Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemi úton terjedő betegések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemi úton terjedő betegések"— Előadás másolata:

1 Nemi úton terjedő betegések
Fogamzásgátlás és Nemi úton terjedő betegések

2 Ezer születésre eső abortusok száma 2000-ben
Oroszország Fehéroroszország Románia Magyarország Csehország USA Németország-K Franciaország Nagy-Britannia Németország-Ny Belgium 1695 1451 1107 623 415 387 272 254 233 153 82

3 Az ideális fogamzásgátló
Hatékonyság: 100% (Pearl-index = 0) Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: 100% védelem. Hatása az esetlegesen mégis bekövetkező terhességre: nincs

4 A fogamzásgátlás eszközei, módszerei
Természetes módszerek Mechanikai módszerek Kémiai módszerek Hormonális módszerek Spermiogenezis gyógyszeres gátlása Meddővététel

5 Hatékonyság Pearl index Egy év alatt 100 nőből hány esik teherbe

6 Természetes módszerek
Petting: Hatékonyság: Nincs adat. Ha a petting tényleg csak petting marad, akkor PI = 0. Mellékhatás: Nincs. Használata: Egyszerű, bár néha nehéz megálljt parancsolni. Elviselhetőség: Egyéni. Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Egyes betegségek ellen véd, de sok kórokozó a petting bizonyos fajtái mellett (pl. orális előjáték) így is okozhat megbetegedést.

7 Megszakított közösülés (coitus interruptus)
Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Rendkívül nagy a hibalehetőség !!! Nagy fegyelmezettséget igényel és mosakodási lehetőséget. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló, bár a közös orgazmust szinte lehetetlenné teszi. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!!! Veszélye: már a magömlés előtt kis mennyiségű ondó távozhat a hímvesszőből, ez a nedv is tartalmazhat hímivarsejteket!

8 Kimosakodás (hüvelyirrigálás):
Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem !!!

9 Ovuláció meghatározásán alapuló természetes módszerek

10 Naptáras módszer : Hatékonyság: 14-47 !!! Mellékhatás: Nincs.
Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!! a menstruációs ciklus alapján kiszámítható: ■ a ciklus legtermékenyebb napja vagy ■ a legterméketlenebb napok

11 a módszer lényege: az előbbi időszakban ne éljünk szexuális életet
tények, amiken alapul: ■ a spermiumok kb. 3 napig élnek a hüvelyben ■ a női petesejt élettartama 1 nap ■ a megtermékenyítés 1-2 nappal a közösülés után következik be ■ a "biztonságos napok" az ovulációt követően 2 nappal kezdődnek és a következő menstruációig tartanak

12 Ovulációs naptárak ■ „csináld magad” ■ internet ▪ magyar ▪ külföldi ▪ online ▪ letölthető ▪ ingyenes ▪ fizetős szoftverek…

13 Lényeges, hogy általában három hónap elegendő, hogy meghatározhassuk az ovuláció egyéni "formáját".

14 Hőmérő- (Hildebrand) módszer
(Ébredési hőmérséklet mérése ) Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

15 Az egyik legismertebb módszer, amelynek lényege, hogy a ciklus második felében, a petefészekben termelődő progeszteron hatására az alaphőmérséklet néhány tized fokkal megemelkedik és ez az emelkedés egészen a menstruációig (vagy az előtte lévő 1-2 napig) fennáll.

16 Az alaphőmérsékletet mindig közvetlenül ébredés után mérjük (minimum 5 óra alvás után), még mielőtt az ágyból kikelnénk, lehetőleg minden nap azonos időben. Kizárólag testüregben (szájban nyelv alatt, hüvelyben, végbélben) mért hőmérséklet értékelhető A mérésre egyaránt alkalmas higanyos vagy digitális hőmérő, de a tapasztalatok szerint a digitális típus általában 1-2 tized fokkal alacsonyabb értéket jelez

17 A hőmérsékleti adatokat soha ne önmagukban, hanem grafikonon vezetve értékeljük. Minimum két hónapon át vezetett görbe értékelése után lehet egyértelműen következtetni a peteérés meglétére, valamint az ovuláció idejére. A hőmérőzés legnagyobb hátránya, hogy időigényes, macerás és a legkisebb betegség, gyógyszerszedés, kialvatlanság is befolyásolhatja.

18

19 Billings-módszer: (+hőmérő módszer: symptothermalis módszer) Hatékonyság: 1,4-26!!! (symptotermalis módszer: 5) Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

20 A tüszőrepedés környékén a nyák mennyisége jelentősen megnő, állaga tojásfehérjéhez hasonlít, és kis mintát véve a két ujjunk között hosszúra nyújtható. Ezek a napok a legalkalmasabbak a fogamzásra, a hüvelyváladák ilyenkor az ondósejtek számára jól átjárható. A fertilis (termékeny) napok után a nyák mennyisége újra csökken, lehetséges, hogy még mindig “tojásfehérjés”, de ilyenkor már nem nyújtható, a szálak könnyen elszakadnak. A tüszőrepedés után, a ciklus második felében a nyák újra tésztaszerű, mennyisége csökken.

21

22

23 Jó tudni A szakirodalom úgy tartja, hogy lehetséges, hogy több érett pete is kiszabaduljon. Pl egy nagyon intenzív orgazmus hatására, vagy más hormonszint emelkedés hatására. A nők 2%-ánál már a ciklus negyedik napján megkezdődik a fogamzásra alkalmas periódus. A csúcsérték a 12. és 14. napra esik, amikor a nők több mint fele képes a fogamzásra. 1%-nál kisebb a valószínűsége, hogy a nő fogamzóképes napjai közé a menstruációs ciklus második napja is beletartozzon. - A ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni, nincs 100%-osan védett időszak! A peteérés időpontja előre csak valószínűsíthető, utólag lehet biztonsággal meghatározni. Úgynevezett extra peteérés is "bármikor" előfordulhat. Bár nem jellemző, de a fentiekből is látható, a menstruáció alatt is történhet teherbeesés. - Valamint, bár ritka, de egy ciklusban több peteérés is előfordulhat!

24 Peteérésjelző módszerek
A női nemi ciklus során mindössze néhány nap számít termékenynek, mivel a petesejt átlagos élettartama mindössze átlagosan 24 óra. Figyelembe véve, hogy a spermiumok akár több napon át életképesek, azt mondhatjuk, hogy az ovuláció (tüszőrepedés) előtt 72 órával, illetve utána 24 órával van esély a teherbeesésre.

25 Az ovulació idejének meghatározására számos módszer létezik, ezeket alkalmazhatjuk önmagukban, vagy egymással kombinálva, de 100%-os biztonsággal csak ultrahanggal lehet kimutatni, hogy valóban megtörtént-e a peteérés és a tüszőrepedés a ciklus során.

26 Peteérésjelző tesztek
A jelenleg rendelkezésre álló legmegbízhatóbb módszer a peteérésjelző tesztcsík vagy tesztkazetta. Működésének lényege, hogy a vizeletben lévő LH hormon (luteinizáló hormon) mennyiségét jelzi. A peteérés során az LH-hormon mennyisége fokozatosan emelkedik, majd a tüszőrepedés előtt órával eléri a csúcsát. Az ovulációs teszt képes kimutatni ezt az emelkedést.

27 A teszten (a terhességi tesztekhez hasonlóan) van egy kontrollcsík, és van egy második csík, ami az LH-hormon szintjét jelzi. A naponta végzett tesztelés során megfigyelhető, hogy a hormonszint hogyan változik Sajnos mivel a spermiumsejtek több napig (akár 5-ig) is elélnek a petevezetékben, a módszer igen nehezen alkalmazható nagy hatékonysággal.

28 Ovulációs kütyük

29 Az LH-teszt minden más (jelenleg ismert) módszernél alkalmasabb az ovuláció időpontjának otthoni meghatározására. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy például hőmérőzéssel kombinálva

30 Törpemikroszkóp A tüszőrepedés vizsgálatára javasolt módszerek közül meg kell említeni a patikákban kapható törpemikroszkópot, amelynek lényege, hogy a hüvelyváladékot vagy a nyálat vizsgálva az ovuláció idején “páfrányos” mintát mutat. A tapasztalatok azonban azt jelzik, hogy ezt a módszert rendkívül nehéz elsajátítani és az eredmény gyakran bizonytalan.

31

32 Mechanikus módszerek Gumióvszer (kondom):
Hatékonyság: 3-15! (női óvszer 26!!!) Mellékhatás: Nincs, esetleg allergia. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Viszonylag könnyen elviselhető, az élvezetet kis mértékben csökkenti. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Jól használva 100% védelem!!!

33 A gumióvszer használatának 10 szabálya
Ne szégyellj gumióvszert vásárolni! Vásárlás: Csak minőségi és nem lejárt szavatosságú óvszert vásárolj! Inkább patikákban vagy drogériákban szerezzük be, mert élelmiszer boltokban előfordulhat, hogy szándékosan megrongált (kiszurkált) óvszert árulnak. Tárolás: Megfelelő helyen tárold (nem farzsebben, nem meleg helyen)! Alkalom: Mindig legyen nálad, nem tudhatod mi vár rád, és még kölcsön is adhatod. Mindig használd, ha szükség van rá! Ne hagyd magadat meggyőzni az ellenkezőjéről! Egy igényes aktusban nem csökkentheti az élvezetet. Kibontás: Ne éles tárggyal, vagy foggal nyisd ki! Használat: Mindig szabályszerűen kell felhúzni: Győződj meg róla, hogy melyik a külseje! Az ondótárolót, vagy a végét összenyomva, a merev pénisz makkjára kell helyezni, majd simogató mozdulatokkal legörgetni a pénisztest tövéig, azután a fitymát visszahúzni (hogy ne feszüljön és legyen egy kis játéka) és ismét tövig legörgetni. Kiegészítők: Ne használj zsír alapú síkosítókat (pl. testápoló), maximum a patikában kapható Delfen, Pharmatex vagy más márkajelzésű spermicid zselét. Eltávolítás: Orgazmus után nem szabad addig a hüvelyben hagyni a péniszt, amíg csökken az erekció, mert visszafolyhat a sperma a hüvelybe. Megsemmisítés: Levétel után köss csomót az óvszer szájára! Az óvszer egyszer használatos! Kultúráltan szabadulj meg tőle :pl. papírzsebkendőbe csomagolva egy szemetesbe is kidobhatod. Ne húzd le a vécén (fennmaradhat), ne dobáld el közterületen (gusztustalan, gyerekek is megtalálhatják stb.)! Utána moss kezet!

34 az óvszer felhelyezése

35 különböző ■ márkák ■ méretek ■ színek ■ érdesség ■ ízek ■ fényhatások

36 NŐI ÓVSZER ■ használata kissé körülményesebb
■ nagyobb, mint a férfi kondom, két gyűrűje van, kibéleli az egész hüvelyt ■ síkosító anyagot is igényel ■ hanghatást kelthet az aktus alatt ■ kisebb hatékonysággal véd ■ drágább, nehezebb beszerezni ■ előnye: már az aktus előtt behelyezhető

37 Méhszájsapka (cervixsapka), pesszárium
Hatékonyság: 8-18 Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden aktus előtt legfeljebb két órával helyezhető fel, nagy gyakorlatot kíván. Elviselhetőség: Kissé illúzióromboló, az aktus spontaneitása elveszik. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!

38 Spirál (intrauterin device, IUD):
Hatékonyság: 0,5-5,6 Mellékhatás: Hajlam méhenkívüli terjességre, kismedencei gyulladásra. Használata: Egyszerű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Felfüggeszthető, rövid időn belül vállalható gyermek. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

39 Kémiai módszerek Spermicid (spermaölő) anyagok
Hatékonyság: 0.9 (Pharmatex) Mellékhatás: Irritáció esetén égő érzés, amúgy nincs. Használata: Egyszerű. Elviselhetőség: Egyéni. Csak enyhén illúzióromboló. Hatása: Felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Egyes kórokozókkal szemben akár %-os védelem!

40

41 Hormonális módszerek Rendszeresen szedhető tabletta:
Hatékonyság: 0,1-2,0 Mellékhatás: Lásd később. Használata: Egyszerű, minden reggel 1 tabletta. Érdemes valamilyen tevékenységhez (pl. reggeli, csipogó) kötni, különben könnyen elfeledhető a bevétele. Elviselhetőség: Egyéni. Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető a szedése. Abbahagyás után kb. 3 hónap múlva vállalható gyermek. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!

42 Hatásmód Ovuláció gátlása (GnRH gátlás→ FSH és LH csökkenés→ nincs ovuláció) Méhkürtök mozgásának csökkenése. Cervixnyák csökkenése, viszkozitásának növekedése (spermiumok és kórokozók számára kevésbé átjárható cervix). Méhnyálkahártya alkalmatlanná tétele a pete beágyazódására.

43 Előnyök: A fogamzásgátlás leghatékonyabb reverzibilis módszere (-99%). Óramű pontosságú, rendszeres ciklusok. Csökkenő menstruációs vérveszteség, ritkább vérszegénység (-50%). Kisebb menstruációs görcskészség (nem ritkán éppen ennek megszüntetésére írják fel) Csökkenő kockázat méhnyálkahártya- és petefészekrák kialakulására (-40%) Csökkenti a kürtelzáródás okozta meddőség előfordulását (-40%) Kisebb valószínűség jóindulatú emlőbetegségek (-40%), petefészekciszták (-50-80%), méhenkívüli terhesség (-90%), endometriózis és kismedencei gyulladások létrejöttére (-50 %). Csontsűrűség fokozódása. Szebbé teszi a bőrt

44 Mellékhatások és szövődmények:
Enyhébb (1-3 ciklus alatt elmúlnak): áttöréses vérzés, pecsételő vérezgetések, émelygés, fejfájás, hízás, hangulatváltozás, pattanások, postpill amenorrhoea (tabletta felfüggesztése utáni menses kimaradások) Súlyosabb: vérrögképződés, embólia, magas vérnyomás, agyvérzés, cervicalis adenocarcinoma, májadenoma, megtermékenyülés késleltetése. Abszolút ellenjavallatok: Trombózis hajlam (Leiden-mutáció), súlyos cukorbetegség, súlyos migrén, magas vérzsír értékek, tisztázatlan vérzési rendellenesség, agyi érbetegségek, rosszindulatú daganatok, májgyulladás, terhesség. Relatív ellenjavallatok: Mérsékelt magas vérnyomás, epilepszia, depresszió, emelkedett májenzimek, epehólyag megbetegedés, oligo-amenorrhoea, hüvely gombás megbetegedése, myoma, növekedés még nem fejeződött be, dohányzás (!!!), 35 év feletti életkor. A fogamzásgátlót szedő nők esetén a mortalitási arány százezer nőből 15 (dohányzás mellett 50!!!).

45 Készítmények, melyeket feltétlen ajánlok!
Yasminelle Yadine

46 A hormonális fogamzágátlók felírásának feltételei
Általános nőgyógyászati vizsgálat citológiával, máj- vesefunkciós vizsgálattal. Abszolút kontraindikációk hiánya. Relatív kontraindikáció esetén haszon-hátrány arány mérlegelése. Rendszeres menstruációs ciklusok. Ovuláció jeleinek megléte. A pubertás fejlettsége egy bizonyos szintet (16 pont) már meghaladta.

47 Parenterális fogamzásgátlók
Tapasz Depot-készítmények Injekció Implantátum Hüvelyi gyűrű Hormon spirál

48 HÜVELYGYŰRŰ Megbízhatóság: 99,6 %
■ gumigyűrű, mely folyamatosan kis mennyiségű hormont bocsát ki (kevesebb hormont tartalmaz, mint a leggyakrabban használt alacsony dózisú szájon át bevehető fogamzásgátlók) ■ hüvelyben 3 hétig, majd 1 hét kihagyás, aztán új felhelyezése (az eszközmentes héten a legtöbb nő megvonásos vérzést tapasztal) ■ egyféle méret ■ önálló felhelyezés ■ a kibocsátott hormonok hatása: az ovuláció megakadályozása a méhnyaknyák állagának megváltoztatása

49

50 IUCD (INTRAUTERIN CONTRACEPTIVE DEVICE =
MÉHEN BELÜLI FOGAMZÁSGÁTLÓ ESZKÖZ = HUROK, SPIRÁL) Megbízhatóság: 95% - 99,5% kicsi, hajlékony műanyag eszköz fémtartalmú vagy hormontartalmú ■ akadályozza a spermiumok méhen belüli mozgását ■ csökkenti az életképes hímivarsejtek számát ■ akadályozza a petesejt megtermékenyülését ■ megtermékenyítés esetén megakadályozza az embrió beágyazódását a méhbe orvos helyezi fel 5-10 éven át bent lehet hagyni még nem szült nőknek nem javasolják

51

52 Esemény utáni tabletta
Hatékonyság: 0,1 Használata: Sürgősségi ambulanciákon, vagy orvos által felirt recept alapján. Csak eseti jelleggel használható, jobb, ha nem apellálunk rá. Elviselhetőség: Nehezen, ezek erős hormonhatású szerek, abortusz meg nagyon megterhelő pszichésen Hatása: Bármikor felfüggeszthető a szedése. Esetlegesen bekövetkező terhesség esetén kiszámíthatatlan következmények. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!! Típusai: Rigesoft (2x), Escapelle (1x)

53 ■ 72 órán belüli hormonális sürgősségi fogamzásgátlás =
„esemény utáni tabletta” ■ mikor: védekezés nélküli közösülés sikertelen védekezés (pl. defekt) nemi erőszak ■ alapja: néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ezalatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a terhesség. a tabletta nagy adag progeszteron tartalmaz egy ciklusban csak egyszer alkalmazható orvos írja fel

54 Meddővététel Hatékonyság: 0,3
Mellékhatás: Esetleges műtéti szövődmény. Elviselhetőség: Egyéni. Hosszú távon megéri. Hatása: Ún. rekanalizációs műtéttel megkísérelhető a visszaállítás, de csak csekély sikerrel. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!!

55 Megbízhatóság: 100 % STERILIZÁLÁS előtte utána

56 előtte utána végleges megoldás ■ férfi: ondóvezeték átvágása ■ nő: petevezeték átvágása a nemi vágyat, a teljesítőképességet nem befolyásolja

57 Nemi úton terjedő betegések

58 Örökös félreértés… Nemi úton terjedő betegségek Def.: Nemi úton terjednek de bármelyik szervet érinthetik! (lép,máj,agy,ízületek) Pl.: HIV, HPV, Szifilisz, Kankó, Hepatitisz Nemi betegségek Def.: nemi úton terjednek de csak a nemi szerveket érintik! Pl.: Candida, Herpesz, Trichomonas

59 A nemi és húgyúti szervek fertőzései
szexuális úton terjedő fertőző betegségek kizárólag nemi szervek, vér, testváladékok érintkezésekor adódnak át nemi és húgyúti szerveket érintő egyéb fertőző betegségek

60 Általános tünetek hüvelybemenet viszketése csípő, égető érzés
hüvelyi folyás: fehéres, darabos, „túrós”, sűrű, homogén állott sajtszag vérbő, érzékeny nyálkahártya fájdalom, vizelési panasz a tünetek intenzitása menstruációs ciklussal összefügg alhasi, kismedencei fájdalom érzékeny petefészkek, méh, illetve hólyagtájék

61 Nemi betegségek megelőzése
Tartós párkapcsolat Egyéjszakás kapcsolatok kerülése Gumióvszer használata Alkoholos állapot és a drog, közös tűhasználat kerülése Nemi betegségek gyanúja esetén azonnal fordulj orvoshoz! Fontos a megfelelő kezelés gyors megkezdése A partnert is kezelni kell!

62 Betegségek gombás fertőzések (Candida fertőzés)
bakteriális vaginózis (BV) speciális kórokozók (vírusok) atrophias vaginitis a panaszok hátterében nem fertőzés áll

63 Gombás fertőzések a kórokozó leggyakrabban
a hüvelyi gombás fertőzés a második leggyakoribb genitális fertőzés évente új fertőzés !! fogamzóképes korú nők 75% egyszer 50% ismételten 20% krónikus (évente 2-3 alkalommal) 20% tünetmentes hordozó a kórokozó leggyakrabban Candida albicans – Candida betegség

64

65 Gombás fertőzések hajlamosító tényezői
meggyengült hüvelyflóra szexuális érintkezések gyakorisága gyógyszeres kezelések (antibiotikumok, szteroid kezelés, ösztrogén kezelés) terhesség magas hormontartalmú fogamzásgátlók anyagcsere-betegségek (diabetes mellitus) életkori sajátosságok (még nem menstruált lányok és menopausában lévők esetén alacsonyabb előfordulási gyakoriság) AIDS fertőzés ismeretlen eredet

66 Bakteriális vaginózis
normál tejsavas környezet megszűnik laktobacillusok kipusztulnak kórokozó baktériumok telepednek meg a hüvelyben szövődmények felszálló fertőzést okoznak a kismedence, illetve a húgyutak irányába petefészek-gyulladás méhgyulladás hólyag-, vese-, vesemedence-gyulladás meddőség

67

68 Vérbaj- syphilis A kórokozó baktérium Lappangás 1- 10 hét
Fertőzőképesség: 5 év Terjedés: vérrel, nyállal, váladékkal, szexuálisan kiütések Nyirokcsomó duzzanat Idegrendszeri tünetek Kórokozó: Treponema pallidum (baktérium)

69 Gonorrhoea=Kankó=Tripper
A kórokozó baktérium, lappangása 2- 7 nap A fertőzőképesség hónapokig fennáll Terjedés: szexuálisan, törölközővel, fürdő vízzel Méhnyak, prosztata, húgycső gyulladás Kórokozó: Neisseria gonorrhoeae (baktérium)

70 Chlamydia trachomatis (baktérium)
Lappangása nap Terjedés: szexuális úton, fertőzött nő szüléskor megfertőzheti az újszülöttet Tünetek: fájdalmas vizelés, mérsékelt folyás, kismedencei gyulladás Gyakori a visszaesés, újrafertőződés

71 Nemi szervi herpesz vírus (HPV= human papilloma virus)
Lappangás 2-12 nap Fertőzőképesség: 1-2 hét Terjedés szexuális úton Égő, viszkető szemölcsszerű képletek a nemi szerveken A vírusok kimutathatók a méhnyak rák kóros sejtjeiben Nyirokcsomók duzzanata, fájdalma Megtámadhatja a magzatot, újszülöttet, halálát is okozhatja

72 A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat.
A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

73 Van megelőzési mód!!! Vakcina

74 A HIV vírus terjedése Nemi kapcsolat útján
Fertőződött vérrel, vérkészítménnyel Közös injekciós tű használatával vérrel HIV fertőzött anyáról magzatra, szoptatáskor a kisbabára Nem terjed: szúnyoggal, közös ruhával, köhögéssel, tüsszentéssel, kézfogással, fürdővízzel

75 HIV fertőzött vagy AIDS beteg Mi a különbség?
HIV (Human Immundeficience Virus) Emberi Immunhiány-előidéző Vírus AIDS (Aquired Immun Deficiency Syndrome) Szerzett Immunhiányos Szindróma A HIV FERTŐZÖTT NEM AIDS-ES!

76 Főbb tünetek Daganat Gombás fertőzések (Candida)
Testszerte nyirokcsomó duzzanat Tüdőgyulladás TBC Emésztőrendszeri betegségek Bőr-és nyálkahártya betegségek Kaposi-sarcoma Herpesz

77 Hogyan fertőz a HIV vírus?
A vírus egy bizonyos fajta fehérvérsejtet támad meg(CD4+ T-limfocita sejt). A vírus behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, és így arra használja, hogy újabb vírusokat termeljen, amelyek megfertőzik a többi sejtet. A fehérvérsejtek végül elpusztulnak. Ahogy a szervezet sejtszáma csökken, az emberi test egyre kevésbé képes harcolni a betegségekkel szemben. Végül a sejtszám eléri azt a kritikus szintet, amelyet szerzett immunhiányos tünet-együttesnek, vagyis AIDS–nek.

78 Lássuk hogyan terjed… Szexuális úton
Ondó (előváladék!!!), hüvelyváladék Vér és vérkészítmények Transzfúzió, transzplantáció Sérüléssel (egészségügy) Intravénás kábítószer -->Közös tű, közös fecskendő Anyatejjel, transzplacentális terjedés, szülés

79 Lássuk a számokat! Magyarországon kb regisztrált HIV fertőzött él Sokaknál jelenleg sincs diagnosztizálva így a tényleges szám akár is lehet!

80

81 Eredmények Még nem sikerült olyan gyógyszert találni, amivel a vírusok elviselhető mellékhatások mellett 100%-osan kiirthatók lennének, az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel azonban a betegek hosszú időre panaszmentessé tehetők.

82 Freddy Mercury Magic Johnson

83 Megelőzés monogám párkapcsolat megfontolt szexuális érintkezés
intim higiénés javaslatok betartása helyes védekezési módszer (óvszer használata) enyhe panaszok esetén is azonnali orvosi vizsgálat időben megkezdett, célirányos gyógykezelés

84 Köszönöm a kitartó figyelmet!


Letölteni ppt "Nemi úton terjedő betegések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések