Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelentése: újjászületés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelentése: újjászületés"— Előadás másolata:

1 Jelentése: újjászületés
RENESZÁNSZ Jelentése: újjászületés

2 Fokozatosan alakult ki különböző helyeken és időben, így elindulása nem köthető meghatározott helyhez vagy időhöz, de kb a 15. század elejére tehető Kezdetét Észak-Itáliához kötik, külön kiemelve Firenze városát. A vallási témák helyett az emberi test és a tájképek kerültek a figyelem középpontjába.

3 A reneszánsz festészet legfőbb 5 jellemzője
gyakori a természeti háttér élénk, gazdag színvilág a bibliai és mitológiai témák mellett megjelenik a mindennapi élet, a tudományok tisztelete is fontossá válik a mozgások, érzelmek természetességének visszaadása perspektivikus ábrázolás portréfestészet

4 A 4 legkiemelkedőbb reneszánsz kori művész
Leonardo Michelangelo Botticelli Raffaello

5 SANDRO BOTTICELLI 1445. március 1. – 1510 . május 17.
Műveiben egy firenzei udvarnak költőivé finomult légkörét jeleníti meg. Életművében szép számmal szerepelnek a firenzei templomok számára készült oltárképek és kisebb falképek, az elitről festett portrék és a házkápolnákba rendelt Madonnák.

6 Leghíresebb festményei

7 Tavasz

8 Vénusz születése

9 MICHELANGELO BUONARROTI
1475. március 6. – február 18. Az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak.Művészetéből hiányzik a harmónia, derű, elegancia, amely Leonardo da Vinci vagy Raffaello műveit jellemzi. Alakjai általában tragikus hősök.

10 Leghíresebb festményei

11 Ádám megteremtése

12 Szent család

13 LEONARDO DA VINCI 1452. április 15. – 1519. május 2.
Leonardót széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere. Egyszerre volt festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író.Nevéhez fűződik a kontúrok elmosásával kialakított ködös festészeti mód kifejlesztése.

14 Leghíresebb festményei

15 Az utolsó vacsora

16 Mona Lisa

17 RAFFELLO SANZIO 1483. április 6. — 1520. április 6.
Reneszánsz kori olasz festő és építész. Leonardo és Michelangelo művei sokszor komorak, titokzatosak voltak, Raffaello nyugodtabb, barátságosabb stílusra törekedett. Alig volt 25 éves, amikor a vatikáni pápai palota freskóit festette.

18 Leghíresebb festményei

19 Az athéni iskola

20 A három grácia


Letölteni ppt "Jelentése: újjászületés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések