Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Drogok Csapattagok: Szabó A. Szentirmai Z. Mátrahegyi L. Tizedes M. Nagy B. Ruzsa B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Drogok Csapattagok: Szabó A. Szentirmai Z. Mátrahegyi L. Tizedes M. Nagy B. Ruzsa B."— Előadás másolata:

1 Drogok Csapattagok: Szabó A. Szentirmai Z. Mátrahegyi L. Tizedes M. Nagy B. Ruzsa B.

2 Mit nevezünk drognak? Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira. Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein). Még tágabb értelemben – drognak nevezünk minden olyan természetes vagy mesterséges anyagot, mely a szervezetbe bekerülve akár pozitív, akár negatív hatást vált ki.

3 Mit jelent a kémiai addikció? A kényszeres drogfogyasztásnak az a viselkedési mintája, amit a következők jellemeznek: a drog beszerzésére és fogyasztására irányuló leküzdhetetlen vágy, valamint erős tendencia az elvonást követő visszaesésre.

4 Függőség és használat Pszichikai (lelki) függőség: már-már erős, elfojthatatlan sóvárgás a megváltozott tudatállapot után. Fiziológiai (élettani): Olyan a szervek működésében fellépő változás, mely intenzív fizikai fájdalommal és szenvedéssel járhat elvonás esetén. Depresszió, lelki zavartság jelentkezhet, jóllehet újabb adag bevétele mindezt megszűntetheti egyben erősítve a függőséget! Használat: Egy részét tisztán, cigarettában, vagy teának fogyasztják. Szintetikus drogokat tabletta, bélyeg, rágó, injekció formájában vehetjük meg a kedves dealerektől.

5 A drogokat domináns hatások alapján négy fő csoportba oszthatjuk, amelyek a következők: A stimulánsok vagy a szleng nyelvén "gyorsítók„ (képviselői:kokain, az amfetamin-származékok (speed és extasy) és a legális szerek közül a koffein.) A bódító szerek vagy kábítószerek (képviselői: ópium,alkohol, a ragasztó-higító szerek és a nyugtatók.) A hallucinogének (képviselői:LSD (Lizergsav-dietilamid), számos növényi alkaloid, például a "varázsgombákban" található psilocybin.) A negyedik csoportba az atípusos hatású drogok tartoznak. Ezek a három csoporttól eltérő hatásmechanizmusú vegyületek. (képviselői: marihuána és a hasis, PCP, azaz fenilciklohexilpiperidin más néven “angyalpor”)

6 Stimulánsok Szlengben: gyorsítók (mint nevük is elárulja:energetizálják, feldobják a fogyasztóikat) Példák: - kokain (hó, koksz, kokó, coke, mama) helyi érzéstelenítő gyógyszer valamint drog Kémiai megnevezése: benzoil-ekgonin metilészter C 17 H 21 NO 4 Alkalmazás: orális, intravénás, szippantásgyógyszerdrog C H NO - speed (spuri, gyors) figyelemhiányos hiperaktivitási szindróma kezelésére indikált Kémiai megnevezése: metilamfetamin C 10 H 15 N C H N Alkalmazás: orális, szippantás, intravénás, intramuszkuláris - extasy (bohóc,eki,bogyó,tabi) ideggyógyászati célokra kifejlesztett (Merck Company 1912) Kémiai megnevezése: 3,4-metiléndioximetamfetamin Alkalmazás: kapszulaként

7 Bódító szerek Ide tartoznak a szorongásoldó, nyugtató hatással bíró szerek. Példák: -ópium A gyógyszeripar fájdalomcsillapítóként, görcsoldóként stb. használja kémiai hatóanyaga: morfium C 17 H 19 NO 3 Alkalmazás: intravénás, orális - ragasztók alkohol okozta részegséghez hasonló állapotot okoznak, eufória, elmosódott beszéd (toulol, aceton, benzin, triklóretilén, stb.) Alkalmazás: zacskón keresztül -heroin félszintetikus morfinszármazék. szervezetben morfininná alakul. fájdalomcsillapító,nyugtató hatása miatt kedvelt. kémiai hatóanyaga: diacetil-morfin C 21 H 23 NO 5 C H NO alkalmazás: inhalálva,intravénásan

8 Deliriáns drogok A deliriáns drogok álomszerű, alacsony tudatossági szintű hallucinációkat okoznak. Tipikus deliriáns hatású drogok: Csattanó maszlag, beléndek, nadragulya. (ezek a növények rendkívül mérgezőek kis mennyiségben is..)

9 A hallucinogének Vizuális illúziók, szinesztéziák, az idő múlásának megváltozása(persze ez csak egy érzet) Példák: -LSD Lizergsav-dietilamid Használata: Az LSD-vel impregnált papír (bélyeg) lenyalása, szájpadlásra helyezése, mivel az anyag a nyálkahártyáról könnyen felszívódik. Átlagos dózisa: 1oo-25o mikrogramm - Pszilocibin (varázsgomba hatóanyaga) 4-foszforiloxi-N, N-dimetil-triptamin C 12 H 17 N 2 O 4 P C H N O P A varázsgomba hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág és a létszemlélet. Használata: szárított gomba megrágása, majd lenyelése

10 Atípusos hatású drogok Képviselői a marihuána és a hasis, “angyalpor” Marihuána (fű,zöld,móka,joe,joint) Lágyszárú, egyéves, általában kétlaki növény. 3fajta: Cannabis Indica (Pakisztán, India), Cannabis Sativa (Afrika,Amerika(15%-20% THC tartalom)), Cannabis Spontanea (vadkender) Jellemző hatás például a tudatállapot és az érzékelés megváltozása; elégedettség- és ellazultságérzés; letargia; emelkedett művészi, zenei ésletargia humorérzék Kémiai hatóanyaga: tetrahidrokannabinol C 21 H 30 O 2 C H O Angyalpor (lucskos, égés) PCP a múltban fájdalomcsillapításra használt. Kémiai hatóanyaga: fenilciklohexilpiperidin C 17 H 25 N

11 Poppers Poppers (Bad Red, Bronx, G.I., One, Rush) A folyadék gőzének belégzése után a hatása azonnal érezhető. A hatásuk: gyorsítja a szívverést, de a vérnyomást csökkenti. Többnyire a nemi vágy serkentésére és fokozására használják. Gyors, euforizáló hatás. Hatóanyag: Hatóanyaguk is különböző, de mindegyik az alkyl-nitritek csoportjába tartozik: amyl-nitrit, propyl-nitrit, butyl-nitrit, izobutyl-nitrit. A cimke nélküli poppers, rossz minőségű, kétes eredetű nitritre utalhat. Veszélyei: ájulás, eszméletvesztés, szívroham, nyálkahártya száradás, sebesedés, szaglószervek hanyatlása Elterjedtség: Kis üvegekben, fiolákban árulják különböző fantázanévvel ellátva.

12 ElnevezésLegalitás státusza Természetes- ség FogyasztásFüggőségFőbb veszélyek KokainCsak gyógyászati célra legális orron át, elszívva Pszichikai függőség kialakulhat Egyénenként eltérő halálos dózis SpeedCsak gyógyászati célra legális szintetikusorron át (por)Pszichikai függőség kialakulhat Szívelégtelen- ség, kiszáradás ExtasyIllegális minden formában szintetikusSzájon át (tabletta) Pszichikai függőség kialakulhat Szívelégtelen- ség, kiszáradás MarihuanaIllegális minden formában természetesFüstjét szívják Enyhe pszichikai függőséget okozhat Reflexek lassulása, tüdőpanaszok LSDIllegális minden formában szintetikusBélyegEnyhe pszichikai függőséget okozhat Öntudatlan cselekedetek, flashback flashback

13 Végezetül, néhány elterjedt tévhitre hívjuk fel a figyelmet: Az egyszeri kipróbálástól egyenes út vezet az elvonókúráig. Azonban a pszichésen (életkoruk, vagy sikerélmény-hiányos emberi kapcsolataik, életkörülményeik miatt) éretlen személyiségű embereket semmiképp sem szabad kitenni a rászokás veszélyének, tehát még a kipróbálás is megengedhetetlen! (Ugye senki nem szeretné, hogy a saját 10-12 éves gyerekét „beetessék” a drogdealerek?!) A drogproblémát börtönnel vagy kényszerzubbonnyal kell kezelni. A fogyasztókat gyógyítani, a drogkereskedelemből (s ezáltal embertársaik esendőségéből és nyomorából) cinikus módon hasznot húzókat azonban büntetni kell. Minden drog egyformán veszélyes. Vannak kemény drogok, amelyek esetében már néhány használat után is kialakulhat a fizikai függőség, míg más ún. lágy drogok esetében hosszas használat során is elsősorban a lelki függőség, ill. a más, keményebb drogokra való rászokás valószínűségének növekedése a fő veszély (ún. kapudrogok). (A vörös betűs kiegészítések Szalay Lucától származnak.)

14 Felhasznált oldalak Wikipedia.org epermozgalom.hu c3.hu/~droginfo/drogokrol.html Személyes tapasztalatok ;)


Letölteni ppt "Drogok Csapattagok: Szabó A. Szentirmai Z. Mátrahegyi L. Tizedes M. Nagy B. Ruzsa B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések