Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BŐRTÍPUSOK JELLEMZÉSE. A bőrtípusok általános jellemzése Az emberi bőr anatómiai és élettani tulajdonságai alapjaiban mindenkinél azonosak. A gyakorlatban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BŐRTÍPUSOK JELLEMZÉSE. A bőrtípusok általános jellemzése Az emberi bőr anatómiai és élettani tulajdonságai alapjaiban mindenkinél azonosak. A gyakorlatban."— Előadás másolata:

1 A BŐRTÍPUSOK JELLEMZÉSE

2 A bőrtípusok általános jellemzése Az emberi bőr anatómiai és élettani tulajdonságai alapjaiban mindenkinél azonosak. A gyakorlatban tapasztalható, hogy a bőr külső adottságai (pl. színe, fénye, tapintása, stb.) egyénenként igen változatosak lehetnek. A mechanikai-, vegyi-, hő- és fényhatásokkal szemben a különböző emberek bőre különböző módon viselkedik. Tapasztalható, hogy a kisebb-nagyobb mértékű eltérések ellenére, számos egyén bőrének lényeges tulajdonságai megegyeznek egymással. Ezeket a rokon tulajdonságaik miatt közös csoportba sorolható bőröket alaptípusoknak nevezzük.

3 DIAGNOSZTIZÁLÁS Diagnosztizálás - a tünetek megállapítását követő alap-bőrtípusok megkülönböztetése. Tünet - az adott bőrtípusra jellemző, bőrön látható, és vendég által tapasztalt, de nem látható elváltozások összességét. A tünetek lehetnek:  Objektív tünetek  Szubjektív tünetek

4 Objektív tünetek – azok a tünetek, amelyeket a kozmetikus látás és tapintás útján önmaga is észlel. Ha látással való vizsgálat nagyító, Wood-lámpa használatával történik, sokkal biztonságosabban végezhető az egyes bőrtípusok egymástól való elkülönítése. Wood-lámpa  Csökkentett fényerősségű UV sugarakat bocsát ki.  Nagyítót tartalmaz.  Segítségével jobban látszanak a bőr pórusai, a mélyen ülő komedók, a bőrben lejátszódó, de szabad szemmel nem észlelhető gyulladásos folyamatok.

5 Látással észlelhető tünetek:  Pórusok átmérője  A bőr színe  A bőr fénye  Komedók  Gyulladásos folyamatok  Szőrnövési rendellenességek  Szaruképzési rendellenességek  Pigment rendellenességek  Keringési zavarok  Elsődleges-, másodlagos elemi elváltozások  Szövetszaporulatok

6 Tapintással észlelhető tünetek:  Bársonyos, sima vagy érdes, durva tapintású – a keratin hidratáltsága határozza meg.  Hidratáltsága- az apró ráncok megjelenésekor nem tökéletes.  Rugalmassága – a faggyú- és szarutermeléstől függ, a bőrfelszíni emulzió biztosítja.  Ha nagyobb területen befogjuk a bőrt vagy rugalmas vagy kocsonyásan nyúlós, mivel az irha papillái eltérő tömöttségűek, az izomtónus és az irha víztartalma eltérő.  Szőrnövési rendellenességek.  Tumor.

7 Szubjektív tünetek azok a tünetek, amelyeket a kozmetikus célirányos kérdéseire a vendég maga mond el.  Hogyan viselkedik a bőr a környezeti hatásokra (időjárás, mosdás)?  Milyen kozmetikumokat használ?  Hogyan reagál a bőre ezekre?  Mennyit tartózkodik szabad levegőn?  Milyen a munkahelye?  Változatos-e az étrendje?  Milyen az egészségi állapota?  Iszik-e elegendő folyadékot? A kérdésekre adott válaszok alapján kiválaszthatja az adott bőrtípus ápolásához a megfelelő és elvégezhető műveleteket, tanácsot adhat a bőr házi ápolására, a vendég életmódjának változtatására, egészségi állapotának gyógyászati ellenőrzésére.

8 A bőrtípusok csoportosítása A tipizálásnak mindig meg van az a veszélye, hogy utána mereven ragaszkodunk a felállított kategóriákhoz. Mindenek előtt tudatosítanunk kell, hogy a bőr típusánál nem elégedhetünk meg az egyszeri meghatározás eredményével, mivel mindig a bőr aktuális állapotát kell figyelembe venni, ami az egészségi állapottól, az évszakoktól és egyéb környezeti hatásoktól, továbbá az életkortól is függ. Nem is beszélve arról, hogy ugyanazon ember különböző testtájain is lehet a bőr más és más tulajdonságú.

9 A bőr víztartalmát a bőr sejtjeinek és rostjainak vízmegkötő képessége, hidratációja határozza meg. HIDRATÁCIÓ SZERINT NORMÁLDEHIDRATÁLT (VÍZHIÁNYOS)HIPERHIDRA TÁLT (ÖDÉMÁS) FELSZÍNI VÍZHIÁNYOS MÉLYRÉTEGI VÍZHIÁNYOS

10 A bőr zsírtartalmát a termelt faggyú és a ceramidok mennyisége határozza meg. FAGGYÚTERMELŐDÉS SZERINT NORMÁLALIPIKUSSZEBORREÁS MÉRSÉKELTEN ALIPIKUS FOKOZOTTAN ALIPIKUS OLAJOS SZEBORREA KORPÁS SZEBORREA

11 A bőr alaptípusainak jellemzése zsír és víztartalom alapján: A bőrtípus neve A faggyúmirigyek tevékenysége A hám víztartalma Az irha víztartalma Normál optimális Alipikus csökkentkevesebb a normálisnál megfelelő Szeborreás fokozott, a faggyú minősége is eltér a normálistól kevesebb a normálisnál megfelelő Dehidratált megfelelőkevesebb a normálisnál Hiperhidra- tált változó több a normálisnál

12  A bőr szarurétegében található bőrfelszíni emulzió (bőrfelszíni lipid), hidrofób, védő szerepet játszik az egyes anyagok fellazító hatásával szemben, de gátolja a hám nagymértékű láthatatlan vízleadását.  Ha a keratin hidratációja nem tökéletes, az optimális összetételű bőrfelszíni lipid kialakulása – a nem megfelelő faggyútermelődés és szaruképzés miatt – gátolt, felszíni vízhiányos bőrök keletkeznek.  Felszíni vízhiány kialakulhat a normál bőrtípus kivételével bármelyik bőrtípus kísérőjeként, de kialakulásának okai eltérők lehetnek.

13 Kozmetikai készítmény: minden olyan anyag vagy készítmény, amely állandó összetételű és rendeltetésszerű felhasználás körülményei között:  az emberi egészségre ártalmatlan  az emberi testtel (bőr, szőrzet, köröm, szemkörnyéke, ajak) külsőleg kerül érintkezésbe  tisztít, illatosít, véd, ápol és szépít  kellemetlen tünetek enyhítését, a regenerációs folyamatok gyorsítását, egyes egészségi ártalmak megelőzését, esztétikai jellegű bőrelváltozások ápolását szolgálja.

14 A kozmetikai készítményekkel nemcsak a normálbőr és járulékos képletek karbantartása oldható meg, hanem bizonyos kozmetikai jellegű kóros állapotok javítása, gyógyítása is:  vízhiányos, zsíros, száraz, seborrhoeás, öregedő bőr  acne  rosacea  alopécia  striae  vitiligo  pigmentfoltok A kozmetikai iparban a legkülönbözőbb vegyi anyagok kerülnek felhasználásra:  víz  savak (bórkősav, citromsav, csersav, ecetsav, tejsav),  alkáliák

15  lúgok  oxidáló anyagok (H2O2, benzoil peroxid)  konzerváló szerek  antiszeptikumok (bórsav, béta naftol, klioklinolin, hexakloroform, rezorcin, szalicilsav stb.)  zsírok és zsírszerű anyagok (avokádo-, búzacsíra-, földimogyoró-, jojoba-, kukorica-, len-, mandula-, olíva-, ricinus-, szezám-, cet-, csukamáj-olaj, kókuszzsír, kakaóvaj, faggyú, lanolin, méhviasz, propolisz, sertészsír), ásványi zsiradékok (paraffin, vazelin), zsíralkoholok (laurin-alkohol, palmitinsav), szintetikus zsíranyagok (szkvalán, izopropil- mirisztát)  szilícium-vegyületek (bentonit, kaolin, szilikonok, illékony szilikon olajok, talkum)  fémvegyületek (alumínium, bizmut, vas-klorid)  vitaminok (A, B, C, D, E, F, D-pantenol)  fehérjék (elasztin, kollagén, zselatin)  szénhidrátok  alkoholok (etanol, propil-alkohol, glicerin)


Letölteni ppt "A BŐRTÍPUSOK JELLEMZÉSE. A bőrtípusok általános jellemzése Az emberi bőr anatómiai és élettani tulajdonságai alapjaiban mindenkinél azonosak. A gyakorlatban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések