Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Németország Forrás: Internet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Németország Forrás: Internet."— Előadás másolata:

1 Németország Forrás: Internet

2 Tartalom Államformája Névjegyhasználat Általánosságok
Köszönés A magánéletben Az üzleti életben Esélyegyenlőség Nyilvános viselkedés Öltözködés Névjegyhasználat Általános ülésrend Pontosság A német ízlés Italfogyasztási szokásaik Borravaló adása Figyelmesség Vallási élet

3 Államformája Az újraegyesülés után többpártrendszerű szövetségi köztársaság, amelyet tartományai az arányosság elve alapján képviselnek a parlamentben. Az államfő az államelnök, a kormányt a kancellár vezeti. Két törvényhozó testület van, a 68 fős szövetségi tanács, és a 662 fős parlament.

4 Általánosságok A lakosság száma 79 millió, fővárosa Berlin 4,5 millió lakossal. A hivatalos nyelv a német, sok nyelvjárással, amelyek eltérnek az irodalmi nyelvtől. Általában a németek elég merevek, de nem elutasítók. Az észak-németek kevésbé kedélyesek, mint a bajorok.

5 Köszönés A napszakhoz igazodik: Guten Morgen = jó reggelt, guten Tag = jó napot, guten Abend= jó estét Gute Nacht = jó éjt. Az elköszönés: Auf wiedersehen A bajor területeken az osztrákoktól átvett Grüss Gott= Adjisten a szokás.A kézfogás általánosan elfogadott, a kézcsók csak baráti körben. A francia határvidéken ismert az „Akkolade”, jelképes ölelés és csók. A megszólítás alapja a Herr = úr, Frau = asszony, Fraulein = kisasszony,amely után állhat az illető vezetékneve, hivatali rangja, foglalkozása.

6 A magánéletben A magánélet szentsége és tisztelete elvárt, személyes kérdések nem az üzlethez tartozók. A társadalom és az egyén életének alapkritériuma a rend. Döntéseiket a racionalizmus irányítja, emellett az individualizmus és a megfontoltság jellemzi. Sok adattal, ténnyel támasztják alá állásfoglalásukat. A pontosság felettébb kívánatos! Ha elkésik egy tárgyalásról, és zárt ajtót talál, azt jelenti, meg kell várnia a szünetet, hogy ön is csatlakozhasson a bennlévőkhöz.

7 Az üzleti életben Az üzlet komoly dolog, a mosoly a humor ritkán kap helyet benne. Amennyiben probléma merül fel a kapcsolatban ezt kendőzés nélkül kell feltárni és lehetőleg írásban is. A kimondott határozat megmásíthatatlan. A szórakoztatás az üzlet tárgyalási szakaszában nem szokásos, mert úgy tűnhet, ez befolyásolja a végeredményt. Utána természetesen nincs akadálya.

8 Esélyegyenlőség Komoly előítéleteik vannak a vendégmunkásokkal, cigányokkal, menekültekkel szemben. A nők negatív megkülönböztetése erkölcsi és anyagi téren még napjainkban is érzékelhető.

9 Nyílvános viselkedés Barátaik előtt nyíltak és nagyvonalúak, de utcán kevéssé érzékelhető ez. Sokan beszélnek angolul, de az üzleti életben a németet használják. Nem szeretik a kérkedést és a túlzásokat. A rövid információt kedvelik. A dicséret náluk nem túl megszokott, feleslegesen, ok nélkül ne tegyük. Az antiszemitizmus és a világháború nem jó téma, ha lehet, kerüljük! Népszerűek az üzleti ebédek, ha teheti, ajánlja fel a fizetést, nem fogják engedni. Szeretik a harmadik fél által történő bemutatást.

10 Öltözködés A németek öltözködése ma már befolyást gyakorol a világra. Ésszerűen keveri a hagyományosat a korszerűvel. A hagyományos sötét ruha Dunker Anzug (amelybe ma a középszín is belefér!)szinte mindenütt megfelelő, szmokingot, frakkot csak különleges esetben viselnek. Ilyenkor a hölgyek estélyit öltenek.

11 Névjegyhasználat A névjegyhasználat szűkebb körű, mint az angol vagy francia protokollban, de a francia rövidítéseket itt is elfogadják. Mivel a tanultság nagy érték, minden középiskolánál magasabb végzettséget írjunk rá a névjegyre.

12 Általános ülésrend A német ültetési rend szerint otthoni vendéglátás esetén a fővendég a háziasszony balján ül, a házaspárok pedig egymással szemben. A volt NDK területén a szokások gyorsan alkalmazkodtak a polgári elvárásokhoz.

13 Pontosság A pontosság mind a hivatalos, mind a magánkapcsolatok terén elvárt. A társasági formák tekintetében a nyugat-európai normák a mérvadók, de az ajándékozás terén vannak kis eltérések: a krizantém a tisztelet jele a társasági életben.

14 A német ízlés Nem rendelkezik nagy változatossággal, az átlagember ízlésén alapul. A délnémeteknél a párolt, főtt- és füstölt húsokat kedvelik. Köretként gombócot, tésztaféléket, burgonyát tálalnak, de a savanyú vagy párolt káposzta is népszerű. Az észak-németek a sör felhasználását kedvelik, mind a levesekhez, mind a hús-, Illetve halételekhez. Jellemző a hideg gyümölcsleves, az egytálételek =Eintopf, a tengerparton a különböző halételek. Körítés elsősorban a burgonya. A fűszerezés nem túl változatos, jellemző még a barna színű generálszósz. A zsemlébe tett fasírt vagy hússzelet valóban Hamburgból származik.

15

16 Italfogyasztási szokásaik
A nemzeti italuk a sör, még az étkezés elkezdésénél is fogyasztják, mellé gyakran fogyasztanak gabonapálinkát = snapsz, korn. A Rajna-vidéken szerepet kap a bor is. Pezsgőt csak ünnepélyes alkalmakkor bontanak. A németek sokat járnak étterembe, élvezik a jó ízeket, sokat adnak a vendéglőszínvonalára. Kezdődő baráti kapcsolatnál is ez a jellemző. A kávét „németesen” – hígan készítik, és édes tésztákkal, tortával fogyasztják, de ismerik az olaszos változatot is. A dohányzás tekintetében az elvárások szintén az európai normákhoz igazodnak.

17 Borravaló adása A borravaló mértéke 10 – 15% de csak akkor, ha a kiszolgálás színvonala meghaladja az átlagost. Ez minden szolgáltatás esetén jellemző.

18 Figyelmesség A német üzletemberek nem adnak és nem várnak értékes ajándékot, viszont a kifogástalan minőségre sokat adnak. Finom kivitelű tollak, import szeszesital megfelelő. Hölgyeknek virág, páratlan számú, de ne 13 ! és ne vörös rózsa vagy szegfű, mert ez az udvarlás színe, és ne kála vagy liliomféle, mert ez a temetés dísze.

19 Vallási élet A fele-fele katolikus és protestáns ( elsősorban evangélikus ), de zsidó és mohamedán közösségek is vannak. Sajátos gesztusaik nem jellemzők. Egyébként sem szeretik a feltűnést.

20 Köszönjük a figyelmüket


Letölteni ppt "Németország Forrás: Internet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések