOS HAJTÁS MAGÉRLELÉS MÉLYEN GYÖKEREZŐ, HOSSZÚ MEGVILÁGÍTÁST IGÉNYEL CUKORFELHALMOZÁS

16 VEGETATÍV FEJLŐDÉS

17 FEJ –EPICOTYL: NYAK -HIPOCOTYL GYÖKÉRTEST – RADIX: GYÖKÉR FAROK KORONA KARAJ

18 CUKORRÉPATEST RÉSZEI A RÉPAFEJ (EOICOTYL): A RÉPATEST HOSSZÁNAK KB. 15 %-A, RÖVID SZÁRTAGÚ TŐSZÁR, TÖMÖTT LEVÉLRÓZSA, SOK NEM CUKOR ANYAG - LEVÁGÁS, ELTÁVOLÍTÁS, FEJNAGYSÁG FÜGG: FAJTÁTÓL, TERMESZTÉSI KÖRÜLMÉNYEKTŐL (RÉPAFEJ NÉHA ÜREGES- NÖVÉNY PUSZTULÁSÁHOZ VEZETHET) A RÉPANYAK (HIPOCOTYL): CUKORGYÁRTÁSHOZ FELHASZNÁLÁSRA KERÜL, FELSŐ RÉSZÉT A LEGALSÓ LEVELEK, ALSÓ RÉSZÉT A GYÖKÉRBARÁZDA HATÁROLJA, SZÍNE, ALAKJA FAJTÁRA JELLEMZŐ, FELSZÍNRE KERÜLVE MEGZÖLDÜL

19 CUKORRÉPATEST RÉSZEI GYÖKÉRTEST FELSŐ RÉSZ: MEGVASTAGODOTT KARÓGYÖKÉR ALSÓ RÉSZ: GYÖKÉRFAROK (1-2 cm KISEBB ÁTMÉRŐ) KÉT OLDALÁN GYÖKÉRBARÁZDA, OLDALGYÖKEREK KIINDULÁSA, JELLEGZETES ALAKTANI BÉLYEG FŐGYÖKÉR ELÁGAZIK – GAZDASÁGI ÉRTÉK ROMLIKű ALAKTANI INDEXEK RÉPATEST NAGYSÁGA, ALAKJA – TECHNIKAI, TECHNOLÓGIAI FONTOSSÁGA

20 CUKORRÉPATEST SZÖVETEI CSONTSZÍNŰ MÁSODLAGOS BŐRSZÖVET (PERIDERMA) KERESZTMETSZETÉN: 8-12 EDÉNNYALÁBGYŰRŰ SZÁLLÍTÓSZÖVET KÖZÖTT PARENCHIMATIKUS KÖZTES SZÖVET A RÉPANYAK FELOSŐ RÉSZÉN TÖBB EDÉNNYALÁB EGYESÜL, KEVESEBB PARENCHIMA SEJT EDÉNNYALÁBOK- KÖRKÖRÖS ELHELYEZKEDÉS EDÉNNYALÁB: FLOEM (HÁNCS-TÁPANYAGOT SZÁLLÍTÓ), XYLEM (FA-VIZET SZÁLLÍTÓ) PARENCHIMASEJTEK RAKTÁROZÓ SZEREPET TÖLTENEK BE, A RÉPATERST 2/3-A PERENCHIMASEJT (KEREKDED NAGY SEJTEK NAGY VOKUOLUMMAL, EBBEN RAKTÁROZÓDIK A CUKORTARTALMÚ SEJTNEDV)

21 ALAKTANI JELLEMZŐK ALAKTANI INDEXEK: FEJINDEX: FEJ TÖMEGE/GYÖKÉR TÖMEGE KARCSÚSÁGI INDEX (FAJTAJELLEMZŐ, VÍZELLÁTOTTSÁG): GYÖKÉRTEST HOSSZA/LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐ ALAKINDEX: A RÉPA HOSSZÁNAK FELÉNÉL MÉRT ÁTMÉRŐ/A LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐ

22 KÉMIAI ÖSSZETÉTEL BEFOLYÁSOLJA: FAJTA IDŐJÁRÁSI VISZONYOK AGRONÓMAI TÉNYEZŐK (TALAJ, TÁPANYAGELLÁTÁS, ÖNTÖZÉS) MEGBETEGEDÉSEK, FERTŐZÉSEK AZ ÉRETTSÉG FOKA A BETAKARÍTÁST KÖVETŐ KEZELÉSEK

23 ÉGHAJLAT ÉS TERMŐHELY VEGETÁCIÓS IDŐ: ÁPR 1-SZEPT. 30. HŐMÉRSÉKLET: °C, ALATTA ÉS FÖLÖTTE AZ ASSZIMILÁCIÓ KORLÁTOZOTT, HŰVÖSEBB ÉJSZAKÁK, KEVESEBB VESZTESÉG VEGETÁCIÓ ALATTI TÚLZOTT HIDEG, KORAI FELMAGZÁS, JELENTŐS CUKORVESZTESÉG CSAPADÉK: mm, ÖNTÖZÉS, CSAPADÁKELOSZLÁS NAPFÉNYTARTAM TALAJ: BARNAFÖLDEK (TENGERMELLÉKI) MEZŐSÉGI TALAJ (CSERNOZJOM), pH 7,5

24 KÉMIAI ÖSSZETÉTEL CUKOR: LEVELEK SZINTETIZÁLJÁK A CUKOR SZÁLLÍTÁSA: NAGYOBB RÉSZE A GYÖKÉR FELÉ (135 cm/óra), KISEBB RÉSZE A FEJLŐDŐ LEVELEKBE GYÖKÉRBEN: 20% LÉGZÉSRE 16% SEJTFAL ÉPÍTÉSRE, EGYÉB OLDHATÓ VEGYÜLETEK KÉPZŐDÉSE 64% RAKTÁROZÓDIK A VAKUOLUMOKBAN

25 KÉMIAI ÖSSZETÉTEL A GYÖKÉR FRISS TÖMEGÉRE SZÁMÍTOTT SZÁRAZANYAG-TARTALOM: 25% SZÁRAZANYAGON BELÜL: 17 % OLDHATATLAN SEJTFAL KOMPONENSEK 73 % CUKOR (FRISS TÖMEGRE SZÁMÍTVA %) 10 % EGYÉB OLDHATÓ (NEM SZACHARÓZ) KOMPONENS A KÉMIAI ÖSSZETÉTEL A GYÖKÉRTEST KÜLÖNBOZŐ RÉSZEIBEN ELTÉRŐ!

26 NEM SZACHARÓZ KOMPONENSEK OLDHATÓ KOMPONENSEK NITROGÉN-TARTALMÚ KOMPONENSEK: FEHÉRJÉK, BETAIN, AMIDOK, AMINOSAVAK, NITRÁTOK, PURIN ÉS PIRIMIDIN VEGYÜLETEK NITROGÉNMENTES KOMPONENSEK: GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, RAFFINÓZ, GALAKTÓZ, ARABINÓZ SZERVES SAVAK (MONO-, DI- TRI-KARBONSAVAK NYOMOKBAN TRIGLICERID ÁSVÁNYI ANYAGOK: K, Ca, Mg, Na OLDHATATLAN, SZILÁRD KOMPONENSEK ELSŐSORBAN VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK

27 CUKORNÁD

28 CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum- óriás S. officinarum - nemes cukornád

29 CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

30 CUKORNÁD

31 SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

32 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

33 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

34 CUKORNÁD  70-75% VÍZ  PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5  A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

35 CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

36


Letölteni ppt "CUKORIPARI ALAPANYAGOK SZÁNTAINÉ DR. KŐHEGYI KATALIN EGYETEMI ADJUNKTUS BCE, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR GABONA ÉS IPARINÖVÉNY TECHNOLÓGIAI TANSZÉK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések