Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Degenerációs ráncok Ránckezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Degenerációs ráncok Ránckezelés."— Előadás másolata:

1 Degenerációs ráncok Ránckezelés

2 A bőr öregedése belső és külső okokra vezethető vissza.
A várható élettartam növekedésével a bőr öregedése, egyre inkább előtérbe kerül. A bőr öregedése természetes folyamat, amely mindenkinél jelentkezik, a kérdés csak az, hogy mikor válik szembetűnővé. A bőr öregedése belső és külső okokra vezethető vissza. A belső ok miatti öregedés genetikailag meghatározott. A természetes öregedés során a bőr szárazzá, rugalmatlanná válik. Az arc ráncosodását az ismétlődő és szokássá vált izom-összehúzódások váltják ki. Amikor az arcizom összehúzódását, rövidülését a felette lévő bőr nem követi, előbb-utóbb ráncok keletkeznek. A bőr öregedését befolyásolja még: a bőr vastagsága a bőr alatti zsírszövet vastagsága a bőr víztartalma a kollagén és elasztikus rostok megoszlása és egymás közötti aránya.

3 A külső okok miatti bőröregedést a környezeti hatások idézik elő.
Ezek közül a legfontosabbak dohányzás szél vegyi anyagok ultraibolya (UV) fénysugárzás. A bőr érzékenyen reagál: túlzott melegre száraz levegőre távfűtésre levegőben lévő szennyező anyagokra mozgásszegény életmódra, stb.

4 Hatásukra: megvastagodik a külső hámréteg száraz tapintatúvá válik behúzódik viszket oxigénhiány lép fel a szövetekben kitágulnak a hajszálerek a bőr kipirul Súlyosabb esetekben látható hajszálértágulatok alakulnak ki, ezek szintén elősegítik a bőr korai, illetve gyors öregedését.

5 A külső okok esetében már a mi döntésünk, hogy mennyire tesszük ki bőrünket ezeknek az ártalmas hatásoknak. Az UVB-sugárzás ( nm) felelős a fokozott napfény-expozíció után kialakuló napégésért. Többszöri UVB-expozíció: tartós DNS-károsodást okoz kumulatív UVB-dózistól függően bőrdaganat alakulhat ki Az UVA-fény ( nm) csak nagyon nagy dózisban okoz elváltozást a bőrön, ugyanakkor erősen pigmentálja azt, és hosszú távon a bőr idő előtti öregedését idézi elő. A bőrgyógyászok és kozmetikai sebészek a legkülönfélébb beavatkozásokat végzik nap mint nap az öregedés dermatológiai jeleinek eltűntetéséért.

6 Az öregedéssel járó változások közül különösen a szövetközti térben történő folyamatok fontosak:
csökken a szövetközti folyadék tisztasága az idős bőr kevesebb hexózamint, mukopoliszacharidot, kondroitin-szulfátot és hialuronsavat tartalmaz. Ez végül ráncok kialakulásához vezet: a ráncok először a mimikai izmok körül, majd máshol is megjelennek sorvadni kezd az izomzat, a bőr alatti zsírszövet csökken a szövetek víztartalma a bőr rugalmas rostjai megváltoznak és kialakulnak az öregség szemmel látható jelei. Az öregedés folyamatának lassítására és feltűnő jeleinek eltűntetésére számos hatékony, és legalább annyi kevésbé hatásos szer és kezelés látott napvilágot.

7 Bőrradírozás A szaruképződés folyamata, vagyis a bőr "kicserélődése" mintegy 28 nap alatt megy végbe, így a bőr regenerálása, megújítása, vitalitásának növelése nagyjából egy hónapot vesz igénybe. mechanikai peelingek - a legáltalánosabb, akár otthon is használható bőrradírok, melyek a bőr elhalt sejtjeit mechanikailag, dörzsöléssel koptatják le. Hatóanyagaik: barackmagőrlemény mandulakorpa polietilén-golyócskák, amelyeket vagy a felkenés után megszáradó maszkokba tesznek, és száradás után dörzsöléssel távolítanak el. biológiai peelingek - kíméletesebb hámoldást biztosítanak a gyulladt, érzékeny bőrnek, mivel fehérjebontó enzimjük oldja fel a szarulemezek közti kötőanyagot, s így a lemezek a peeling lemosásával távoznak a bőr felszínéről.

8 biológiai peelingek - kíméletesebb hámoldást biztosítanak a gyulladt, érzékeny bőrnek, mivel fehérjebontó enzimjük oldja fel a szarulemezek közti kötőanyagot, s így a lemezek a peeling lemosásával távoznak a bőr felszínéről. gyümölcssavas hámlasztás, mellyel hatékonyabb hámoldást tud végrehajtani a kozmetikus, alkalmas különféle bőrproblémák, kozmetikai hibák kezelésére is. A gyümölcssavak (AHA) - mint például a citromsav, az almasav, a tejsav, a glikolsav - a felszíni hámoldás után behatolnak a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol serkentik a sejtosztódást, így elősegítik a bőr regenerálódását. Minden bőrtípusra alkalmazható ez a kezelés, de a kezelés végeztével megfelelő hatóanyaggal vissza kell állítani a bőr pH-ját.

9 mikrodermabrázió, azaz mikro-bőrkoptatás, melynek kapcsán az erre a célra kifejlesztett gép
alumínium-oxid kristályport juttat a bőrre majd azt vákuum segítségével azonnal vissza is szívja egy másik tartályba a lecsiszolt szarulemezkékkel együtt. Ez az eljárás: átmozgatja az egész szövetet javítja az anyagcserét a vérkeringést a nyirokáramlást jótékony hatással van a szervezet saját gyógyító, regeneráló folyamatainak beindítására. alkalmazható általános regenerálásra halványítja, vagy eltűnteti a - főleg a helytelen táplálkozás következtében vagy napérzékenység miatt kialakult – foltokat javít a rozáceás, azaz a hajszálér-tágulatos bőr állapotán, mert élénkíti a vérkeringést.

10 2. Iontoforézis Az iontoforézis egy olyan beviteli módszer, amely során egy vízben oldott anyag ionjait egyenáram segítségével juttatják be a bőr mélyebb rétegeibe. Az egyenáram hatására az elektromos töltéssel rendelkező sejtek depolarizálódnak, így átjárhatóvá válnak a töltéssel rendelkező anyagrészecskék (ionok) számára. Ionoforézist csak szakképzett és külön, erre vonatkozó szakképesítéssel rendelkező kozmetikus végezhet.

11 Az iontoforézis végezhető minden ép, zsírmentes bőrfelületen (zsírok, olajok szigetelik hatását).
A bőr felszíne és az irha hidratálására alkalmas. A kezelés idejét mindig a bevivendő hatóanyag mennyisége határozza meg. Addig kell végezni a kezelést amíg a bőr meg nem telik a hatóanyaggal és láthatóan már nem szív fel többet. Ez általában perc. Túl sokáig nem szabad az iontoforézist végezni, mert a telítődési határ után átdobódik a hatóanyag a hámon, bejut a vér és nyirokáramba és elszállítódik.

12 A kezelési technika szabálya: mindig zárt áramkör megteremtése, az áram belopódzásának, kilopódzásának megvalósítása. A letisztított és zsírtalan bőrfelületre feltehetők az elektródák. A kozmetikai hatóanyag (zselé, ampulla) elhelyezése. Kontaktusfelvétel – indifferens és differens elektródák bőrre helyezése (a gép még 0 intenzitáson van). Belopódzás – az intenzitás lassú emelése az ingerküszöbig. Kezelés – ingerküszöb alatt, amely kellemes a vendégnek, közben a vivőanyag folyadékát fokozatosan adagoljuk az elektróda útjába. Ha szükséges pólusváltás, az ismert szabály szerint. Az ismételt belopódzás után a kezelés folytatása Kilopódzás Az illeszték eltávolítása.

13 Különböző anyagok más –más póluson vihetők be:
Anód (+ pólus) Katód (- pólus) Kationikus anyagok: Bázisok Bázikus ásványvizek B-vitamin Élesztó Mészvíz Anionikus anyagok: Savak Gyümölcslevek Gyümölcssavak C-vitamin Kén Ichtiol

14 Vivőanyag Az iontoforézis során a hatóanyagok beviteléhez vivőanyagra is szükség van, amely: önmagában is hidratál elősegíti a hatóanyag bejutását semleges kémhatású, hogy mindkét polaritású funkciót befolyásolhassa. A vivőanyag mindig 3x-4x nagyobb mennyiségű, mint a hatóanyag.

15 Ellenjavallat Iontoforézis nem végezhető: Sérült bőrfelületen Szemölcsök környékén Áramérzet kimaradás esetén Terhesség idején Menstruációkor Daganatos megbetegedéseknél Pacemaker esetében Foghúzás után Kezelés során a szív soha nem lehet a zárt áramkör útjában. Az indifferens elektródának mindig a jobb kézben, karon vagy váll alatt kell lennie.

16 3. Ultrahang A hanghullámok széles tartományt alkotnak, melynek csak egy része hallható az emberi füllel. A hallható hangok felső határán felül lévő, füllel már nem hallható rezgések az ultrahangok ( kHz). Terjedésükhöz közvetítő közegre (pl. ultrahangos gél) van szükség, a közegek határáról majdnem teljesen visszaverődnek. Az ultrahang hullámok az emberi testben meghatározott sebességgel terjednek, mely függ a szövetek hőmérsékletétől, valamint tulajdonságától (vastagságuk, összenyomhatóságuk és víztartalmuk). Az ultrahang terjedése során ismert jelenségek figyelhetők meg: visszaverődés, áthatolás, törés, elhajlás és szóródás. A mai, korszerű ultrahang készülékek az évtizedek során forradalmi változásokon mentek keresztül.

17 Ennek a mechanikai rezgésnek az előállítása speciális kristály segítségével történik, alapja az ún. piezoelektromos hatás. Ha a kristály oldallapján nyomás hatására elektromos töltések jelennek meg, piezoelektromosságról beszélünk. Tehát ha egy kristályra meghatározott frekvenciaértékű áramot vezetnek, akkor ugyanilyen értékben a kristályból mechanikai energia szabadul fel, az így keletkező mechanikai rezgés longitudinális, azaz egy irányban halad. A kristályhoz lapuló fémfelület átveszi ezt a rezgést és továbbítja a bőrfelületre. A gép előlapján intenzitásszabályozó van, értéke arckezeléshez 0,5 W/cm2, testkezeléshez 1W/cm2. Az ultrahang terjedését a levegő akadályozza, leszigeteli, így a kezelőfejben maradt energia tönkreteheti a kristályt, ha nincs lehetősége a rezgés továbbadására, azaz ha a levegőben tartjuk a kezelőfejet. (Egy légbuborék elég ahoz, hogy megakadályozza az ultrahang sugárzóból való kilépését).

18 Az ultrahang alkalmazási területe rohamosan terjed.
Leginkább a szervezeten belüli diagnosztikai céllal használják, de alkalmazzák egyes izom-, ideg-, csontrendszeri megbetegedések gyógyítására valamint reumás panaszok kezelésére is. Az ultrahangos készülékeket orvosok és fizikoterápiás intézetek már régóta használják, de szépségszalonokban is nagy számban találkozhatunk vele.

19 Az ultrahanghullámok hármas alapelve:
1. Mechanikai hatás A rezgés mint mechanikai energia jótékonyan hat a kötőszövet rostjaira, azok átveszik a vibrációs mozgást, elmozdulnak a kocsonyás alapállományban, így egy finom szöveti masszázs jön létre. Ez a masszázs jótékonyan hat a szöveti struktúrára: lazítja a szöveteket masszázs hullámot indít a sejtekben javítja a helyi vér- és nyirokkeringést, fokozza sejthártyán át történő transzport folyamatokat fokozza a sejtmetabolizmust a finom rezgés a bőr idegeire is hat, azokat relaxálja, megnyugtatja. Az ultrahang segítségével bejuttatott zsíroldékony hatóanyagaink ezáltal gyorsabban jutnak be a sejthártyán keresztül a sejtek belsejébe (sonofrézis), hogy ott fejthessék ki energetizáló hatásukat. Mivel a bőr szerkezeti elemei fellazulnak az ultrahang hatására, az o/v és a v/o emulziók is könnyen bejuttathatók.

20 2. Termikus hatás (Hőképződés)
A hőhatást az ultrahangnak kitett szövet hőmérsékletének lokális emelkedése mutatja. A hangrezgés hatására a szövet elemek egymáshoz képest súrlódást szenvednek, mivel különböző amplitúdóval rezegnek. Ezt hívjuk mikromasszázsnak, amely a súrlódás kapcsán hőt termel. A visszaverődési tulajdonságoknak köszönhetően, a hőhatás különösen ott intenzív, ahol a hanghullámok sűrű anyagba ütköznek. A hő keletkezése a különböző rétegekben más és más, mivel az ultrahang az adott szövet természetétől függően különböző mértékben nyelődik el. A szövet elnyelési tulajdonsága a fél-érték mélységgel (HVD) jellemezhető. Ez az érték az ultrahangnak az anyagba behatoló részét jelenti milliméterben mérve, a behatoló és visszaverődő hullámok arányát figyelembe véve.

21 A 800-1.000 kHz-es készülékek esetében a következők a mért eredmények:
zsírszövet: kb. 80 mm; myoplasma: kb. 30 mm; csontszövet: kb. 2,5 mm. A csontszövet alacsony HVD értéke az oka a fájdalom esetleges érzetének a csonthártyában. Ezért az ultrahangos készülékek alkalmazása elővigyázatosságot igényel a csontok felett. A hőhatás az intenzitás vagy a váltakozó (modulált) ultrahang impulzusok alkalmazásával csökkenthető. Az ultrahang hullámok endogén hőképződést váltanak ki, ezáltal: emelkedik a szövetek hőmérséklete fokozódik a vérkeringés gyorsul a sejtmetabolizmus csökkentik az izomtónust és a fáradtságot.

22 3. Biokémiai hatás A mechanikai és hőhatások következménye. A legfontosabbak: az erek kitágulása; a sejtmembrán permeabilitásának javulása, azáltal hogy a pH értéket alkalikus irányba terelik; az anyagcsere stimulálása; a nyirokkeringés javulása; a feszült, merev izmok ellazulása; a gyulladások enyhülése. Az ultrahang serkenti a bőr és a bőralatti kötőszövet valamint a zsírszövet anyagcsere-folyamatait, így javul a bőr szerkezete és áteresztőképessége, a kötőszöveti rostok feszesebbé válnak. Az ultrahang egyedi biokémiai hatása a kollagén rostok közötti hibás, régi kötéseket új, hibátlan keresztkötésekre cseréli, tovább javítva ezzel a bőr rugalmasságát. Ezen hatásokat a kezelés során alkalmazott hatóanyagok bevitele tovább növeli.

23 4. Diszpergáló hatás A kozmetikai gyakorlatban ezzel a jelenséggel állapítható meg, hogy alkalmas-e az illető hatóanyag ultrahang kezelésre. A kezelőfejet bekenik a vizsgálandó anyaggal, erre egy pár csepp vizet tesznek. Ha megjelenik a szökőkút jelenség, akkor az anyagon átment az ultrahang, a vele való kezelés eredményes lesz. Ha a csepp mozdulatlan akkor valami leszigetelte az ultrahang útját (légbuborék, szilárd szemcse, stb).

24 ELLENJAVALLATAI PACE MAKER viselőinél a készülék használata TILOS! ROSSZINDULATÚ DAGANAT esetén, a kezelés TILOS! ÉRRENDSZERI betegeknél használni TILOS! PATOLIKUS betegségi tüneteket mutató bőr kezelése TILOS! TERHES személyen történő kezelés TILOS! ARC KEZELÉS esetén moduláció használata AJÁNLATOS! FÜL KÖRNYÉKÉT és a SZEMÜREGET kezelni TILOS!

25 Kezelési alapelvek A fekvő vendég mögött vagy mellette ülve végezzük a kezelést. Folyamatosan vezetjük a kezelőfejet a bőrfelületen, egyenletesen elosztva percenként 12 kis kört tegyünk meg a bőrfelületen, vigyázva az állandó kontaktusra. Az ultrahangkezelést csak szakember végezheti. Hatóanyagpótláskor, ha nem oldható meg az a másik kézzel, akkor ki kell kapcsolni a készüléket (modern gépeken azonnal leáll a sugárzás, ha megszűnik a bőrrel való kapcsolat). A kezelőfej vezetési irányára nincs szabály, de arcon célszerű a masszázs körkörös mozdulataihoz hasonló irányt tartani, testkezelésnél különböző variációk jöhetnek számba. Lokális kezelést végzünk (keloid felett) vagy ha cellulit kezeléshez akarunk ampullát bejuttatni a bőrbe, akkor a nyirokcsatornák irányába körözzünk a szív felé. A kezelés beállításakor mindig vegyük figyelembe, hogy azonos szövettípusokat soroljunk egy kezelési mezőbe, mert a csontos részekre sokkal kisebb intenzitás szükséges, mint a zsírszövetben gazdag részekre.

26 4. Fotorejuvenáció Az elmúlt években új és nagyhatású készülékekkel bővült az elektrokozmetikai készülékek piaca, melyekkel a fény segítségével végeznek bőrfiatalító kezeléseket. A készülékek nagy energiájú, meghatározott hullámhosszú fényt bocsátanak ki, amely a bőrben elnyelődve aktiválja a bőr saját megújító folyamatait. A legideálisabb hullámhossz-tartomány az nm-ig terjedő, ugyanis az e feletti hullámhosszú fény a hám és az irha sejtjeiben elnyelődve hőkárosodást okozhat. A kezelés során a fény elnyelődik a bőrben található pigmentanyagokban, a vér festékanyagában (hemoglobin) és a melaninban. Az intenzív pulzáló fény használata: a ráncok mérséklését okozza a fokozott kollagén produkció miatt csökken a pórusok mérete és fokozódik a bőrtónus, a feszesség növekszik az epidermis vastagsága a több osztódó hámsejt miatt, a bőr teljes vastagságában megfiatalodik.

27

28

29

30

31

32

33

34 5. Ridulízis Akupunktúrás tűt vezetnek a ráncba, mely áramimpulzusok hatására magához vonzza a szövetek közt felhalmozódó folyadékot - ez pedig feltölti, kisimítja a ráncot. Eközben a ránc körüli szövet ingerlésével fokozódik az oxigénfelvétel és az izomtónus. A kezelés két fázisból áll: A bőr előkészítése - fajlagos vezetőképesség fokozása tenzidekből és ionokból álló folyadék segítségével. A tenzidek adszorbeálódnak a bőrben lévő lipidek felületén és azokat mozgásra késztetik. Ráncfeltöltés tűelektródával A tűelektródát bevezetik a szarú és bazális réteg közé. A tűelektródához sejtközötti folyadék ionjai, lipidek vándorolnak, a ráncok enyhülnek.

35 A ránckezelés további módszerei
Számítógépes arcizomtréning Ennek során az arc mimikai izmait elektromos árammal stimuláljuk. Az izmok feszesebbek lesznek, az arckontúrok határozottabbá válnak, az arc barázdái kisimulnak. A duzzadt szemhéj és a toka kezelésénél is látványos a hatása. A szem körüli karikák javulnak, orr-ajak barázda mélysége csökken.

36 2. Vákuummasszázs Az arc feszességét fokozhatjuk vákuummasszázzsal is. A vákuum-masszázst köpölyöző masszázsnak is nevezik, utalva hasonlóságára a régi népi gyógyászatban széles körben elterjedt köpölyözésre. A vákuum-masszázs során szívóharangokkal masszírozza végig a kozmetikus az arcot és a nyakat, illetve a dekoltázst. A toka kezelésének is valószínűleg leghatékonyabb módja a kozmetikában – mérhető méretcsökkenést okoz. 3. Lifting

37 4. A ráncok feltöltése A ráncok kisimításának egyik népszerű módja a különböző anyagokkal történő fel töltés. A feltöltés általában úgy történik, hogy egy injekciós tűvel a bőrbe, a ránc alá adnak néhány tized milliliter anyagot. A beavatkozást leggyakrabban bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi. A használt anyagok nagyobb része néhány hónap után felszívódik, de újabb kezelés lehetséges. A feltöltést különböző anyagokkal lehet végezni. Minthogy mindegyiknek megvan a maga előnye, nem is olyan könnyű választani közülük. A legismertebb anyag a szilikon, a kollagén és a hialuronsav. Szilikon Ma már ritkán használják, főleg azért, mert időnként előfordul, hogy folyamatosan ingerelve környezetét, a szervezetet arra készteti, hogy kötőszövetet építsen fel körülötte. Ez folyamatosan növekvő csomót eredményezhet, melynek átmérője akár a 2-3 cm-t is elérheti. A másik probléma, hogy el is vándorolhat a helyéről, akár az állcsontig is "lecsúszhat". Kollagén A feltöltésre használt kollagént szarvasmarhából nyerik. Egyesek allergiásak rá, ami azt jelenti, hogy beadás után gyulladás keletkezhet. Ezért a kezelés előtt próbát kell végezni. Néhány hónap után szívódik fel, addig látható az eredmény. Manapság a kergemarhakór miatt rohamosan csökken a kollagén készítmények használata.

38 PMMA kollagénnel Viszonylag újabb anyag. Fő előnye , hogy nem bomlik le, az eredmény tehát tartós. Ezt úgy érik el, hogy a kollagénbe apró polimetil-metakrilát (PMMA) szemcséket kevernek. A műanyag nem bomlik le, a kollagén viszont körülbelül 90 nap alatt igen – ezt a szervezet saját kötőszövete helyettesíti, mely a részecskéket a helyükön tartja. Hialuronsav A hialuronsav-molekulák méretétől függően alkalmas a mélyebb ráncok, vagy az egészen finom redők kezelésére is. Minthogy nem allergizál, sokszor ismételhető. Implantátumok Tűszúrásnyi nyílásokon át a szervezet saját anyagaival vagy idegen anyagokkal emelhetünk ki mélyebb ráncokat, redőket. irhacsíkot halántéki izombőnyét saját zsír


Letölteni ppt "Degenerációs ráncok Ránckezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések