Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hatha jóga Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hatha jóga Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam."— Előadás másolata:

1 Hatha jóga Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam

2 A jóga eredete Ő si bölcsek ébredtek rá meditációjuk során Gyökerek: ő si India területe, i.e. 5000 Alapok: Indus-Szarasvati kultúra dolgozta ki i.e. 1500 védikus papok finomították és továbbfejlesztették  A jóga elméletét és gyakorlati alkalmazását írásban rögzítették 19-20. szd.: jógamesterek nyugaton  a jóga a nyugati kultúra szerves részévé válik

3 Jóga Jóga (szanszkrit) judzs=összeköt, egyesít, test-tudat- lélek egyesítése Hindu filozófia iskolája Nagy szerep az indiai emberek életmódjában „A jóga egy majd 5 ezer éves, a testi, lelki és spirituális fejl ő dés megsegítésére kidolgozott tudományos és rendszerezett technika. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejl ő dött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében”

4 A modern jóga elemei Hinduizmusból származó tradicionális elemek:  erkölcsi és etikai alapelvek  test meger ő sítésére és jó állapotának meg ő rzésére szolgáló pózok (ászanák vagy más néven tartások)  légzés szabályozás és az elme meditációval történ ő elcsendesítése A jóga legtöbb változatának része a koncentráció (dhárana) és a meditáció (djána) gyakorlása

5 Jógatípusok Karma jóga: a helyes cselekvés módja, az érdek és motiváció nélküli szolgálat útja Bhakti jóga: az odaadás útja Dnyána jóga: a tudás útja Tantra jóga: a n ő i út, a test tisztelete Kundalini jóga: az energia útja Rádzsa jóga: a "királyi" jóga, a meditáció útja, végs ő soron teljes tudatunk feletti kontroll elérésének útja Hatha jóga: a fizikai önfegyelem, a testgyakorlás útja.

6 Hatha jóga A nyugati világban a jóga legelterjedtebb formája Indiai tanítók népszer ű sítették Ez az a jóga típus, amit mi itt nyugaton a leginkább ismerünk, gyakorlunk. A hatha jóga a fizikai önfegyelem és a testgyakorlás útja  Testpozitúrák (ászanák), légz ő gyakorlatok (pránajáma) segítségével végs ő soron a szellem és a lélek megfegyelmezésének útja

7 Hatha jóga jelent ő sége Relaxáció A jógagyakorlatok (finom lazítások, légz ő gyakorlatok, meditáció és a vezetett imaginációs gyakorlatok) a test feszültségeinek oldódását eredményezik, az idegrendszert, és az érzelmeket nyugtatják. Koncentráció A fókuszálás, vagyis a figyelem összpontosításának képessége javítható; mivel a jóga még a testmozgásokat is a legnagyobb odafigyeléssel követi, ezzel a testtudatot ébreszti, fejleszti. Az egyensúlygyakorlatok különösképp a koncentrációs képességet erősítik. Izomtónus A jógapozitúrák kitartása a test minden részét, a mélyizmokat s ő t még a bels ő szerveket is er ő sítik.

8 Hatha jóga jelent ő sége 2. Gyógyítás A jóga gyakorlása megdolgoztatja nyirokrendszerünket, az endokrin mirigyrendszert, masszírozza a szerveket, serkenti a vérkeringést és a méreganyagok eliminálásának folyamatát, mindezzel stimulálva bármilyen gyógyulás folyamatát Rugalmasság A jógagyakorlatok finoman lazítják izmainkat, nyújtják az inakat. Testi - lelki frissítés A lassú és finom, légz ő gyakorlatokkal kombinált gyakorlatok a testet nem kifárasztják, hanem épp ellenkez ő leg, energizálják. Így a relaxációs gyakorlatokkal kombinálva, a jóga gyógyító hatású, és testi és szellemi felfrissülésünk, érzelmi feltöltődésünk legjobb módja.

9 Hatha jóga testhelyzetek Lótusz testtartás Teve testtartás

10 Csavart helyzet Kutya testtartás

11 Kobra Repül ő gép

12

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hatha jóga Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések