Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A cellulit okai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A cellulit okai."— Előadás másolata:

1 A cellulit okai

2 A cellulit, más néven narancsbőr a bőr rendellenessége.
Sajnos ez az esztétikai probléma a nők 90%-át érinti. A cellulit elemzésénél mindenek előtt a női kötőszövetet kell megvizsgálni. A férfiak hálószerűen felépülő kötőszövetével ellentétben a nőké főleg párhuzamosan futó rostokból áll. Ez tudatosan létrehozott szerkezete, a szülés esetén szükséges tágulási és nyúlási képesség létrehozása érdekében. Ennek a rugalmasságnak azonban az a következménye, hogy az elasztikus rostok közé könnyen befészkeli magát a víz és a zsír, amelytől elveszíti alakját a kötőszövet. Kialakulnak a tipikus barázdák, sávok, gödrök a tipikus területeken. A női bőr csak függőleges rostokból áll. A zsírsejtek matracszerűen kidomborodnak. A férfiaknál a zsír, mint egy hálóban szorosan áll. Ezért ritkán képződik cellulit.

3 A cellulit és zsírpárnaképződés tényezői:
A cellulit nem csak kozmetikai probléma. A zsírsejtek jelentős tömegben felhalmozódhatnak, fájdalmasan nyomhatják az idegsejteket és a hajszálereket. A cellulitben szenvedőknél: nagyon kellemetlen a gyúró mozdulatokkal végzett masszázs a cellulit szövet oxigénellátottsága rossz csökkent anyagcsere következtében felhalmozódnak a salakanyagok a zsírsejtek nyomják az ereket és a nyirokpályákat, ami miatt pangás alakul ki. Az anyagcsere folyamat akadályoztatását azon is észre lehet venni, hogy az érintett helyek hidegebbek, mint egyébként a bőr. A cellulit kifejlődését gyorsítja: a mozgásszegény életmód a helytelen táplálkozás a zsíros táplálkozás a stressz a dohányzás

4 A cellulit főleg az ismert problematikus testtájékokon alakul ki a nőknél, azaz a fenéken és a combon. Ezzel szemben zsírpámák a testen mindenhol kialakulhatnak. Születésünktől fogva azonos szervezetünk zsírraktározó sejtjeinek (adipociták) száma. A test elzsírosodása folyamán az adipociták túlságosan sok zsírt tárolnak, aminek következtében eredeti; gombostűfejnyi térfogatuk babszem -nagyságúra duzzadhat. A nőknél a testben lévő zsír a testsúly 25%-át teszik ki, míg a férfiaknál ez az arány 1 0%. A cellulitel ellentétben a zsírpánákat borító bőr mindig fényes és feszes, nyomásra nem érzékeny. A kettőt azonban nem szemlélhetjük úgy, mintha egymástól teljesen függetlenek volnának, általában ugyanis együttesen jelennek meg. A cellulit alatt általában zsírpárna is van.

5

6

7 Mi a cellulit? Anyagcserezavar a kötőszövetben A bőr alatt lévő zsírszövet egyenetlen eloszlása nyirokpangással, a zsírszövetben Zsírból, vízből és méreganyagokból álló kocsonyaszerű csomók felhalmozódása Helyi vérellátási zavarok pangással a nyirokerekben A cellulit súlyossági fokát a Kneif-teszttel ismerjük fel. Előrehaladott állapotban ez a teszt már fájdalmas is. A cellulit és zsírfelhalmozódás okai: Túlsúly túlzott zsírlerakódással a sejtek közötti területeken és a sejtekben Belső salakos állapot blokkoló hatással az anyagcseretermékek távozására Hormonzavar erős zsír- és vízlerakódással a comb külső- és belső oldalán, a fenéken, csípőn, hasbőrön és a felső kar hátsó oldalán A máj, a vesék rossz működése, helytelen táplálkozás, kevés folyadékfelvétel, mozgáshiány, renyhe emésztés ill. székrekedés, rossz vérkeringés okából.

8 1. Hajszáleresség A hajszálér-áteresztőképesség fokozott lehet magas vényomás esetén, valamint az anyagcserének helytelen táplálkozással való túlterhelésekor. Ekkor túl sok folyadék kerül a sejt közötti térbe, és ez akadályozza a sejtek normál anyagcseréjét, valamint az anyagcsere salak kiválasztását. 2. Túlsavasodás Létrejön helytelen táplálkozás, stressz, mozgáshiány, dohányzás következtében. Ezek nátriumfelesleget okoznak, amely ismét folyadék felhalmozódáshoz vezet a sejtszövetben, és ezzel pangást okoz. A szövet túl savas lesz, elsalakosodik, és ez akadályozza a sejtanyagcserét és sejtmegújulást. A sav -lúg egyensúly e zavara, nemcsak cellulithoz, elzsírosodáshoz és rossz közérzethez vezet, hanem sok súlyos betegségért is felelős. 3. Anyagcseretermékek A túlsavasodással egyidejűleg még megemésztetlen tápanyagok és vegyi anyagok is felhalmozódnak a sejtszövetben. Ha e salakanyagok mennyisége túl nagy, akkor a normál nyirokáramlás nem tudja ellátni az elszállítást és semlegesítést, amely szövetsalakosodáshoz, és elsősorban a zsírsejtek felduzzadásához vezet.

9 4. Keringési okok Testünk bizonyos területein a vérellátottság renyhébb, elsősorban a csípőknél, combon, ülepen. Ennek oka a mozgáshiány. Ezeken a helyeken ezért az anyagcseretermékek gyorsabban felhalmozódnak, mint ahogy elszállításra kerülnek. A következmény a sima feszes bőr elernyedése és cellulit kialakulására való hajlam létrejötte. 5. Méreganyag felhalmozódás és stressz Egy többé -kevésbé krónikus emésztési probléma okozza az erjesztő anyagok felhalmozódását. A stressz tényezők méreganyagokat szabadítanak fel, és vízvisszatartást eredményeznek az intersticiumban. Így méregtelenítő rendszerünk (nyirok), a kiválasztó szervek (vese, máj) és a sejtek közötti állomány túlterheltek lesznek. Következményként szövetpangás és a sejtek csökkent aktivitása jelentkezik további lerakódásokkal és elsősorban ismét a zsírsejtek felduzzadásával. 6. Nyirokrendszeri okok Nyirokrendszerünk, szervezetünk hulladékszállítója. Különféle anyagcserezavarok miatt -mint azt az 1-5 pontban már leírtuk -és helytelen életmód következtében belső világunk erősen megzavarodott. Az ily módon megterhelt nyirokkeringés vízfelhalmozódáshoz, sejtdegenerációhoz, idő előtti bőrelöregedéshez, bőrernyedtséghez és cellulit kialakulásához vezet zsírsejtfelduzzadással.

10 7. Hormonális okok A zsírelosztást hormonok szabályozzák. A felesleges zsír elsősorban nőknél a problémás helyeken, mint csípő, has és ülep rakódik Ie. A kötőszövet szerkezet szintén a hormonok által szabályozott. A nők az ösztrogén miatt több bőr alatti szövettel és Iaza kötőszövettel rendelkeznek (terhesség), fokozott cellulitra való hajlammal. A férfiaknál a bőr alatti szövetek feszesebbek és a bőr is vastagabb, így cellulit ellenére nincs Iátható bőrdeformáció. Ezek a tényezők megfelelő hajlam esetén, idő előtti Iátható öregedéshez, cellulithoz, bőrpetyhüdtséghez vezetnek. Sikeres kezelés Iépései: A kötőszövet puhaságának és rugalmasságának helyreállítása A lekötött salakanyagok felszabadítása Ezen salakanyagok elszállítása, kiválasztása és kiürülés

11 A cellulit fokozatai: 0. fokozat: összecsípéskor nem jelentkezik cellulit; 1. fokozat: a párnácskák csak a bőr összecsípésekor jelentkeznek; 2. fokozat: a párnácskák csak álló helyzetben láthatók, fekvő helyzetben nem; 3. fokozat: a párnácskák álló és fekvő helyzetben egyaránt láthatók.

12

13 A cellulitkezelésben megkülönböztethetünk:
hagyományos kézi masszírozást népi köpölyözésen alapuló fájdalmas, kék-zöld foltokat okozó kezeléseket, különböző elektromos technikákat, francia LPG cég fejlesztésének eredményeként a fájdalommentes, látványos eredményességű vákuumterápiás nyirokmasszázs is Minél fiatalabb a cellulit (nem a páciens!) annál hamarabb lehet kezelésében eredményt elérni.

14 Néhány kezelési módszer
Vákuumos kezelés Az eljárás a köpölyözéshez hasonló. Üvegharanggal felszippantják a bőrfelületet, az ott elhelyezkedő göböket szétroppantják. A kezelés során a sejtek egymásnak ütköznek, egy sejtmozgás, sejtanyagcsere indul el. Ezáltal vérbőség alakul ki, a bőr kipirosodik. Zsírbontó cellulit ampullákat használunk a hatóanyagok beviteléhez. Kemény bőr esetén ultrahang használata javasolt a bőr puhítására, hiszen a vákuumos kezelés során a bőr felszippantására kerül sor. Ez a módszer a bőr feszesítéséhez is hozzájárul.

15 Infraszauna A szauna négy oldalán és az alján egy-egy fűtőcső található, amely infrasugarakat bocsát ki. A hagyományos finn szaunához viszonyítva az elérendő hőmérséklet nem hetven fok, hanem negyven. Ez az alacsonyabb hőmérséklet sokkal kibírhatóbb, akár szívbetegek is használhatják. Hatásmechanizmusa: Kitágítja a pórusokat, melyeken keresztül a fény egy cm-rel a bőrfelszín alá jut, egészen a zsírmolekulákig. Itt fellazítja a salak- és méreganyagokat, majd a verejtékmirigyeken keresztül kijuttatja a szervezetből.

16 Endermologie          Ez a módszer egy mély kötőszöveti, gépi feszesítő cellulitmasszázs. A legújabb módszerek közé tartozik, melyet Franciaországban fejlesztettek ki. Silhoutte terápiának vagy alakszobrászatnak is nevezik. a kezelőfejben lévő elektronikusan hajtott görgők masszírozzák a bőrfelületet, egy vákuumos pumpa ritmikusan beszívja, majd elengedi a bőrszövetet. A kezelés során a vendég egy speciális bodyt visel. Nagyon laza kötőszövetnél ajánlott, és kettes, hármas stádiumú cellulitnél. A testet egy harisnyával fedjük be, ellenkező esetben kék-zöld foltok alakulnának ki a bőrön. A bőrfelületen többször végighaladunk a készülékkel, miközben a zsírcsomók szétroppannak. A masszázs segít a stressz leküzdésében is, nyugtató hatása van. Lassítja a bőr öregedését, feszessé, rugalmassá teszi. Ezt követően a kezelés eredményességének növelése érdekében, kombináljuk egy ultrahangos kezeléssel, melyet egy testcsomagolás követ.

17 Infravörös lámpa  Az infravörös lámpa természetes módon segíti a szervezet megtisztulását, méregtelenítését. Használatával csökken az izmok feszültsége, javul a végtagmerevség. A lámpa által kibocsátott hő javítja a vérkeringést, ezáltal fokozza az anyagcserét, és hatékonyabbá teszi az aromaterápiás kezeléseket. Az infravörös besugárzás, más testkezelési eljárások részeként, növeli azok eredményességét. Használhatjuk például a bőr peelengezésre való előkészítésénél is.


Letölteni ppt "A cellulit okai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések