Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Arthrosis (= Ízületi kopás)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Arthrosis (= Ízületi kopás)"— Előadás másolata:

1 Az Arthrosis (= Ízületi kopás)

2 Az arthrosis a leggyakoribb ízületi betegség, mely jelentősen nehezíti a beteg mindennapi tevékenységeit. Az arthrosis egy vagy több ízületnek a lassú lefolyású megbetegedése, amelynek fókuszában az ízületi porc kopása áll.

3 Mi is ez?... Az egészséges ízületben az ízületi porc az
ízületi nedvvel az ízületi tokban helyezkedik el. A porc az ízületi nedvvel az ízület csaknem súrlódásmentes működését teszi lehetővé, valamint jelentős lökéscsillapító hatással van az alatta fekvő csontozatra, csökkentve annak terhelését.

4 Sok esetben az arthrosis az ízület túlterhelésének hatására jön létre, porckárosodással kezdődik, a porc-sejtek nem termelik a normális alapanyagot, a kondroitin-szulfátot. A kondroitin-szulfát a porc egyik fő alkotóeleme, amelyet kiváló vízmegkötő képesség jellemez, aminek hatására a porc mechanikus-elasztikus tulajdonságát biztosítja. Ennek hiánya idővel a porc elvékonyodásához, rugalmasságának csökkenéséhez vezet, aminek következtében a porc teherbíró képessége csökken.

5 Az egészségesen sima porcfelület recéssé válik és károsodik a súrlódáscsökkentő hatása. A porc alatt lévő csontban a túlterhelés apró csontrepedéseket eredményez, amelyek ellensúlyozására a csontszövet sűrűbbé és merevebbé válik. Az ízületi peremeken csipke-szerű képződmények keletkeznek, és ezáltal korlátozódik az ízület mozgathatósága. Az ízületi porcban a leépülési folyamat gyulladás nélkül megy végbe, így az arthrosis sokáig nem válik észlelhetővé. A fájdalom már előrehaladott állapotban jelentkezik, amikor a gyulladást okozó anyagok az ízületi tok gyulladását eredményezik és az ízület megduzzad.

6 Érintettségi területei
Leggyakrabban a csípő- és térdízületet és a kéz kisízületeit érinti.

7 Az arthrosis kialakulásában szerepet játszhat:
a porc természetes elöregedése Túlsúly ízületi túlterhelés (nehéz fizikai munka, élsport) sérülések (szalag-sérülések, törések) gyulladások sebészeti beavatkozások anyagcsere betegségek (köszvény)

8 Előfordulás/gyakoriság
A 35 évesek egyharmadának biztos, hogy porckopása van már legalább az egyik izületében, míg az 50 évesek körében már 75%, a 70 éveseknél pedig 90% panaszkodik porckopásra. Nagyon gyakori betegség: a lakosság százalékát érinti.

9

10 Megelőzése Egész fiatal kortól kezdve meghatározó a sok, ám nem túlzásba vitt mozgás, a megfelelő táplálkozás és a normál testsúly megtartása. Ha a családban előfordultak ízületi panaszok, különösen oda kell figyelni a porcot kímélő életmódra. Az ízületek terhelésének, túlterhelésének csökkentése: túlsúlycsökkentés, rendszeres testmozgás, mely minden ízületet egyformán terhel (úszás, kerékpározás), gyógytorna. A végtagok hosszkülönbségének (a népesség 10 százalékánál fordul elő) kiegyenlítése cipőmagasítással történik. Fontos a korai felismerés és az időbeni korrekció. Megfelelő pályaválasztással, illetve munkakör-változtatással az állapot romlása megállítható, illetve lassítható.

11 Van-e porcvédő étrend? A helyes táplálkozás akár fájdalomcsillapító hatású is lehet. Nagy (60-80%) legyen a szervezetet inkább lúgosító ételek aránya. Sok nyers zöldséget, salátát, gyümölcsöt kell tartalmaznia. Ha legalább annyi friss zöldséget és gyümölcsöt eszik valaki, mint egyéb ételeket, akkor már egészen ügyesen tartja a porcvédő étrendet.

12 Hogyan diagnosztizál6ó?
Az arthrosis tünetei 1. Az ízületmozgásra jelentkező fájdalma (a fájdalom nagyon gyakran más régióból sugárzik a kérdéses ízületbe, 2. Nyugalmi, vagy ritkábban éjszakai fájdalom, 3. Indítási fájdalom, mely 30 percen belül szűnik, 4. Az adott ízület mozgásterjedelmének beszűkülése, bizonyos feladatok elvégzésének akadályozottsága, 5. Ízületi instabilitás.

13 Jelei: 1. Nyomásérzékenység 2. Lokális kemény, csontos duzzanat az ízületi szélek mentén 3. Fájdalmas vagy beszűkült mozgástartomány 4. Durva crepitátio 5. Különböző mértékű gyulladás 6. Szubluxáció, deformitás, kontraktúrák (késői stádiumban)

14 Kezelése Elsősorban a panaszok kezelése és az arthrosist okozó tényezők megszüntetése fontos. Lehetőségek: - testsúlycsökkentés, életmód változtatás - fizioterápia - ortopédiai segédeszközök - gyógyszeres kezelés - esetleges műtéti kezelés Terápiás lehetőségek: - A testsúly csökkentése mind megelőzésként, mind terápiás kiegészítésként fontos. - A fizioterápiás lehetőségek a fájdalom csillapításában eredményesek, illetve lassíthatják a progressziót (gyógytorna, masszázsok, balneoterápia, iszappakolás, ultrahang, elektromos terápiák).

15 A porc anyagcserére kedvező hatása miatt egy
hosszútávú kondroitin-szulfát kezeléssel az arthrosis továbbfejlődését lassíthatjuk, vagy állíthatjuk meg. A kondroitin-szulfát kezelés csökkenti a porclebontó enzimek aktivitását és egyben gyulladásgátló szerepe is van. Hatására csökkenek a fájdalmak és növekszik az ízületek mozgathatósága. Ezáltal jelentősen javul az életminőség.

16 A fizikális vizsgálat során nézik az ízületek mozgékonyságát, duzzadtságát, megvizsgálják, nem meleg vagy gyulladt-e. Az orvos által használt képalkotó eljárások a röntgen, a CT, az ultrahang, az MRI, valamint az úgynevezett artroszkópiás eljárás, amikor optikai szondát, azaz parányi kamerát bocsátanak az ízület belsejébe.

17


Letölteni ppt "Az Arthrosis (= Ízületi kopás)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések