Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Írta: William Shakespeare. Franciscot leállítja Bernardo és őrt áll. Megjelenik Horatio és Marcellus (hogy megbizonyosodjon a szelemről). Eljön a szellem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Írta: William Shakespeare. Franciscot leállítja Bernardo és őrt áll. Megjelenik Horatio és Marcellus (hogy megbizonyosodjon a szelemről). Eljön a szellem."— Előadás másolata:

1 Írta: William Shakespeare

2 Franciscot leállítja Bernardo és őrt áll. Megjelenik Horatio és Marcellus (hogy megbizonyosodjon a szelemről). Eljön a szellem éjfélkor, a meghalt király képében, megszólítják de nem válaszol. Másodszor is eljön a szelem de mire válaszolna megszólal a kakasszó így eltűnik újra. Megbeszélik, tudatják a szellem jövetelét Hamlettel tán neki megszólal. Levél a Norvég királynak: Fortinbras nem sejti öccse szándékát. Laertes Franciaországba akar visszatérni, kéri a király engedélyét. Király és királyné lebeszéli Hamlettet hogy Wittenbergbe ne menjen tanulni. Hamlettet bántja hogy anyja egybekél apja öccsével, mint inkább gyászolnia kéne. Hamlett találkozik barátjával Horatioval és megkérdi tőle hogy miért jött el Wittenbergből (végtisztességre vagy a nászra-kérdezi Hamlett Horatiotól). Horatio elmeséli Hamlettnak hogy látta az elhúnt király szellemét. Hamlett megtiltja az őröknek hogy beszéljenek az esetről. Laertes és húga beszélgetése (óva inti húgát Hamlettől). Polonius  ellátja néhány jó tanáccsal fiát (pl.: légy hű önmagadhoz). Ophelia és apja beszélgetése (eltíltja Hamlettől mert, nem egy társadalmi osztályba tartoznak). Hamlett-Horatio és az őr: Őrt állnak hogy meggyőzödjenek a látomásról. Szellem jő: Hamlett megszólítja. Szellem int Hamlettnak hogy kövesse. Horatio és az őr követik Hamlettet (nem hagyják magára). Szellem és Hamlett beszélgetése: ”Én atyádnak szelleme vagyok, ó figyelj-figyelj ha szeretted édes atyádat vala”bosszuld meg rút erőszakos halálát. Apját megmérgezték (méghozzá Hamlett nagybátja). (kígyómérget öntöttek fülébe). Hamlett megesketteti az őrt és Horatiot hogy amit láttak nem mondhatják el senkinek.

3 Polomius megkéri Rajnárdot nyomozzon fia után. Ophelia elmeséli apjának hogy Hamlett járt nála(itt már őrültként viselkedett). Azt hiszik szerelmi bánatba őrült bele mert, visszautasította Ophelia. Polonius elmegy a királyhoz és el akarja mesélni mi is történt. Az udvarfiakat kéri meg a király hogy figyeljék meg hogy mi bántja meg Hamlettet (mert azt gondolják hogy apja halála miatt lett bolond). A követség jó válasszal tér haza. (a Norvég király válasza: felséged ellen fegyvert nem ragad.) Polonius elmegy a királyhoz és elmeséli mi történt lánya és Hamlett között (felolvassa a levelet melyet Hamlett Opheliának írt). Hamlett és Polonius találkozása. Rosencrantz és Guildenstern találkoznak Hamlettel (Hamlett kérdi- A királyné hívatott bennetek?). Színészekkel való találkozás: (vándorszíneszekké váltak mert a gyerek színház került előtérbe). A színészek által bemutatja és eljátsza a darabot amit maga átírt (így akarja apja megölését mindenki tudtára adni) (a mű címe:Gonzago megölése).

4 Ki akarja hallgatni a király és Polonius Hamlett és Ophelia beszélgetését (azért akarják kihallgatni őket hogy megtudják szerelmi bánat vagy más-e az oka a bolondságnak- ezt a találkozást előre kitervelték). Hamlett és Ophelia találkozik: valójában az igazság az: hogy elhitette Opheliával egykor szerette de valójában nem (Hamlett azért nem mondott igazat Opheliának mert félt hogy elmondja apjának tervét ami valószínű így meg hiúsult volna).A beszélgetés után rádöbbennek hogy nem szerelmi bánat bolondságának oka de valódi okát még mindig nem tudjuk. A királynét kérik meg hogy próbálja megtudni Hamlett bolondsága okát (Hamlett továbbra is színleli őrültségét). E nap játsszák el a darabot ahova meghívták a királyt és a királynét is. Előtte Hamlett megbeszéli Horatioval hogy figyelje a királyt. Horatio tud a színjátékrőó mert Hamlett elmesélte neki hogyan ölték meg az apját. A király-királyné és Ophélia is helyét elfoglalva kezdődik a darab. A darabot bevezető helyett némajátékkal vezeti be. A színészek eljátsszák hogyan ölték meg a királyt, a királyné nem tud az egészről semmit. A királyné megesküszik hogy ha a király meghal akkor többet nem megy férjhez (ezt a színdarabban mondja a királyné). A király bántónak véli a darabot de a királyné tréfának gondolja ezért megnyugtatja. A király megkérdi a darab címét Hamlettól(-Hamlett erre azt válaszolja hogy: Egérfogó- a darab egy gyilkosságot ábrázol). A darabban ezzel a jelenettel utal Hamlett arra hogy hogyan mérgezték meg a királyt. A király felkel és azt mondja hogy abba kell hagyni a darabot. Horatio és Hamlett számára bebizonyosodik hogy a szellemnek van igaza A király önkívületében van. A királyné beszélni akar fiával magaviseléteről. A király kiadja a parancsot hogy Hamlettnak Angliába kell mennie (így nem okozhat veszélyeket őrültségével). Polonius kihallgatja Hamlett és a királyné beszélgetését a király tudtával (ez a terve a királynak mert sejti hogy Hamlett nem bolond csak tetette). Beszélgetés a királyné és Hamlett között: Polonius elrejtőzik a kanapé mögött és mikor hallja a királyné segítségért kiáltását ekkor előjön. Hamlett ráfogja kardját és megöli, mivel álszentnek tartja Poloniust. A királyné nem tudja hogy miért haragszik rá Hamlett. Hamlett utal arra hogy második férje egy hazug, gyilkos, tolvaj. Hamlett meglátja atyja szellemét és beszél hozzá az anyja nem lát senkit és ebből zavart elmére gondol. Hamlett ekkor bevallja anyjának hogy csak színlelte őrültségét.

5 A király is megtudja Polonius halálát, hogy Hamlett ölte meg. A király azt mondta hogy kutassák fel a holttestet és vigyék a kápolnába. Kérdezik Hamlettet hol a holttest. Hamletnek erre azt válaszolja: a királynál („a test a királynál van de a király nincs a testnél”). A király hivatja Hamlettet! Kérdi tőle hol van Polonius holtteste? Erre Hamlett így válaszol: „Férgek közt vagy az égben”. Angliába száműzi Hamlettet a király (a király kéreti Hamlett halálát  ezért küldi Angliába). Fortinbras serege. Ophelia is megtudja apja halálát és azt mondja hogy tudatni kell a bátyjával is(Ophelia magánkívül van apja halála miatt). Közben Laertes titkon hazaérkezik. Laertes kérdi apja halálát a királytól és közben bosszút forral érte (itt még nem tudja ki apja gyilkosa ). Polonius temetése titkos és halála módja is, sem királyi pompa, sem nyílt ravatal. Horatio levelet kap Hamlettől akit közben elfogtak, kéri őt juttassa a levelet a királyhoz ő meg siessen hozzá. Levél érkezik a királynak és a királynénak Hamlettől. Visszaérkezésének okát elmondja. A király cselt sző Hamlett ellen (Laertes segtségével). Értesítik Laertest hogy húga vízbefúlt (nem magával végzett hanem baleset volt -„Belógó ágra kapaszkodott és az ág letört a síró folyamba zuhant”). Így Laertes bosszúja még jobban erősödik benne Hamlett íránt.

6 Két sírásó beszélgetése. Megjelenik Hamlett és Horatio a temetőben, kérdik kit temetnek. Tovább beszélget Hamlett és a sírásó. Megjelenik a király-királyné, Laertes és egy pap Ophelia sírjánál. Eltemetik Opheliat: szerény szertartással (ekkor tudja meg Hamlett hogy kit temetnek). Hamlett és Laertes a sírban birkóznak (azón vitatkoznak ki szerette jobban Opheliat). Elolvassa a parancsot melyben az ő haláláról meggyilkolásáról tájékozódik. Megjelenik Osrick aki Hamlettel szeretne beszélni (hírt hozott neki). Ezt mondja el Osrick Hamlettnek  A király fogadott Hamlettre és Laertesra a kardforgatásban hogy Hamlet győz Laertes ellen. Hamlettel tudatják a feltételeket, ő elfogadja a kihívást. Horatio leakarja beszélni Hamlettet a küzdelemről de Hamlett nem hallgat rá. Hamlett és Laertes összacsapnak. Hamlett javáért iszik a király. A király megkínálja Hamlettet egy pohár borral,de Hamlett elutasítja (mert még tovább vívnak). És a vívás közben a királyné megkóstolja Hamlett italát mely mérgezett volt. Laertes megsebzi Hamlettet (de bírkózás közben felcserélik a szablyákat) és Hamlett megsebzi Laertest a mérgezett karddal. Közben a királyné meghal. Hamlett ledöfi a királyt a mérgezett karddal. A király meghal. És aztán Hamlett is meghal. Fortinbras közben megérkezik mivel mindenki meghal így ő lesz a tartomány uralkodója (joga van hozzá). Hamlettet ravatalra emelik mivel ő belőle nagy király lett volna.

7 Szereplők: Claudius: Dánia királya Hamlett: az előbbi király fia, a mostaniak unokaöccse Horatio: Hamlett barátja Polonius: főkamarás Laertes: Polonius fia Voltimand: udvarfi Cornelius: udvarfi Rosencrantz: udvarfi Guildenstern: udvarfi Osrick: udvaronc Pap Más udvaronc Marcellus és Bernardo: tisztek Francisco: katona Rajnáld: Polonius embere Egy százados Követek Hamlett atyja szelleme Fortinbras: Norvég királyfi Két sírásó Gertrud: Dán királyné, Hamlett anyja Ophelia: Polonius leánya


Letölteni ppt "Írta: William Shakespeare. Franciscot leállítja Bernardo és őrt áll. Megjelenik Horatio és Marcellus (hogy megbizonyosodjon a szelemről). Eljön a szellem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések