Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A camera obscura.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A camera obscura."— Előadás másolata:

1 A camera obscura

2 A camera obscura működése
A camera obscura lényegében egy fénytől teljesen elzárt doboz, aminek az egyik oldalára egy kis lyuk van fúrva. Ahogy a kis lyukon keresztül beáramlik egy kevés fény, az rávetül a vele szemben lévő oldalra, és kivetíti annak fordított mását. Ha a lyukkal ellentétes oldalra fényérzékeny papírt teszünk, akkor különböző kémiai folyamatok segítségével a képet meg lehet „örökíteni”.

3 A camera obscura felépítése

4 Minden camerának más a látószöge
Egy kis látószögű camera obscura Egy nagy látószögű camera obscura

5 A camera obscura története
I.e. IV. században Platón észlelte először ezt a jelenséget. Alhanzen a X. században könyvet írt: "Az optika törvényei” címmel. ben Roger Bacon ( ) A "Perspektiva" és a "De multiplicatione specierum" című könyveiben beszámol lyukkamerával végzett kísérleteiről.

6 Először írja le részletesen a camera obscura működését.
ben Levi Ben Gerschon ( ) Először írja le részletesen a camera obscura működését. körül: Leonardo da Vinci ( ) A camera obscura-t összehasonlítja a szem működésével. ben Girolamo Cardano ( ) Kísérletében egy csiszolt üveglencsét helyezett a camera obscurába, a kép minőség javításának érdekében. ban Georg Fabricius ( ) Ezüstkloriddal való kísérletezés közben rájön annak fényérzékenységére.

7 Ez a camera obscura már úgy van megépítve, hogy egy lencse javítja a beérkező képet, és egy 45 fokos tükör segítségével a képet a doboz tetején vízszintesen elhelyezett matt üvegfelületre vetíti.

8 A fényképkészítés Johann Heinrich Schulze 1727-ben bebizonyította, hogy az ezüstsók elsötétedését nem a hő, hanem a fény okozza. - Louis-Jacques-Mandé Daguerre és Nicéphore Niépce közösen dolgoztak azon, hogy miként lehetne azt a képet - ami megjelenik a camera obscurában- megőrizni.

9 A világ első fényképe, Niépce 1826-ban készült képe
A világ első fényképe, Niépce 1826-ban készült képe. Az exponálási idő 8 óra volt.

10 Házi készítésű camera obscura

11 Fák képe a földre helyezett camerával
Mi csináltuk: Fák képe a földre helyezett camerával Fa, korlát, és az iskola képe Pozitív Képek Negatív képek Exponálási idő: kb. 6-7 perc

12 A labor

13 Források: Varga Gábor (fotográfus) Internet: Szávin László (rajztanár)
Sff.hu blog.orbandomonkos.hu Google.hu (képek a tudósokról) Szávin László (rajztanár)


Letölteni ppt "A camera obscura."

Hasonló előadás


Google Hirdetések