Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK."— Előadás másolata:

1 SZIRUPOK

2 SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE

3 FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE

4 SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA  FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK  ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK

5 CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT

6 SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) SZIRUP: FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value Per 100g Energy kJ/kcal1376/324 Protein, g4 Carbohydrates, g67 Fat, g7 Dietary fibre, g9

7 CUKORNÁD

8 CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP

9 CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum- óriás S. officinarum - nemes cukornád

10 CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

11 CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY SZÁRTATFORMÁK: HENGERES, HORDÓS, KÚP HÓNAP: (RHIZÓMÁBÓL KINÖVE-A RZIZÓMA ÉVELŐ), TELJES KIFEJLŐDÉS BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

12 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

13 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

14 CUKORNÁD  70-75% VÍZ  PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5  A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

15 CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

16 CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)

17 CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)

18 CUKOR CIROK

19 S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT KÖZÖNSÉGES CIROK: EGYNYÁRI GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum

20 58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves Plan height (m) Diameter of stem (cm) Grain weight per head (g) kernel weight (g) Sugar content in stem juice at maturity ('BX)

21 - A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)

22 CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA

23 CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight20 gSodium4 mg Calories52Phosphorous5 mg Carbohydrates13.4 gPotassium120 mg Calcium30 mgRiboflavin0.02 mg Iron2.4 mgNiacinTrace

24 CUKORJUHAR

25 JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN)FAJ(LATIN)MAGYAR NÉV Acer campestre L.MEZEI JUHAR negundo L.ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L.KORAI JUHAR pseudoplatanus L.HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L.TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum MarshCUKOR JUHAR

26 Acer saccharum (Acer nigrum) EREDET 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT- MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV

27 JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA

28 TERMELÉS

29 A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.

30 A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE

31 LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG

32 BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS UV- STERILIZÁLÓ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ KOVAFÖLD- SZŰRŐ

33 BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE

34 FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY OcOc( O f)% SUGAR (BRIX) 3.94(7.10) MINIMUM DENSITY 4.00(7.20) 4.06(7.30) (7.34) (7.38) (7.40) (7.46) 4.17(7.50) (7.54) (7.58) (7.62) (7.66) (7.70) Optimum Density Range

35 GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B

36 KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, % LIGHT, AND % MEDIUM % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK

37 A SZIRUP ÖSSZETÉTELE

38 CSOMAGOLÁS

39 EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C)RESULT 122GRANULATED SUGAR 120VERY HARD SUGAR 118HARD SUGAR 114.5MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5MAPLE BUTTER 104MAPLE SYRUP 100(WATER BOILS)

40 EGYÉB TERMÉKEK JUHAR-KRÉM CUKORKA BUTTER CUKOR

41 GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL

42 CUKOR, SZIRUP PÁLMÁKBÓL

43 FOGYASZTHATÓ PÁLMA-NEDVEK ÉS TERMÉKEK

44 PÁLMÁK Jubaea chilensis: CHILEAN WINE PALM, COQUITO PALM Caryota urens: TODDY, VAGY KITUL PALM Borassus flabellifer: PALMYRA PALM Cocos nucifera: COCONUT PALM Phoenix sylvestris: SUGAR PALM OF INDIA Arenga saccharifera (pinnata): SUGAR PALM OF JAVA AND MALAYA

45 Jubaea chilensis

46 15-30 m MAGAS 1,2-1,5m TÖRZS ÁTMÉRŐ LEVELEK 2-4m HOSSZÚAK MAG: 2-3 ÉVIG TALAJBAN, 6-7 ÉV 50cm MAGONC, 40 ÉV FEJLŐDÉS, ELSŐ NEDV NYERÉSE (TÖRZS), 60 ÉVES KORBAN VIRÁGZÁS FŐ TERMŐTERÜLETE : CHILE (VESZÉLYEZTETETT FAJ)

47 Jubaea chilensis

48 PÁLMA NEDVÉBŐL (PALM SAP) NYERT SZIRUP – MIEL DE PALMA KIDÖNTIK A PÁLMAFÁT LEVELEK ELTÁVOLÍTÁSA TÖRZS MEGCSAPOLÁSA LITER NEDV ÖSSZE- GYŰJTÉSE (HÓNAPOKIG) A PÁLMAFA ELPUSZTUL

49 Jubaea chilensis - MIEL DE PALMA TERMÉSE EHETŐ, 5 cm KÓKUSZDIÓRA EMLÉKEZTETŐ (COQUITO) A PÁLMA NEDVÉNEK (PÁLMAMÉZ-SAP) FELDOLGOZÁSA (FRISSEN IS FOGY.) : FŐZÉSSEL BEPÁRLÁS FELHASZNÁLÁS: ÉDESIPAR GYÜMÖLCSKOKTÉLOKHOZ SÜTEMÉNYEK, PALACSINTÁK ÖNTETEKÉNT SÜTŐIPAR TEJITAL

50 Phoenix sylvestris VAD DATOLYA PÁLMA, TODDY PÁLMA, DATOLYA CUKOR PÁLMA INDIA, BANGLADESH, IVORY COAST TRÓPUSI ESŐERDŐK AKÁR 1500 m MAGASAN GYORSAN NÖVŐ 15 m, 50év XVIII szd. VÉGE – CUKORFORRÁS TERMINÁLIS RÜGY VAGY A FIATAL SZÁR OLDALA

51 Phoenix sylvestris

52 CSAPOLÁS: 4-5 ÉVENKÉNT 8-10 LITER/NAP 10 % sz.a.t. RÉSZBEN FERMENTÁLT SZÜRT, DERÍTETT SZÜRT JUICE

53 Phoenix sylvestris VARIETYKNOWN AS PALM HEIGHT (GROUND LEVEL TO TERMINAL BUD, m) JUICE l/DAY AVERAGE SOLIDS/DAY (KG) LIMSI 1 LIMSI 2 EXC. YIELDER BIKRAARI BEYUUDI GOOD YIELDS HAMMUURI AAMI (SEEDLING) POOR YIELDERS

54 Phoenix sylvestris NEDVÉBŐLNYERT TERMÉKEK  JAGGERY (GUR): PEPÁROLT PÁLMA NEDVÉBŐL NYERT KRISTÁLY CUKOR (RITKÁN FINOMÍTOTT)  KRISTÁLY CUKOR MELASSZAL  SUGAR-CANDY, NAGY KRISTÁLYOKKAL  CUKORSZIRUP MOISTURE8-10% TOTAL SUGAR 85-90% PROTEIN<0.5% FAT<0.5% Ca, Fe, PTRACES VITAMIN, B, CTRACES RIBOFLAVINTRACES TIPIKUS JAGGERY ÖSSZETÉTEL:

55 Arenga saccharifera (vagy pinnata) CUKOR PÁLMA TRÓPUSI ESŐERDŐK, MÁS TRÓPUSI SUBTRÓPUSI TERÜLETEKEN, m 1400 m MAGASAN INDIA, THÁIFÖLD, KASMBODZSA, MALAYSIA, SUMATRA, BORNEO 7-20 m MAGAS, cm TÖRZSÁTMÉRŐ, db LEVÉL „MULTI”-HASZNOSÍTÁSÚ: CUKOR, FRISS JUICE, KEMÉNYÍTŐ (SAGO), ECET, EHETŐ GYÜMÖLCS, ROSTJAINAK SZÉLESKÖRŰ FELHASZNÁLÁSA, CSAPOLÁS: HÍMIVARÚ, BIZOGÁNYSZERŰ VIRÁGA, MÁSODLAGOS SZÁR, 5-12 ÉVES KOR KÖZÖTT

56 MEGCSAPOLÁS ÉS HOZAM Latin name Litres of sap/tree - Sugar % - Sugar/tree Age of first/last tapping (years) - Height of tree Frequency of tapping - Season - Duration Sugar/ha - Tree/ha - Work needed Arenga pinnata or saccharifera 3-6 l/day per peduncle (2 to 4 can be tapped in a tree, each for 1 to 4 months [1]) - 11 to 16.5% - 0.4kg/day [2] [3] [4]; North Sulawesi, good trees: 35 to 40l/day [5] From 5-12 to 2 to 5 years later [2] [4] [1] - 7 to 15-20m [1] Once to twice a day [2] [1] - 2 to 9 with average 5 months [2] [4]; all year round in East Kalimantan and North Sulawesi [1] Indonesia: 3kg/day/ha (256 trees/ha) [5] Pure plantation in North Sulawesi: 20,000kg/year

57 CHEMICAL COMPOSITION OF SUGAR PALM SYRUP As % of dry matter DM Ash Sucrose Gluc. Fruct. Total CHOs (16 Jan.1995, KAMBODZSA) Hay Yang Huy Kiel Pring Huy Map Chreb Sim Hen Pauv Pauv Tha Khorn Thorn Punn Yem Khnol Chan Mak Thorn Chreb

58 Arenga saccharifera - CUKOR- SZIRUP, CUKOR % SZACHARÓZ, TISZTÍTÁSSAL, FINOMÍTÁSSAL 98 % SZACHARÓZ

59 Borassus flabellifer PALMIRA PÁLMA INDIA: IV szd. JELENTETTÉK GÖRÖG TÖRTÉNÉSZEK – 4000 ÉVE ISMERIK A HINDIK TRÓPUSI ERDŐK, SZAVANNÁK KELET-AFRIKA, INDIA, SRI LANKA, MALAYSIA, KÍNA, KAMBODZSA, INDONÉZIA, VIETNÁM m MAGAS, LEVÉL GYÜMÖLCS/ÉV SOKCÉLÚ HASZNOSÍTÁS

60 Borassus flabellifer  CSAPOLÁS HELYE: VIRÁG KÖRNYÉKÉN, TERMÉS 3 l NEDV/NAP/FA  ELSŐ MEGCSAPOLÁS: ÉVES KORBAN  UTOLSÓ MEGCSAPOLÁS: ÉV (ORSZÁGONKÉNT VÁLTOZÓ)  EGYSZERI ÉJSZAKAI, VAGY KÉTSZERI NAPPALI BEGYŰJTÉS 5 HÓNAPON ÁT  3 ÉVES PIHENÉSI IDŐ  1500 kg CUKOR/Ha/ÉV ( FA/Ha EGYEDSZÁM MELLETT

61 Table 2: Data on the composition of sap and jaggery from Borassus flabellifer Product and reference Fresh sap [1]Fresh sap before cooking [2] Fresh sap stabilized with sodium benzoate [2] Jaggery [3] Specific gravity1.07 pH to Nitrogen0.056 g/100 cc Protein0.35 g/100 cc0.10 to 0.20%0.10%1.04% Total sugar10.93 g/100 cc14.00 to 9.40%15.78% Sucrose12.30 to 8.50%15.04%76.86% Reduced sugar0.96 g/100 cc0.80 to 3.50%0.62%1.66% Fat0.19% Minerals as ash0.54 g/100 cc0.10 to 0.30%0.17%3.15% CalciumTrace0.861% Phosphorus0.14 g/100 cc0.052% Iron0.4 g/100 cc11.01 mg per 100g Copper0.767 mg per 100g Vitamin C13.25 mg/100 cc Vitamin B IU Vitamin B complexNegligible References: [1] Paulas and Muthukrishnan 1983a cited by Davis and Johnson 1987; [2] Romera 1968; [3] Roy 1951 cited by Morton 1988.

62 Borassus flabellifer -TERMÉKEK FRISS NEDV (SAP):A VIRÁG SZÁRÁBÓL (TONIC, DIURETIC, STIMULANT, LAXATIVE, AMEBICIDE) 100 l NEDVBŐL 7-8 kg CUKOR, 8 KG MELASZ SZIRUP (KAMBODZSA): % sz.a.t. SZACHARÓZ % A SZÁRAZANY. TART. BELÜL CUKOR TOVÁBBI FELHASZNÁ- LÁSA

63 Borassus flabellifer - ALKOHOLOS ITAL KÉSZÍTÉSE

64 Cocos nucifera TIPIKUS ESŐERDŐK, PARTVIDÉKEK NÖVÉNYE K-AFRIKA, D-INDIA, SRI LANKA, THÁJFÖLD, INDONÉZIA, MALAJZIA 12 MILLIÓ Ha, 90 ORSZÁGBAN (96 %-a 4 Ha) KÖZÉPMAGAS PÁLMA: m, m TÖRZSÁTMÉRŐ „10 LEGHASZNOSABB FÁK EGYIKE”

65 Cocos nucifera – SAP CSAPOLHATÓ NEDV: A NŐI VIRÁG SZÁRÁBÓL, Kb. 60 cm HOSSZÚ (ENYHE ÜTÖGETÉS NAPONTA KÉTSZER, EGY HÉT UTÁN SEB VÁGÁSA) % SZACHARÓZ SZINTE FOLYAMATOS LÉNYERÉS 2-3 l/NAP (BÉLFERTŐTLENÍTŐ) TARTÓSÍTOTT KÓKUSZPÁLMA NEDV (NEERA) TOTAL SOLIDS (g/100 ml) : SUCROSE (g/100 ml) : TOTAL ASH (g/100 ml) : PROTEIN (g/100 ml) : ASCORBIC ACID (mg/100 ml) : 16-30

66 Cocos nucifera – SAP (neera)

67 CUKOR ÉS SZIRUP KÉSZÍTÉS FOLYAMAT ÁBRÁJA

68 Cocos nucifera - CUKOR SAP SZŰRÉSE CaCO 3 HOZZÁADÁSA, MELEGÍTÉS 45 °C-ra FOLYAMATOS KEVERÉS MELLETT 100 ml 10 %-os TRINÁTRIUM- FOSZFÁT MINDEN LITER SAP-HEZ (FELESLEGES CaCO3 LECSAPATÁSA), LASSÚMELEGÍTÉS 100 °C-RA SZŰRÉS 3-4 CSEPP KÓKUSZOLAJ 50 LITER SZŰRT SAP-HEZ BEPÁRLÁS NYITOTT EDÉNYEKBEN VISSZAHŰTÉS, KRISTÁLYOSÍTÁS

69 Cocos nucifera KÓKUSZTEJ, KOPRA: A TERMÉS BELSŐ FALÁHOZ TAPADÓ EHETŐ TÁPLÁLÓSZÖVET SAP: ECET, ALKOHOLOS ITAL

70 Cocos nucifera – coconut oil

71 GYÜMÖLCS SZIRUPOK

72 DATOLYA Phoenix dactylifera

73 TERMÉS FEJLŐDÉSE FEJLŐDÉSI SZAKASZOK KIMRI: GYORS NÖVEK. ÉS CUKORFELHALM. KHALAAL: VÉGSŐ MÉRETET MÁR ELÉRTE, TOVÁBBI DE LASSÚ CUKORNÖÖV. ENYHE VÍZVESZTÉS RUTAB:TÖMEGVESZTESÉG (NEDV. VESZT.), INVERT CUKOR KÉPZŐDÉS TAMR: A FÁN OLYAN MÉRTÉKŰ „TÖPPEDÉS”, AMELY ÁLLAPOTBAN LESZEDVE A GYÜMÖLCSÖT, AZ ELTARTHATÓ

74 FEJLŐDÉSI SZAKASZOK MEGPORZÁSTÓL SZÁMÍTVA 200 NAP

75 FEJLŐDÉS - ÖSSZETÉTEL

76 TERMESZTETT DATOLYA FAJTÁK KÜLSŐ JEGYEK ALAPJÁN SOFT SEMI-SOFT SEMI DRY, DRY (BREAD DATES) SEMI-SOFT „MEDJOOL” SEMI-DRY „DEGLET NOOR”

77 SUGAR CONTENT OF SOFT, SEMI-DRY AND DRY DATES % MOISTURE (FRESH WEIGHT) TOTAL SUGAR % ON DRY WEIGHT BASIS REDUCING SUGARS % ON DRY WEIGHT BASIS SUCROSE % ON DRY WEIGHT BASIS SOFT BARHEE KHADRAWY SEMI-DRY DEGLET NOOR DAYRI ZAHDI ZAHDI (585) DRY THOORI KINTA

78 SUGAR CONTENT OF DATES FROM DIFFERENT COUNTRIES % Total Sugar on Dry Weight basis AverageRange USA (118), 21 varieties Saudi Arabia (504) Central, Northern Region, 15 var Eastern Region, 15 var Western Region, 10 var SW Region, 13 var Iraq (599), 4 var Iraq (353), 5 var

79 DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK (W.H. BARREWELD, FAO AGRICULTURAL SERVICES BULLETIN, 1993 No. 101) JELMAGYARÁZAT: M: MOISTURE FM: IDEGEN ANYAG, NSS: NEM OLDHATÓ SZILÁRD FÁZIS, SNS: OLDHATÓ NEM CUKOR ANYAGOK

80 EXTRAKCIÓ EGY VAGY KÉTLÉPÉSBEN

81 MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 Kg FLESH Kg WATER) OPERATIONMATERIAL COMPOSITION % M SS NSS WEIGHTS TOTAL H 2 0 SS NSS EXTRACTION DATE (FLESH) WATER SLURRY SEPARATION DATE JUICE PRESSCAKE ;

82 MATERIAL BALANCE DATE EXTRACTION IN ONE STEP (100 FLESH WATER) OPERATIONMATERIAL COMPOSITION % M; SS; NSS WEIGHTS TOTAL H 2 0 SS NSS EXTRACTIONDATE FLESH WATER 20; 70; ; -; SLURRY77.1; 20; SEPARATIONDATE JUICE PRESSCAKE 79.4; 20.6; 0 65; 16.9;

83 DATOLYÁBÓL NYERT TERMÉKEK TECH- NOLÓ- GIA 1. FÁZIS KÖZTES TERMÉK TECH- NOLÓ- GIA 2. FÁZIS VÉG- TERMÉK EXTRAKCIÓ EXTRAKCIÓ DATOLYA+VÍZ ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁSA: ELTÁVOLÍTÁS FM, RÉSZBEN NSS RÉSZBEN NSS FM, NSS FM, NSS, SNS CENTRIFUG. SZŰRÉS SZŰRÉS, DERÍTÉS OPÁLOS JUICE OPÁLOS JUICE TÜKRÖS JUICE TISZTA, SZÍNTELEN DATOLYA CUKOROLDAT BEPÁRLÁS FERMENTÁCIÓ BEPÁRLÁS +ADALÉKANY. TERMÉK SZEPAR. DESZT. +CO 2 BEPÁRL. GLÜKÓZ/ FRUKTÓZ INVERZIÓ DERÍTÉS BEPÁRL. LEPÁRL. ALKOHOL +ADALÉK 2.FERM. DATE SZERV. CHERRY ARAK ECET DATE CO2 DATE ÜDÍTŐ DATE MAGAS FRUKT. SPREAD SAVAK BOR SZIRUP FOLY. DATE FOLY. PROT. CUKOR CUKOR ZSÍROK

84 CENTRIFUGÁLÁS - FRAKCIÓK 1.POR, HOMOK 2.GYÜMÖLCS ROSTOK, SZÖVETI RÉSZEK 3.SZÜRKÉS SZÍNŰ,SŰRŰ, ISZAPSZERŰ SZUSZPENZIÓ 4.TISZTÁBB FOLYADÉK 5.VÉKONY FILMSZERŰ RÉTEG: VIASZ, ZSÍR

85 KOMBINÁLT DATOLYA „KRÉM” ÉS SZIRUP GYÁRTÁS LÉPÉSEI

86 DATOLYA TERMÉKEK DATE SPREAD SZIRUP CUKOR

87 ALMA APPLE SYRUP (APPLE HONEY, APPEL STROOP) FRISS GYÜMÖLCS Apple Spread/StroopHolland. Ingredients: beet root juice, apple juice, glucose syrup, citric acid. 12 oz.


Letölteni ppt "SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések