Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A camera obscura. A camera obscura működése A camera obscura lényegében egy fénytől teljesen elzárt doboz, aminek az egyik oldalára egy kis lyuk van fúrva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A camera obscura. A camera obscura működése A camera obscura lényegében egy fénytől teljesen elzárt doboz, aminek az egyik oldalára egy kis lyuk van fúrva."— Előadás másolata:

1 A camera obscura

2 A camera obscura működése A camera obscura lényegében egy fénytől teljesen elzárt doboz, aminek az egyik oldalára egy kis lyuk van fúrva. Ahogy a kis lyukon keresztül beáramlik egy kevés fény, az rávetül a vele szemben lévő oldalra, és kivetíti annak fordított mását. Ha a lyukkal ellentétes oldalra fényérzékeny papírt teszünk, akkor különböző kémiai folyamatok segítségével a képet meg lehet „örökíteni ”.

3 A camera obscura felépítése

4 Minden camerának más a látószöge Egy kis látószögű camera obscura Egy nagy látószögű camera obscura

5 A camera obscura története - I.e. IV. században Platón észlelte először ezt a jelenséget. - Alhanzen a X. században könyvet írt: "Az optika törvényei” címmel. - 1267-ben Roger Bacon (1214-1294) A "Perspektiva" és a "De multiplicatione specierum" című könyveiben beszámol lyukkamerával végzett kísérleteiről.

6 - 1321-ben Levi Ben Gerschon (1288-1344) Először írja le részletesen a camera obscura működését. - 1500 körül: Leonardo da Vinci (1452-1519) A camera obscura-t összehasonlítja a szem működésével. - 1550-ben Girolamo Cardano (1501-1576) Kísérletében egy csiszolt üveglencsét helyezett a camera obscurába, a kép minőség javításának érdekében. - 1556-ban Georg Fabricius (1516-1571) Ezüstkloriddal való kísérletezés közben rájön annak fényérzékenységére.

7 Ez a camera obscura már úgy van megépítve, hogy egy lencse javítja a beérkező képet, és egy 45 fokos tükör segítségével a képet a doboz tetején vízszintesen elhelyezett matt üvegfelületre vetíti.

8 A fényképkészítés -Johann Heinrich Schulze 1727-ben bebizonyította, hogy az ezüstsók elsötétedését nem a hő, hanem a fény okozza. - Louis-Jacques-Mandé Daguerre és Nicéphore Niépce közösen dolgoztak azon, hogy miként lehetne azt a képet - ami megjelenik a camera obscurában- megőrizni.

9 A világ első fényképe, Niépce 1826-ban készült képe. Az exponálási idő 8 óra volt.

10 Házi készítésű camera obscura

11 Mi csináltuk: Fák képe a földre helyezett camerával Fa, korlát, és az iskola képe Negatív képek Pozitív Képek Exponálási idő: kb. 6-7 perc

12 A labor

13 Források: Varga Gábor (fotográfus) Internet: –Sff.hu –blog.orbandomonkos.hu –Google.hu (képek a tudósokról) Szávin László (rajztanár)


Letölteni ppt "A camera obscura. A camera obscura működése A camera obscura lényegében egy fénytől teljesen elzárt doboz, aminek az egyik oldalára egy kis lyuk van fúrva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések