Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Az aktív csomagolás gyakorlati alkalmazásának lehetőségei az élelmiszeriparban Siró István Budapesti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Az aktív csomagolás gyakorlati alkalmazásának lehetőségei az élelmiszeriparban Siró István Budapesti."— Előadás másolata:

1 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Az aktív csomagolás gyakorlati alkalmazásának lehetőségei az élelmiszeriparban Siró István Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszék

2 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Előzmények kíméletes feldolgozás (minimal processing) kíméletes feldolgozás (minimal processing) kényelmi élelmiszerek (convenience food, ready to eat food) kényelmi élelmiszerek (convenience food, ready to eat food) Nagyobb szerep hárul a csomagolásra Nagyobb szerep hárul a csomagolásra Aktív- és intelligens csomagolások

3 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolás: Olyan csomagolási rendszerek összefoglaló neve, amelyek feladata a becsomagolt élelmiszer eltarthatósági idejének meghosszabítása, illetve az élelmiszer állapotának fenntartása vagy javítása. (Regulation (EC) No 1935/2004 of the European Parliament and of the Council of 27 october 2004 on materials and articles intended to come into contact with food)

4 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid –Etilén –Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters) –Antioxidatív –Antimikrobiális –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

5 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők 1938 Tallgren (Finnország), konzervek 1938 Tallgren (Finnország), konzervek Maradék- és bediffundáló oxigén eltávolítása Maradék- és bediffundáló oxigén eltávolítása Oxidációs folyamatok (lipidek, színanyagok, vitaminok) visszaszorítása Oxidációs folyamatok (lipidek, színanyagok, vitaminok) visszaszorítása Penészek és szigorúan aerob mikro-organizmusok szaporodásának gátlása Penészek és szigorúan aerob mikro-organizmusok szaporodásának gátlása Rovarkártevők gátlása (peték) Rovarkártevők gátlása (peték)

6 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők Vas Vas Aszkorbinsav Aszkorbinsav Rögzített enzim (glükóz-oxidáz, etanol-oxidáz) Rögzített enzim (glükóz-oxidáz, etanol-oxidáz) Szerves kelátképző Szerves kelátképző Fényérzékeny festék Fényérzékeny festék Mikro-organizmus!!! Mikro-organizmus!!! foton + festék  festék * festék * + O 2  festék + O 2 * O 2 * + akceptor  akceptor oxid O 2 *  O 2 Fe  Fe e - ½ O 2 + H 2 O + 2 e -  2 OH - Fe OH -  Fe (OH) 2 Fe (OH) 2 + ¼ O 2 + ½ H 2 O  Fe (OH) 3

7 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők tasak/fólia/koronazár/cimke/tálca megjelenésmárkanévgyártóműködés tasakAgeless Mitsubishi Gas Chemical Co. (Japán) vasalapú ATCO Standa Industrie (Franciaország) vasalapú Bioka Bioka Ltd. (Finnország) enzimalapú Freshlizer Toppan Printing Co. (Japán) vasalapú FreshPax Multisorb Technologies Inc. (USA) vasalapú Keplon Keplon Co. (Japán) vasalapú Modulan Nippon Kayaku Co. (Japán) ? Negamold Freund Industrial Co. (Japán) vas+zeolit Oxyeater Ueno Seiyaku Co. (Japán) ? Oxysorb Pillsbury Co. (USA) ?

8 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők megjelenésmárkanévgyártóműködés tasakSanso-cut Finetech Co. (Japán) vasalapú Sansoless Hakuyo Co. (Japán) ? Sequl Dai Nippon Co. (Japán) vasalapú Tamotsu Oji Kako Co. (Japán) katekol Vitalon Toagosei Chemical Co. (Japán) vasalapú kupakDarex W. R. Grace and Co. (USA) aszkorbát/szulfit Oxycap Standa Industrie (Franciaország) vasalapú PureSeal Advanced Oxygen Technologies Inc. (USA) aszkorbát/fémsó Smartcap ?

9 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők megjelenésmárkanévgyártóműködés fóliaAmosorb Amoco Chemicals (USA) ? OS2000 Cryovac Sealed Air Co. (USA) fény aktivált scavanger Shelfplus O 2 Ciba Specialty chemicals (Svájc) vasalapú Zero 2 CSIRO/Southcorp Packaging (Ausztrália) fényérzékeny festék cimkeAgeless Mitsubishi Gas Chemical Co. (Japán) vasalapú ATCO Standa Industrie (Franciaország) vasalapú FreshMax Multisorb Technologies Inc. (USA) vasalapú tálcaOxyguard Toyo Seikan Kaisha (Japán) vasalapú Suppakul, 2003 és Vermeiren, 1999 alapján

10 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők Főként félkész-, késztermékek Főként félkész-, késztermékek –üdítőitalok, sörök –hőkezelt húskeszítmények –friss tészták, sajtok, hamburgerek, pizzák, sült krumpli –sütemények tartós kenyerek, cukrászati termékek –olajos magvak, kávé, fűszer- és gyógynövények Vízaktivitás (aw) Vízaktivitás (aw) –Önműködő típus –Nedvesség aktivált típus

11 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők

12 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Oxigén elnyelők Előnyök Előnyök  aerob mikro-organizmusok növekedésének gátlása  avasodás gátlása  A kedvezőtlen íz- és aroma és színanyag elváltozások megelőzése  kevesebb adalékanyag és peszticid felhasználás  megnövelt eltarthatóság és szállítási távolság  csökkent csomagolási időtartam és költségek (vákuum, védőgáz)  olcsó? és egyszerű használat Hátrányok  a csomag összenyomódása (pszeudo-vákuum)  költséges?  fogyasztói idegenkedés  anaerob patogének

13 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén  Széndioxid –Etilén –Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters) –Antioxidatív –Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

14 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Széndioxid elnyelők Pörkölt, őrölt kávé csomagolás Pörkölt, őrölt kávé csomagolás –Strecker-féle reakció bomlásterméke (cukrok és aminok között)  15 bar CO 2  tasak ferobbanása –kettős hatású oxigén/széndioxid elnyelők –kalcium-hidroxid (nedves közegben) Ca(OH) 2 + CO 2 Ca CO 3 + H 2 O Freshlock®, Ageless® E, Freshilizer type CV Freshlock®, Ageless® E, Freshilizer type CV

15 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid  Etilén –Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters) –Antioxidatív –Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

16 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők CH 2 = CH 2 növényi hormon CH 2 = CH 2 növényi hormon stressz-folyamatok, növények érése, növekedése stressz-folyamatok, növények érése, növekedése paradicsom, citrusfélék, banán érlelése (+ hatás) paradicsom, citrusfélék, banán érlelése (+ hatás) gyorsan érő gyümölcsök és virágok (- hatás) gyorsan érő gyümölcsök és virágok (- hatás) el kell távolítani a csomagból etilén elnyelők megakadályozzák a felhalmozódást etilén elnyelők megakadályozzák a felhalmozódást

17 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők Etilén eltávolítása: 1.Kémiai lebontás a KMnO 4 acetáttá és etanollá, majd széndioxiddá és vízzé oxidálja az etilént a KMnO 4 acetáttá és etanollá, majd széndioxiddá és vízzé oxidálja az etilént a KMnO 4 adszorbeálható szilika gélen vagy egyéb hordozó anyagon, inkorporálható a fóliába vagy tasakba töltve alkalmazható a KMnO 4 adszorbeálható szilika gélen vagy egyéb hordozó anyagon, inkorporálható a fóliába vagy tasakba töltve alkalmazható a KMnO 4 hátránya, hogy bordó színű és hogy mérgező, ezért nem alkalmazható közvetlenül élelmiszercsomagolásokhoz a KMnO 4 hátránya, hogy bordó színű és hogy mérgező, ezért nem alkalmazható közvetlenül élelmiszercsomagolásokhoz

18 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők Háztartási hűtőszekrényekben Háztartási hűtőszekrényekben –Mrs Green’s Extra life cartridges (Dennis Green, USA) –Fridge Friend ® (Ethylene Control, USA) Szabályozott légterű (CA) tároló rendszerekben Szabályozott légterű (CA) tároló rendszerekben

19 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők 2.Fizikai megkötés az etilén adszorbeálható számos hordozón az etilén adszorbeálható számos hordozón  aktív szén scavenger (adszorpció fém katalizátorokkal)  föld típusú scavenger (adszorpció kis szemcseméretű/nagy fajlagos felületű ásványi anyagokon) a hordozók inkorporálhatók a fóliába, vagy külön tasakba töltve alkalmazhatók a hordozók inkorporálhatók a fóliába, vagy külön tasakba töltve alkalmazhatók

20 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők megjelenésmárkanévgyártóműködés tasak Air Repair DeltaTRAK (USA) KMnO 4 nincs International Ripenig Co. (USA) KMnO 4 Ethylene filter product Marathon Products (USA) Ethylene eliminator Pak Desiccare (USA) zeolit Fridge Friend Ethylene Control (USA) KMnO 4 Sandomate Mitsubishi Chemical Co. (Japán) aktív szén + Pd - tablettaPurafil Purafil (USA) KMnO 4

21 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Etilén elnyelők megjelenésmárkanévgyártóműködés fóliaBiofresh Grofit Plastics (Izrael) ? BO film Odja Shoji Co. (Japán) agyagásvány Crisper SL OhE Chemicals (Japán) ? FAIN Nippon Container Co. (Japán) ? Peakfresh Peakfresh products (Australia) ásvány Profresh E-I-A Warenhandels GmbH (Austria) ásvány zacskó Evert-Fresh Green-Bags Evert-Fresh Co. (USA) ásvány Hatofresh System Honshu Paper (Japán) aktív szén Orega bag Cho Yang Heung San Co. (Kórea) ásvány

22 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid –Etilén  Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters) –Antioxidatív –Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

23 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Nedvesség elnyelők „száraz” termékek (chips, szárítmányok, cukorkák) „száraz” termékek (chips, szárítmányok, cukorkák) –rontja a termék élvezeti értékét –por jellegű termékeknél csomósodás –kedvezőtlen mikrobiológiai elváltozások szilikagél, poliakrilát sók + vízgőzzáró fólia szilikagél, poliakrilát sók + vízgőzzáró fólia „nedves” termékek (friss zöldségkeverék, friss hús) „nedves” termékek (friss zöldségkeverék, friss hús) –megfelelő nedvességtartalom megtartása –csak a felesleges nedvességet kell eltávolítani

24 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Nedvesség elnyelők Cellulóz töltetű párnák = „pelenka” Cellulóz töltetű párnák = „pelenka” –reverzibilis megkötés –mikrobiológiai „táptalaj” Karboximetil-cellulóz-polimer alapú párna Karboximetil-cellulóz-polimer alapú párna –közvetlenül a tálcába beépített –a nedvességgel zselét képez (irreverzibilisen) –antimikrobiális hatóanyag leadás

25 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid –Etilén –Nedvesség  Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters) –Antioxidatív –Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

26 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Elnyelők Aroma elnyelők Kedvezőtlen szagok Kedvezőtlen szagok –aldehidek (hexanal, heptanal) –aminok (fehérjebomlás) Kedvezőtlen ízek Kedvezőtlen ízek –pl. keserű íz grapefruit és narancslé (naringin, limonin) –cellulóz-acetát rétegben  -ramnozidáz,  -glükozidáz –a naringint nem keserű vegyületté hidrolizálják EU TILALOM!!!

27 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid –Etilén –Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters)  Antioxidatív –Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

28 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Kibocsájtók Antioxidáns kibocsájtók élelmiszer adalék (egyszeri hatás, fogyasztói idegenkedés) élelmiszer adalék (egyszeri hatás, fogyasztói idegenkedés) műanyag adalék (migrációs „veszteség”) műanyag adalék (migrációs „veszteség”) szabályozott hatóanyag leadás szabályozott hatóanyag leadás alkalmazott antioxidánsok: alkalmazott antioxidánsok: –  mesterséges: BHA, BHA pl.: gabonapelyhekhez, műzlikhez az USA-ban –  természetes: E-vitamin, C-vitamin és származékai (pl. aszkorbil-palmitát) »Előnyei: hőstabil, jól oldódik a legtöbb műanyagban, lassabban migrál optimális hatóanyag koncentráció (SML, eloszlás!!!) optimális hatóanyag koncentráció (SML, eloszlás!!!)

29 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Aktív csomagolások csoportjai Elnyelők (absorbers) Elnyelők (absorbers) –Oxigén –Széndioxid –Etilén –Nedvesség –Aroma (szag, íz) Kibocsájtók (emitters)  Antioxidatív  Antimikrobás –Aroma –Nedvesség –Széndioxid

30 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Kibocsájtók Antimikrobiális kibocsájtók eltarthatóság (élelmiszerbiztonság ) tartósítószer alkalmazás eltarthatóság (élelmiszerbiztonság ) tartósítószer alkalmazás közvetlen érintkezés az élelmiszerrel (vákuumcsomagolás, skinpack) közvetlen érintkezés az élelmiszerrel (vákuumcsomagolás, skinpack) védőbevonatban vagy fóliába inkorporálva védőbevonatban vagy fóliába inkorporálva intenzív kutatási háttér kevés megvalósult alkalmazás intenzív kutatási háttér kevés megvalósult alkalmazás  törvényi szabályozás hiánya  szűk hatás-spektrum  kompatibilitási problémák (hőstabilitás, oldhatóság) potenciális hatóanyagok: potenciális hatóanyagok:  fémek pl. Ag-alapú komponensek  szerves savak és anhidridjeik  bakteriocinek pl. nizin, pediocin  enzimek pl. lyzozyme  fungicidek pl. benomyl, imazalil  természetes antimikrobiális vegyületek pl. kitozán  illékony hatóanyagok pl. SO 2, ClO 2 allyl- isothiocyanát  szerves hatóanyagok pl. triklozán

31 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Final Conclusion Kibocsájtók Antimikrobiális kibocsájtók az aktív hatóanyag stabilitása a gyártás során (pl. hőstabilitás) az aktív hatóanyag stabilitása a gyártás során (pl. hőstabilitás) fólia tulajdonságok MIC, MLC értékek fólia tulajdonságok MIC, MLC értékek stabilitás a fóliában megfelelő migrációs sebesség stabilitás a fóliában megfelelő migrációs sebesség TML és SML (migrációs határértékek) TML és SML (migrációs határértékek) potenciális élelmiszerek köre (pH, zsírtartalom a w ) potenciális élelmiszerek köre (pH, zsírtartalom a w ) megfelelő hatásspektrum!!! megfelelő hatásspektrum!!!

32 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Kibocsájtók Antimikrobiális kibocsájtók hatóanyagmárkanévgyártó Ag zeolit AgIon AgIon Technologies LLC (USA) Novaron Milliken Co. (USA) triklozánMicroban Microban Products (USA) Sanitized Sanitized AG/Clairant (Svájc) AITCWasaOuro Green Cross Co. (Japán) ClO 2 Microsphere Bernard Technologies Inc. EtanolEthicap Freund Industrial Co. (Japán) Negamold Fretek Freund Industrial Co. (Japán) Oitech Nippon Kayaku Co. (Japán) NizinNisaplin Integrated Ingredients (USA) Appendini and Hotchkiss, 2002 / Vermeiren et al. 2002

33 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Kibocsájtók Egyéb kibocsájtók Aroma kibocsájtók Aroma kibocsájtók –Aroma scalping, intenzív szagú aktív komponens ellensúlyozása (pl. etanol) –Nem fedheti el a romlásra utaló szagokat!!! Széndioxid kibocsájtók Széndioxid kibocsájtók –kettős működésű rendszerekben (pszeudo-vákuum, törékeny termék) –pl. Ageless G, Freshilizer C and CW, Freshpax M, Verifrais, Vitalon G

34 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok A Kispad... EMAP (Equilibrium Modified Atmosphere Packaging) EMAP (Equilibrium Modified Atmosphere Packaging) intelligens csomagolások intelligens csomagolások –TTI, gáz-, romlás jelzők –rádiófrekvenciás cimke (nyomonkövethetőség) ehető csomagolások ehető csomagolások Mikrohullám „susceptor” technológia Mikrohullám „susceptor” technológia önmelegítő/önhűtő csomagolások önmelegítő/önhűtő csomagolások

35 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok A jövő? Jogszabályi háttér Jogszabályi háttér Fogyasztói és kereskedelmi elfogadás Fogyasztói és kereskedelmi elfogadás Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés Gazdasági kérdések Gazdasági kérdések

36 2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Siró István Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszék


Letölteni ppt "2005. Május 9-10.XXXVII. Nagykőrösi Konzervipari Napok Az aktív csomagolás gyakorlati alkalmazásának lehetőségei az élelmiszeriparban Siró István Budapesti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések