Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tőzsdeinformáció Magyarországon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tőzsdeinformáció Magyarországon"— Előadás másolata:

1 Tőzsdeinformáció Magyarországon
Készítette: Surányi Szilvia

2 Tőzsde A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. A magyarországi tőzsde jogi személy, önkormányzattal rendelkezik, nem nyereségorientált, de bevételeiből tartja fenn magát. Üzletet csak tőzsdeügynökön (alkusz) keresztül lehet kötni. A tőzsdei kereskedelemben részt vevő áruknak vagy értékpapíroknak nem kell jelen lenniük, mivel az egyes áruk helyettesíthetők, illetve egymással kicserélhetők.

3 Tőzsde Az eladni és vásárolni szándékozók árelképzelései befutnak a tőzsdei üzletkötőkhöz (brókerek), akik ezeket megpróbálják a piacon érvényesíteni.

4 Magyarországi tőzsde története
A hazai tőzsde gondolata 1854-ben a budapesti Loyd Társulatnál fogant meg Ferenc József császár elrendelte,  hogy a birodalom nagyobb városaiban tőzsdéket állítsanak fel Magyarországon az első tőzsde megnyitására januárjában került sor,  mely egyidejűleg áru- és értéktőzsdeként működött

5 Magyarországi tőzsde története
Az 1930-as évek elejének nagy gazdasági válság elérte Magyarországot is, 1931 nyarától 1932 õszéig a tőzsdét be is zárták. A második világháború után 1948-ban a kommunisták hatalomra kerülésekor a tőzsdét bezárták, épületét államosították

6 Magyarországi tőzsde története
Befektetőknél lévő értékpapírok értéktelen holmivá váltak, az értékpapírpiac elhalt, megkezdődött az ún. terv- vagy inkább parancsgazdaság korszaka. A nyolcvanas évek végén a forgalomban lévő értékpapírok túlnyomó részét a vállalati és önkormányzati kötvények jelentették.

7 Tőzsdefajták A tőzsdén forgalmazott áruk jellege szerint:
Árutőzsde, ahol fizikai áruk adásvétele történik. a.) Általános: sokfajta árucikkel foglalkoznak.   b.) Speciális: csak meghatározott áruval, illetve árucsoporttal foglalkoznak.

8 Tőzsdefajták 2. Értéktőzsde, ahol értékpapírok, devizák,nemesfémek, stb. adásvétele történik. a.) Általános: sokfajta ügylettel foglalkoznak. b.) Speciális: csak adott típusú ügyleteket bonyolítanak. Deviza-, Nemesfém-, Értékpapírtőzsde.

9 Tőzsdefajták 3) Áru- és értéktőzsde: a fenti kettő fajta feladatait egyaránt ellátja.

10 Tőzsdefajták A tőzsde jogállása szempontjából:
1.Európai kontinentális típusú tőzsde: közjogi jellegűek, tevékenységük felett az állam gyakorol felügyeletet. Az állami befolyás jelentős. A vezetőséget vagy az állam nevezi ki, vagy a tagok maguk választják.

11 Tőzsdefajták 2. Angol-amerikai típusú tőzsde: magánjogi jellegűek, Rt-ként működnek. Vezetőségüket maguk választják, működési feltételeiket is maguk alakítják ki. Tevékenységüket csak a minden más gazdálkodó szervezetre is vonatkozó szabályok korlátozzák.

12 A tőzsde 3 fő csoportja: Pénz (készpénz) Értékpapír (bankszámla is)
Tényleges anyagok (benzin, arany)

13 Tőzsdei árfolyamok: nyitó: a napi első megkötött ügylet árfolyama
záró: a napi utolsó megkötött ügylet árfolyama átlag: a napi üzletkötések árfolyamainak átlag

14 Tőzsdei ügylet menete:
A tőzsdén információs táblák mutatják a legfontosabb információkat. pl.: árfolyamokat, ajánlatokat, megkötött ügyleteket Az ügyleteket szóban vagy számítógépen lehet megkötni, a tőzsdei levezető a megegyezés után kiállítja a kötjegyet és a tőzsdei nap végén a kötjegy segítségével készítik el a szerződést.

15 Tőzsdei ügylet menete A tőzsde helyettesíthető tömegáruk koncentrált piaca, ahol a kereskedelem szervezett keretek között, meghatározott szokványok szerint történik. A tőzsde nem profitorientált, de önfenntartó intézmény.

16 A tőzsde gazdálkodása A tőzsdék önmagukat fenntartó intézmények, költségeikre maguk teremtik meg a fedezetet. Jellemző bevételi lehetőségeik: tagsági díjak, forgalomarányos díjak, jegyzési illetékek, információszolgáltatási díjak, esetleges befektetések hozamai, stb. Alapelvként elfogadható, hogy a tőzsde non-profit szervezet. Természetesen nyereség képződhet, ez képezi a további fejlesztések alapját.

17 A tőzsde gazdálkodása A tőzsde költségvetését a közgyűlés fogadja el. Tartozásaiért a saját vagyonával felel, a tőzsdetagok felelőssége korlátolt. Sajátos számviteli-pénzügyi renddel rendelkezik.

18 Magyar nyelvű tőzsdeinformációk
A tőzsdékkel és a gazdasággal kapcsolatos információkkal foglalkozó újság, mely az Interneten is elérhető: a Tőzsdefórum. Az MTI-ECO a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója. Foglalkozik az aktuális árfolyamokkal, az értékpapírokkal és a gazdasági hírekkel.

19 Magyar nyelvű tőzsdeinformációk
Az Eco.Net Hungary Kft. fő tevékenysége gazdasági - értékpapírpiaci adatbázisok és adatbázisokon alapuló szolgáltatások fejlesztése. Az Kft. - munkatársaink számítástechnikai és értékpapírpiaci tapasztalataira alapozva - fejleszti ki a partnerei igényeinek leginkább megfelelő gazdasági, értékpapírpiaci információs szolgáltatásokat, termékeket.

20 Magyar nyelvű tőzsdeinformációk
Regisztrálás után szabadon kereshetünk a tőzsdék és a pénzügyi gazdaság naprakész adatai között a Business Web Hungary oldalain. A Budapesti Értéktőzsde részvényeinek napi adatainak kimutatásával foglalkozik a Fornax. Az Origo oldalain a pénz és üzlet híreiről olvashatunk. A Magyar Elektonikus Tőzsde összefoglalót nyújt.

21 Köszönöm Figyelmüket!


Letölteni ppt "Tőzsdeinformáció Magyarországon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések